Älä jätä äänestämättä

Minulla oli perjantaina oikein normaali päivä ja tein kaikenlaisia asioita, joita normaali aikuinen tekee. Tein herkullista lasagnea, kävin kaupassa, siivosin kotona ja ainiin, kävin äänestämässä.

Suomessa kaikilla yli 18 -vuotiailla on äänioikeus ja se on nimensä mukaan oikeus, ei velvollisuus. Jotenkin vain äänioikeudesta on tullut oikeus, jota ei tarpeeksi arvosteta. Varsinkin naisilla, sillä vielä 109 vuotta sitten emme saaneet äänestää ollenkaan, joten minä ainakin pidän kiinni kynsin ja hampaiden tästä oikeudesta, jonka eteen on jouduttu taistelemaan. Ymmärrän kyllä juuri täysi-ikäistyneiden nuorten äänestämättömyyden, sillä ei minuakaan vielä sen ikäisenä kiinnostanut äänestää. Ihmisestä riippuen 18 -vuotias saattaa olla vielä aivan lapsi, eikä ymmärrä, mitä sillä äänestämisellä/äänestämättä jättämisellä voi saavuttaa. Sitä en osaa sanoa auttaisiko tähän nostaa äänioikeuden ikärajaa vai tuoda kouluun enemmän valistusta äänestämisestä, mutta siihen en nyt sen syvemmin aiokaan uppoutua.

Jos et äänestä, sinulla ei ole oikeutta valittaa asioista, joihin et edes yritä vaikuttaa. Turha valittaa terveydenhuollosta, koulutuksesta, lainsäädännästä ja päättäjien hölmöydestä, kun olet vapaaehtoisesti luopunut mahdollisuudesta vaikuttaa niiden tilaan ja tulevaisuuteen. Äänestämättä jättämällä et saavuta yhtään mitään. Äänestämällä sen sijaan olet mukana vaikuttamassa Suomen tulevaisuuteen. Äänestämättä jättämällä et protestoi onnistuneesti yhtään mitään vastaan vaan pahimmillaan autat vastustamaasi puoluetta voittamaan. Entä jos juuri sinun äänesi olisi voinut olla se ratkaiseva tekijä? Entä jos kaikki äänestämättä jättäneet ovatkin todella niin samanmielisiä, että vaivautuessaan äänestämään he äänestäisivät samaa puoluetta. Meillä voisi olla aivan erilainen eduskunta koossa. Jos et koe täyttä yhteenkuuluvuutta yhdenkään ehdokkaan tai puolueen kanssa, auta edes taistelemaan heitä vastaan, jotka ovat periaatteitasi vastaan. Kun annat äänesi toiselle puolueelle, se on sama kun äänestäisit vastustamaasi puoluetta ja heidän ideologiaansa vastaan. Etsi se pienin paha ja anna sille äänesi. Vaikuta. Tee kompromissi. Osa aikuisuutta on ymmärtää, ettei kaikkea voi saada ja jossain täytyy joustaa.

Äänestäminen on todella helppoa. Menet äänestyspaikalle, saat henkkareita vastaan äänestyslipukkeen, merkitset siihen ehdokkaasi numeron, annat lipukkeen virkailijalle ja suljet äänesi kuoreen. Hommaan menee noin kaksi minuuttia, itse kävin äänestämässä kauppareissun yhteydessä.

Jos et tiedä, mitä puoluetta ja/tai ehdokasta haluat kannattaa, suosittelen vaalikonetta. Esimerkiksi täältä löytyy yksi. Itse valitsin ehdokkaani ihan vain tutustumalla puolueeni ehdokkaisiin, mutta äsken kokeilin vielä vaalikonetta ja se antoi minulle vastaukseksi saman ehdokkaan, jota jo perjantaina äänestin. Henkilökohtaisesti aion pitää vaalisalaisuuteni, mutta sen voin sanoa, että äänestin SDP:tä, kuten aina. Noudatin myös tasa-arvoista äänestyslupaustani. En missään nimessä äänestäisi perussuomalaisia, keskustaa tai kristillisdemokraatteja tasa-arvoisen avioliittolain vastustamisen takia, kokoomuskin on sen suhteen vaakalaudalla.

Äänestäminen on aliarvostettu oikeus, jonka tärkeyttä ei voi korostaa tarpeeksi. Minä ainakin aion opettaa lapsilleni äänestämisen tärkeydestä, kuten vanhempani ovat opettaneet minulle ja toivon muiden tekevän samoin! Muistakaa siis äänestää! Ennakkoäänestys jatkuu 14.4. asti ja vaalipäivä on 19.4.2015.

Minua kiinnostaisi myös kuulla, miksi jätät äänestämättä?

Kommentit

17 kommenttia
Avatar

Ymmärrät siis varmasti, että pääasiassa Suomessa äänestetään puoluetta.

Avatar

Olen 16-vuotias ja äänestäisin jos saisin, ehdokaskin olisi jo valmiiksi valittu. Kannatan samaa puoluetta kun sinä! 🙂

Avatar

Heh mun pikkuveli täyttää vasta kesällä 18 vuotta, ja on kyllä vähän käärmeissään kun ei vielä näissä vaaleissa saakaan äänestää. 🙂 Riippuu tosi paljon nuoresta itsestään, kiinnostuksen määrästä ja siitä miten paljon aiheista keskustellaan nuoren kotona, koulun opetussisältöjen lisäksi. Itteäni harmittaa kun löysin täydellisesti omia mielipiteitäni ja tuntemuksiani vastaavan ehdokkaan, mutta sitten hän sattuikin olemaan sen paikkakunnan vaalipiirissä, johon aiemmin kuuluin mutten enää. D: Pitäisi keksiä joku edes lähes yhtä hyvä tästä nykyisestä vaalipiiristä – ei oo ihan helppoa sen jälkeen, kun olis jo löytänyt sen just sopivan…

Avatar

Koska olen 23v blondi enkä suoraan sanoen ymmärrä mitä tarkoittaa esim. Politiikka, vaalit, kokoomus jne.. tiedän noloa.

Avatar

Heippa! Olen 18v nuori, ja kävin äänestämässä. En jättäisi äänestämättä, nyt kun minullakin siihen oikeus vihdoin on, mutta yllätyin todella kuinka vaikeaa oli löytää sopiva ehdokas! Käytin useita tunteja netissä ehdokkaan valitsemiseen, mutta oli se sen arvoista!:) sinänsä harmittaa kuinka moni omistakin kavereista jättää äänestämättä, mutta tavallaan ymmärrän, koska minullekkin tuotti vaikeuksia valita sopiva ehdokas vaikka politiikasta kiinnostunut olenkin..

Avatar

Olen itse 19-vuotias ja todellakin kävin äänestämässä! Se on nimenomaan etuoikeus eikä mikään väistämätön pakko.. olen koittanut sitä joillekin ystävillenikin kertoa, mutta valitettavaa on se, ettei kaikkia vaan kiinnosta. Omalla tavallaan toki kiinnostaa, koska aina löytyy valittamisen aihetta, mutta sitten ei kuitenkaan lopullista halua edes yrittää vaikuttaa asioihin..

Tarvitsee vielä muuten mainita, että kyllä esim. keskustallakin on henkilöitä ehdokkaina ketkä kannattavat tasa-arvoista avioliittolakia, se ei ole koko puolueen linja. 🙂

Avatar

Jätän äänestämättä, koska suoraan sanoen ymmärrän näistä asioista niin vähän 😀 suurinosa juuri tuon vaalikoneen kysymyksistä on niin hepreaa, etten tiedä edes mitä niihin vastaisi. En ole ikinä ollut kiinnostunu politiikasta, enkä sen takia myöskään perehtynyt aiheeseen.

Avatar

Mulla oli kyllä suunnitelmissa käydä äänestämässä, mutta olisin varmaan vetkutellut viimeiseen asti ja jättänyt äänestämättä, mutta onneksi laitoit tän. Hyvä muistutus, vaikka vähän kehnoa tekstiä olikin. Tosin kommenteista päätellen ihan sopivaa sun lukijakunnalle. Mut kiitti hei, tuli äänestettyä. Kauppareissun yhteydessä myöskin.

Teille, jotka ette äänestä koska ”ette ymmärrä” tai ”ei kiinnosta”, katsokaa edes tämä: https://scontent-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/10360352_1038837059467279_5233275676493071149_n.jpg?oh=58100b4cd5eb5a3cda5addfc8f6f4245&oe=55A3A190

Avatar

Olen 19v ”tyttönen” ja ekaa kertaa siis äänestämässä. Tämä blogikirjoitus on tosi hyvin tehty ja tuo esiin äänestämisen tärkeyden. Itse aion todellakin äänestää, mutta ehdokkaan etsiminen on vaikeaa. Koska en ole aiemmin tutustunut politiikkaan saatikkaa puolueisiin, niin nyt on todella hankalaa alkaa pienen ajan sisällä perehtymään puolueiden arvoihin ja itse ehdokkaisiin. Ymmärrän siis tältäkin kannalta nuoria, jotka jättävät äänestämättä: ehdokkaan valitseminen on haastavaa ja aikaa vievää. Äänestäminen tuo paineita, mutta se kannattaa.

Avatar

Kaksi syytä, miksi en äänestä. Ensimmäinen: olen muuttamassa parin kuukauden päästä suomesta pois, ehkä koko loppu elämäksi. Toinen: Olen aina äänestänyt yhtä henkilöä, mutta nyt asun eri alueella, joten en sitä voi ääniestää. Ja muita saman arvoisia ei ole suomessa, joten olen päättänyt, että muille en anna ääntäni. Äänestäisin tätä henkilöä, vaikka muutan pois suomesta. Nyt en nää mitään järkeä äänestää. Mutta jos jäisin suomeen asumaan tai tietäisin, että palaan joskus suomeen, niin ehkä sitten olisin etsinyt jonkin toiseksi parhaimman ehdokkaan.

Avatar

Ikävää miten nuoret seuraa näitä tapetilla olevia muoti juttuja kuten tasa-arvoista avioliittolakia ja valitsee sen perusteella puolueen jota äänestää. Suomessa on tällä hetkellä paljon, paljon vakavampiakin ongelmia kuin se, saako homot mennä naimisiin vai ei.
Mielipiteensä kullakin, millaisella arvomaailmalla on elämässään.
Sdp on viime kauden aikana osoittanut jo ettei kykene vaalilupauksiaan pitämään, joutuu jopa kiusallisissa tilanteissa syömään pitkälti sanojaan.

Kysyn nyt vakavissani, onko jollekin homojen avio-oikeus todella tärkeämpää kuin esim se, että Suomen maataloutta tuetaan tai että seuraava hallitus ei iske säästökuureja esim peruskoulutukseen?

Avatar

Samaa mieltä. Kannatan itsekin täysillä tasa-arvoista avioliittolakia, mutta en todellakaan valitse sen perusteella vaaliehdokasta jota aion äänestää, herttinen sentään. Iso asia se on toki, jollekin vielä henkilökohtaisesti suurempi mitä voin ymmärtää, mutta jos katsotaan yleisesti suomalaisten tilannetta, on vakavempiakin aiheita puuttua.

Avatar

Ehdottomasti on monia muita tärkeitä aiheita. Julkinen velka tai julkistalous ylipäätään, toisen opinnon tukien rajaus, maanpuolustus jne. Löydettyäni muutaman hyvän ehdokkaan näiden tekijöiden suhteen, äänestin häntä, joka tukee tasa-arvoista avioliittolakia. Aivan täysin siitä syystä, että koen tämän olevan myös tärkeä tekijä tulevaisuuden suhteen.

Avatar

Olen samaa mieltä siitä että tätä tasa-arvoista avioliittolakia on nostettu ihan liikaa pinnalle. On paljon paaljon tärkeämpiäkin asioita joihin tarttua ja joiden perusteella valita ehdokas.

Avatar

En halua äänestää ”ihan-sama-kuka”, sillä allekirjoitan kaikki hänen tekemänsä päätökset, olenhan hänet valinnut itseäni edustamaan. Mielestäni myöskään se ei ole äänioikeuden tarkoitus, että äänestetään kompromissi-Irmaa ja vingutaan sen jälkeen Irman mielipiteistä ja tekemistä päätöksistä.

Tänä vuonna en äänestä, mutta lupaan äänestää heti niissä vaaleissa, kun ääneni arvoinen henkilö nousee ehdokkaaksi. Syyllistämällä ihmisiä, jotka jättävät äänestämättä, tekee äänioikeudesta äänivelvollisuuden.

Huippua kevään jatkoa!

Avatar

Ei oo ihan kaikille 18 vuotta täyttäneillä äänioikeutta..

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä