Iltalehden typerät uutiset

Lopetin viime kesänä kokonaan uutisten lukemisen, koska kaikki ne perhemurha- ja onnettomuusjutut ahdistivat mua niin älyttömästi ja raskaushormoneissa itkin yökaudet maailman epäreiluutta. Edelleenkin järkytyn tosi herkästi, joten olen pysytellyt kaukana uutissivustoista. Kuitenkin internetin ja somen hallinta-aikana uutisilta on mahdoton välttyä kokonaan. Kaverit aina jakavat Facebookissa uutisjuttuja, joita tulee sitten välillä klikkailtua ja luettua, ihan vain todetakseni että siinä meni taas minuutti elämästäni täysin hukkaan.

Suosituin ja pahin näistä on tietenkin se Iltalehti. Aivan luokatonta kuraa! Ei niitä voi sanoa uutisiksi edes hyvällä tahdolla. Kuvittelisi journalistien olevan jossain suhteessa äidinkielen ja kirjoittamisen ammattilaisia, mutta siltikään en muista, koska olisin viimeksi lukenut Iltalehdeltä jutun, jossa ei olisi maailman ilmeisempiä ja typerimpiä kirjoitusvirheitä. Onko niitä viiden lauseen laadukkaita artikkeleita niin vaikea lukea kerran läpi? Kyllä Iltalehdeltä varmasti niitä hyviä juttujakin löytyy ja itsekin olen tainnut jokuseen törmätä, mutta ei kyllä nyt tule mitään konkreettista erimerkkiä mieleen.

Iltalehden juttuarkistoa selatessa kuvittelisi sivujen olevan täynnä ovelia, paljastavia, oivaltavia, tärkeitä ja fiksuja uutisia. Kuitenkin jos klikkaat yhtäkin otsikkoa juttuun asti, todellisuus on varsin toinen. Shokkiotsikko ”Suomalaistaustainen julkkis pahoinpideltiin luksuskohteessa” sisältääkin artikkelin saksalaisesta Annasta, jonka isoisoäidin kaiman serkun naapurin kissa oli suomalainen. Annaa haastateltiin lapsena paikkakunnan lehteen ja nyt tämä suuri julkkis sai Kanarian saarilla baarijonossa viereisen tyypin kyynerpäästä kylkeen.

Innoissani klikkasin myös taannoin otsikkoa, joka lupasi 6 huikeaa keinoa pudottaa painoa. Olin täysin shokissa näistä upouusista oivalluksista ja muutuin sekunnissa timmiksi. En tiennytkään ikinä, että tulisi vältellä sokeria, kuluttaa enemmän kaloreita kuin syö ja juoda paljon vettä. Tuli myös suurena yllätyksenä, että roskaruoka ja virvoitusjuomat ovat epäterveellisiä, varokaa vaan näitä salaisia paholaisia.

Pitäähän sitä rahaa jostain kääriä, mutta jotain rajaa voisi vetää ton laatuasian kanssa. Surullisen usein Iltalehden jutuissa nykyään vain yritetään olla hauskoja, mutta todellisuudessa lopputulos lukijalle on tragikoominen sekoitus myötähäpeää ja hämmennystä. Kyllä Iltalehti saa paljon hyvääkin aikaa, esimerkiksi mainostamalla viime päivinä paljon mediassa liikkunutta rattijuopumuskansalaisaloitetta, mutta valitettavasti nämä ”journalismin” tähtihetket vievät loiston kaikesta.

Viisi totuutta proteiineista -tätä et ennen tiennyt! Ai en vai? Protskua saa siis lihasta, miehet tarvitsevat sitä enemmän kuin naiset ja se on lihasten rakennusainetta? Joo o, kukaan ei varmasti ole ikinä kuullutkaan.

3 elämäntapamuutosta, jotka laihduttavat. Olen sanaton.

Nämä tavat lihottavat. Eikä???? Miksei kukaan oo kertonut mulle aiemmin, mähän oisin elämäni kunnossa jos olisin tiennyt, että liika rasva ja sohvalla makaaminen lihottaa!

Neljä yllättävää syytä selkäkivuille. Siis shokkipaljastus!!! Missä viipyy Pulitzer???

Olenko ainut, joka ei pysty ymmärtämään, miten tällaisten juttujen kirjoittamisesta voidaan oikeasti maksaa?

Kommentit

23 kommenttia
Avatar

Taitavat nämä olla enemmän miestenlehtä.Olin aika tyrmistynyt lukiessani, miltä pieni- tai isorintaisuus tuntuu.Odotan kirjoitusta, miltä pieni- ja isomunaisuus tuntuu.Naisten asioita saa riepotella mennen tullen, miestä arvostetaan.

Avatar

Mulle olis sinänsä ihan sama mitä ne kirjoittaa, mutta kun ne otsikot! Otsikko lupaa uutisesta jotain mielenkiintoista, tärkeää tietoa, ja lopulta kun on uutisen lukenut, miettii, että mitä tuo otsikko tarkoitti? Ja välillä( usein) on niin oudosti väännettyjä lauseita, että vaikka sen lukee uudestaan ja uudestaan, asian pointtia ei kuitenkaan ymmärrä.. luulisi heillä olevan jonkinlainen koulutus kielioppiin?

Avatar

Otsikot on mustakin iltapäivälehtien ärsyttävin osa. Kerran Ilta-Sanomissa oli otsikko ”Ruotsalaisen kirkon ullakolta järkyttävä löytö – yli 100 luurankoa!” (tms) Kun luki jutun, kävi ilmi, että kysymys oli pulujen luurangoista… Ja kerran: ”Tappajamyrsky lähestyy pikkukaupunkia!” Kyse oli pikkukaupungista jossain Pohjois-Kiinassa. Musta tällainen on jo lukijoiden tahallista harhaanjohtamista, luulisi, että se on kielletty jossain journalistien eettisissä säännöissä.

Avatar

Et todellakaan oo ainut!!! Just mietin sitä ”ärsyttävimmät bloggaajat” -listauksen aikana et miks edes vaivauduin klikkaamaan auki?? Todella ”omaperäisiä ja nokkelia” on kyllä noi listaukset.. Puhumattakaan niistä ”kiinan yliopiston viiden vuoden tutkimus osoittaa, että kissaa ei kiinnosta ihmisten keskustelu…” OIKEASTI????

Avatar

AMEN! Mä avasin sydän pamppaillen juttua, missä kerrottiin faktaa kylpyhuoneen väärinkäytöstä. Olin varma, että oon tehny kaikki jutussa mainittavat virheet ja aiheuttanut niillä valtavat vesivahingot ymym. MUTTA herranjumala, jutussa kehotettiinkin vaihtamaan likaiset pyyhkeet välillä puhtaisiin ja sulkemaan wc-pytyn kannen ennen vetämistä. Just.

Avatar

Mäkin lopetin noitten sivujen lukemisen just noitten lapsiin kohdistuvien ahdistavien uutisten takia. Pelkät otsikotkin saa niin pahan olon! Täytyy myöntää että ei ennen omia lapsia ollut lainkaan näin herkkä tommosille…

Avatar

Muuten allekirjoitan täysin, mutta tota kirjoitusvirhe-juttua mä en kyllä niele. Oon eräänkin sortin kielipoliisi ja kirjotusvirheet särkee kyllä silmiäni herkästi, mutta en mä kyllä silti sanoisi että Iltalehden jutuissa niitä olisi poikkeuksellisen paljon (vaikkapa verrattuina muihin uutissivustoihin). Toki virheitä sattuu kaikille ja on ymmärrettävää että nopeaa tahtia kirjoittaessa virheitäkin saattaa tekstiin jäädä, mutta ei niitä nyt mun mielestä todellakaan joka jutussa ole että voisi noin yleistää.

Ihan jos vaikka tuosta etusivulta otetaan ensimmäinen juttu: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014013117998738_uu.shtml

Mä en ainakaan löytänyt siitä yhtään virhettä. Kerro toki mitä sä löydät?

Avatar

Kyllä niitä virheitä silti Iltalehden jutuista häiritsevän paljon löytyy siihen nähden, että tekstien takana on koulutettuja ammattilaisia. Tosin voi olla, ettet huomaa helposti esim. yhdyssanavirheitä, jos sellaisiin sorrut itsekin – kirjoitusvirhejuttu kirjoitetaan nimittäin ilman yhdysviivaa.

Avatar

BURN!

Avatar

Jotenkin voisi olettaa että tämä Fiidi, jonne on listattu kaikki ”elintärkeät ja yllättävät” asiat, olisi jonkinlaista sarkasmiaa tai parodiaa, mutta ei vissiinkään.

Itsekkin olen vähentänyt hurjasti uutissivustoilla käyntiä, mutta sitten on tämä kumma ääripää joka tykkää näistä fiidinkin listaamista ”yllättävistä” faktoista. (Ja sitten ne jakavat linkkejä facebookissa puolen tunnin välein.. Ärrrsyttäää)

Avatar

Ei liity nyt tähän postaukseen, mutta olis kiva jos tekisit postauksen Noahin ulkovaatteista. Etenkin tulevat kevätvaatteet kiinnostaa 🙂

Avatar

Joo toi fiidi on noista pahin ! Kaikki ne jutut on sillee ”no oh shit”. Eikä noi jutut ees oo mitää uutisia? 😮

Avatar

Hahahahhaha! Totaalihajoominen tälle postaukselle. Oon jopa enemmän ku sataprosenttisesti samaa mieltä sun kanssa!!! Se Fiidi on ihan täyttä kuraa..ja 99% IL:n jutuista muutenki. Sillon tällön saatan lehteä selata jossain junassa, kahvilassa, lääkärin vastaanotolla odottamassa tms. ja silloin tällöin (tottumuksesta) meen nettisivuille selaan sen etusivun läpi. Harvemmin enää ees avaan mitään juttua, joku tommonen OIKEE uutinen jostain maailman tilanteesta saattaa saada mut myös lukeen sen itse uutisen, mutta melkein joka kerta siihen asiasisältöön joutuu pettyyn ja rankasti. Ihana blogi sulla, mukavaa kevään odotusta 🙂

Avatar

NIIIIIIIIIIIIIN ja ne kirjotusvirheet..huoooooh.. Itekkin miettinyt että jos hakis sinne töihin, pääsis helpolla ku näpyttelis päivät pitkät noita UUSIA ja jokaisen maailmaa MULLISTAVIA uutisia ”Miten selvitä kylmästä talvesta?” -Osta paljon lämpimiä vaatteita ja pue ne päällesi.

Avatar

Mä oon niiin samaa mieltä! Iltalehti on kyllä täynnä semmosta shaibaa ettei tosikaan. Joskus oon miettiny että tollasillako jutuilla joku tienaa elantonsa. Olis muuten tosi kiva kuulla miten teidän remontti etenee? Selviskö se teidän vessan haju-ongelma? 😀 meillä myös rempataan,tosin vanhaa okt-taloa ja laajemman kaavan kautta..http://notjustnumber.blogspot.fi/ Ps. Sun blogia on mahtava lukea koska sulla on mielipiteitä ja uskallat sanoa ne suoraan! 🙂

Avatar

Heh nuo sun jakamat todella uudet ja tärkeät laihdutusohjeet kuulostaa ihan niiltä ohjeilta mitä mulle jaettiin raskausaikana sellasessa laihdutusryhmässä! Hampurilaiset on epäterveellisiä, salaatti on terveellistä jne. AI ENPÄS OO TIENNYTKÄÄN! Kiva kun kerroit!

Avatar

Heh nuo sun jakamat todella uudet ja tärkeät laihdutusohjeet kuulostaa ihan niiltä ohjeilta mitä mulle jaettiin raskausaikana sellasessa laihdutusryhmässä! Hampurilaiset on epäterveellisiä, salaatti on terveellistä jne. AI ENPÄS OO TIENNYTKÄÄN! Kiva kun kerroit! Kurssi oli yhtä tyhjän kanssa. Kurssista olis saanu antaa palautetta, tosin sähköpostitse ts. omalla nimellä! Enpäs sit viitsinyt…

Avatar

hei voisitko tehä sellasen ns. laihdutus postauksen et miten kannattaa syödä ja sit vaikka pari jotai ihan sun lemppari kevytruokaa ja sit et miten kannattais liikkuu? oisin vaikka heti valmis alottaa syömää terveellisesti mut entiiä oikeen että miten pitäs syödä ja liikkumaanki oisin valmis lähtee mut entiiä mikä kuluttais paljon kaloreita :/

Avatar

Onneksi voi itse vaikuttaa siihen MISTÄ niitä uutisia lukee. Iltalehti on täyttä kuraa, en ymmärrä miten voi olla suosituin uutissivusto suomessa. Itse olen boikotoinut monta vuotta ko. sivustoja ja lehtiä,uutiset voi lukea muualtakin, esim yleltä tai Hesarista.

Avatar

Voihan jättää ostamatta, lukematta, katsomatta. Ahistaa ehkä sillain vähemp. Hauskaa olla pittää vaik päivää vähemp..

Avatar

Tuli vielä mieleen, että jos maailmaa voisi parantaa puhumalla ja valittamalla, olisi kaikki meillä tosi hyvin…. Tarttis varmaan tehrä jottain… Tunsin kyllä kerran kaverin joka söi ittensä hoikaks ja oli aina kovassa kunnossa vaikka ei harrastanut mitään varsinaista liikuntaa. En tiijä miten se sen teki, kun vei salaisuutensa mukanaan hautaan. Jostain valoravinnosta se joskus puhu. Kertoi myös että unissaan kävelee, yleensä reilut 20 km yössä… Saattoi kyllä valehella, en tiijä…

Avatar

Iltalehti on pisnestä ja vasta tämän jälkeen kevyttä pisnestä. Kuka se oikein tilaa Iltistä? On vanhanaikaista löytää Iltalehden journalistisen tyylin syyllinen Iltalehdestä. Syyllinen tietenkin lukija,se joka kuraa tilaa. Ilman tilausta ei ole toimitusta. Siis on vanhanaikaista, kun oivaltaa, että kuluttaja, Iltalehden lukija on se, joka Iltalehteä hoitaa. Ennen syytettiin tehtaanomistajia ties mistä ja vielä aikaisemmin patruunoita, joita ihan oikeasti voitiinkin syyttää työntekijöiden huonosta kohtelusta. Patruuna nääs lupasi pitää työntekijöistä isällistä huolta – tietysti ensi kädessä omaksi hyödykseen. Nyt me elämme markkinoiden taloudessa. On muuten eletty aikaisemminkin, mutta nyt, kun ihmiset ovat valistuneita, niille voidaan sanoa: markkina olet sinä. Se todellakin tarkoittaa, että kuluttaja, Iltalehden tilaaja on markkinoiden ja lehtituotannon kingi. Tällaisella Iltalehden mollaamisella on kuitenkin puolensa. Sillä koetetaan vaikuttaa mutkan kautta Iltalehteen, eikä missään tapauksessa syyllistetä onnetonta lehdenlukijaa, joka ostaa lehden nautinnon välineeksi ja pitkästymisen viivyttämiseksi. Oikeastaan Iltalehden haukkuminen kuuluu iltalehtipisnekseen, se on Iltalehdelle se ainoa aito lukijanäkökulma. Muut kuin Iltalehden moittijat tietävät, että lehti on moskaa, journalismipornoa ja siksi he siitä nauttivat ja puolustavatkin mieleltään köyhien ihmisten oikeuksia viihteeseen. Olemme Iltalehden kanssa aikamme ytimessä: syvien merkityksien vähetessä, hömppä lisääntyy.

Koetetaan kestää ja nautitaan niin hömpästä kuin kritiikistäkin, sillä onhan periaate hyvä: jokaisella jotakin ja nautinto ennen kaikkea.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä