Voi Mirena minkä teit, vai teitkö?

Minä en osaa päättää, mitä tekisin tämän hormonikierukan suhteen. Olen siihen oikeasti rakastunut, se on ihana. En ole joutunut ties kuinka pitkään aikaan miettimään menkkoja, mikä on kuin lottovoitto, koska olen koko ikäni kärsinyt todella kivuliaista kuukautisista. Siis itkensohvallatäristenjavalmiinasoittamaanambulanssin -kivuliaista. Menkattomuus on kertakaikkisen ihanaa. Viime viikolla vuodin yhden tipan verran verta. Siis yhden tipan, siinä olivat ainoat kokemukseni menkoista sitten öööö, viime kevään? Ja silloinkin ne ”menkat” olivat vain tiputtelua.

Olen kuitenkin miettinyt kierukan poistamista näiden ärsyttävien finnien takia, mutta ne ovat loppujenlopuksi pienempi paha, joten olen antanut asian olla. Sitten aloin miettiä, pitäisikö sen poistoa harkita mielialavaihteluiden takia. Olen muutenkin temperamenttinen ja kierukan kanssa kiihdyn nollasta sataan sekunnissa. Olen vähän tutkiskellut asiaa ja miettinyt, että jos kesän vielä nauttisi menkattomuudesta ja ehkä sitten poistaisi kierukan syksyllä ja päädyin samalla lukemaan Mirenan sivuoireista. Ja kappas vaan miten kävi…. Seuraavassa listassa on Mirenan tunnetut sivuoireet ja väritin punaiseksi kaikki oireet, jotka minulla on.

Hyvin yleiset (yli 1 potilaalla kymmenestä):

 • kohtu/emätinverenvuoto (mukaan lukien tiputtelua), epäsäännöllisiä vuotoja (oligomenorrea) ja vuotojen puuttuminen (amenorrea)
 • laajentuneet munarakkulat (ks. kohta 2. “Laajentuneet munarakkulat”)

Yleiset (yli 1 potilaalla sadasta):

 • masentunut mieliala, masentuneisuus, hermostuneisuus, libidon väheneminen
 • päänsärky
 • vatsakipu, pahoinvointi
 • akne
 • selkäkipu
 • lantion alueen kipu, dysmenorrea (kivuliaat kuukautiset), valkovuoto, vulvovaginiitti (ulkoisten sukupuolielinten tai emättimen tulehdus), rintojen arkuus, kipua rinnoissa, hormonikierukan poistuminen
 • painonnousu

Melko harvinaiset (alle 1 potilaalla sadasta):

 • migreeni
 • vatsan turpoaminen
 • hiustenlähtö, hirsutismi (lisääntynyt karvoitus), voimakas kutina, ekseema (ihotulehdus), maksaläiskät
 • sisäsynnytintulehdus (ylempien synnytyselinten tulehdus, kohdunkaulan yläpuoliset rakenteet), kohdun limakalvon tulehdus, kohdunkaulan tulehdus/Papa-koe normaali, luokka II
 • edeema (turvotus)

Harvinaiset (alle 1 potilaalla tuhannesta):

 • ihottuma, urtikaria (nokkosihottuma)
 • kohdun seinämän puhkeaminen

Oireita tosiaan on vaikka muille jakaa, mutta todellisuudessahan ne voivat johtua vaikka mistä. Sen takia epäröinkin kierukan poistamista, koska mitä jos nämä johtuvat jostain ihan muusta ja otan kierukan turhaan pois? Sitten joudun taas kärsimään menkoista ja jos laitan kierukan takaisin, joudun tietenkin maksamaan sen uudestaan, kärsimään asettamiskivut ja kropan totuttautumisen jajajajaja. Muistan tasan tarkkaan, kuinka kipeät menkat minulla on aina ollut ja ilman sitä muistoa saattaisinkin poistattaa kierukan ilman epäröintiä.

Onko kellään vastaavanlaisia kokemuksia? Mitä tässä oikein kannattaa tehdä?

Kommentit

14 kommenttia
Avatar

Mirena oli kaksi vuotta. Sinä aikana paha päänahan ekseema, kamala krooninen kutina alapään iholla (siis ulkoisissa häpyhuulissa, siellä missä karvat kasvaa), lihosin puolen vuoden laihtumisen jälkeen parissa kuukaudessa takaisin samoihin lukemiin missä olin synnytyslaitoksella. Migreenin sain myös mutta aknea ilmestynyt ihme kyllä. Pidin kierukasta kynsin hampain kiinni, sillä olen myös koko ikäni kärsinyt huutoitkukivuliaista menkoista ja kierukalla ne jäi kokonaan pois. Paitsi että muutaman kerran tänä aikana ne tuli. Ilman minkäänlaista varoitusta vuodin puolen vuoden menkat minuutissa housuihini. Viimeisen kerran kun kävelin parkkipaikalta töihin. Ei kipuja, ei ennusmerkkejä, ei valmistautumista, ei siteitä ja verta reisiin asti. Ja jos näissä ongelmissa ei ollut tarpeeksi niin seksiä ei tehny mieli yhtään ja sittenkin jos teki niin se ei tuntunut miltään. Paino lähti laskuun pari kuukautta kierukan poiston jälkeen. Kuukautiskipuihin otan panacodia. Puoli vuotta poiston jälkeen sain ensimmäisen orgasmin yli vuoteen.

Avatar

Olen kuullut että Mirenan sivuoireet tasoittuvat ajan kanssa. En tosin tiedä kauanko sinulla Mirena on ollut, mutta minulla meni noin vuosi että oireet loppui – tai ne muutamat joita minulla oli menkkojen loppumisen lisäksi.

JOs kerran olet saanut Mirenasta noin suuren avun menkkakipuihin, niin mun mielestä kannattaisi katsoa vielä vaikka kesän aja. Sinähän sen kuitenkin itse päätät. On varmasti vaikea punnitanoita hyviä ja huonoja puolia… :/

Avatar

Kannattaa miettiä onko kaikki oireet kuitenkaan kierukasta johtuvia! Esim muistelisin ainakin, että olet kertonut kärsiväsi atooppisesta ihosta, jolloin ihottumia ja kutinaa ei laskettaisi sivuoireeksi.. Ja jos migreenistä kärsiminen ei ole alkanut kierukan asettamisen jälkeen, ei sekään ole sivuoire 🙂

Avatar

Pakkopoistatin kierukan n. Vuosi sitten ja laihduin puolessa vuodessa 8kg.. Jotenki sitä oli vaan niin sokea sille järjettömälle ruokahalulle! 😮 Asia on kyllä pikkasen monimutkaisempi, sillä itelläni puhkesi akne vasta kierukan poiston jälkeen ja nyt oon kiikun kaakun että haluanko elää näpyttömänä ja paremmalla ruokahalulla, vai näppyläisenä ja vähän itsekurisemmin..

Avatar

Tää ei nyt oo ihan samanlainen kokemus, mut haluan kertoa sen silti.
Mulle laitettiin kuparikierukka joulukuussa 2012. En ole synnyttänyt mutta se laitettiin mulle koska mulla ei ollu ennestään kivuliaita menkkoja eikä runsasta vuotoa. No menkoista tuli pikkusen kivuliaammat ja vuoto vähän runsaampaa, mutta tykkäsin kierukasta silti, koska e-pillereistä mulla hävisi halut kokonaan ja hormooniton ehkäisy tuntui ihanalta.
joulukuussa 2014 sain virtsaputkentulehduksen, sain AB-kuurin ja se lähti sillä. Tammikuun lopussa virtsis palasi joten kävin antamassa pissatestin joka oli puhdas. Oireet jatkui ja jatkui, kävin terveysasemalla ja ne vaan lähetti mut pois ”oot luulosairas, sulla on yliaktiivinen rakko”. Yks päivä töiden jälkeen minulla oli verta virtsassa, menin päivystykseen, annoin näytteen, sekin puhdas vaikka selvät oireet mulla ja tiesin mikä mulla on. Hain yksityiseltä AB-kuurin, se vei veren pois muttei oireita. Meni pari viikkoa ja mua pissatti, sattui rakkoon, kylkiä ja munuaisia pisteli joten kävin tk:ssa jossa todettiin tulehdusarvot ok mutta vihdoinkin sain lääkärinajan mutta vasta kuukauden päähän. Viikkoa myöhemmin kävin taas anelemassa AB-kuuria ja sain sen, ei tosiaan auttanut.
Olin googletellut oireita tunteja ja tunteja ja vihdoin löysin vastauksen netistä; kierukka! Kävin poistattamassa kierukan ja pissatulehdus hävisi!
Olin jokaiselle lääkärille maininnut siitä että mulla on kierukka ja sitä tarkistettiinkin yhdellä käynnillä tk:ssa mutta kukaan lääkäri ei uskonu että tämä vaiva liittyy siihen….
Kierukka ehkäisynä on kyllä ihanan helppo ja huoleton, mutta tuntuu että niiden sivuoireista tiedetään aika vähän vielä….

Tsemppiä päätökseen!
Ja ihanaa muuten kun bloggaat taas enemmän! 🙂

Avatar

Itsellä on kolmen vuoden hormonikierukka ollut kohta 7 kuukautta ja alan pikku hiljaa olemaan kypsä.. Vuoto on pahempi kuin ennen kierukan laitattamista.. Eli en ole niin onnekas kuin sinä vuotojen suhteen :D.

Avatar

Onko sulla koskaan pohdittu endometrioosin mahdollisuutta? Kivuliaat menkat yksi oire ja varsinkin jos hormonikierukka auttaa kipuihin. Mieti tarkkaan, jos sulla on endometrioosi niin hormonittomuus ei ole kannattavaa sekä hormonikierukka on pienihormonisin koska vaikuttaa paikallisesti. Pillereiden kanssa varmasti samat oireet, haluttomuus, mieliala, migreeni ym…

Avatar

Mulla on kolmas hormoonikerukka menossa (5v+3v+6kk). Ei vuotoja lainkaan. Mielialavaihteluita on ja hermostun helposti mut en tiedä johtuuko se kierukasta/imetyksestä/jostain muusta. Oishan se ihanaa elää hormoonitonta elämää mut en kyllä menkkoja halua takas. Enkä vauvoja. Vaikea toisten puolesta tehdä päätöksiä mutta mä pitäisin sen vielä hetken. Uskon että oireet helpottaa hetken päästä! 🙂

Avatar

Sivuoireita ylipäätään selaamalla moni löytää vaikka mitä ”itselle kuuluvia” asioita tai ainakin kuvittelee löytävänsä.. Kuinka moni noista on sitten kierukasta johtuen oikeasti? Vaikea on sanoa! Vai haluaako oireisiin ikään kuin löytää ”syyn” nyt kierukan kautta. Eikö sinulla mielialaan liittyviä juttuja ole ollut myös aikaisemmin? Onko muita mainitsemistasi oireita ennen kierukkaa esiintynyt… Sinä päätät, mutta mieti vielä rauhassa…. Tsempit!

Avatar

Minulla oli Mirena kolme vuotta. Oireet tasottui vajaassa vuodessa. Pahin oire mikä minulla oli jatkuva tiputtelu vuoto!!! Ja sitä kestikin 6kk. Kävin muutaman kuukauden kohdalla rukoilemassa kierukan poistua, mutta gyne ei tähän lähtenyt, käski odotella ja lupasi poiston jos tihuttelu jatkuu vuoden. Onneksi ei kestänyt vuotta, olisin tullut hulluksi. Minulla oli myös akne. Ja se jatkui koko sen ajan kun minulla oli kierukka. Mutta muut oireet katosi kokonaan vuodene kohdalla. Mm. painon nousu, mielialavaihtelut ja päänsäryt. Mutta jokainen joutuu ite ratkaisee mitä jaksaa ja kestää. Kaikissa hormonaalisissa ehkäisyissä on haittansa. Mirenessa taitaa olla miedoimmasta päästä…. Tai niin useimmat väittää, omaa kokemusta ei ole. Minulla ei ole ollut kuin Mirena, parit eri yhdistelmäpillerit sekä minipillerit ja näistä vähiten oireita aiheutti yasmin -pillerit. 🙂

Avatar

Suosittelen harkitsemaan ehkäisykapselia jos et oo jo kokeillu 🙂 siinäkin menkat jää pois (yksilöllistä) ja laitto ei satu yhtään puudutuksen johdosta ja myös vähähormooninen 🙂

Avatar

Itselläni kerkesi hormonikierukka olla noin 11kk, kunnes luovutin. Koko 11kk vuotoa oli lähes päivittäin ennen lähes olemattomien menkkojen jälkeen. Koko pää oli sekaisin, itkin koko ajan, raivosin, kierrokset nousivat nollasta sataan sekunnissa. Olin ilkeä ja huonotuulinen. Mahaa kipristeli eikä muuten kiinnostanut seksikään tippaakaan. Finnejä tuli todella paljon, kasvoissa oli yhtäkkiä paha akne (mitä minulla ei ole koskaan ollut), turvotti ja oli todella ruma olo. Sitten otin sen pois. Meni noin kuukausi ja kaikki oireet helpottuivat. Palasin e-pillereihin kun en oikein muutakaan ehkäisykeinoa keksi. Toki pilleritkin aiheuttavat toisinaan mielialamuutoksia ja haluttomuutta, mutta oireet ovat niin lieviä että niiden kanssa on helppo elää. Itse vain totesin että hormoonikierukka oli kamalinta mitä tiedän. Mutta toki me olemme kaikki erilaisia, esim. äitini on käyttänyt hormoonikierukkaa reilu 20 vuotta ja hänelle se on sopinut aivan loistavasti.
Tsemppiä päätökseen!

Avatar

Moikka! Itselläni ei ole lapsia eikä kokemusta hormoonikierukasta, mutta erittäin super järkyttävän kamalista menkkakivuista on. Kokeilin aluksi e – pillereitä, mutta kivut ei hävinneet ja lisäksi oon tosi huono muistamaan pillereiden ottoa. Sitten lääkäri suositteli mulle ehkäisy rengasta! Mun kivut katosi kun seinään ja vuoto pieneni ainakin puolella. Yleensä vuoto saattoi kestää 5-9 päivää todella runsaana, nyt vaan 2-4 päivää tosi pienenä ja niin huomattavasti kivuttomampana että yleensä en tarvitse kipulääkkeitä, jos tarvin niin yks 400 mg riittää. Ja siis sanotaanko että 12 menkoista vuosittain ehkä 2 kuukautena tarvin särkylääkkeen. Lisäksi rengasta ei tarvi muistaa kun kerran kuussa ottaa pois ja viikon jälkeen laittaa uusi takas. Ei tietty niin helppo muistettava kun kierukka, mutta silti tosi huoleton! Suosittelen testaan rengasta tosi lämpimästi, vaikkakin kaikki tietysti reagoi niin eri tavalla näihin. Toivottavasti löydät sulle sopivan vaihtoehdon 🙂
Sun blogi on ihan super ihana! <3

Avatar

Löysin tekstisi googlen kautta. Itse kärsin päänahan ekseemasta ja todella ikävästä maksaläiskästä. Syitä on yritetty löytää ja lopulta päätin poistattaa hormonikierukan. Muuten olin kierukkaan todella tyytyväinen. Nyt odottelen josko vaivat häviäisivät…. Miten itselläsi kävi?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä