Kiitti, mä tiedän.

Sillon kun alotin bloggaamisen, kehuja tuli huomattavasti vähemmän ja harvemmin kuin nykyään. Sillon tällöin joku kommentoi johonkin postaukseen ja kehui jotain asua, kampausta tai ulkonäköäni. Minulla kun ei ennen ollut ikinä hyvää itsetuntoa ja muutenkin olin niin ujo, vastasin usein kehuihin ”no en mä nyt tiedä”, ”no ei tää nyt oo mikään ihmeellinen”, ”no en mä kyllä oo mutta kiitos silti”. Kun kommentteja alkoi tulla enemmän, aloin kiireisenä vastata ”kiitos”. Se tuntui tyhmältä, ja tuntuu edelleen usein. Mutta miksi?

Olen kauan pyöritellyt tätä ajatusta ja suunnitellut kirjoittavani aiheesta, mutta alkukuusta uusinta Costumea lukiessani mieleeni jäi niin vahvasti Tiina Tuppuraisen kirjoittama Iholla -osio ”Ai tämä vanha rytky”, että oli pakko ottaa tämä aihe taas pyöriteltäväksi. Tuppurainen kirjoitti artikkelissaan siis suomalaisten vaikeudesta ottaa kehuja vastaan ja tunnistin itseni uskomattoman monesta kohdasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

”En osaa vastata mitään.”

”Tuntuisi töykeältä ja itserakkaalta sanoa ’Niin onkin’.”

Em. lainaukset Costumen maaliskuun numerosta, s.131.

Käsi ylös jos em. lauseet tuntuvat tutuilta? Niin minullakin. Kun vastaan kehuihin ”kiitos”, tuntuu aina vähän siltä, että kuulostan itserakkaalta. Ihan kun sanoisin ”No tiedän, enkö ookin upea”. Vaikka todellinen suomennos sille kiitokselle olisi ”Kiitän kauniista sanoista, vaikka en itse olekaan täysin samaa mieltä, tuntuu kuitenkin hyvältä, että käytit aikaa saadaksesi minulle hyvän mielen ja parantaaksesi itseluottamustani”. Tuppurainen kirjoittaa, että sosiaalisessa mediassa kiittäminen on helpompaa kuin livenä, ja niinhän se onkin. Vaikka opinkin kiittämään blogissa noin 2012 alkuvuodesta, olen vasta nyt oppinut kiittämään ihan livenä. Ja siinä on taas ollut apuna lukijat. Aina kun joku lukija tulee juttelemaan ja kehuu blogiani, olen kiittänyt mielissäni, koska olen blogistani ylpeä. Ja kun totuin kiittelemään blogiini kohdistuneista kehuista, tuntui helpommalta kiittää myös itseeni kohdistuvista kehuista. Ennen kun joku kehui asuani, vähättelin itseäni ja nolostuin. Viime pikkujouluissa kun ystävä kehui mekkoani, vastasin samontein ”Voi kiitos, olen ihan rakastunut tähän. Eikö se korostakin ihanasti tatuointiani?”. Ja tuntui hyvältä olla rohkeasti vain ylpeä, eikä sortua vähättelyyn ja häpeilyyn. Tämä on taas tällainen hölmö suomalaisten piirre, että itsestään ei saisi olla ylpeä, vaan aina pitäisi olla vaatimaton. Ja kyllähän vaatimattomuus on hyve, mutta pitää muistaa se, että vaatimattomuus on eri asia kuin vähättely.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tuppurainen ottaa artikkelissaan esiin myös yhden erinomaisen pointin: ”Eikö kehun kiistäminen ole paljon epäkohteliaampaa kuin sen myöntäminen? Ikään kuin sanoisit rivien välistä, ettet luota kehujan arvostelukykyyn.” Tätä kohtaa jäin miettimään pitkään, sillä en ollut ikinä ajatellutkaan noin. Mitä enemmän pohdin asiaa, sitä varmemmaksi tulin siitä, että jatkossa aion keskittyä siihen, että opin ottamaan vastaan kehuja. Molemmille osapuolille tulee parempi olo kun kehun vastaanottajakin osaa suhtautua oikein!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Miten te suhtaudutte kehuihin? Tuntuuko kiittäminen tyhmältä? Jos sorrutte usein vähättelyyn, haastan teidät ottamaan henkilökohtaiseksi haasteeksi vähättelyn lopettamisen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Villapaita Sheinside (saatu)

Paita Sheinside (saatu)

Hame Cubus (saatu)

Laukku Cubus (saatu)

Kengät Ellos

Ps. Voitte kuvitella yllätykseni kun te mahtavat lukijat olitte äänestäneet minut ehdolle vuoden viihdyttävimmäksi blogiksi Indiedays Inspiration Blog Awardseissa! Aivan upeaa, suurisuuri kiitos! Huomaatteko, osaan sanoa sydämellisesti kiitos 😉 Tuntuu upealta kuulla, että blogini on teille oikeasti mieleistä luettavaa. Mikäli tahdot käydä antamassa äänesi, se onnistuu tästä linkistä. Suuri kiitos vielä kerran! 🙂

Kommentit

25 kommenttia
Avatar

No eipä tähänkään postaukseen voi mitenkään samastua. Jos joku nyt sattuu jotain ’positiivista’ mulle kommentoimaan, niin ihan tavan vuoksi kiitän kuin kyseisellä kommentilla ois jotain väliäkin ollut. Mutta eihän ne kehut ja muut soopat oikeasti kerro muusta, kuin joko ihan älyttömän alhaisista standardeista tai mitä todennäköisemmin siitä, että kommentoija vain toivoo vastavierailua omaan blogiinsa.

Totta kai muiden kehuminen on aina alentavaa ja kyseenalaistaa kehutun jo muutenkin mitättömän mielen. Jos ajattelee kehuvansa muita ilahduttaakseen heitä, niin siinähän se todiste jo onkin… Joten kiittäminen ei ole muuta kuin typerä tapa tai pelkkää typeryyttä itseään.

Avatar

Tää on niin totta!! Itsekään en oo koskaan osannut ottaa kehuja vastaan, mikä harmittaa suuresti, onneksi kuitenkin iän myötä asia tullut helpommaksi. Sen oon huomannut, että on helpompi vastaanottaa kehuja, kun opettelee ensin itsekin kehumaan ääneen toisia! :-))

Emilia Huttunen

Ihan totta, hyvä vinkki! 🙂

Avatar

Meillä muksut aloitti tammikuussa päiväkodin ja varsinkin esikoisen ryhmässä on ihanat aikuiset ja esikoinen sopeutui ryhmään ennätysvauhtia (esikoinen on ujohko ja hiljainen poika). Kun mulla oli muuta asiaa päiväkodin johtajalle, kehuin esikoisen ryhmän aikuisia ja kiitin kovasti. Kun sitten hain lapset muutaman päivän päästä hoidosta, esikoisen ryhmän ope rupesi kiittelemään kehujani ja olivat olleet kuulemma kehuista ja kiitoksesta ihan hämmentyneitä! Olin vain kiittänyt hyvin tehdystä työstä. 🙂

Emilia Huttunen

Voi miten ihanaa 🙂

Avatar

Mulla tuli taas sellanen olo että kun vähättelin itteeni, että muut ajattelee ”hakee vaa huomioo ja lisää kehuja” 😀 nyt vuosi sitten otin sen tavaks että kiitän, enkä vajoo enää siihen vähättelyyn!

Emilia Huttunen

Joo toi on muuten ihan totta!

Avatar

Upea asu! Tykkään, että oot yhditellyt paljon erilaisia pintoja. :>

Mä niin muuten samaistun tuohon! Mun on tosi vaikea ottaa kehuja vastaan. Hämmennyn ja punastun. Mulla tulee samanlainen olo, että mua luullaan itserakkaaksi, jos kiitän. Ihan kuin ottaisin kehun jotenkin itsestäänselvyytenä! No, yritän koko ajan tehdä töitä asian eteen. 🙂

Emilia Huttunen

Voi kiitos! Mä oon nyt innostunut tosta erilaisten pintojen yhdistelyn kokeilusta 🙂

Avatar

Jossain kohtaa harrastin ”höpöhöpö” tai ”ite oot”-kommenteja jos sain kehuja ulkonäöstäni,mut eioo mitään ärsyttävämpää kun se,että joku vastaa sulle noin kun kehut 😀 päätin sitte alka käyttää sanaa ”kiitos” se oikeasti tuntuu kehun antajastakin mukavammalta. Toisaalta oon joskus ihmeissäni katsonut kommenteja kuvissa,joissa on kehuttu esim.vaatteitta,hiuksia,kauneutta jne. Ja toinen on vastannut että ”mä tiedän” koska jotenkin se vaan kuulostaa itserakkalta,vaikka totta onkin 😀

Emilia Huttunen

Haha samaistun kyllä kaikkeen 😀

Avatar

Musta on hienoa kiittää kehuista! 🙂 Niin sen pitää ollakkin. Mua niin ärsyttää Facebookissa teinit, jotka vastaa heidän ulkonäköään koskeviin kehuihin tyyliin ”no en ees, sä oot” ja sit ne aloittaa hirveen jankkauksen, huoh miten uuvuttavaa! Ite olen aina ottanut vastaan omaa ulkonäköäni koskevat kehut (kun saan niitä niin harvoin, nyyh), mutta toisaalta minun on hyvin vaikea ottaa vastaan kun joku kehuu esimerkiksi tekemääni maalausta, joka on omasta mielestäni hirvein tekele ikinä, koska tahtoisin vakuuttaa heille, että pystyisin parempaankin. Ehkä seuraavalla kerralla sitten kiitän kehuista! 🙂

Avatar

Juuri tällaisia postauksia lisää! Kauniita kuvia ja teksti täyttä asiaa! 🙂

Avatar

Luin itsekin tuon artikkelin, siinä oli paljon hyviä pointteja. Nykyään osaan itsekin jo sanoa kiitos, mutta minä kaksi vuotta sitten oli ihan kauhuissaan aina kehuista… Hauska sattuma on, että Tiina Tuppurainen tekee myös meidän bändistä juttua just nyt yhteen toiseen lehteen 😀

Avatar

Ja unohtuipa sanoa että näytät todella, todella kauniilta taas näissä kuvissa!

Avatar

Niin hyvä postaus! Tykkään juuri näistä postauksista eniten sun blogissa 🙂 ja ihan todella hyvä kantaanotto. Pistää kyllä miettimään asiaa perin pohjin ja aion myös jatkossa tehdä tähän asiaan parannuksen. Kiitos!

Avatar

Mua kanssa ärsyttää, jos kehut kiistetään ja sanotaan ”enpäs ole”.. Miksi sen kuvan sitten laittaa esim facebookkiin, jos se ei itsestä ole kiva? Tulee just sellanen olo, että kalastellaan lisää kehuja. Ärsyttävää.

Toisaalta kuulostaa vähän tökeröltä, jos joskus, riippuen asiasta, sanoo ”kiitos mä tiiän”. Tulee olo, että on vähän turhankin ylpeä. Mun mielestä paras sanoa kiitos ja joskus vaikka kommentoida jotain ”tykkään kyllä tästä laukusta ja oon etsiny just tällasta”. 🙂

Avatar

Hei pakko antaa palautetta tästä uudesta päivityksestä, todella raivostuttaa klikkailla tuota ”seuraava” kesken postauksen 🙁 ei haittaa jos edelliset postaukset näkyisivät tuolla tapaa sneak peekinä, mutta kyllä mun mielestä parhaillaan luettava postausta pitäisi näkyä kokonaan. Ihmettelin ensin, kun tuntui että postaus loppui kuin seinään, mutta kun tulin bloglovin’:in kautta tänne, keksin tämän uudistuksen. Mutta itse postauksen sisällöstä: todella tärkeää asiaa! Itse kuulun niihin ihmisiin, jotka osaavat kiittää ja myös kehua. Onhan se vähän tympeää, jos annan kehun ja toinen torjuu sen heti 😀

Avatar

Tuosta vikasta kommentista tuli mieleen tilanne, kun kerran kehuin erään tutun paitaa, ( oli raskaana ) ja tuttuni vastasi kehuun että ” aijaa, kiitti. musta tää on kyllä ihan kauhee, en ymmärrä kuka tämmöstä telttaa normaalisti pitäis päällään”. En tiedä yrittikö tämä kaveri vain olla vaatimaton, vai oliko se puhdasta ilkeilyä. Se paita kun oli hyvin samantyylinen joita itsekin usein käytin.

Avatar

Lohdutuksen sanana sanoisin, että kun ikää tulee tarpeeksi, kehujakin on helpompi ottaa vastaan 🙂

Jos pelkkä kiitoksen sanominen tuntuu hölmöltä, sitä voi aina jatkaa jollakin, esim. kiitos, ostin sieltä ja sieltä, kiitos, mä ihastuin tähän väriin/malliin/yksityiskohtaan jne.

Mun mielestäkin se on vain kohteliasta kysyjää kohtaan, että häntä ei teilata vähättelemällä, kuten joku muukin jo sanoi.

Avatar

Mustakin kiittäminen on paljon helpompaa jos sitä jatkaa noin. Laitan aina kiitoksen perään jonkun faktan siitä asiasta mitä on kehuttu, vaikka sitä toista tuskin kiinnostaa pätkääkään 😀

Avatar

Pakko nyt kyllä sanoa että oot tosi kaunis noissa kuvissa!

Avatar

Vitsit sä olet kaunis! Jotenki oikein hehkut näissä kuvissa 🙂 Oiskohan tolla keväisellä ilmalla jotakin osuutta asiaan? 🙂

Avatar

Voi vitsit kun löysin tän blogisi! Muistan seurasin sun blogia sillon kun Ava oli aaaivan aivan pikkunen ja nyt sulla on jo toinenkin! Tunnistin vaan heti naamasi kun kaveri oli tykännyt fb sivuista ja löysin tänne:)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä