Pari torvea

Haaste; etsi blogistani lapsia koskeva postaus, jossa en päivittele, kuinka isoja he jo ovat. No vitsivitsi! Kai niitäkin löytyy. Ehkä. Tai sitten ei. Alkoi itseäkin naurattaa kun taas olin aloittamassa tätä postausta sille perinteisellä ”miten ne voikin olla jo noin isoja”. Yritin keksiä jotain korvaavaa ja hyvää aloitusta, mutta oikeasti en vaan pääse yli siitä, että miten ne voi olla noin isoja! 😀 Musta tuntuu, että he just vasta syntyi ja nyt Ava on jo ensi viikolla 2,5 -vuotias ja Nomppu täytti viime viikolla 7 kuukautta.

Nomppu oli neuvolassa maanantaina ja painoi 9700 grammaa ja pituutta lyötyi 73 senttiä. Paino oli laskenut, mikä on ihan normaalia, koska Nompun ruoka koostuu nyt pääosin kiinteästä, eikä rasvaisesta maidosta ja vellistä ja nyt Nomppu liikkuu niin paljon. Nomppu kun oli niin ihana pyöreä pulla, niin nyt hän on vaan normaalin pyöreä 😀 Nomppu ei siis vielä ryömi tai konttaa, mutta hän juoksee kävelytuolinsa kanssa niin kovaa vauhtia ympäri kämppää, että kyllä siinä kalorit palaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nomppu on aivan erilainen vauva kuin Ava oli. Nomppu on oikea duracell-pupu, ei sekuntiakaan paikoillaan. Nomppu hyppii ja heittäytyy ja heiluu ja kääntyilee ja yrittää täysillä päästä eteenpäin, mutta käsissä ei vielä riitä voima. Nomppu nauraa ja hymyilee jatkuvasti, vielä enemmän kuin Ava aikoinaan, mutta on myös paljon herkempi. Nomppu vaatii jatkuvaa viihdyttämistä, kun taas Ava viihtyi pieniä aikoja lattialla lelujen kanssa. Nomppu myös pelkää kovia ääniä ja pelästyy herkästi, Ava kun ei ikinä ollut moksiskaan.

Nomppu on edelleen ihan kuin äitinsä! Ruskeat silmät, joihin luultavasti tulee iän myötä vihreää, kuten mullekin tuli, syntyessä tumma paksu tukka, joka vaalenee pikkuhiljaa kohti tommosta maantienvaaleaa väriä. Samanlainen luusto ja samat ilmeet kun mulla, sekä samanlainen temperamentti, valitettavasti. Ainoastaan ruuminrakenne on Topiakselta! Topias oli aina simmonen pullukka vauva ja mä olin tosi pienikokoinen. Nomppu on pitkä ja jäntevä, pyöreys jää pituuden jalkoihin nyt koko ajan, joten luulen, että ensimmäiseen syntymäpäivään mennessä Nomppu on kadottanut suurimmanosan ”vauvapainosta”. Musta on ihanaa, että Nompussa riittää halittavaa, mutta kehityksen perusteella vaan luulen, että Nomppu alkaa pian jo muistuttaa enemmän taaperoa kuin vauvaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nomppu on nyt alkanut nukkua paremmin, pari viikkoa on ollut tällaista, kunnes sitten rokotukset toivat valvomiset takaisin. Toivon kuitenkin, että kohta taas helpottaa! Ennenhän Nomppu huusi sinne aamuneljään asti ja käveltiin hänen kanssaan ympäri asuntoa. Nyt kuitenkin Nompun rytmi muuttui niin, että hän nukkuu päivällä vain yhdet pitkät päikkärit ja menee jo kahdeksalta nukkumaan, herää ensimmäisen kerran puoliltaöin ja seuraavaksi aamuyöllä pari kertaa. Eli öisin noustaan noin 3-4 kertaa ja hytkytellään, syödään ja lohdutetaan sylissä. Edelleen homma on itkuista, MUTTA. Enää ei kävellä koko yötä ympäri kämppää, nyt taputellaan ja hytkytellään sängyssä ja se on oikeasti suuri edistysaskel. Sitten kun itkuisuus alkaa tästäkin vähentyä, kokeillaan varmaan siirtää Nomppu omaan sänkyyn. Nomppu siis nukkuu meidän välissä, koska se meille helpompaa, kun ei tarvitse koko ajan nousta ylös vaan voit istuskella sängyssä vauvan kanssa. Nomppu ei syö tuttia muuten, mutta yöllä jos on tarpeeksi väsynyt niin välillä tutti kelpaa pullon sijaan, sitä täytyy kuitenkin pitää Nompun suussa, sillä hän ei itse osaa sitä syödä. Me kokeiltiin sitä tassuttelua unikouluna aika kauan, mutta siitä ei tullut mitään. Nomppu vaan tarvitsee sen säännöllisen rytmin ja tuttipullon. Tiedän, että pulloon nukahtaminen on huono tapa ja Avalta yösyötötkin jäi pois jo 6 kuukautisena, mutta Nompun kohdalla me vanhemmat tarvitaan tätä, jotta jaksetaan. Sitten kun yöt sujuvat muuten hyvin, jätetään se pullo pois ja murehditaan sen vaikeutta silloin, mutta juuri nyt Nomppu saa pullonsa, jotta koko perhe saa nukkua. Unipullosta vierottaminen saa olla sitten se vuosimerkin murhe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nomppu syö nyt aamuisin puuron tai hedelmäsosetta. Sen mukaan herätäänkö kuudelta vai kahdeksalta (ennen kesäaikaa viideltä/seitsemältä), Nomppu joko syö lounaaksi kasvissosetta ja menee nukkumaan, tai sitten menee vellipullon kanssa nukkumaan ja syö kasvissoseen unien jälkeen. Syödään lounaan ja päivällisen välissä hedelmäsosetta, jos Nomppu kaipaa sitä, mutta seuraava ruoka saattaa myös olla sitten päivällinen. Päivälliseksi Nomppu syö yleensä Hippin pasta-aterian. Ne ovat ainoita liharuokia, jotka hänelle kelpaavat. Iltapalaksi Nomppu syö puuroa tai hedelmäsosetta ja siinä välissä taas välillä on ja välillä ei ole toista välipalaa. Nomppu tykkää myös maissinaksuista ja ruisleivästä. Aina jos Avalta jää aamuinen leipä pöydälle ja unohdan laittaa sen heti roskiin, se on päätynyt Nompun suuhun sillä aikaa kun puen Avaa. Nomppu nimittäin ylettyy kävelytuolissaan seisten pöydälle!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nomppu on oikea tehopakkaus ja meillä tulee olemaan kädet täynnä tämän pojan kanssa. Sen lisäksi, että teini-iässä saadaan suojella suklaasilmäistä Nomppua tyttöjen huomionosoitukselta, taaperoaika tulee varmasti olemaan kiireistä. Nomppu kiskoo nyt jo kävelytuolistaan kaikki keittiön laatikot auki ja heittelee tavaroita ulos. Nomppu raivaa kaikki esteet tieltään ja juoksee asunnon jokaisen nurkan läpi, repii johtoja, pudottaa kaikki tavarat ja syö kaiken minkä näppeihinsä saa. Yksi Nompun lempipuuhia on mennä kävelytuolin kanssa pöydän alle hyppimään ja nauramaan, vaikka lopulta homma päätyykin itkuun kun pää osuu pöytään. Edellämainittu puuha on erityisen hauskaa, jos pikkusisko on samaa aikaa syömässä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ava ja Nomppu on aivan ihana pari. He rakastavat toisiaan niin selkeästi. He leikkivät aina yhdessä ja heillä on omat jutut. Ava keittää ruokaa Nompulle ja Nomppu istuu hiljaa paikoillaan ja avaa kiltisti suunsa kun sisko työntää sinne lusikan täynnä mielikuvitussoppaa. Aina kun Nomppu itkee, hän rauhottuu heti kun Ava alkaa laulaa hänelle. Kenenkään muun kuin siskon laulu ei rauhoita. Nomppu seurtaa Avaa ympäriinsä ja haluaa mukaan kaikkiin leikkeihin. Yleensä Ava leikkii nätisti pikkuveljen kanssa, mutta välillä Avalla menee hermot ja hän työntää pikkuveljen tuolin kaaaauas ja sanoo ”pikkuveli nyt menet pois”. Siinä kohtaa Nomppu nauraa ratketakseen ja tulee kahdessa sekunnissa takaisin ja Ava kiljuu ja karjuu. Ava tykkää hirveästi halailla ja pussailla pikkuveljeä, eikä ole yleensä koskaan mustasukkainen tai vihainen veljelle. Ava rakastaa Nomppua ja haluaa auttaa kaikessa ja Nomppu sen sijaan rakastaa Avaa niin paljon, että kestää sen vuoksi ei-niin-hellätkin halit. He on kyllä kaks simmosta torvea, että huh huh.

Ava on ollut nyt pian 3 kuukautta päiväkodissa ja se on tehnyt hänelle todella hyvää. Ava on kuukaudessa maksimissaan 16 päivää. Viime kuussa oltiin se täydet 16 ja tässä kuussa Ava menee ensimmäistä päivää vasta ensi viikolla ja on sitten huhtikuun aikana vain 10 päivää. Ava kertoilee aina päiväkodista ja kavereista ja kaipaa sinne vapaapäivinä. Ava rakastaa päiväkotitätejä ja haluaa aina näyttää ja kertoa heille kaiken. Ava on oppinut askartelemaan, pukemaan itse, pyytämään nätisti ja siivoamaan jälkensä. Asioita, jotka eivät ikinä onnistuneet kotona, koska neiti maailman temperamenttisin ei halunnut ikinä tehdä mitään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Päiväkodin aloittamisen jälkeen kaikki menee niin paljon paremmin. Ava oppi nopeasti puhumaan paljon sujuvammin ja kertomaan, mitä haluaa. Ava alkoi nukkua paremmin niin päiväunia kuin yöuniakin, koska päiväkodissa on niin hauskaa, niin uni maittaa illalla. Ava ei kiukuttele enää melkein ikinä, kun taas ennen meidän päivät olivat täynnä pelkkää kiukkua. Ava pääsee ulos joka päivä oikein pitkästi, Nompun kanssa kun ulkoilu ei yleensä onnistu 20 minuuttia kauempaa. Ava alkoi syödä paremmin ja sai painoa ja lihaa luitten ympärille. Avahan oli kauan syömälakossa ja ruokailu oli lakonkin jälkeen todella vaikeaa ja Avan paino ei noussut grammaakaan, vaikka pituutta on tullut paljon. Ava on edelleen todella nirso, kuten veljensäkin (ja äitinsä…….), mutta ainakin joitain ruokia menee todella hyvin. Avan lempiruoka on letut ja puuro.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ava on innostunut hirveästi piirtämisestä. Hän piirsi piirtotaululle ensimmäisen pääjalkaisensa ja suutuin Topiakselle hirveästi, kun hän ei ottanut kuvaa, ennen kuin Ava pyyhki sen pois. Maalaaminen on myös Avan mielestä ihanaa, vaikka hän tahtoisikin käyttää enemmän vettä kuin maalia. Kuten jokainen äiti ajattelee lapsestaan, minäkin olen sitä mieltä, että jokainen Avan taideteos on uskomattoman hieno ja juuri minun lapseni on kaikkein lahjakkain! 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ava on aina ollut vähän varautunut lapsi, mutta nyt päiväkodin myötä hän on alkanut laulaa! Ava laulaa tuiki tuiki tähtöstä, pienenpientä veturia ja viittä pientä ankanpoikasta. Hän ei esiinny pyynnöstä, mutta alkaa aina yhtäkkiä laulaa yksinään. En kuuntele mitään musiikkia mieluummin kuin Avan laulua. Se on täydellinen muistutus siitä, kuinka paljon meidän aina niin varautunut ja sulkeutunut murunen on päiväkodissa kehittynyt. Ava on nyt alkanut kiinnostua myös tanssista, koska kummityttöni Eevi aina rakastaa tanssia (Eevi onkin vähän ottanut mallia Anna Abreusta ja se on maailman hauskin näky). Ava ei vielä ole kuitenkaan uskaltautunut itse tanssimaan, mutta hän pyytää aina minua tanssimaan, ja minähän tanssin! Toivon, että jossain kohtaa Ava uskaltaa alkaa tanssia mukana. Hänestä näkee, että mieli tekisi mukaan tanssimaan, mutta vielä hän ei ole uskaltanut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ava on pienestä ujoudesta huolimatta aina iloinen, nauravainen ja reipas tyttö, joka ei tykkää antaa haleja ja pusuja ja tykkää enemmän isistä kuin äidistä, mutta onneksi äitikin kelpaa niin kauan kun isi ei ole saatavilla. Nompun kanssa on onneksi toistepäin, se lohduttaa vähän 😀 Me ollaan kyllä niin siunattuja kun ollaan Topiaksen kanssa saatu näin upea perhe. Mähän olen sanonut ennen, että tahtoisin 4 lasta, mutta meistä molemmista kyllä tuntuu, että meidän lapsiluku oli nyt tässä. Meidän perhe vaan tuntuu nyt ihan valmiilta ja täydelliseltä. Mulle ei enää iske vauvakuumekaan kun näkee vauvoja, osittain senkin takia, että Nomppu on ollut niin vaikea vauva. Mutta tällaiset ovat tällä hetkellä kiteytettynä meidän juniorit! Olisiko teillä jotain erityistä lapsiin liittyvää postaustoivetta?

Kuvissa mukana ihanat Henni, Jessi ja Konsta 🙂

Kommentit

16 kommenttia
Avatar

Hei kerro lisää pliis syömälakkoilusta, täällä 2v. kanssa saman asian kanssa painitaan.. 😛 Ihana postaus!

Avatar

Todella ihana postaus Emilia 🙂 Lapsettoman 19-vuotiaan teininkin sydän heltyy teidän lapsosille ♥

Avatar

Ihana, ihana Emilia ja aivan upea pieni perhe. Tämä oli juuri niitä postauksia, joiden takia olen jo pidempään lukenut blogiasi, joskin nyt ensimmäistä kertaa intouduin oikein kommentoinaan. Upeaa äidinrakkautta huokuva kirjoitus, josta tulin myös itse niin onnelliseksi teidän puolesta 🙂

Avatar

ihana postaus, vitsi mitä söpöliinejä sun lapset on! tuolla kun kerrot nompun pöydän alla pomppimisesta,oot muuten vahingossa kirjottanu pikkusisko kun puhuit Avasta 😀

Emilia Huttunen

Hups!! :DD

Avatar

”Edellämainittu puuha on erityisen hauskaa, jos pikkusisko on samaa aikaa syömässä.”

Emilia Huttunen

hupsista 😀

Avatar

Ei vitsi miten ihana kirjotus! Sydän suli täälläkin, ihanat lapset, ihana teidän perhe =) toi kohta varsinki et nomppu rauhottuu kun ava laulaa niin voi aww =))

Avatar

Meillä on esikoinen ollut vaativa vauva. Halusin ennen kolme lasta, nyt olen joskus miettinyt jos tämä yksi riittäisi! Mutta kyllähän meidän neidille olisi kiva sisarus saada…

Avatar

Laitahan joskus kuva Nompusta ja tästä kävelytuolista joskus! 🙂 ja mä en estä mitä murusia teidän lapset on. Ihanaa kevättä teille ja paljon unihiekkaa Nompulle!

Avatar

Voi että, oli kiva lukea pitkästä aikaa kuulumisia, ihania lapsosia teillä! 🙂 sun blogi on kyllä aivan mahtava, osaat yhdistellä sopivasti kaikenlaista – mitään ei ole liikaa (ei edes niitä mainoksia, mistä monet nillittää:D). Mukavaa kevättä teille!

Avatar

Kiva lukee päiväkoti juttuja, kun ite oon päiväkodissa töissä ja siks kun mun pikkusisko 2v alotti viimeviikolla englannin kielisen päiväkodin. Vaikka oon nähny miten pienet oppii päiväkodissa nopeesti kaikkea ja kehittyy hurjaa vauhtia niin silti sitä jännitti tosi paljon pikkusiskon puolesta. Pikkusiskon nukkarissa nukkuminen huolestutti kun vähän huono nukahtamaan ja olikin pitäny ensimmäisenä päivänä nukkarissa sellasta meteliä että ei nukkunut itte eikä kukaan muukaan 😀 Pikkusisko oli sitte tuotu nukkarista pois että muut saa nukuttua ja hän oli sitte kuitenki nukahtanu syliin. Kiva, että teillä on lähtenyt noin hyvin päiväkoti arki käyntiin (: On kyllä niin hassua kun noi pienet oppii ja kehittyy siellä noin nopeesti (:

Avatar

Tosi kiva postaus! Hassua, mun mielestä Nomppu näyttää tän postauksen kuvissa IHAN Topiakselta ja Avalta:D silmiä lukuunottamatta 😉

Avatar

Teillä on kyllä niin suloiset lapset, että! 🙂 Siskontyttöni tykkäsi pienenä levitellä myös keittiönlaatikoiden sisällöt pitkin lattioita, kunnes he alkoivat pitää sellaista Ikean pitkää kenkälusikkaa pystyssä laatikoiden kahvojen ”välissä.” Kenkälusikka roikkui siis ylimmän laatikon kahvasta sillä koukkuosallaan, ja oli pujotettuna kaikkien kahvojen läpi. En tiedä avautuiko ajatus tästä nyt yhtään, mutta ainakin heillä se toimi, eikä pikkuneiti päässyt keittiöveitsiin ja muihin käsiksi!

(Tarkoitus ei siis ollut tulla nyt neuvomaan, kun et ole sellaista pyytänyt, mutta jos Noahin laatikoiden availun seuraukset alkavat viedä turhan paljon energiaa, niin tämä saattaisi auttaa :))

Avatar

Oi, mukava lukea arkijuttuja lapsista! Erityisesti kiinnostaa pikkumiehen jutut, kun täältä löytyy pari viikkoa vanhempi typynen. Kysyisinkin, miten masu toimii tällä ruokavaliolla?:) Oma typynen on juuri samoissa mitoissa ja samanlaisilla eväillä, mutta ruuan lisäksi saa edelleen äidinmaitoa. Ja maha on kovalla kokoajan, koitan etsiä syitä tälle.. Kiitos jos joudat kysumykseeni vastaamaan 🙂

Avatar

Kiva lukea lasten kuulumisia!!! Teillä on taitavat lapset! Minkä kokoinen Ava on nyt? Meillä on kans 2,5 vuotias tyttö. Hän on mitoiltaan nyt 12 kg ja 84,4 cm. Ei vielä puhu…sitä odotellessa…

Kirjoita taas lisää näitä lapsipostauksia! 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä