Vinkit onnistuneeseen mansikkakesään

Mä olen oikea mansikkanatsi ja valmistautumattoman mansikkamyyjän painajainen. Myin pari vuotta mansikoita teininä ja sen jälkeen mulle on kelvannut vain paras. Ajattelinkin nyt koota teille muutaman vinkin onnistuneeseen mansikkakesään, nimittäin mua itseäni ainakin risoo ihan hirveästi, jos ostan kalliita mansikoita ja ne maistuukin ihan skeidalta.

1. Kysy rohkeasti myyjältä, onko maistiaisia. Etenkin jos yksi koju myy useampaa lajiketta, olisi fiksua antaa asiakkaan maistaa, mistä tykkää eniten. Mä pidin myyjänä aina yhtä mansikkakippoa sivussa maistiaisia varten kysyjille.

2. Jos et tunnista itse lajikkeita, kysy myyjältä, mitä lajiketta mansikat ovat. Lajikkeilla on yllättävän paljon eroja! Mun henkilökohtainen suosikki on ehdottomasti Darselect, mutta sitä ei ole viime vuosina enää hirveästi näkynyt. Darselect on makea, mutta samalla tosi raikas ja ihan aavistuksen kirpeä, juuri mun makuun täydellinen. Muita suosikkeja on Polka ja Honey, myös Senga ja Sonata on hyviä. Polka on mun kokemuksien mukaan ollut paras pakastamiseen ja Honeysta tulee mun mielestä parasta hilloa. Darselect kannattaa nauttia sillaisenaan. Polka on aika isokokoinen ja Honeynkin pitäisi olla kookas lajike, mutta sen marjat on kyllä usein selkeästi muita lajikkeita pienempiä.

3. Älä ikinäikinäikinä osta irtomansikkaa. Siis tiedättekö kun torilla ne mansikat on laarissa ja kauhotaan rasiaan simmosella lapiolla? Ne on ihan skeidaa. Mansikka on tosi herkkä marja ja tommosella käsittelyllä ne menee ihan muussiksi ja alkaa käydä. Marjat pitää aina olla valmiiksi rasioissa. Pellolta suoraan rasiaan -tekniikalla tulee parhaat marjat. Mansikka on niin kallista, että mä ainakin haluan jokaisen marjan olevan täydellinen, enkä joutua heittämään kolmasosaa pois.

4. Kurkkaa aina mansikkarasian pohjaa. Meille opetettiin myyjinä, että aina pitää itse tarkistaa myös pohja, ettei kukaan asiakas saa vahingossa huonoa rasiaa, mutta lähes mikään muu paikka ei tuota tee. Mä katson aina rasian tarkkaan joka suunnasta, ettei missään nurkassa ole huonoja marjoja.

5. Tarkkaile mansikoiden väriä. Yleisesti kirkkaampi väri tarkoittaa raikkaampaa ja tummempi väri makeampaa. Jos mansikka on todella tummanpunainen, se saattaa olla jo ylikypsä, eikä enää kovin hyvänmakuinen.

6. Mieti mistä ostat marjasi. En tykkää yleensä haukkua blogissa yksittäisiä firmoja, mutta nyt on pakko varottaa, että ainakin Liedossa jos ostaa Järvenkylän mansikoita, ne ovat ihan täyttä skeidaa. En maksaisi niistä senttiäkään. Muualta ei saanut vielä mansikkaa ja ostettiin kaverin kanssa sitten siitä litra niin ei siitä tullut muuta kuin paha mieli kun ne oli taas kerran ihan hirveitä. Pelkkää mössöä ja käynyttä mautonta marjaa. Joka vuosi mä positiivisena ajattelen, että ehkä tällä kertaa ja aina ne on yhtä kuraa. Ostin myös tosi huonoja mansikoita viime viikolla Stockan Hansatorin puolen sisäänkäynniltä. Mä pyrin ostamaan aina mansikat Alanteen tilalta, jossa siis olin töissäkin. Puhtaasti sen takia, että olen nähnyt tiskin toiselta puolen, kuinka tarkkaa laadunvalvonta siellä on ja kuinka tärkeänä asiakaspalvelua pidetään. Mä pääsin ensimmäisenä kesänäni Alanteelle töihin kuulemma sen takia, että ryhmähaastattelussa olin ainut, joka hymyili koko ajan. Siinä kohtaa tajusin, kuinka tärkeää asenne on asiakaspalvelijalle, enkä ikinä osta huonolta asiakaspalvelijalta yhtään mitään. Nyt eksyin taas aiheesta, piti jatkaa siitä, että Alanteen tilan pisteissä oli ainakin mun aikoinani myös ihan sanomatta selvää, että jos jotenkin jollekin asiakkaalle eksyi huono rasia (mitä ei mulle ainakaan ikinä tapahtunut, koska tarkistin ne niin hyvin), niin asiakas sai uuden tilalle.

7. Jos ostat mansikoita esimerkiksi kakkuun, tai seuraavaksi päiväksi, kysy myyjältä, koska marjat on poimittu. Etenkin aamulla myydään ensin edellisen päivän marjat pois ja ne ovat edelleen aivan hyviä, mutta jos ne on tarkoitus käyttää seuraavana päivänä tai laittaa kakun päälle, niin kannattaa pyytää samana päivänä poimittuja, jotta ne pysyvät kauniimpina.

Nyt ei varmaan tule enää muuta mieleen! Toivottavasti näistä oli joillekkin apua, ettekä joudu kärsimään pahasta mielestä huonon mansikkaostoksen takia 😀 Topias aina häpeää mua mansikkakiskalla kun tenttaan myyjiä ja tarkistelen rasioita ikuisuuden, eikä mikään kelpaa, mutta eipä oo herra joutunut ärsyyntymään huonojen mansikoiden takia mun kanssa!

Ps. Alanteen tilan pisteitä löytyy ainakin Liedosta, Paimiosta ja Turusta useammasta paikasta, jos tiedät enemmän pisteitä niin ilmianna kommentteihin! 🙂 Kannattaa maistaa myös valikoimista löytyvää mansikkamehua, joka sentin arvoista! Ja ei, tämäKÄÄN ei ole maksettu mainos, ainoastaan tyytyväisen asiakkaan ja entisen työntekijän kehuja.

Kommentit

18 kommenttia
Avatar

Mis Liedossa on mahdollisuus itse poimia mansikoita? Missä sinä olit sillon niitä poimimassa?

Avatar

tähän on pakko sanoo että firmassa jossa tän kesän oon marjoja myymässä niin marjat pitää erikseen kaataa tarkistusrasiaan ja siinä kattoo ettei sinne mee huonoja, et pelkkä pohjasta kattominen ei riitä vaan jokanen tosiaan tarkistetaan 🙂

Avatar

Haha. Mulla tulee olee tänä kesänä niin sama. Edellisen kesän myin mansikoita ja sitä ennen mansikka oli aina vaan mansikka. Nyt kyllä tiiän mistä ostan, mitä lajiketta ostan ja just kyselen 😀 sonata on mun mielestä tosi hyvä ja isoja, maistuvia ei liian makeita mansikoita ja kävi hirveen kivasti myös koristeluun. Polka oli aika perus.. vähän liian makee omaan suuhun 😀 kunnon mansikka arvostelu.. mut heti ku tietää vähän enemmän ei tyydy ihan mihin vaan 😀

Avatar

Darselectia löytyy ainaki ruskolta Hirvensalon Karin viljelemänä. 🙂 siellä ollaan kans tosi tarkkoina että asiakkaat saa vain parasta

Avatar

3. kohdasta oon hieman eri mieltä. Itsekkin kolme kesää mansikanmyyjänä olleena opin että paras tapa on laittaa mansikat pellolla ”reiällisiin” laareihin ohuena kerroksina. Näin mansikat ”hengittävät” eivätkä litisty

ylläolevien mansikoiden painosta. Kun mansikat laitetaan vasta ostotilanteessa pienempiin rasilihin, pysyvät alimmatkin mansikat hyvinä, koska niillä on painoa päällä vain lyhyen hetken.

Lisäksi mulle aiheuttaa ihan mielettömän määrän suuttumusta firmat, joissa myydään ulkomaista mansikkaa suomalaisena. Itsekkin olin hetken tällaisen firman palveluksessa ja sain todistaa tätä asiakkaitten törkeää huijaamista.

Aamulla töihin mennessä tuli usein viesti: ”Tänään myymme ruotsalaiset mansikat suomalaisena.” tai ”Tänään myymme hollantilaiset mansikat ruotsalaisina.”

Näin firma sai kiskottua hyväuskoisilta ihmistä enemmän rahaa. Tämä firma osti kaikki mansikkansa tukusta, eikä siis itse kasvattanut. mitään. Tilanne on mun mielestä järkyttävän epäreilu niin kuluttajan kuin kilpailijoidenkin kannalta. Tekisi niin mieli ilmiantaa tää yritys johonkin!’

Emilia Huttunen

Siis niin törkeetä!! 😮 mikä yritys se oli??

Avatar

Alanteen ulkomyyntipisteet:

Paimion mansikkakioski spurila

Paimion K-supermarket

Paimion Neste

Liedon K-supermarket

Hannunniityn K-supermarket

Naantalin Aurinkoinen (Nuhjala)

Kaarina Center

Kaarinan K-supermarket Katariina

Paraisten K-supermarket

Someron K-supermarket

Pirkkatori K-supermarket (Halikko)

Sisämyynti:

Kuninkojan K-supermarket (Raisio)

Mustapekka (Helsinki)

Jumbon Citymarket (Vantaa)

Avatar

Lisäyksenä vielä, että sisämyyntipisteet löytyvät myös hannunniitun k-supermarketista ja varissuolta annikan k-supermarketista

Avatar

Itsepoimitut mansikat on aina parempia kuin rasiassa ostetut! Ei kerkiä littaantuun ja voi valkata vain parhaat päältä. Ja kaupan päälle voi syödä niitä koko keräämisen ajan. 🙂

Avatar

Itse olen myynyt mansikoita 3 kesänä ja ollut poimimassa aiemmin yhtenä kesänä.

Kohdasta 3 olen kanssasi täysin eri mieltä, en tiedä miten sinut on tuohon saatu uskomaan edes. Suurin osa valmiiksi pakatuista mansikoista on alimmat edellispäivän ja päälle laitetaan uudet. Ja vaikka näin ei tehtäisi niin ladotaan mansikat tiiviiseen kippaan päällekkäin niin huonojahan niistä tulee eivätkä varmasti säily tuoreina vaan menevät vetiseksi mössöksi.

Darselect, sonata, polka, samba ja yleensäkin uuden sadon marjat ovat parhaita.

Itsestäni tuli myös hyvin nirso, syön vain tiettyjä lajikkeita, en ikinä pakasta, en osta mitään mikä on valmiiksi rasiassa, mansikoita ei saa tuoda suoraan pellolta vaan välissä niiden oltava kylmässä, mielellään mansikat napsin suoraan puulaatikosta myyntikojusta.

Emilia Huttunen

Ehkä joissain paikoissa tehdään noin, mutta Alanteella marjat tulivat suoraan pellola tiskille 🙂 parhaimmillaan sai ostaa vartti sitten poimittuja marjoja 🙂 Mä sitten taas tykkään enemmän nimenomaan kun on suoraan pellolta! 😀 Tietty ne on kuljetuksen ajan aina kylmässä, mutta kuitenkin 🙂

Avatar

Ei sen väliä ole kuinka kauan ovat kylmässä kunhan hetken aikaa, muuten menevät todella nopeasti huonoksi kun tulevat pellolta kuumina myyntipöytään eli jos ovat vaikka sen kuljetuksen ajan kylmässä että ehtivät jäähtyä niin sekin riittää 🙂

Ja esim. se että kuinka tarkkaan pellolla saat mitattua että rasiaan tulee 500g mansikoita? Nykyään ei taitaisi enää onnistua tuollainen suoraan rasiaan poimiminen kun periaatteessa ei saisi litroissakaan myydä ollenkaan.

Emilia Huttunen

Mun aikana myytiin ainoastaan litroissa, ehkä se on muuttunut sen jälkeen 🙂

Avatar

Menee kyllä aiheen ohi, mutta blogisi on todella HYVÄ! Tykkään ja paljon. Löysin blogisi viime syksynä ja aloin lukemaan postaukset alusta asti ja mukava huomata, että uskallat kirjoittaa todella henkilökohtaisistakin asioista! Hyvää kesää sinulle! 🙂

Avatar

Minäkin mansikanmyyjänä olen kohdasta kolme erimieltä.

Sielä missä minä myin, rasiassa olevat mansikat ovat poikkeuksellisesti aina huonompia kuin irtomyynnissä, oli suomalaisia tai ulkolaisia. Niimpä irtomansikkaa menee tuplasti enemmän ja itse ainakin pyrin aina katsomaan lähes jokaisen marjan erikseen, koska en tietenkään huonoja halua myidä. Maistiaisia löytyy irtomyynnistä mutta ei raisioista, niin ei ihmiset halua ostaa semmoisia mistä ei tiedä miltä maistuu :)Mulle on myös kerrottu ihan tosi vähän tietoa eri marjoista justiin vaikka jos ostajat kysyvät että ”mikä näistä säilyy parhaiten?” niin vastaan usein vaan maalaisjärjellä tai joudun sanomaan kesätyöläisenä etten tiedä.

Hyvä blogi sulla, paranee koko ajan :)!

Avatar

Moi! Täytyy sanoa, että tämä oli ensimmäinen kirjoituksesti pitkään aikaan, josta todella pidin! Lähdin lukemaan tekstiä vieläpä todella huonolla asenteella, sillä ajattelin otsikon luettuani: ”hohhoijaa”, mutta selvästi tiesitkin, mistä puhut. Kiitos paljon, kirjoituksestasi on taatusti iloa, kun lähden mansikkaostoksille 🙂

Avatar

Entiseltä mansikanmyyjältä peukku tälle tekstille! En kans ikinä vois ostaa mansikoita irtotiskistä 😀

Avatar

Mansikoita ei kannata kerätä suoraan rasiaan. Sinne voi mennä myös huonoja ja roskia. Ja yleensä asiakas haluaa nähdä tuotteen ennen rasiaan laittoa. Vaikea poimia roskaa tai huonoa marjaa rasian pohjalta muussaamatta muita.

Ja kannattaa ostaa mansikat niin että rasia pakataan paperipussiin. Muovipussissa ne mehustuvat ja alkavat käymään. Esim. Muovikassissa olevat kauppatavarat kuumentuvat helteellä nopeasti.

Hyvältä myyjältä voi tilata priima marjat edeltävänä päivänä valmiiksi pakattuna esim. Hääkakkuun.

Makeita lajikkeita ovat etenkin Polka, Bounty, Corona. Ja Hella, joka on risteytetty metsämansikasta.

kestäviä ja kauniita kakkujamarjoja ovat Sonata, Rumba ja Salsa.

pakastamiseen sopii esim. Senga, sonata, polka, honey.

Iso marjoja ei kannata pakastaa kokonaisena, koska ne lässähtää sullattaessa

Senga ja jonsok ovat hyviä hillomarjoja.

Eri lajikkeet ovat eri värisiä, kokoisia, muotoisia ja makuisia ja eri painoisia. Litra mansikoita ei aina paina 500g. Koska eri laadut painavat eri verran. Esim. Joku 480g ja toinen 510g. Eli vaakaan kannattaa luottaa vain 5kg laatikkoa ostaessa. (Muista laatikon paino. Myyjän tulee ottaa se pois)

Marjat tulee poimimisen jälkeen säilyttää kylmiössä ja kuljettaa myyntiin kylmäautolla. Näin ne säilyvät raikkaina ja tuoreina.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä