Pikkutyypin kuulumisia

Noah täytti joulukuun lopussa jo hurjat 4 kuukautta. Mulla ei ole vielä 4 kuukautisneuvolan mittoja, koska unohdin sen kätevästi muuton seassa, mutta ajattelin tehdä tämän postauksen silti, kerron ne tarkat mitat sitten myöhemmin! Kävin tosin Nompun kanssa kotivaa’alla ja jos sen lukemiin on luottamista niin paino on hyvin noussut taas kerran. 3kk neuvolassa Nomppu painoin 7290 grammaa ja nyt painoa näyttäisi olevan noin 8600 grammaa. Tämä poika on kova syömään ja onhan se hyvä, että kasvaa, mennään niillä omilla käyrillä vaan 🙂 Nomppu on kyllä myös pitkä, joten tuskin tuo paino on suhteessa niin paljoa plussalla.

Nompun pääosainen ravinnonlähde on tällä hetkellä aika fifty-fifty soseiden ja vellin kanssa. Meillähän aloitettiin velli 2kk iässä ja kiinteät 2,5kk iässä, koska Noah ei täyttynyt maidosta, eikä lopulta enää vellistäkään. Kiinteiden aloittamisen jälkeen vatsavaivat loppuivat ja huutavan vauvan tilalle tuli hymyilevä ja iloinen kaveri, jonka maha toimi moitteettomasti. Nomppu ei ole saanut mitään allergisia reaktioita, mutta ei hän kyllä ole kovin monia ruoka-aineitakaan vielä kokeillut. Huomioikaa, että en suosittele ketään aloittamaan omatoimisesti kiinteitä näin ajoissa, meidän kohdalla oli erityistapaus kun korviketta ja velliä meni nelinkertainen määrä suosituksiin verraten. Aiheesta kannattaa aina keskustella lääkärin kanssa.

nombu 024

Nomppu herää aamuisin 7-8 välissä syömään ja nukkuu sitten vielä noin puoleenpäivään asti. Sen jälkeen seurustellaan vähän aikaa ja syödään 13-14 maissa aamupuuro tai hedelmäsose. Ruoan kyljessä Nomppu saa korviketta. Leikitään ja mahdollisesti ulkoillaan tai kylvetään kunnes tuleee päikkäriaika. Nomppu saa velliä ja menee parvekkeelle nukkumaan noin 16-17.30. Herättyään on vuorossa taas leikkimistä ja yritetään vaan pitää Nomppu tyytyväisenä ruoka-aikaan asti. Noin klo 19 Nomppu syö peruna-porkkanasosetta ja jälkiruuaksi mango-banaania tai päärynää, korviketta kylkeen. Nomppu nukkuu sylissä tai koliikkikeinussa puolisen tuntia. Päivä(ilta) jatkuu taas sylittelyllä ja viihdyttämisellä kunnes tulee iltapuuron aika, noin kello 22-23.00. Iltapuuron jälkeen yritetään nukuttaa herraa, mutta eihän se ikinä nukahda. 01-02 maissa annetaan 1-2 pulloa velliä ja Nomppu nukahtaa yleensä 03-04 mennessä. Kuudelta herätään taas vellille ja seuraavaksi kahdeksalta ja siitä taas lähtee päivä käyntiin kun Ava herää, vaikka Nompun yöunet jatkuvatkin sinne puoleenpäivään.

nombu 030

Nomppu on luonteeltaan aivan erilainen kuin Ava oli tässä iässä. Molemmat kylläkin olivat juurikin tällaisia hymyileviä hurmureita, mutta Nomppu on paljon temperamenttisempi. Siinä kun Ava odotti kiltisti ruoan lämmitystä, Nomppu kiihtyy nollasta sataan sekunnissa. Kesken naureskelun ja leikkimisen hän saattaa yhtäkkiä tajuta, että hei, mullahan on nälkä, ja alkaa karjua keuhkojensa pohjasta kunnes pullo tai lusikka on suussa. Nomppu ei tykkää yhtään olla yksin, vaikka joku olisi ihan metrin päässä. Hän ei ikinä makaile lattialla, koska hän alkaa huutaa sillä sekunnilla kun hänet sinne laskee. Yritän aina vain antaa olla leikkimatolla ja kuunnella sitä huutoa, jotta Nomppu tottuisi siihen oleskeluun, mutta kovin kauaa mun pää ei sitä huutoa jaksa. Toiset vauvat vaan kaipaa enemmän läheisyyttä. Jos Nomppu saisi päättää, hän olisi koko ajan sylissä. Sylissä hän on hymyilevä herran enkeli, lattialla huutava pikku-demoni.

Nomppu tykkää leikkiä kaikenlaisten rättien kanssa, yleensä annetaankin hänelle harsoliinoja mussutettavaksi, sillä saa sen minuutin omaa aikaa, jotta pääsee vaikka vessaan. Nompun lempilelu on jouluna lahjaksi saatu Lamazen robotti, jonka kädestä roikkuvaa rengasta hän tykkää jyrsiä. Lelu ei kuitenkaan ole enää yhtään hauska, jos äiti/isi lähtee 20 senttiä kauemmaksi. Nomppu tykkää olla ilman vaippaa, katsoa siskoa kun sisko katsoo Nalle Puhia, katsella itseään peilistä ja olla Manducassa. Nompun lempparipuuha (syömisen lisäksi) on kuitenkin kylpeminen! Kuten siskonsakin, tyyppi on oikea vesipeto. Meidän uudessa asunnossa on kylpyamme ja siellä nää mun kolme murua aina riehuu porukalla. Nomppu vain nauraa kun Ava ruiskii ja hyppii vedessä ja kaataa kastelukannusta vettä veljen päälle. Kun kylvystä pitää lähteä, molemmat lapset huutavat pää punaisena. Me aloitetaan tässä kuussa sisarusuinti ja odotan sitä tosi innolla, koska uskon että meidän koko perhe tulee nauttimaan siitä hurjasti.

nombu 051

Nomppu ei ole ikinä nukkunut kokonaista yötä, eikä 4 tuntia pidempää pätkää. Ehkä kaksi kertaa Nomppu on nukkunut 4 tuntia, yleensä unipätkät ovat 2-3 tuntia, mikä on suuri edistysaskel, sillä ennen kiinteitä valvottiin viiteen asti ja nukuttiin aamulla 45 minuutin pätkissä. Nomppu on alusta asti ollut todella vaativa vauva, joka tarvitsee jakamatonta huomiota 24/7, mikä vaikeuttaa Avan kanssa leikkimistä, mutta ollaan jo totuttu tähän ja saatu omat rutiinit toimimaan. Kotoa lähteminen on aika vaikeaa, mutta muuten pärjätään kyllä loistavasti ja mennään nyt Nompun ehdoilla sen aikaa kun herra on vielä pikkuvauva. Avakin on oppinut, että pikkuveli pitää aina olla jotenkin mukana leikeissä ja on ihan tyytyväinen kun saa katsoa muumeja sillä aikaa kun vauva syö. Kaikkeen tottuu, vaikka innolla odotetaankin sitä aikaa, kun Nomppu haluaa olla muuallakin kuin sylissä ja alkaa nukkua kunnolla 😉 Olen ihan tyytyväinen tähän tilanteeseen, koska onhan tämä paljon parempi kuin se koliikki, joka vaivasi ensimmäiset kuukaudet. Kuitenkin valehtelisin, jos väittäisin etten ikävöi Avan helppoa vauva-aikaa.

Vaativuudesta huolimatta Nomppu on maailman hurmaavin pikkuinen poju. Hänen leveä hymynsä ja syvät suklaanappisilmät sulattavat sydämen ja kaikki ovat rakastuneita tähän meidän tuoreimpaan perheenjäseneen. Musta on tosi hauskaa, että Nomppu on perinyt kaikki mun piirteet, Ava kun on ihan Topiaksen näköinen. Vaikka meidän lapset ovat ihan eri näköisiä, niin silti heissä on jotain täysin samaa.

nombu 062

Koska Ava oli maailman helpoin vauva, en oikein tiedä, miten vauvaa ”opetetaan” nukkumaan. Avalla oli unikoulu 1-vuotiaana, kun hän alkoi temppuilla nukkumisen kanssa, ja se meni helposti ja nopeasti, joten otetaan Nompulle sama unikoulu käyttöön, mutta varmastikin aikaisemmin. Nyt tahtoisinkin tietää, minkä ikäisenä te olette aloittaneet unikoulun? Milloin sen ylipäätänsä voi aloittaa? Olisi aivan ihanaa saada lapset nukkumaan illalla eikä yöllä, ja herätä aamulla eikä iltapäivällä, mutta kaikista hereilläpitämis- ja nukutusyrityksistä huolimatta tämä rytmi on ja pysyy. Otan kiitollisena vastaan kaikki vinkit!

Kommentit

62 kommenttia
Avatar

Niin se jäi vielä, että meillä kanssa lapsi halusi olla oikeastaan aina pystyasennossa, koska silloin hapot eivät nousseet niin helposti suuhun ja polttaneet kurkkua. Lapsi siis itkee refluksissa normaalia enemmän ja ei viihdy yleensä selällään, sillä vatsahapot nousevat suuhun normaalia enemmän ja polttelevat kurkkua. Syöminen auttaa tähän ja siksi reflux lapset tykkäävät syödä, koska ruokatorvessa on silloin ”helpommat oltavat”, kun joka neutraloi happamuutta.. Meilläkin poju halusi vähän väliä maitoa. Toivottavasti näistä oli jotain apua. 🙂

Avatar

Meillä oli kanssa niin että neiti meni nukkumaan vasta klo 1. jossain vaiheessa kyllästyttiin siihen ja laitettiin sit vaan 8 aikaan sän kyyn ja siel sai huudella jonkun aikaan et nukahti. jossai vaiheessa itekkin tajus sen et hei täällähän pitää nukkua. muutaman kuukauden 8 nukkumaan menon jälkeen aikaista ite ajan klo 19. ja niin mennään edelleen ja neiti 1,5 vuotta.

Avatar

Voi ku Nomppu on suloinen! Ihanat silmät!

Meillä aloitettiin unikoulu noin 6kk iässä. Tassuttelu oli se the juttu meillä alkuun, sitten myöhemmin laitettiin rauhallista musiikkia soimaan.

Tuolta mun blogista löytyykin unikoulusta omat postauksensa. 🙂

Avatar

Onko Nompulla ihan ruskeat silmät? Sullahan on muistaakseni vihreät ja Topiaksella siniset vai? Tai en ainakaan muista ikinä huomanneeni että teillä kummallakaan olisi ruskeita silmiä 🙂 onko teillä jommalla kummalla suvussa ruskeita silmiä jotka ovat vain hypänneet teidän yli? 🙂

Avatar

ihana postaus!:) mulle on vaan jäänyt vähän epäselväksi että miten Noah-Michel oikein lausutaan?

Avatar

noah-misel kuulemma, luki jossain postauksessa 🙂

Avatar

Pakko tähän alkuun heti mainita että herran jestas kun on ihana hurmuri-poika! Kaikki pienokaiset sulattaa mun sydämen, mutta jotenkin tämä pikkumies onnistuu siinä erittäin hyvin <3 ihana, kuten jo sanoi! 🙂

Kun lähdin tätä tekstiä lukemaan, luin muutamat osiot ääneen vieressä istuvalle äidille, joka totesi heti syömisten kohdalla : "ihan kuin meillä silloin!" Tosiaan pikkuveljeni oli aikanaan aivan samanlainen, meilläkin vellit ja kiinteät aloitettiin suosituksiin nähden kovin aikaisin, muistan kuinka äiti aina puhui pelkoansa vauvan puklaavan oranssit porkkana-peruna-vellit valkoiselle kastemekolle! 😀 niin ne kaikki vauvat vaan ovat yksilöitä, jokaiselle on se oma paras ratkaisu. Upeaa kuulla että tää on auttanut teitä muita sekä tottakai Nomppua nälässään! 🙂

Haluan vielä näin loppuun toivottaa sulle hurjasti voimia tähän arjen keskelle! En epäile hetkeäkään ettet pärjäisi, mutta uskon erityisen tsempin olevan silti aina tarpeen! Emilia, olet vahva ja ihana – muista se <3

PS. Vähän tyhmä kysymys, mutta oletko koskaan tavannut joidenkin vakkarilukijoidesi kanssa? 🙂 itse kun olen jo pitkänpitkän aikaa seuraillut ja ihaillut sinua, niin heräsi pieni varovainen kysymys tapaamisen mahdollisuudesta… En tiedä olenko ihan hölmö kun tällaista edes mietin!

Avatar

Täällä myös vaativa pikkuherra valvottanut äitiä jo pidemmän aikaan 😉 9kk ja yli 3h unista ei tietoakaan.. Rytmit muuttui sitä mukaa kun tuli lisää ruokia, liikkumista, hampaita yms.. eli ei kannata muehtia rytmeistä pitkään aikaan.. Ainoan ajan jonka olen meillä saanut pysyväksi on nukkumaanmeno aika, ilta 8. Hyvällä tuurilla voi nukkua 4h.. 🙂 …jostain lueskelin tietoja, että on harvinaisempaa jos alle 1v nukkuu kokonaisia yöunia tai yli 5h putkeen..

Paljon jaksamisia, rankkaa on varmasti!

Mutta pitää uskoa että lopussa tulee kiitos ja ne kokonaiset yöt ;p (jos vaikka olis kevyempi uhmaikä, kun on vauvana vaativa;)

Avatar

Sama meininki meillä! Jätkä on nyt 10kk ja on kerran nukkunu 2,5h putkeen… Yöt menee joko vartin välein heräillen tai hyvällä tuurilla joskus saa tunnin nukuttua yhteen putkeen! Lääkärissä käytetty miljoona kertaa ja mitään hätää pojalla ei ole ku kuulemma ainoastaan kehittyy ja hampaita tulee ja muuta sellaista ni kuka hullu silloin nukkuu 😉

Avatar

Meillä valvottiin kellon ympäri ensimmöiset kuusi kuukautta. Pisin yöunijakso oli 5 tuntia (ehkä kaksi kertaa) ja tunti päivällä (joku neljä kertaa). Kuuden kuukauden kohdalla pidettiin kolme yötä ”lempeää” unikoulua ja sitten yksi huutoyö. Sen huutoyön jälkeen meillä alettiin nukkumaan 10 tunnin katkeamattomat yöunet ja kolme kertaa kuuden tunnin yöunet. Yösyötöt jäivät siihen, kerrasta. Että kyllä se on aika paljon omasta itsestäkin kiinni. Hampaiden tulot, rokotukset ja flunssat on nukuttu kaikki hyvin. Kyllä elämä on mukavaa, kun saa nukkua! Ja lastenneurologitkin suosittaa, että puolen vuoden jälkeen opetellaan nukkumaan. Jatkuva valvominen väärässä rytmissä voi jossakin vaiheessa häiritä lapsen kehitystä. Niin ja syksyn Kaksplus-lehdessä oli hyvä artikkeli unikoulusta, eikö sulle Emlia tule lehteä jonka alla bloggaat 🙂 .

Avatar

Äh… Kymmenen tunnin yöunet ja kuuden tunnin päikkärit (2-3 osassa). Ja lapsi on ollut niin onnellinen ja iloinen kun uni maistuu!

Avatar

Kaikilla ei unikoulutkaan toimi. Santeri vietti öitä 8kk iässä jopa Tyksissä unikoulussa, mutta ei vaikutusta! Eli muistetaanpas taas naiset muksut on erilaisia!

Avatar

Meillä tytär nyt 1v 3kk ja nykyään nukkuu todella hyvin, mutta ensimmäiset 2kk oli juuri tuollaista kun teillä nyt Nompun kanssa. Sitten kun olin niin väsynyt etten jaksanut enää tehdä mitään, opetin tytön väkisin syömään tuttia ja silloin alkoi rytmi kääntyä pikkuhiljaa kun tutti rauhoitti mukavasti. Tämän jälkeen päätin että syliin nukuttaminen loppuu, ja saatoin joskus istua kaksikin tuntia pinnasängyn vierellä taputellen vauvaa pyllylle niin kauan että rauhoittui nukkumaan. Tämä vaihe kesti viikon, ja sen jälkeen tyttö nukahti itse itsensä uneen jokeltaen.

Alku ei siis ollut helppoa, mutta olen todella tyytyväinen että jaksoin loppuun saakka, koska nykyään nukkumaanmeno on aina positiivinen kokemus eikä siihen liity mitään nukuttamista tai riitaa.

Avatar

Meillä on kans 4kk vanha vauva, tosin tyttö. Meidän neiti alkaa kans huutamaan jos ei pysy lähellä ja lattialla ei kovinkaan kauaa viihdytä.. Yöunille on ei nukahdeta, vaan nukutus hetkellä huudetaan hysteerisenä.. 🙁 Loppujen lopuksi simahtaa tuntikausien nukutuksen jälkeen.. Luojan kiitos ei ole kuitenkaan niin kamalaa enää kuin koliikki aikana!

Avatar

Mun henk.koht mielipide on, että noin pieni cauva ei vielä ymmärrä, että pitäis olla jokin rytmi vaan odottaa, että hänen tarpeisiinsa vastataan kellosta riippumatta. Meidän esikoinen nukku yli vuoden huonosti (heräili öisin useasti syömään) alotettiin kiinteät 4kk iässä. Ei ollu vaikutusta uneen.

Toinen lapsi pelkällä tissillä, syö vain kerran yössä ja nukkuu todella hyvin.

Lapset vaan on erilaisia.

Tsemppiä vauva-arkeen ja kiitos ihanasta blogista 🙂

Avatar

Nomppu on kyl kasvanu huikeesti, Eetu oli viime neuvolassa vieläki alle 5kg 😀 :).

Jotkut puhu, että unikoulun voi aloittaa 6kk ikäiselle. Omakohtaista kokemusta ei kyllä oo :c. Eetu nukkuu iha jees, tosin äsken oli helvetillinen huutokonsertti ennenku suostu nukahtamaan

Avatar

Ihana postaus, oli tosi kiva lukea pikkumiehen kuulumisia <3

Oikea hurmuri näyttää poika olevan kun kuvia katsoo, ihana <3

Terveisin: blogisiskosi Johanna

Avatar

Voi Nomppu, niin söpis. <3 Meidän neiti on myös just tollanen nollasta sataan kiihtyvä tapaus, jolle välillä saa vaikka mitä keinoja keksiä, että mm. Ruokaa odottaa. 😉 Unikouluun en osaa hirveästi vinkkejä antaa, mutta meilläkin aloitellaan uudemman kerran jotain sen tapaista (9kk ikäinen nyt). Meillä aiemmin auttoi kyllä se vaan, et yksin anto nukahtaa ja hetken protestoida. Jos luokse meni, loukkaantu vaan enempi, kun ei pois ottanu.

Avatar

Ja tosiaan joskus puolenvuoden kieppeillä harjoteltiin nukahtamista omaan sänkyyn. 🙂 Sit hampaiden tulo takapakkia toi.

Avatar

Kuullostaa kieltämättä tosi rankalta ! Miten ihmeessä jaksat pitää edes silmiä auki päivisin !? Meidän poika kohta 9kk on nukkunut jo 2kk iästä yöt kokonaan mutta silti tuntuu että aamulla oon ihan koomassa, joten tsemppi halit sinne toivottavasti kohta jo helpottaa !:) oot kyllä niin mahtava äiti ei voi muuta sanoo !:)

Avatar

nelikuisella kuuluukin vielä olla rytmit ”sekaisin”, juuri neuvolatäti sanoi että puolivuotiaana voi alkaa kääntää vauvan rytmiä 🙂

Avatar

Suloinen poika!

Meillä yritettiin esikoiselle pitää jos jotakin unikoulua,mutta mistään ei ollut apua ja edelleenkin herra 2v 4kk heräilee öisin, vauvana saattoi herätä 25 x/yö… Unikoulun saa mielestäni aloittaa aikaisintaan 6kk ikäiselle…

Lääkärissä ehdottivat sairaalan unikoulua, mutta oma luonto ei antaisi periksi. Lääkäri sano tosi hienosti että ”siellä hoitajat on kahden oven takana etteivät kuule lasten huutoa” joo o,tulipas tosta hyvä mieli!

Mä olen vaan ajatellut et kyllä ne lapset oppii sit vaan nukkumaan ennemmin tai myöhemmin. Enkä ajatellut kuopuksen (5kk) kanssa alkaa pitämään mitään unikouluja vaikka olis tarvis. Nyt herää vielä useamman kerran yössä.

Voimia ja jaksamista teille!

Avatar

Meilläkin toinen lapsi on ollut tuollainen seurallinen sylihiiri vauvana ja edelleen 4 vuoden iässä vaatii enemmän seuraa, kuin kaksi vuotta nuorempi veljensä, joka taas vauva-aikana viihtyi hyvin lattialla seurailemassa isoveljen touhuja.

Vuorokausirytmisi kuullostaa rankalta pienemmän unirytmien vuoksi. Tsemppiä ja muista pitää oma lepo prioriteeteissä korkealla. Meillä unikoulut on aina pidetty vanhemmalla vauvalla siinä vaiheessa, kun yösyöttöt voi jättää pois (muistaakseni siinä 8-9 kk iässä). Minä yrittäisin vaan sitkeästi pikkuhiljaa hivuttaa rytmiä ”oikeampaan” suuntaan. Laittaa lasta nukkumaan aikasemmin ja yrittää herätellä aamusta.

Avatar

I feel for you <3 Meillä on tosin vasta kaksikuinen neiti jonka nukkuminen on ihan samanlaista! Pisin unipätkä (tuurilla 4h) osuu justiinsa aamupäivään (yleensä 9-13) ja munkin olis pakko yrittää nukkua silloin. Asiaa tosin vaikeuttaa vauvan 5-vuotias sisko, joka herää viimeistään kymmeneltä… Toivon vaan että aika auttaa, unikoulun voi vissiin aloittaa kunnolla vasta puolivuotiaana… Kahvin ja zerocolan voimalla päivä kerrallaan. Tsemppiä teidän arkeen, toivottavasti kohta helpottaa! 🙂

Avatar

Meidän ”pikku” Leo poju oli 4 kk ikäisenä 9160g ja 68cm ja pelkällä tissmaidolla mentiin 😀 jotku ottaa vaa tuon kasvuspurtin aluksi melko nopeasti, nyt on jo kovin tasaantunu tuo kasvu 9 kk ikäisenä 🙂

Avatar

Oon kuullut, että jotkut on aloittanu unikoulun 6kuukautisena mutta meille ainakin suositeltiin, että vasta 8kuisena aloittais jos on tarvesta! 🙂

Avatar

Huh, kuulostaa haastavalta vuorokausirytmiltä!

Lapsettomana mulla ei ole neuvoja tarjolla, vaan pelkästään tsemppauksia vauva-arkeen! 🙂

Avatar

Suloinen vauva <3 Tuli mieleen voisiko hänellä olla jotain refluksi-vaivoja jos makuuasento ja nukkuminen on haasteellista? Unikouluja suositellaan aikaisintaan puoli vuotiaalle, mutta rytmiä varmasti voisi yrittää kääntää aikaisemmaksi jo nyt, se voi viedä aikaa kuukausia, mutta pikku hiljaa alkaa varmasti tuottaa tulosta. Tsemppiä!

Avatar

Hui! Mun huomion kiinnitti heti toi pojan vrk-rytmi. Siis toihan on ihan sekasin! Me otettiin heti vauvalle se asenne, että rytmi tulee, kun se tehdään. Okei, meillä,oli refluksia lukuun ottamatta suht helppo vauva. Mä antasin ensinnäki ton aamupuuron heti tossa 7-8 heräämisen aikaan. Päivittäin kannattas pitää niin selkeet rutiinit kuin mahdollista. Kun Noah aamupuuron jälkeen menee nukkumaan, antaisin seuraavalla ruualla kiinteän ruuan (peruna, kasvis) sekä maitoa. Seurustelua päivällä lapsen tahtiin ja seuraavat päikkärit mahd ajoissa ja ne vois olla ns. pidemmät päikkärit. Jos on nälkä, niin tässä ehkä maito ja hedelmäsose, tai velliä. Sit iltapäivän päikkärit ehkä sanosin viimeistään 5 aikaan ja jopa herättäsin tunnin kuluttua lempeästi. Noah kun on hyvä syömään, antasin 8-9 aikaan iltapuuron, ootte kuitenki alottanu kiinteet niin aikasin. Nukkuis varmasti paremmin. Voi antaa myös osan maitoa ja osan puuroa. Sitte nukutus, syliin tai sänkyyn, opettakaa, ettei yöllä seurustella. Jos herää yöllä syömään, niin nopee maito tai velli. Kuulostaako ihan pahalta? Meillä vauva heräs 4kk iässä kerran yössä, meni nukkuun viim klo 22. 6kk nukkui yön heräämättä. Aina on aikaistettu nukkumaan menoa. Nykyään 4v ja rutiinit säilyneet edelleen ja sängyssä pyritään olemaan klo 8 illalla. 🙂 toimii tosi hyvin,

Avatar

Mitäs tähän nyt sanoisi… Täällä on 1-vuotias, jolla on ollut vuorokausirytmi suunnilleen kohdillaan jo jostain 1-kuisesta. Välillä mennyt yöunille klo 24 ja välillä klo 21, nykyään jo kahdeksan jälkeen, mutta kuitenkin sinänsä ihan järkevä rytmi. Nyt on ollut jo monta kuukautta suunnilleen sama rytmi. Silti se lapsi heräilee öisin vähintään kaksi kertaa. Ei vaikuta vaikka kuinka söis jättimäiset iltapalat, koska ei se nälkään herää.

Avatar

Heh, ”ne vois olla ne pidemmät päikkärit” meille kans! Mäkin haluun tietää kuinka sen saa päätettyä:)

Avatar

Juu mä ymmärrän ettei se tietenkään ole joka lapsen kohdalla sellasta että nälkään herättäs. Meillä on ollu niin helpporytminen lapsi, että on oikeesti vaikee ajatella muiden rytmejä. Sit se että lähipiirissä näkee sellasia pikkusia, jotka saa ruokaa miten sattuu ja nukkuu miten sattuu, niin ite miettii että vois olla arki helpompaa ku hiukka näkis vaivaa. Tässä tapauksessa en siis epäile ettei vaivaa nähtäis! Ja hei oikeesti, mä tiiän monta vauvaa joilla vaan sit ilmeisesti jotenki tulee se rytmi, että tossa 11-12 nukahtaa pidemmille päikkäreille 3-4 tunniksi, esim. ulos. Ja siks ilmasin asian noin. 🙂 ymmärrän kyllä, ettei toi ole luontaista kaikille.

Avatar

Fb:stä löytyy sivut yrityksestä Unen Avaimet, joka tarjoaa unikoulua melko pienillekin vauvoille. Suosittelen tutustumaan! 🙂

Avatar

Ilmeisesti siinä n. puolivuotiaana yleensä aikaisintaan aloitellaan unikouluja. Itse pidin ensimmäisen unikoulun lapselleni 10kk iässä, jolloin vähensin yösyötöt yhteen ja opetin, että vasta omassa sängyssä nukahdetaan (entisen kesken iltamaidon sijaan). Itse istuin sängyn vierellä rauhallisena ja hiljaa sekä tarpeen tullen hieman silittelin tai pidin hellästi paikoillaan. Yöllä herätessä tarjosin nokkamukista vettä.

Siinä vähän ennen vuoden ikää jätettiin myös se viimeinen yömaito pois samalla tavalla ja n. kuukausi sitten sain itseäni niskasta kiinni ja alettiin aamulla herätessä menemään suoraan aamupesuille ja puurolle (minulla oli tapana ottaa pikkuinen viereen ja antaa maitoa aamuisin, kun en ole kovin aamuvirkku) ja sen seurauksena meillä alettiin lopultakin nukkumaan jopa 11 tunnin yöunia putkeen. Kuukauden sisällä otin mukaan myös nukahtamisen yksin omaan sänkyyn, kun lapsi ei enää tuntunut rauhoittuvan minun ollessa vieressä. Nykyisin riittää yleensä, ku käyn kerran kaksi kääntämässä lapseni takaisin kyljellen poistuttuani huoneesta.

Mll:n sivuilta löysin itse tietoa unikouluista: http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tietokulma/uni/unikoulu/

Oma menetelmäni oli jotain tassuttelun ja pistäytymisen väliltä ja niitäkin vähän ripoteltuna eri ajanjaksoille. Sanoisin, että jos mikään menetelmistä ei kuulosta itselle sopivalta, kannattaa jutella vielä jonkun ammattilaisen kanssa. Mutta nyt ihan ensimmäisenä paras apu olisi varmaan lähipiirin lastenhoitoapu (ja vaikka se perhetyöntekijä, joka teillä taisikin ainakin yhdessä vaiheessa jo käydäkin), jotta saatte itse vähän nukuttua edes jossain vaiheessa päivää. Tsemppiä kovasti, kyllä se vielä nukkuu (toivotaan ettei mene edes niin kauan kuin meillä.

Avatar

Moi!

Meidän poika oli myös koliikkivauva, joka hiljalleen helpottui 3-4 kk iässä. Ei viihtynyt lattialla, sitterissä, eikä nukkunut yöllä(kään) hyvin. Lattialla olo helpottui vasta, kun oppi istumaan itse. Onneksi oppi istumaan aikaisessa vaiheessa! Minkäänlaista kärsivällisyyttä ei ollut liikkellelähdön opettelussa. Poika ei myöskään tykännyt ryömiä(kun sen vihdoin oppi), olisiko johtunut siitä, että ei viihtynyt ollenkaan vatsallaan. Niklaksen elämä helpottui vasta, kun oppi konttaamaan, sekä nousemaan seisomaan ja kävelemään tukea vasten.

Meillä unikoulu pidettiin nyt joulun jälkeen (Niklas tänään 9kk)Tähän asti herännyt 3-5 kertaa yössä syömään. Meillä käytettiin tassuttelu-menetelmää, ja se toimikin nopeasti. Mies hoiti unikoulun. Niklas jätti samalla tutin pois kokonaan, sitä suositeltiin neuvolasta, että oppisi rauhoittumaan ihan itse. Nykyään Niklas saa kerran yössä ruokaa n. klo 05 aamulla, saattaa herätä kerran ennen sitä, mutta yöt ovat selvästi rauhoittuneet. 🙂

Oletteko kokeilleet pitää Nomppua hereillä aamuisin? Tai herättäneet kesken unien? Ehkä sillä saisi vähän rytmiä käännettyä, ettei anna nukkua aamulla/aamupäivästä niin paljoa?

Meidänkin esikoinen oli superhelppo vauva. Uhma-iässä kaikkea muuta paitsi helppo.. :S

Tätä varmasti kysytään usein (en ole lukennut blogiasi kovin pitkään), mutta millaiset hiukset sinulla on? Liukkaat? karheat? Jos voi ehdottaa postausaiheita, niin olisi kiva tietää miten laitat sun hiukset. Miltä ne näyttää aamulla kun heräät, Millä tavalla laitat ne kiinni (ponnari, nuttura, kiharat), kauan se vie aikaa, sekä mitä tuotteita käytät. Mielellään kuvia kaikista mahdollisista vaiheista. 🙂

Avatar

Tätä postausta lukiessa voi vaan todeta, että helpolla ette tekään ole päässeet. Voi vaan ihailla mistä tekin olette kaiken jaksamisen löytäneet, varsinkin kahden lapsen kanssa! Omani täyttää juuri 3kk, ja koen itseni välillä väsyneeksi vaikka nukkuukin 6h yössä putkeen ja ei itke muuta kuin silloin jos on nälkä tai kaipaa vaipanvaihtoa. Sitten lukee tälläistä ja jää oikeasti itseänikin harmittaan, kun tuntuu että itse pääsee jotenkin helpommalla! Kaikkea hyvää ja jaksamista teidän perheelle!

Avatar

Paljon jaksamisia sinulle, minulla on kokemusta vain yhdestä lapsesta, mutta meillä käytiin myös taistelua nukkumaanmenosta, tyttö kun parhaimmillaan meni yöunille vasta 3-4 maissa yöllä. Tilannetta helpotti onneksi se että sain itse nukkua niin myöhälle kuin vauvakin.

Rytmi oli tällainen jo laitoksella. Kun tyttö oli parin kuukauden ikäinen aloin nukuttamaan häntä kantoliinassa aina samaan aikaan 9 maissa illalla. Kuukauden verran siinä muistaakseni meni, mutta sain rytmiä muutettua hienovaraisesti että tyttö ymmärsi(ilmeisesti, haha) että yö on nukkumista varten. En vielä näin pienelle missään nimessä pitäisi unikoulua, mutta kyllä sitä rytmiä voi mielestäni hienovaraisesti pikkuhiljaa ohjailla oikeaan suuntaan lapsentahtisesti. Kun sain tosiaan tytön nukahtamaan kantoliinaan, annoin hänen aluksi nukkua siinä seuraavaan syöttöön saakka, syöttö hämärässä huoneessa jossa pysyttiin vaikka ei nukkuisikaan. Jossain vaiheessa saikin siirtää heti nukahtamisen jälkeen sänkyyn josta sitten heräsi syömään mutta jatkoi uniaan sen jälkeen. Toki siitä saattoi olla hyötyä että silloin vielä imetin häntä eikä hän ehtinyt täysin hereille asti kun sain jo maitoa suuhun asti. 🙂

Tsemppiä kuitenkin sinulle ja toivottavasti saat jonkun vaikka lapsien kanssa esim ulkoilemaan että pääset itse hetkeksi nukkumaan univelkoja pois.

Avatar

Apua täytyy kyllä kommentoida, eli en kyllä tiedä miten jaksatte, kai sitä on pakko jos ei muuta voi. Itsellä nousi ihan häpeä miten itsestäänselvänä pitää et lapset ( 1v 10kk ja 4,5kk) nukkuu koko yön. Esikoinen menee 8 nukkuu ja vauva 9 ja vauva herää ekan kerran syömään n 7-8 ja jatkaa unia 11 asti. Esikoinen taas nukkuu 12-15 h putkeen ( ja aina päikkärit vielä päälle), on tosin aktiivinen tapaus. Vauva alko nukkuuu koko yön 5 viikkosen ja esikoinen ilmavaivoista huolimatta 7 viikkosena. Sellanen ihminen on, niin nopeesti pitää itsestäänselvänä ja riidan aihe on kumpi herää aamulla vapaa aamuina pukemaan lapset. ( tänä aamuna esim 11 esikoisen nukuttua 15 h!!!!!!) Ja ei, meillä ei ole uniapneaa tms. Tärkeimpiä juttui meillä oli et ehdottomasti nukkumamenoajan jälkeen ei puhuta, ei katsota silmiin tms vaan just tassuttelu. Ei pitkää huudattamista vaan 5 min taktiikka ( ei reagoida heti ku alkaa kitisee vaan kellosta aika 5 min ku kitiseminen/huuto sumentaa ajantajun, eli tuntuu et ikuisuus jo huutanu vaik vast 30 s), mut sun tekstistä päätellen ootte jo kokeillu vaikka mitä että kyllä vaan täytyy sitten tulla siihen tulokseen et voi että on lapset erilaisii, mikä toimii meillä ei välttämättä toimi teillä… Voimia, ihana olet <3

Avatar

Hei Emppu! Meillä on täällä 5kk poika, joka on itseasiassa ihan syntymästään asti nukkunut hyvin ja rytmit osui hyvin kohdalleen, kunnes eräänä iltana pikkumies päätti olla nukkumatta. Yleensä mennyt nukkumaan n. klo 21.00 ja herännyt n. 07.00 syömään ja siitä nukkunut 10.00.. Vaikea vaihe alkoi pari viikkoa sitten jolloin valvoi ja nukkui miten sattuu ja uni oli pätkittäistä ja aamut venyivät iltapäivään. Aloitin herättämällä pojan joka aamu 09.30, siinä syötiin perunaporkkanat, ja n klo 11.00-12.00 päikkäreille. Päikkärit kestää 3tuntia ja sitten soseen ja korvikkeen vuoro. sitten 18.00 nukutaan ihan vaan puolentunnin unet ja viimeistään klo 21.00 syödään velli ja pökkään pojan pinnasänkyyn ja laitan mobilen soimaan.. Sinne sitten jää nukkumaan. Mulle kerrottiin että vauvalle tulisi tehdä ”iltatoimet”, eli vaipanvaihto, yökkärit päälle ja iltaruoka mahdollisimman pian ennen nukkumaanmenoaikaa, että lapsi hoksaa sen liittyvän yöuniin.. Hurmaava pikkumies teillä =)

Avatar

Täälä 2,5kk ikänen poika ja nukkumaan mennään just siinä 02-03. Herätykset aika samoihin aikoihin, mutta herää kaksi tai kolme kertaa yöuniltaan. Ite saan unta vasta 05 jälkeen kun tääläki vaivas alussa koliikki ja ite oon jääny siihen ”koliikkirytmiiin” vielä vähän kiinni.

Hei sitte ku alotatte unikoulun, ni voitko sitte kertoo, että miten toimii?

Monelta sä muuten itse heräät päivisin?

Ja kiva kuulla ettei kaikki muut mutsit(kun mä) herää aina aamu 7 pirteenä ylös, koska rytmit on vielä niin sekasin 😀

Avatar

En tiedä unikoulusta, mutta vauvan päivärytmiä voisi pikkuhiljaa yrittää hilata lähemmäs sellaista ”normaalia” päivärytmiä. Aamupuuron voisi syödä jo kahdeksalta, ensimmäiset päiväunet vetää kymmeneltä. Sitten lounas ja leikkiä, välipalan jälkeen uudestaan toisille unille. Viiden jälkeen ei enää torkuta, vaan taistellaan hereillä seitsemään, jolloin vatsa iltapalaa täynnä käydään yöunille.

Päiväleponsa Ava varmasti ottaa eri kohdassa, mutta jos päivä alkaa yhtä aikaa aamiaisella seitsemän -kahdeksan aikaan, sen saa helpommin myös päättymään illalla samaan rytmiin seiskan-kasin aikoihin.

Avatar

Oho, täällä painoi vuoden ikäinen 8,7kg! 😀

Ootteko meinanneet yrittää muuttaa Nompun vuorokausirytmiä? Vaikka vaikeetahan se on ton ikäistä pitää väkisin hereillä.

Avatar

Yrittääkää ehdottomasti pyöräyttää tuo rytmi nyt samanlaiseksi mikä Avalla on. Eihän tuollaista jaksa elävä Erkkikään 😀 ei vainneiskaan, varmasti olette yrittäneet, mutta kyllähän se auttais teitäkin paljon, jos Ava ja Noah menis suht samaan aikaan yöunille.

Avatar

Joo:n mainitsemaa rytmiä kannattaa yrittää eli aikaistaa ruokia. Tsemppiä, meillä kuopus kohta 6kk on jo nukkunut monesti sen yli 4h vaikka kuukausi sitten se tuntui aivan mahdottomalta..

Avatar

Ja unohtui mainita että pikkuherra on aivan syötävän suloinen nappisilmineen! 🙂

Avatar

Kaikkia hyviä kikkoja voi koittaa rytmin parantamiseen, mutta voi olla että vain aika helpottaa…

Ihan kamalaa taistella väsymyksen kanssa, tiedän, mutta kyllä se vauva-aika lopulta loppuu.

Meidän kuopus nukkui ekan yönsä kokonaan 1v.1kk ja äkkiä sitä itsekin toipui väsymyksestä 🙂 ja elämä helpottuu niin paljon kun lapset vähän kasvaa.

Avatar

Aivan ihastuttavan hurmaava nuorukainen ♡ ja komean kokoinen! 🙂

Meillä helpotti se, kun sulautettiin vauva esikoisen rytmiin.. Joskus kolmen kuukauden iästä sai aamumaitonsa sylissä ja istui sen jälkeen sitterissä /makoili lattialla. Sit 5 kk -> kun sai puuroa, niin herra syö yhtä aikaa isoveljensä kanssa. Mut asiaa helpotti se, että tyyppi viihty lattialla ja sitterissä 😀 eikä ollut koliikkiakaan takana. Veljellä on kuitenkin hyvä päivärytmi ja sen tukemana saatiin vauva ymmärtämään yön ja päivän ero. Se oli ehdottoman tärkeää, mä menin silloin töihin ja aamu 6 alkaa työt, herään joka ääneen mitä muksut päästää vaikka mies hoitaakin heräämiset.

Paljon tsemppiä ja jaksamista! Kyllä se uni sieltä löytyy joskus 🙂 aivan varmasti hän intissä jo nukkuu 🙂

Avatar

Kannattaa yrittää pikku hiljaa siirtää nukkumaan menoa iltaisin hieman aiemmaksi, eli iltapuurot yms aikaisemmaksi. Ensinäkin sen vuoksi että selvästi pisin putki nukkumiseen noahilla on aamulla, milloin sä taas et saa nukutuksi, koska ava on hereillä. Jos saisit aikaistettua iltapuuhia, olisi tuo pitkä nukkumaputki myös siis aikaisemmin aamulla 🙂 –

Avatar

Näin mäki teksin

Avatar

Mun mielestä teillä on aika selkee refluksivaivainen. Ja itseasiassa monella muullakin täällä kommentoineella on ollut refluksinen vauva. (Kotilääkäri täällä vaan hei ;-).) Mut tosissaan kaikilla vauvoilla on jonkinasteinen refluksi, sitähän se puklaaminen on. Toisilla vauvoilla vaan se joko rakenteellisen vian tai maitoallergian tai molempien seurauksena pahenee. Kiinteiden aloitus yleensä helpottaa rakenteellisesta viasta johtuvaa kun taas maitoallergisten refluksi vaan pahenee. Istumaan oppimiset, pystyyn nousemiset ja ikä tuovat myös vaivaan helpotusta, minkä vuoksi moni ei välttämättä edes tajua eläneensä refluksilapsen kanssa.

Meidän esikoinen oli samanmoinen kuin Nomppu ainakin syömisten ja lattialla viihtymisten suhteen. Toki siinä oli muutakin oireilua, jotka jälkikäteen ymmärrettiin jo laitoksella alkaneeksi. Lopulta soijamaidon ja lääkkeen myötä meillä vasta alkoi vauva-arki. Ikää oli tuolloin reilu 6 kk. Vasta silloin sitä tosiaan tajusi että millaista sen vauva-arjen oikeasti kuului olla. Esikoisella oli siis maitoallergian (ja osittain myös rakenteellisen) aiheuttama refluksi.

Toisen kanssa on nyt samaa oireilua, mutta lievempänä. Mä en näiden kahden jälkeen (juu, ei mikään suuri kokemuspohja :-)) enää edes jaksa uskoa että toiset vauvat vaan on vaativia tai kaikki vauvat itkee tai kaikki vauvat puklaa jne. Mä väitän että kun vauva on terve, se nukkuu hyvin, syö hyvin, on tyytyväinen ja sillä on luonnostaan suht selkeä rytmi.

Mutta näin meillä :-).

Jaksamisia koko perheelle ja suloinen on tuo pikkupoikanen :-).

T: Kotilääkäri 😉

Avatar

Samalla linjalla olen!!Meillä 1v 8kk poika, jolla refluksi ja monia allergoita, mm.maito.Vauva-aikana nukuttaminen lähes mahdotonta, kesti pahimmillaan 4h ja vauva vaan kun huusi koko sen ajan..Ei ole ikinä puklaillu, eikä nieleskelly eli ei mtn selvää näkyvää oireilua.. 10kk iässä alkoi järkyttävät yöhuudot (kesto pahimmillaan 5h). Julkisen puolen lääkäreiltä ohjeena unikoulu.Vähän väliä olin käyttänyt poikaa eri lääkäreillä, oma epäilys oli maitoallergiasta ja refluksista, eikä kukaan uskonu..Vihdoin yksityisen kautta saatiin diagnoosi allergioista 13kk iässä ja refluksi 1,5v. iässä..Lyhykäisyydessään meijän historia, mut pointtina sama että ei ne vauvat turhaan valvo tai itke.Käyttäkää ihmeessä lääkärillä ja heti ekan lääkärin sanomoisiin ei välttämättä kannata uskoa jos oma vaisto sanoo muuta.Paljon voimia, rankkaa aikaa!Voin laittaa spostiosoitteen myös jos haluat jtn kysyä tai sit liity facessa allergialapset/refluksilapset ryhmään, sieltä saa kovasti vinkkejä ja vertaistukea.:)

Avatar

Länsimaissa on jotenkin kummallinen käsitys siitä, että vauvan ja pienen lapsen pitäs alkaa nukkua yöt läpi, mielellään omassa sängyssä ja jo varhaisessa iässä. Kyllähän tuo teidän vuorokausirytmi kuulostaa aika haastavalta – jotenkin kannattaisi sitä yrittää kääntää, jos aamulla meneekin sitten pidempää pätkää vauvalla unten mailla. Meillä poika on 4 vuotta ja vasta nyt on alkanut nukkua läpi yön ja omassa huoneessa. Ensimmäisinä kuukausina en saanut koskaan poikaa nukkumaan pois käsivarsiltani ja kokeilin juuri tuota tassuttelua (englantilaisen ”vauvakuiskaajan” Tracy Hoggin opin mukaan) ja se kyllä toimi.

Onneksi kaikki vauvoilla ja lapsilla on vain vaihetta – vaiheen kestosta nyt ei kukaan osaa sanoa, mutta kyllä se siitä. Voimia ja tsemppiä!

Avatar

Suloinen pieni hurmuri! Ihanat nappisilmät

Avatar

Heippa! Ite luin Tracy Hoggin opi kuuntelemaan lastasi kirjan ja tiedä oliko mitään apuja, mut tän kolmannen kanssa on koittanut tehdä asiat toisin kun keskimmäinen oli 3 vuotiaaksi hirmu huono nukkuja, nyt pienin 11 kuinen ja nukahtaa itsekseen sänkyyn (vaihtelevasti) 20-21 aikaan, saa itse hengähtää hetken kun lapset nukkuu 😉 tsemppiä teille, toivottavasti rytmi muuttuu pian 🙂

Avatar

Tutustu silent refluksitautiin, kuulostaa kirjoittamasi perusteella siltä.

Avatar

Refluksin/allergian puolesta liputan, valitettavasti..! Niin kuin ylempänä kommentoitiin, niin en usko omalla kokemuksella, että vauva ilman syytä itkee paljon/ei pysty nukkumaan kunnolla. Kokemusta kohta 2v. vuoden verran moniallergisesta refluksilapsesta. Itse saimme diagnoosit hyvin myöhään, lähemmäs 1,5 v. ikää, vaikka lääkäreillä tuli ravattua. Kommenttina oli, että lapset itkee.. Lääkärille suosittelen menoa ja jos eka lääkäri ei ota teijän juttuja kuuleviin korviinsa, niin käykää seuraavalla. 🙂 Kannattaa siis ehdottomasti tsekata ettei mikään vaivaa, toivottavasti olen väärässä asian suhteen! Unikoulua kehiin sitten 6kk jälkeen.. Vinkkejä ja vertaistukea jos kaipaat niin liity facessa allergialasten vanhemmat ryhmään tai refluksilapset ryhmään. 🙂 Jos tulee kysyttävää mieleen niin voin antaa spostiosoiteenkin. Tsemiä teille kovasti valvomisiin ja itkuihin!! Koittakaahan jaksaa!

Avatar

Moikka! Tässä nyt on jo monta kommenttia mutta toivottavasti jaksat vielä tämän lukea ajatuksella läpi 🙂 Kirjoittelin sulle tosiaan joskus aiemminkin kun meidän pojilla on vain viikko ikäeroa ja pojilla tosiaan on ollut alkutaival ihan samanlaista sinivalohoitoja, koliikkeja, yms myöten.

Mekin aloitettiin 3kk iässä neuvolan suosituksesta kiinteät mutta eihän niistä apua tullut öihin, alkuun tuntui että vain pahensi asioita kun poika sai niin paljon ”energiaa” tai jotain, meillä siis yöt alkoi mennä siihen että nukuttiin 21-00, sitten valvottiin 3h (jota poika ei pysy päivälläkään välttämättä hereillä) taas nukuttiin 1-2h ja valvottiin… Mutta sitten neuvolasta ja ”unikouluttajalta” sain vinkkejä ja meidän yöt on nyt helpottaneet !!

Sain siis tarkan päivärytmin mitä missäkin vaiheessa päivää tehdään, ja ollaan seurattu melkein orjallisesti sitä. Lisäksi saatiin ”lupa” ja neuvot alkaa hellävaraisesti unikouluttamaan niin, että klo 21 viimeistään laitetaan sänkyyn ja nukutetaan sinne pelkästään tuttia ja silittelyä tarjoamalla, sitkeimmillä menee se parikin tuntia mutta se aika lyhenee kerta kerralta. (Olin varma että meillä menee vähintään se 3h kun poika oli oppinut syliin nukahtamisen, mutta poika huusikin n.5min ja nukahti O_0) Sitten yö toimitaan niin, että jos lapsi herää ennenkuin on nukkut yli 3h putkeen, nukutetaan lapsi uudestaan vain sänkyyn eikä nosteta pois eikä etenkään anneta ruokaa, koska kiinteitä syövä lapsi ei sitä nälkäänsä tarvitse jos edellisestä syönnistä on esim 2h.

Me ollaan siis toimittu näiden ohjeiden mukaan ja nyt jouluaatosta asti ollaan pärjätty yöt n. klo 21-07.30 vain kahdella, pari kertaa kolmella syötöllä. Lisäksi vain välillä nostettu tuttia suuhun, mutta se tutin nostelukin vähenee kokoajan 🙂 Ja voin kertoa että tuntuu että elän taas, kun entisen yöt mentiin parhaimmillaan vain niillä 1-2h unilla jotka nukuttiin vartin pätkissä…

Mutta tosiaan jos sattuu, että haluat tietää lisää miten meillä on saatu yöt paremmiksi ja haluat vaikka itsellesikin tuon unikouluttajan päivärytmin, niin kerro vain niin voin pistää sulle vaikka sähköpostia 🙂 Tsemppiä!!

Avatar

Unikoulu olis suositeltavaa aloittaa vasta 6kk iässä, koska silliin lapsi ei enää tutkimusten mukaan tarvitse ravintoa yöllä eli pystyy nukkua 12h putkeen ilman, että näkee nälkää 😉 ensi- ja turvakotien liitolta löytyy hyviä vinkkejä unikoulun pitämiseen! Tsemppiä! Ps. Ihana poju ja kaunis äiti 🙂

Avatar

Mä en missään nimessä puhuis es unikoulusta noin pienellä.

Terminä täysin epäsopiva noin pienelle vauvalle.

Rytmiä toki kannattaa koittaa hilata eri suuntaan, sehän nyt on kaikkien edun mukaista 🙂 Mutta tosiasia lienee se, että noin pienellä ei ole mitään hajua kellosta tai siitä miten ”pitäis nukkua ja syödä”. Ihan avutonhan se vielä on 🙂 Jaksamista kovasti, kyllä se siitä !

Eipä mulla sen kummempia vinkkejä kyllä ole antaa, pakko oli vaan kommentoida tota unikoulu- sanaa, kun se niin pisti silmään 😀

Avatar

tuo ei ole ihan totta että 6 kk ikäinen ei tartteis yöllä ruokaa, se on vaan joidenkin lääkäreiden tuntuma. On paljon lapsia jotka tosiaan tarvitsee sitä ruokaa vielä eikä unohdeta että lapsi kasvaa,kehittyy yöllä eniten ja aivotkin kehittyy yöllä. Jack Newman (jenkkiguru) mukaan noin puolet yksivuotiaista tarvitsee vielä 1-2 ateriaa yöllä. Kannattaa katsoa sitä omaa lasta eikä mennä kliinisesti ohjeiden mukaan.

Avatar

Itseäni ihmetyttää, miksi ette kutsu poikaa hänen oikealla etunimellään? Tai en toki muusta elämästänne tiedä, mutta ainakin täällä blogissa olet ristiäispostausten jälkeen puhunut aina ”Nompusta” ja joskus harvoin ”Noahista”. Ymmärrän, että lempinimiä on kiva käyttää ja lyhyt nimi on käytännössä ”helpompi”, mutta miksi sitten annoitte kaksiosaisen etunimen, jos sitä ei liiemmin tule käytettyä? Mielestäni Noah-Michel on komea ja uniikki nimi, josta poika saa olla elämässään ylpeä. Olisi vain hienoa kuulla joskus myös käytettävän tuota nimeä…

Avatar

Hei Emilia! En yleensä kommentoi,mutta nyt ajattelin laittaa omia kokemuksiani sinulle! 🙂

Tuo kertomasi tilanne kuulostaa niin tutulle!

Meillä oli samanlaisia uniongelmia, valvomista, selällään huutamista, mahaongelmia jne, kun lapsi oli vauva.

Neuvolassa epäiltiin koliikkia, mutta kun lueskelin netistä lasten refluksista niin kaikki jotenkin loksahti paikoilleen! Sitten eikun aika yksityiselle lastenlääkärille ja kappas, reflux diagnoosi! Aloitettiin lääkitys, jonka johdosta kaaosmainen arki sai ees jonkinlaista järjestystä.

En nyt sano varmasti, että teillä on pikkuisella reflux, mutta lueskele ihmeessä netistä tuosta lasten refluksista, että sopiiko oireet yhtään teidän naperoon! 🙂

Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi!!!! 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä