Lapsuus, vaatteet ja identiteetti

Lapsista ja muodista kirjoittaessa erilaiset bloggaajat ottavat aiheeseen erilaisia näkökulmia. Joku saattaa kirjoittaa siitä, miten kamalaa on, että lapsiin ylipäätänsä yhdistetään sana muoti. Toinen päivittelee lasten pukemista pikkuaikuisiksi kun taas kolmas ihmettelee, miten toiset eivät panosta lasten vaatteisiin ollenkaan. Eräs huolehtii lasten identiteetin muovautumisesta vaatteiden mukaan ja seuraava pohtii, miksi ketään edes kiinnostaa jotkut lastenvaatteet.

Meidän lapsilta löytyy vaatekaapista kaikenlaista vaatetta. Löytyy pinkkiä, prinsessaa, autoja, neutraalia, mekkoja, farkkuja, tyttöjen vaatteita pojille ja poikien vaatteita tytöille. Päivän asut päättää joko lapsi itse, äiti ja isi. Kun Topias pukee lapset, lopputulos yleensä on päällä tunika, farkut, minihame, legginsit, sukat, säärystimet, takki, kengät, pipo ja huivi, ja tietenkin jokainen on erilaista pinkin/liilan sävyä ja koristeena menee pilkkuja ja raitoja jokaiseen ilmansuuntaan. Nompulle Topias valitsee kaksi kokoa liian pienet housut, täysin yhteen sopimattomat värit ja kuosit, sekä rumimman paidan mitä löytää.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Topias ei ole ikinä välittänyt vaatteista, mikä sopii mulle oikein hyvin, koska rakastan shoppailua ja hoidan sen mielelläni koko perheen puolesta. Topiaksen vaatekaapinkin järjestys on mun käsialaa ja menee näin: farkut joita voi pitää ihmisten ilmoilla, rumat housut, t-paidat joita voi pitää ihmisten ilmoilla, rumat paidat, hyvät neuleet ja hupparit, sekä nämä on kamalia enkä halua nähdä niitä ikinä, mutta käytä vaikka töissä -hylly. Nyt joku siellä taas hermostuu, kun oon niin kauhea pirttihirmu, mutta tämä sopii meille hyvin ja helpottaa mun hommaa kun Topias tietää, mitkä vaatteet sopii parempiin tilaisuuksiin, eikä joudu koko ajan kyselemään multa, mitä pukisi päälleen. Pyrin myös ostamaan Topiakselle mahdollisimman neutraaleja värejä, jotta hänen on helppo yhdistellä vaatteita.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Samaan pyrin lasten kanssa, mutta luonnollisesti mukana on hirveästi Avan valitsemia ja lahjaksi saatuja vaatteita, jotka värittävät valikoimaa kivasti. Yleensä lopputulos on joko prinsessamainen tai siisti ja muodikas. Olen saanut myös paljon kritiikkiä siitä, että lapset pitää pukea lapsiksi, eikä aikuisiksi ja siitä, että ”hienostelen” enkä ”anna lasten käyttää normaaleja vaatteita”. Loppujen lopuksi annan lasten pukeutua aika vapaasti, mutta pääperiaatteeni on, että siisti pitää olla. Ja ei, en todellakaan välitä niistä eriparisukista, kuten joku huolestuneena aihetta pohti, ja se on taas yksi merkki siitä, että en kyllä nipota vaatteiden kanssa. Meillä katoaa aina sukkien parit, joten samaa paria olevat sukat ovat harvinaisempia kuin eriparit. Niin lapsilla kuin aikuisilla.

Olen myös sitä mieltä, että vaatteet ostetaan käytettäväksi, ei museotavaraksi, eikä niiden sotkeentuminen ole maailmanloppu. Lika lähtee pesussa ja jos ei lähde niin kyllähän se vähän harmittaa, mutta se on vaate vaan ja sitä voi edelleen käyttää kotivaatteena. Avalla ei ole erikseen koti- ja päiväkotivaatteita, vaan molemmissa käytetään samoja. Päiväkotiin laitan yleensä värikkäämmät yksilöt, joita en itse välitä niinkään katsella ja säästän lempivaatteet kotona käytettäväksi, ihan vaan sen takia, että nautin siitä kun lapset on nätisti puettu. En laita päiväkotiin päälle mitään resusia vaatteita, jottei siellä vain tule hyviin vaatteisiin likaa tai reikiä, koska yhtä hyvin kotona sattuu ja tapahtuu. Jos ei niin jotain on pielessä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Valitsen lasten vaatteet värin ja ulkonäön lisäksi materiaalien ja mukavuuden perusteella. Ulkovaatteiden on erityisen tärkeää olla laadukkaita ja kestäviä, sekä helppokäyttöisiä ja -pestäviä. Välikerroksessa suosin aitoa villaa ja aluskerroksen pitää olla joustava ja hengittävä. Sisävaatteiden tulee istua hyvin ja mukailla lasten leikkiä ja liikettä, sekä olla helposti puettavia. Inhoan turhia nappeja ja kovia farkkuja, rakastan helppoja vetskareita tai venyviä kaula-aukkoja ja pehmeitä legginsejä. Avalta löytyy muutaman poikien osastolta hommattu vaate, mutta pääsääntöisesti Ava kulkee perinteisissä tyttöjen vaatteissa. Nompulta löytyy myös jonkin verran poikien osaston vaatteita, muutama itse ostamani ja paljon muiden ostamia, mutta suurin osa minun ostamistani vaatteista on tyttöjen osastolta. Oletteko huomanneet, että pojille tehdään todella harvoin legginsejä? Ja jos niitä onnistuu löytämään, ne ovat aina synkkiä tai sitä perus sininen/vihreä -värimaailmaa. Tästä syystä Nompun kaikki legginsit ovat tyttöjen osastolta. Mustaa, valkoista, harmaata, tummansinistä, vihreää, punaista ja keltaista. Sama juttu perus trikoopaitojen kanssa. Sukat ostan myös tyttöjen osastolta, koska en tule ikinä lämpeämään niille monstereille ja sinisille sukille vihreillä raidoilla. Nompulla on myös paljon Avan vanhoja vaatteita. Lindexin, H&M:n, Polarn o Pyretin, Kappahlin ja Zaran tyttöjen osastoilta löytyy paljon pojille sopivia neutraaleja vaatteita.

P9251833
P9251844

Siisti vaatetus on mielestäni jokaisen lapsen oikeus, mutta se millaisia ne siistit vaatteet ovat, on jokaisen vanhemman oma asia, ja vielä makuasia. Toiset tykkää tällaisista vaatteista kuin meillä, toiset tykkää uusretrosta, toiset pelkästä pinkistä ja toiset tahtoo sekoittaa kaikkia värejä keskenään. Tärkeintä on, että vaatteet miellyttävät omaa ja lapsen silmää. Vaikka isommalla lapsella on tärkeää saada sanavaltaa omiin asuihin, on kuitenkin yhtälailla tärkeää, että vanhempi huolehtii lapsen vaatetuksen olevan sopivaa. Ei siinäkään tarvitse olla liian nipo, viimeksi eilen Ava oli balettiasussa Hop Lopissa, koska hän halusi. Mutta ääriesimerkkinä, en nyt tietenkään päästäisi Avaa balettiasussa jonkun häihin tai hautajaisiin.

Ava on oppinut tässä kolmen vuoden aikana tykkäämään vaatteista, siinä missä hän pitää kengistä, laukuista, meikeistä ja hiuskoristeista. Kaikista perinteisistä tyttöjen jutuista siis. Hän kuitenkin rakastaa prinsessamekossansa leikkiä poliisia ja barbikampaamokäynnin jälkeen hän kouluttaa barbejaan palomiehiksi. Sitten päristellään autoilla ympäri asuntoa ja leikitään koiraa. Selvästi siis Avan mielenkiinnon kohteet ovat monipuoliset, eikä hän näe itseään missään tietyssä roolissa, en siis koe vaatetuksen vaikuttavan mitenkään hänen identiteettiinsä tai kehitykseensä. Toivon toki, että siisteissä vaatteissa lapsesta asti kulkeminen jää päähän sen verran, että se jatkuu sitten teininä ja aikuisenakin. En usko kuitenkaan, että tämä loisi Avalle sitten vanhempana mitään ulkonäköpaineita, koska en korosta mitenkään sitä, että täytyy näyttää nätiltä. Ainoastaan sitä, että vaatteiden pitää olla siistit. Avaa kehumme kauniiksi ihan vaatteista riippumatta ja kehumme aina häntä itseään, ei ulkokuorta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nompun kanssa uskon asian olevan samoin sitten myöhemmin, toki hän saa nyt jo vähän vaikuttaa pukeutumiseensa. Nomppu on innostunut siskon prinsessa-asuista ja minun puolestani hän saa kulkea mekossa ja kruunussa niin paljon kuin haluaa. En koe vaikuttavani myöskään Nomppuun mitenkään, vaikka puenkin hänet ns ”tyttöjen vaatteisiin”, joka btw on typerin termi ikinä. En kannata sukupuolineutraalia kasvatusta, lapsilla on oikeus luoda oma identiteettinsä, mutta samalla tietää, että ovatko he nyt tyttöjä vai poikia, mutta en myöskään kannata vanhanaikaisia sukupuolirooleja. On typerää ajatella, ettei poika saisi pukeutua pinkkiin tai käyttää vaikka ballerinoja. Aion aina kannustaa lapsiani pukeutumaan sillaisiin vaatteisiin, mistä he pitävät, mutta kunhan olen mukana huolehtimassa, että kokonaisuudet ovat siistejä.

Vaatteiden merkillä ei ole mitään väliä mulle. Meiltä löytyy paljon H&M:n, Lindexin, Kappahlin, Name Itin ja Zaran vaatteita, sekän jonkun verran vaatteita muunmuassa Polarn o Pyretiltä, Me&I:lta, Blingolta, Mangosta, Benettonista ja Primarkista. En halua laittaa vaatteisiin mitään hirveitä summia, jos yhtä laadukkaan tuotteen saa halvemmallakin, mutta jos oikeasti tykkään jostain niin kyllä mä olen valmis maksamaan siitä, en kuitenkaan mitään absurdeja summia. Merkit vaihtelevat hirveästi myös sen mukaan, minkä ikäisiä lapset ovat. Avalla oli vauvana eniten H&M:ää, taaperona eniten Lindexiä ja Kappahlia ja nyt taas eniten H&M:ää ja Zaraa. Nompulla oli vauvana eniten Kappahlia ja Lindexia, nyt taaperona löytyy H&M:ää, Kappahlia ja Lindexiä, kaikista näistä eniten tyttöjen osastolta. Pian päästään niihin kokoihin, että Nompulle sopii Zaran isojen poikien osaston vaatteet. Ulkovaatteissa suosin yleensä hintavampia merkkejä, koska ne tuppaavat olemaan laadukkaampia. Toki myös edullisemmat haalarit ovat usein laadukkaita, mutta jotenkin koen sen merkin vähän parempana laatutakuuna ja ainakin saa helpommin rahat takaisin, jos haalari onkin täyttä kuraa. Hyviä haalareita meillä on ollut Reimalta, Ticket to heavenilta, Molokidsiltä ja Racoonilta. Esimerkiksi yökkäreitä ostetaan ihan Tarjoustalosta ja Prismasta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mulla näköjään riittää vaatteista niin paljon höpötettävää, että niiden voisi kuvitella olevan meidän elämän keskipiste. Mä vaan tykkään kiinnittää huomiota pukeutumiseen ja nautin siitä kun onnistun yhdistämään laadun, mukavuuden ja ulkonäön. Parhaiksi tärpeiksi meidän lasten vaatekaapeissa on osoittautunut yksiväriset legginsit, trikoopaidat, hameet, tunikat ja villatakit. Niitä on kiva yhdistellä keskenään tai sitten värikkäämpien vaatekappaleiden kanssa. Yritän jatkuvasti uusia ja laajentaa lasten vaatekaappeja monipuolisempaan ja parempaan suuntaan, keskittymällä laatuun ja monikäyttöisyyteen sen sijaan, että ”vähänkö tää on söpö” ohjaisi jokaista ostosta. Neutraalin ja yhdisteltävän vaatekaapin hankkimalla rahaakin säästyy kun kaikki sopii paremmin yhteen ja vähemmällä vaatemäärällä saa enemmän asuja. Näin voi myös mahdollistaa lapsen vaikuttamisen ja antaa valita kaapista asun itse, kun tietää, että sieltä on hankala löytää ihan kamalaa asua.

Millaisia ajatuksia teillä on lasten pukeutumisesta?

Kommentit

23 kommenttia
Avatar

Tutustuin sun blogiisi vasta nyt ja tämä on aivan ihana! 🙂 Itseasiassa löysin tieni tänne youtube videosi kautta, jossa puhuit raskausarvistasi. Hatun nosto siitä videosta! Ihanaa kun löytyy noin mahtavia ja itsevarmoja ihmisiä.
Ja syy miksi kommentoin juuri tähän postaukseen enkä uusimpaan: Puet lapsesi tosi söpösti :3 ja kyllä heistä erottaa kumpi on tyttö ja kumpi poika, vaikka nuorimmainen kulkeekin välillä isosiskon vanhoissa vaatteissa. Mielestäni on pääasia, että lapsien on mukava olla vaatteissaan. Pitää pystyä temmeltämään ja riehumaan mukavasti 😀

Avatar

Hoet tota ”siistiä”. Voisitko tarkentaa mikä on siisti vaatetus sinusta? Mikä ei?

Emilia Huttunen

Puhtaat, ehjät vaatteet, jotka vaan antaa hyvän ensikäsityksen 🙂 Yhtälailla kuin aikuisilla, ja tietenkin sitten aina tilaisuuteen sopivat

Avatar

Kuvissa Ava 20v vaatteiden perusteella.

Avatar

Huippu postaus! 🙂 mä oon kans sellanen joka tykkkää pukea lapsen aina siisteihin vaatteisiin. Se vaan on se mun juttu, rakastan vaatteita ja niiden pukemista pojalleni. 🙂

Avatar

oon varmaan ennenkin sanonut, mut rakastan noita Avan ”bootseja” ja talvitakkia 🙂 musta on ihan sairaan söpöä, kun lapsille tehdään yhtä muodikkaita vaatteita, kuin aikuisille ja shoppailen usein juuri sellaisia vaatteita siskon tytöille. 🙂

Avatar

😀 hyvä Emilia,luut kurkkuu muille 🙂 meillä kans menee ehjät,siistit vaatteet mitkä jääny isommilta ni menee pienemmille. Ite kans ostelen/tilaan vaatteet,mieheni ostaa harvoin ja minä tiedän enemän ku mieheni mikä vaate sopii muksuille kuin hänelle 😀 niiku viimeeks sanoin et tilaan meille boozt ja otto-suomi liikkeist vaatteet ettei oo monel samallaista niin isommat ovat sanoneet et jotkut hei koulust on haukkuneet hei vaatteita..sanoin et,ovat kateellisia paskoja ku heil ei oo samallaisia..nyt ei oo haukkumisia tullu ku kehumisia,mei tyttö nyt seiskalla. mut se on aika ikävä juttu toi ihmisten kateus toisten elämästä 🙁 Mut nyt oon ihastunut aivan paljon kirkkaisiin väreihin,tilasin 1v. tytölleni kirk.keltaset sukkahousut,bodyn ja siihen kukallisen shortsin HM:stä. Boozt tilasin keltasen talvipuvun mis punane sydän merkki..siis oon niin lumois keltasee väriin hahaha..mut minusta on kans aivan sama mitä muut sanoo,toisest korvast ulos vaan..ja sun muksuilla aivan ihanat vaatteet 🙂

Avatar

Miten määrittelet sukupuolineutraalin kasvatuksen? Minulle se tarkoittaa, että lapsi tietää oman sukupuolensa (joka on biologisesti määrittyvä), mutta sen perusteella ei rajoiteta lapsen toimintaa, perustella hänen pystyvyyttään asioihin tai muutenkaan sukupuolta ei käytetä perusteluna lapsen kasvatuksessa. Sitten on niitä, jotka ei edes käytä lapsen kuullen nimityksiä tyttö ja poika, mut se on mun mielestä enemmänki sukupuoletonta kasvatusta.

Emilia Huttunen

Toi sukupuoleton kasvatus onkin muuten paljon parempi nimitys, viittasin siis juurikin siihen, että ei voida sanoa, että pojilla on pippeli ja tytöillä pimppi, eikä esim englanniksi voida sanoa he/she vaan kaiken täytyy olla täysin sukupuoletonta. Olen täysin samaa mieltä sun kanssa tuosta aiemmasta 🙂

Avatar

Kuulostaisi siltä, että teillä on sukupuoliSENSITIIVISET kasvatusmetodit/ajatukset. Sukupuolisensitiivinen ja -neutraali on kaks eri asiaa. Muistaakseni Mami Go Go:n Minttu kirjoitteli aiheesta joskus, mutta en mene vannomaan..

Avatar

Samoin meidän perheessä! 🙂 minä vastaan miehen ja pojan pukeutumisesta 🙂 kiva postaus! 🙂

Avatar

Minulle ei ole väliä vaatteen merkillä, mutta toisaalta hintalaatusuhde on tärkeä, eli jos ostan jonkun kalliimman vaatteen, oletan sen olevan kestävä ja laadukas. Olenkin tehnyt muutaman reklan Tuttaan, koskien huonoa laatua. Ärsyttävää, kun ostat kalliin Tuttan-tuotteen ja siitä purkaantuu saumat heti käyttöönottopesun jälkeen…Toisaalta Vaatteet ovat minulle vain vaatteita, mutta olen huomaamattani kiintynyt joihinkin vaatteisiin, joita varjelen.
Meillä vaatteet ovat suunnilleen samoista liikkeistä kuin teilläkin. Minusta niissä hinta ja laatu kohtaa suht hyvin, eikä tarvitse itkua turrata, jos A-muru sotkeekin vaatteen heti ensimmäisellä käyttökerralla.
A-murulla on aina puhtaat ja ehjät vaatteet päällä jos mennään vaikka kylään. Minulla on tästä täysi pakkomielle! 😀 Myös naama pitää olla puhdas ym, eli siisti olemus on minulle tärkeää. Kun päästään kyläpaikkaan, niin ei enää haittaa, vaikka naamassa olisikin ruokaa ja ruokalista komeilisi rinnuksilla. 😉
Meillä A-murun vaatteista päättä minä. Isimies ei osaa pukea lasta, mutta onneksi sentään itsensä saa näyttämään hyvältä ja siistiltä! 😉

Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta!

Avatar

Hyvä kirjoitus! 🙂 Meillä pojalla suurin osa vaatteista on kirpputorilta ja alennuksista myös. Mutta se ei tarkoita, että rönttäkamppeissa kuljettaisiin. Meidän poika on vielä pieni 10 kuukautinen ja tykkään pukea hänet värikkäästi (esiim värikäs paita, yksiväriset housut tai toisinpäin) ja kuoseihin. Nyt enemmän huomaan että puen raitoihin ja hieman isomman pojan vaatteisiin. Itse suosin kirppareita sillä en halua käyttää vaatteisiin kauheasti rahaa, etenkin kun kasvu on tässä vaiheessa huimaa. Paljon olen tehnyt myös löytöjä h&mn alennuksista 🙂
Vaikka itse pidänkin kirppareista niin se ei ole multa pois että joku käyttää hurjia summia lastenvaatteisiin. Mikäs siinä. Samaa mieltä olen siitä, että kunhan lapsella on siistit vaatteet niin hyvin menee, oli ne sitten kirpparilta 0,50€ tai merkkivaatteita jotka maksaa useamman kympin.

Avatar

Mahtava postaus! Sulla on ihana tyylitaju ja puet lapsetkin tosi nätisti! Mulla itselläni on vuoden ikäinen poika ja oon huomannut että pojalle on tosi vaikea löytää värikkäitä ja kivoilla kuoseilla olevia vaatteita. Vieroksun sinistä ja yritän käyttää sitä mahdollisimman vähän mutta melkeinpä kaikki poikien vaatteet ovat joko sinisiä tai vihreitä tai sitten pilattu jollain örkeillä, autoilla yms. Mä myös ostan pojalleni paljon tyttöjen legginsejä ja mun mielestä ne sopii ihan yhtä hyvin pojallekin. Sitä paitsi legginsit ovat ihan unelmat taaperon liikkumisen kannalta. Pitää nyt nauttia tästä ajasta kun saa vielä päättää mitä vaatteita ostaa ja pukee lapselle! 😀

Avatar

Aivan ihana kirjoitus.
Oma 3 vuotias poikani saa usein valita itse vaatteensa, ja useimmiten kelpaa lopputulos myös minulle.
7kk ikäistä tyttöäni puen paljon pinkkiin/tummansiniseen/ja tumman liilaan.
Rakastan värejä ja sen takia vaatekaapeista harvemmin löytyy mitään ”normaalia” väriä, esim:mustaa,valkosta, tai harmaata.
Meidän perheessä myös minä suoritan lasten ja aikuisten vaate ostokset 😀 ja mieheni vaatekaappi on suunnilleen samallatapaa järjestetty kuin teillä 🙂

Avatar

Haha, kyllä täälläkin meikäläinen työntää kapuloita rattaisiin ton miespuolisen pukeutumisen suhteen 😀 Seurustelun alkuvaiheessa katoin aika pitkään ja rutisematta kirkkaan punaisia/vihreitä/sinisiä mm-kisapaitoja, mainospaitoja yms. joita mm. hänen vanhempansa kiikuttivat kaappeihin vähintään koossa XL, suurin yksilö tais olla XXXL. Aivan, kaverihan on kooltaan jotain M:n ja L:n väliltä… Yhteen kun muuutettiin, raivasin samantien nämä karmeimmat yksilöt ”römppä ja harkka”- kategoriaan, josta sitten pikkuhiljaa kärräsin uffille kun ei niitä herra kuitenkaan käyttänyt 😀 Vähän täytyy kyllä vieläkin kattoa perään, että millaisessa kuosissa ukkeli on lähdössä ihmisten ilmoille, skarpannut on kyllä paljon 😉

Ja mitä noihin lastenvaatteisiin tulee, olen ehdottomasti samaa mieltä siitä, että siistit ja puhtaat vaatteet on must, tietty makuja on monia, mutta tärkeintähän on juurikin tuo että äiti ja lapset (ja iskä jos on sitä sorttia että ylipäätään kiinnostaa) tykkäävät 🙂

Avatar

Kyllä vain! Ehdottomasti siistit ja varsinkin puhtaat vaatteet lapsilla. Ei mitään viikon ruokalistaa t-paidalla perjantai aamuna kun lapsi menee kouluun/hoitoon. On henk. kohtasia kokemuksia siitä, kuinka lasten vanhemmat eivät lapsen omista kehotuksista huolimatta välitä ollenkaan oman lapsensa vaatteiden kunnosta tai likaisuudesta.. Mulle itselle on mukulasta asti painotettu juuri siistiä ja puhdasta pukeutumista, johon olen saanut myös paljon itse vaikuttaa. Meillä äiti oli suurimmaksi osaksi vain visuaalisena silmänä ja vaihtoi väriskaalaa tarpeen mukaan, jos jotkin vaatekappaaleet eivät sopineet yhteen.
Olen myös huomannut, että lasten vaatteiden kunto ja pukeutuminen yleensä antaa aikalailla vanhemmista mielikuvia. Nehän voihat olla suurimmaksiosaksi todellakin vain mielikuvia, mutta kyllä siisteistä vaatteista lapsilla jotenkin ainakin itse päättelen, että vanhemmatkin ovat kunnollisia. Eihän rikkinäiset tai vähän liakaiset vaatteet automaattisesti tarkoita, että vanhemmat eivät välitä, ei missään tapauksessa, mutta näin olen todennut. Aivan ihanat muuten noi Avan kengät! Todella muodikkaat ja ajan hermolla muodissa on muutenkin niin pikku prinssi kuin prinsessakin 🙂

Avatar

Mä suhtaudun muuten rennosti sekä omien että toisten lasten pukeutumiseen, ostan silmää miellyttäviä vaatteita ja merkkiulkkiksia, mutta nipotan kengistä ja vaatteiden mukavuudesta. Ärsyttää kun lapsille laitetaan jalkaan kaiken maailman koppuroita henkkamaukka kenkiä ja mennään koko kesä onnettomilla läpyskäpohjaisilla kangaskengillä. Ärsyttää myös se että lasten pitää muodin ja ulkonäön vuoksi kulkea kylmillä ilmoilla farkuissa tms. kaupungilla kun jalkaan voisi vetäistä ne sään mukaiset lämpimät ulkohousut vaikka eivät niin fiinit olekaan. Mukavissakin vaatteissa ja jalalle hyvissä kengissä voi näyttää siistiltä ja kivalta! 🙂

Avatar

Aijaa, mä oon ymmärtänyt, että ne HMn läpyskäkengät etenkin kesällä on just parhaat, kun antavat jalan liikkua vapaasti, ovat edulliset, kun lapsen jalka kuitenkin kasvaa muutenkin nopeasti, joten ihan turha maksaa maltaita siitä, että käyttää jotain kenkiä pari kuukautta. Enemmänkin ihmettelen, miksi joku ostaisi jotkut eccon 60-80e kengät (ellei ole paljon pikkusisaruksia, joiden ne on tarkoitus periä), kun edullisesti saa hyvät tarkoitukseen sopivat kengät.

Avatar

Mun mielestä alle 100 euron kengät on edullinen ostos… Laatu on kuitenkin tärkeätä varsinkin kengissä

Avatar

Eli 300-400e kenkiin vuodessa? Se ei sinusta ole paljon? Entä jos lapsia on useampi?

”Terveen lapsen jalkoja ei tarvitse tukea kengillä!

Lasten kengissä tulisi olla ohut pohja ja pehmeät materiaalit, kenkien tulisi olla taipuisia joka suuntaan. Kengän pohjan pitää taipua kevyesti kädessä vääntämällä sekä pituus- että sivusuunnassa. Kävelyn kengillä pitäisi muistuttaa paljain jaloin kävelemistä.”

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/09/21/hyva-lastenkenka-kevyt-taipuisa-ja-oikean-kokoinen

Avatar

Tää oli hyvä postaus 🙂 Tän tyylisistä tykkään! Mutta olisi tietty ollu vielä hauskempi, jos olis ollu kuvia niistä lasten omavalintaisista asuista sekä Topiaksen valitsemista asuista 😀

Meillä mies on kiinnostunut vaatteista ja ulkonäöstään, mutta tyttäremme (melkeen 1v) vaatteet valitsen minä. On se pari T-paitaa valinnut kaupasta, mutta yleensä sanoo korkeintaan, jos joku vaate ei ole kiva.

Ostan myös lastenvaatteet pääosin H&M:ltä ja Lindexiltä yms ja etenkin hmn vaatteet ovat yllättävän laadukkaita varsinkin hintaansa nähden. Yleensä pesen kerran käytön jälkeen 60asteessa, eikä oikeastaan mene miksikään. Jos vertaa vaikka aikuisten vaatteisiin, jotka kutistuu kaksi kokoa pesussa, ja muutenkin laatu kärsii huomattavasti vaikka asteita olisi vain 40.

Siisteydestä olen samaa mieltä. En tajua, miten vaikeaa on vaihtaa puhdas paita lapsen päälle, jos edelliseen menee ruuat rinnuksille. Toiset eivät edes pese vauvan/lapsen suuta ja käsiä!

Avatar

Jäi vähän outo fiilis tästä tekstistä. Jokaisella perheellä on omat sisäiset jutut miten kaikki toimii, ja se ei haittaa millään lailla ei kuulukkaan ketään haitata, mutta silti miulle tuli henkilökohtaisesti jopa paha mieli tästä. Jos olen rehellinen, etenkin Avan vaatteet näyttävät jo ihan kouluikäisen tai jopa yläasteikäisen vaatekaapista poimituilta. En tarkoita, että lapsella tulisi olisi joku tietty pukeutusmiskoodi eri ikäisenä, mutta tulee sellainen olo että ”on pakko” pukea lapset kauniisti ja siististi. Eniten hämmentää se, että oikeasti tuli mieleen, että tuon taustalla olisi jopa ajatus siitä, että lasten on pakko näyttää hyvältä, ettei kukaan pääse ajattelemaan heidän olevan jotenkin ”rumia” tai ”huonon näköisiä”. Kaiholla mietin sitä aikaa, kun itse pienenä pistin menemään toppahaalarit ja tuulipuvut päällä. Ja ihan normaaliksi ihmiseksi kasvoin, en koe olevani nykyään mitenkään rumasti pukeutuva tai epäedustava, vaikka lapsena en ehkä ollut parhaimmissa vaatteissa jatkuvasti esillä. Itse asiassa juuri tuo esillä oleminen ja esitteleminen tuli myös aika vahvana mielikuvana mieleen tästä. Toivon, että tämä(kin) mielipide ymmärretään, ja on ollut kiva huomata, että osaat tarvittaessa ottaa kritiikkiäkin vastaan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä