Hormonaalinen ehkäisy ja urheilu

Vähän erilaista hyvinvointia tällä kertaa, mutta liittyyhän se seksielämä ja hormonitoimintakin hyvinvointiin, nimittäin olisi asiaa ehkäisystä!

 

Mulla on itsellä ollut elämäni aikana käytössä kolme eri ehkäisyä; kondomi, ehkäisypillerit ja hormonikierukka. Ehkäisypillerit aloitin 15 -vuotiaana, eikä niissä ollut mitään valittamista. Menkat vähän helpottuivat ja tossa iässä on muutenkin niin hormonimyrskyssä, etten osaa sanoa vaikuttivatko hormonit jotenkin luonteeseen. Pillerit toimivat siis hyvin siihen asti, että pettivät 18 -vuotiaana ja tulin raskaaksi 😀 Käytin muistaakseni Yasmin -merkkisiä pillereitä.

 

Toisen lapsen jälkeen päädyin sitten hormonikierukkaan ja olin siihen todella tyytyväinen pitkään. Kirjoitinkin siitä täällä aika kattavasti. 1,5 vuoden jälkeen alkoi kuitenkin ärsyttää tämä järkyttävä tilanne finnien kanssa ja Mirenan sivuoireita googletellessani huomasin todella monen kohdan täsmäävän minuun ja päädyin sitten ottamaan kierukan pois kesäkuun lopussa. Sen poistamisen jälkeen mulla on ollut niiiiiiiin vapaa olo! Jotenkin tuntuu, että nousen vihdoin tästä sumusta ylös ja huomaan olevani päivä päivältä iloisempi, onnellisempi, pirteämpi ja energisempi. Pitkästä aikaa alkaa taas tehdä mieli treenata ja mielihalutkin ovat vähän helpottaneet.

 

Nyt sitten kierukan poistamisen jälkeen päätettiin jatkaa kondomeilla, koska tahdon antaa kropalleni mahdollisuuden levätä ja haluan nähdä, millaista elämä on ilman ylimääräisiä hormoneja. Kondomit eivät kuitenkaan ole ikinä oikein olleet mulle mikään mieluisa ehkäisy ja siksi olenkin kiinnostunut nyt ihan hirveästi luonnollisesta ehkäisystä ja tahtoisin jatkaa yhdistelemällä luonnollista ehkäisyä ja kondomeja. Eli luonnollinen ehkäisy kertoo milloin on turvallista harrastaa seksiä ja muina aikoina sitten käytettään kumia.

 

Luonnollista ehkäisyä varten voi ostaa näppärän ”ehkäisytietokoneen”, mutta mulla ei kyllä ole laittaa montaa sataa euroa siihen nyt, joten aion kokeilla tätä ihan vanhanaikaisella tavalla. Luonnollinen ehkäisy lyhyesti ja ytimekkäästi siis tarkoittaa sitä, että seurataan kierron kulkua ja määritetään ovulaatiopäivä ja lasketaan siitä turvalliset päivät harrastaa suojaamatonta seksiä. Ovulaation jälkeenhän ei voi enää tulla raskaaksi, joten turvallisinta on harrastaa seksiä aikaisintaan 24 tuntia sen jälkeen, kun olet varmasti ovuloinut, mutta ennen ovulaatiota luonnollinen ehkäisy on riskialttiimpaa. Jos kuitenkin kierto on aina tasainen ja ovulaatio tapahtuu samaan aikaan, voi seksiä harrastaa alkukierrostakin turvallisesti.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Esimerkki: Keskimääräinen kuukautiskierto on 28 päivää. Kuukautiset kestävät 6 päivää. Ovulaatio tapahtuu kierron 14. päivänä, jolloin follikkeli- ja luteaalivaiheiden kummankin kesto on 14 päivää. Siittiöt selviävät noin 5 päivää naisen elimistössä, joten päivän 9 jälkeen ei ole turvallista harrastaa seksiä. Eli kuukautisten jälkeen ei kauheasti ole aikaa seksille. Sen takia omasta mielestäni meille paras tapa onkin käyttää kondomia ovulaatioon asti ja sen jälkeen jättää se loppukierroksi pois. Kun ovulaatio tapahtuu 14. päivänä, on 16. päivästä eteenpäin taas turvallista harrastaa seksiä kierron loppuun asti. Ovulaatiota määritetään luonnollisesti mittaamalla aamulämpöä, sillä lämpötila nousee ovulaation kohdalla ja jää ylös seuraaviin kuukautisiin asti. Tietenkin ovulaation ajankohtaa voi yrittää arvailla myös valkovuodon perusteella ja sitten ovulaatiotesteillä. Ajattelin nyt ensin aloittaa seuraavan kierron alusta mittaamalla lämpötiloja ja katson miten se lähtee käyntiin!

 

Hormonikierukka vaikeutti treenaamistani muutamallakin tavalla. Ensinnäkin huomaan nyt sen aiheuttaneen osan uupumuksestani, jonka takia treenaaminen oli niin vaikeaa. Toiseksi sain siitä niin hirveitä finnejä, että selässäni olevat finnit hankaloittivat urheiluliivien käyttämistä. Lisäksi satunnaiset hormoniperäiset vatsakivut yllättivät välillä inhottavasti kesken treenin. Monelle hormonaalinen ehkäisy aiheuttaa myös painonnousua, joka on omiaan viemään treeni-intoa pois. Itse en kyllä voi syyttää lihomisestani ehkäisyä, mutta kuka tietää, voihan silläkin olla pieni osansa, jos ei muuten niin turvotusten kanssa. Jälkeenpäin ajatellen uskon hormonikierukalla olleen suuri osa siihen, että minun oli loukkaantumisten ja sairastelujen jälkeen niin vaikeaa aloittaa treenaaminen ja että tunnesöin niin paljon.

 

Luonnollisen ehkäisyn kanssa sitten taas tulee se haitta, että jatkossa kuukautiset tulevat rajoittamaan treenaamistani. Minulla on aina ollut todella kipeät menkat, enkä pysty niiden aikana urheilemaan, hädin tuskin pystyn käymään nopealla kauppareissulla. Mutta ainakaan sitten menkkojen välissä ei tarvitse kärsiä turhista mielialavaihteluista ja muista ongelmista! Ehkäisypillereiden kanssa oli se näppärä puoli, että esim turnauksen tai pelin ollessa tiedossa pystyi omassa tahdissa siirtämään menkkoja. En oikein tiedä, kumpi sitten olisi treenaamisen kannalta pienempi paha lyhyellä tähtäimellä, mutta pitkällä tähtäimellä suosittelisin ehdottomasti luonnollista ehkäisyä. Innolla odotan pääseväni näkemään, helpottaako hormonittomuus treenaamisen kunnolla aloittamista!

 

Mitä ehkäisyä te käytätte? Oletteko huomanneet jotain hormonien tuomia haittoja treenaamiseen tai hyvinvointiin?

Kommentit

25 kommenttia
Avatar

Itse en halua tulla raskaaksi silloin, kun se ei ole suunnitelmissa. En luota edes pelkkään hormonaaliseen ehkäisyyn, enkä pelkkiin kondomeihin, vaan käytän molempia. No, pillerit sopivat tosi hyvin, Yasmin – merkkiset auttavat pitämään painonkin kurissa (tai ainakin turvotuksia vähentävät) ja ruokahalukin pysyy aisoissa, toisin kuin ilman pillereitä. Syön niitä useamman laatan peräkkäin ja kuukautiset tulee juuri silloin, kun se minulle sopii. Näillä on menty 18 vuotta saman miehen kanssa ja kolme lasta saatu – juuri silloin kun toivottiinkin 🙂

Avatar

Hei mulla ollut kierukka toukokuusta ja kauheat väsymykset en usko että muusta johtuisi…. Itsekin miettinyt joskos olis ilman hormooneita jonkun aikaa koska raskauden jälkeen mun kk ei ole ollut ollenkaan normaalit….

Avatar

Huii, tätä kun luin, niin aloin heti miettimään, pitäiskö luopua tästä omasta kierukasta. Kun aika moni noista jutuista pätee myös minuun. Painonnousu, tunnesyöminen ja mitäs niitä muita olikaan. Olin alle 70 kun synnäriltä lähdin, ja nyt oon taatusti sitä painavampi… Hienosti vietetyt 9 kuukautta. Lihon kotisohvalla, kun ulos en pääse yksinäni jumppaamaan tai mitään.

Avatar

Samalla mentiin mekin kierukan poiston jälkeen (varmat päivät) , kaksi kuukautta ja olin raskaana Ja ei siis vielä ollut vauva suunnitelmissa. Tunnen kroppani todella hyvin ja olin täysin varma että siinä kierrossa oli ovulaatio jo ollut mutta niin vain tuo kuopus tarttui mukaan. Ja ihanaa että tarttuikin ❤

Avatar

Lisätään vielä tähän että kahta ensimmäistä lasta ihan tekemällä tehtiin enkä todellakaan uskonut tulevani noin helposti raskaaksi. Nyt lapsiluvun ollessa täysi mies kävi vasektomiassa ja minä saan nauttia ihan vain omista hormoneistani, ylimääräisiä en enää ole huoli. Iho on parantunut todella paljon ja painokin tippunut 5 kiloa itsestään ylimääräisten hormonien poistuttua kropasta.

Avatar

Hei! Varoituksen sana. Tunnen monta jotka on tullut raskaaksi tällä varmatpäivät ehkäisyllä. Joten en suosittele jos raskaus ei olisi iloinen yllätys teille.

Avatar

Uskon että emilia kyllä tietää että luonnollisen ehkäisyn aikana voi tulla raskaaksi:D onhan hän nyttenkin asiaan perehtyny. Itse olen ajatellu aivan samaa. Eikä haittais vaikka toinen lapsi tulisi:). Oon monesti miettiny tätä kun en haluais käyttää mitää hormonaalista ehkäisyä…eise voi pidemmän päälle olla hyvä keholle että sinne menee kokoajan jotai ylimääräistä.mutta jokaisella omat mielipiteensä:) en tuomitse hormonaalista ehkäisyä käyttäviä. Itselläki vain tullut jokaikisestä ehkäisymenetelmistä inhottavia sivuoireita.

Avatar

Mutta minä olen ymmärtänyt, että raskaus olisi ns. katastrofi Emilian perheessä tällä hetkellä?
Siksi mietin onko tämä paras ehkäisymenetelmä, kun raskaus todella haittaisi, eikä olisi ok.

Avatar

Mielestäni jos kondomit ei kelpaa ja haluat hormoonittoman ehkäsyn järkevä vaihtoehto on esim kuparikierukka. Itse en uskaltaisi elää varmojen päivien varassa….. Tietysti jos raskaaksi tuleminen ei haittaa, niin sitten.

Avatar

Nyt täytyy älähtää. Ns. varmat päivät (ja keskeytetty yhdyntä) sopivat ehkäisyksi vain pariskunnalle, jolle uusi raskaus ei olisi täysi katastrofi. Harvan naisen kroppa toimii täysin oppikirjojen mukaan – ja senpä vuoksi myöskin ovulaation ajankohta voi vähän vaihdella säännöllisessäkin kierrossa. Lisäksi jos normaali kuukautiskierto on esim. 36 päivää, ovulaatio voi tapahtua periaatteessa kiertopäivänä 14-22 (tai sitten jopa pikkuisen aiemmin tai myöhemmin). Riskejä siis on, varsinkin jos ovulaation merkit eivät ole selvät ja säännölliset. Oikein ja vastuullisesti käytettynä (eli jos nainen tuntee kroppansa todella hyvin ja käyttää ovulaation metsästyksessä apuvälineitä) varmat päivät voivat olla käypä järjestely parisuhteessa, johon vauvan tulo ei olisi kauhistus, MUTTA moni saa myös lapsia tällä tavalla jonkin menetelmän osan pettäessä – eikä se ole aina iloinen yllätys. Varmat päivät eivät missään nimessä ole suositeltava ehkäisytapa esim. tuoreessa suhteessa olevalle 17-vuotiaalle!

Jos sinulle ei yhdistelmäehkäisy sovi, oletko harkinnut minipillereitä, ehkäisykapselia (vain yhtä hormonia) tai kuparikierrukkaa (hormoniton)?

Avatar

Kai sie tiedät, että varmoja päiviä ei olekaan? Siittiöt pysyvät hengissä naisen sisällä jopa viikon. Ei ehkä kannattaisi kauheasti mainostaa tätä menetelmää. 😀

Hormonaalinen ehkäisy sinänsä on kyllä todella rasittava. Itse kokeilin olla puoli vuotta ilman pillereitä ja täytyypä sanoa, että kyllä oli helpottava olo ilman niitä (mitä nyt hiukset tippui päästä…), mutta sitten ehkäisy taas meni niin vaikeaksi (kortsujen kanssa värkkääminen ei oikein innosta pidemmän päälle), että jatkoin sitten kumminkin pillereiden syömistä.

http://www.tohtori.fi/?page=6771267&id=9902526
http://www.tohtori.fi/?page=1750363&id=4335624
”Koska monilla, etenkin nuorilla kuukautiskierto on epäsäännöllinen ja herkkä monille häiriötekijöille, ovulaatiomenetelmiä ei voi missään nimessä suositella käytettäväksi raskauden ehkäisyyn. Mitä vähemmän toivottu raskaus olisi parin senhetkisessä elämäntilanteessa, sitä vähemmän kannattaa turvautua näihin menetelmiin. ”

Avatar

Tuo luonnollinen ehkäisy kuulostaa yhtä tyhmältä kuin ”hypi seksin jälkeen tasajalkaa niin kyllä kaikki ulos tulee”. En lähtisi riskeeraamaan, varsinkaan jos lapsi ei ole suunnitelmissa. Ei se jälkiehkäisykään vaihtoehto ole (tai on mutta myrkkyjä yhtä kaikki).
Kuitenkin reenamisesta piti oikeasti kommentoida. Mulla oli vuosi sitten kroppa sekaisin kuin 15 vuotiaalla ja menkoissa ei ollut mitään säännöllisyyttä pillereistä huolimatta. Selitys oli kuitenkin aika selkeä; Reenasin kovaa salilla 4 krt viikossa, pari kertaa lenkki ja samalla vähän tiukensin ruokavaliota. Reeni oli syy siihen että kroppa ei jaksanut tuottaa tarpeksi estrogeeniä ja tämä tottakai sekoitti kuukautisetkin. Pillerit vaihdettiin mercilonesta marveloniin joka on sama tuote muuten mutta estrogeenin määrä on hieman suurempi. Kuukaudessa fiilis oli eri ja kroppa palasi raiteilleen 🙂 Omalla kohdalla tämä oli hyvä ratkaisu. Myös kiertoa muutettiin sen verran että syön 4vk+3pv ja sitten 4pv tauko. Hormoonin määrä ei laske näin ollen liikaa vaan pysyy tasaisempana. Lääkäri perusteli mulle tätä sillä että jos hedelmällisyys saavutetaan n.14 vuotiaana, niin luonnossa oltaisiin synnytetty jo useamma kerran parikymppiseen mennessä ja silloin myös kierto on muuttunut. Samaan pohjaten voidaan suositella pilleireiden syöntiä vaikka 3kk putkeen jolloin voidaan puhua kuukautisten sijaan ’vuodenajallisista’, jos vain kroppa kestää ilman välivuotoa! Tutkiskele rauhassa miten homma lähtee toimimaan 🙂 Tsemppiä!

Avatar

Hei! Yksi ehkäisytietokoneita tarjoava firma (olisiko ladycomp?) sijaitsee Turussa. Törmäsin blogiin, jossa oli saatu sieltä laite testiin. Voisithan ehdottaa yhteistyötä? Sun blogilla on kuitenkin paljon seuraajia ja monia (itseni mukaanlukien) kiinnostaisi miten nuo toimii 🙂

Avatar

Pieni varoituksen sana, jos raskaus ei tällä hetkellä olisi yhtään toivottu: Tätini on luottanut ehkäisynä ”varmoihin päiviin” ja on nyt 7 lapsen äiti. Toki osa on ollut suunniteltuja, mutta moni on vahingossa saanut alkunsa. Ja hänen tyttärensä luotti KERRAN varmoihin päiviin kun esikoisen synnytyksestä oli muutama kuukausi, ja on nyt kahden pienen lapsen äiti, joiden ikäero on 1vuosi1kk 😀 Valitettavasti se ei siis ole täysin luotettavaa, vaikka eipä täysin luotettavaa ehkäisyä taida ollakkaan :/ Itsellä samanlaisia kokemuksia hormonaalisesta ehkäisystä, haluaisin olla ilman niitä (kun e-pillereiden käytön aikana alkunsa saanut vauvamme tästä syntyy 😀 ). Saa nähdä mihin ehkäisyyn tohtii vielä luottaa…

Avatar

Minä olen myöskin siitä omituinen että ovulaationi on välillä hyvin myöhään ja välillä silloin kun pitääkin. Lääkäri väitti kivenkovaa että muistan väärin päivän jolloin olemme saaneet lapsemme alulle tai kuukauyiskiertoni mutta kerroin ettei se ole mahdollista. Että ei ne varmatkaan päivät niin kovin varmoja ole 😀 Mutta tietysti jos harrastaa näitä ”varmoja päiviä” niin pitää hyväksyä mahdollisuus perheenlisäykseen 🙂

Avatar

Nyt täytyy itsekin kommentoida. Sulla on niin paljon nuoria seuraajia, että on mielestäni tosi riskialtista ja ehkä jopa typerääkin alkaa hehkuttamaan ”varmoja päiviä” luotettavana ehkäisykeinona! Nuoret ottavat mallia kuulemastaan, unohtavat kunnon ehkäisyn tärkeyden ja luottavat kehon toimintaan jota eivät välttämättä edes tunnista vielä. Tosiasiahan on, että joillekin tuo tapa saattaa toimia ja joillakin se on sitten vain tuurista kiinni, mutta tällainen ehkäisy tulisi olla käytössä vain jos raskaaksitulo ei ole maailmanloppu. Ja sitä se kuitenkin monelle nuorelle naiselle, jotka vasta aloittelevat seksielämäänsä, on.

Itselläni on ollut täydellisen säännöllinen kierto melkeinpä siitä asti kuin kuukautiset alkoivat. Silti tulin yllättäen raskaaksi kaksi viikkoa kierronmukaisen oletetun ovulaatioajankohdan jälkeen, eli keho ei toiminutkaan niin säännöllisesti kuin kuvittelin. Söin aikoinaan yhdistelmäpillereitä 1,5vuoden ajan mutta lopetin ne syystä, jota en nyt muista. Tulin raskaaksi muutaman kuukauden jälkeen, mutta raskaus päättyi varhaiseen keskenmenoon. Sitten tulin taas muutaman kuukauden päästä raskaaksi viisi vuotta sitten, ja sen jälkeen olen karttanut hormonaalista ehkäisyä, eli luomukierrolla yhteensä 5,5 vuotta (toki siinä välissä 3 raskautta). Pienet pahoittelut vielä pitkästä paasauskommentista 😀

Avatar

Täällä on monilla muilla myös samoja ajatuksia kuin mulla. Minäkin voisin lähteä varmoja päiviä kokeilemaan, jos perheenlisäys niin sattuessa olisi tervetullutta. Mutta jos vauva ei millään tapaa sovi tulevaisuuden suunnitelmiin, en uskaltaisi riskeerata. No tietysti hormonaalinen ehkäisykin voi pettää mutta varmaan kuitenkin harvemmin? Mut onhan se hormonaalinen ehkäisy ihan peestä, sen myönnän, samoin kortsut.. nää on vaikeita asioita, jostain täytyy joustaa. Kunhan ei seksistä joudu luopumaan 😀

Avatar

Niinkin joku muukin on tässä kommentoinut, niin uskon että tiedät sen ”varmojen päivien” oikean varmuuden, ja ymmärrät sen että oikeasti se on ehkäisy teho prosentti korkeintaan joku 70.. Mutta oma valinta ja varmasti tekis hyvää olla ilman hormoneja mullekkin ja samoin en kondomeista hirveästi innostu… Että toivottavasti lähtis teillä sujumaan toivotusti! MUTTA suurin ongelma mulle tässä postauksessa alan ihmisenä oli se, että sun blogia lukee kaiken ikäset naiset, varmasti nuoremmatkin ”tytöt”, joilla ei vielä ihan hirmuisia tai edes tietoja eri ehkäisy menetelmistä ole, niin tässä nyt mainostat heille varmoja päivinä ah niin hyvänä ja tehokkaana ehkäisy keinona! Toivoisin että kertoisit myös siitä kuinka epävarmaa tällä tavalla”ehkäisy” on, ja että tätä tulee koittaa vain jos on varmasti myös valmis vauvaan! Tiedän että sun kirjotuksilla on oikeasti vaikutusta, niin ois hienoa jos pitäisit mielessä ja esillä myös tämän puolen asiasta! 🙂 mutta onnea sulle kokeiluun!

Avatar

Minä en myöskään pidä siitä, että Emilia mainostat ”varmoja päiviä” täällä blogissasi ehkäisymenetelmänä. Varmoja päiviä ei ole, niinkuin varmasti tiedät. Blogiasi lukee varmasti myös hyvin nuoret tytöt ja heille tämmöisen erittäin epäluotettavan ”ehkäisymenetelmän” mainostaminen ei ole hyvä juttu.

Muuten pidän molemmista blogeistasi hurjasti 🙂

Avatar

Suosittelen kyllä ehkäsylaastaria! Se on kaikista toimivin ollu minulla kun mm pillerit saa pään kyllä sekasin, ja itseäni ei ole se haitannut että on ollu se joidenkin mielestä toosi ruma laastari reidessä 😀 muistan siis lukeneeni että kolmas lapsi on teille nounou, niin en luottais tähän luonnolliseen ehkäisyyn.. siskoni luotti ja sai juuri kolmannen muksun 😀

Avatar

Voi että, en kyllä ilahtunut tästä sun postauksesta. Teinit lukee tätä ja ottaa mallia. Sen lisäksi, että teiniraskaudet on jo muutenkin muotia, niin tämmösistä kun aletaan puhumaan niin johan niitä on liuta lisää. Eikä sillä, että teiniäiti automaattisesti olisi huono äiti, vaan sillä, että teininä puuttuu se elämänkokemuksen tuoma järki päästä ja sitä tekee asioita tietämättömyyttään ja ajattelemattomuuttaan. Monesti myös siksi, että muutkin tekee. Sen vuoksi olisi MIELESTÄNI järkevämpää olla provosoimatta seksiin ilman ehkäisyä. Ei teinit osaa laskeskeskella varmoja päiviä, koska sellaisia ei heille ole.

Kiva juttu, jos teillä toimii ja näin, mutta olisi kannattanut enemmän korostaa, että suojaamaton seksi kuuluu ainoastaan aikuiseen, vakiintuneeseen parisuhteeseen, johon vauvauutinen on tervetullut mahdollisuus.

Avatar

Meillä on käytössä tällä hetkellä luonnollinen ehkäisy. Me ei olla käytetty ehkäisyä vuosiin, sillä aikoinaan lasta yrittäessä todettiin, että mulla on munajohtimet tukossa. Lapsi saatiin IVF-hoidoilla. Ehkäisyä ei otettu käyttöön synnytyksen jälkeen, koska ei voi raskautua normaalisti. Kunnes.. yhtäkkiä huomasin olevani raskaana. Raskaus oli shokki joka muuttui iloksi. Harmiksemme raskaus meni kesken. Munajohtimeni tutkittiin uudelleen ja nyt ne toimivat moitteetta. Erikoislääkäri puoli vuotta aikaisemmin oli sanonut, että normaali raskautuminen on ERITTÄIN epätodennäköistä. Mä en halua ottaa hormonaalista ehkäisyä käyttöön sillä pelkään sen aiheuttavan tuhojaan mulle niin henkisesti kuin fyysisesti. Näin ainakin kävi kun aikoinani käytin pillereitä. Meille toinen lapsi ei ole katastrofi joten näillä mennään. Mutta jos tulen raskaaksi tällä menetelmällä on sitten keksittävä jotain varmaa ehkäisyä sillä kolmatta en enää halua. 🙂 Toivottavasti luonnollinen ehkäisy sopii teille ilman ”vahinkoja”. Ainahan se on parempi olla luomu. 🙂

Avatar

Luonnollinen ehkäisy täälläkin käytössä, ollut onnistuneesti jo yli vuoden ajan 🙂 Itse tunnistan ovulaation niin selkeästi, ja se on aina samaan aikaan kuusta (kp 14-15). Jopa viisikin päivää ennen oletettua ovulaatiota ei ole kondomia käytetty, mutta eipä ainakaan toistaiseksi ole tärpännyt. Eikä suuresti haittaisikaan, vaikka tärppäisi. Itse en siis usko, että siittiöt elävät viikkoa, 3 päivää taitaa olla lähempänä totuutta. Toki yksilöllistä tämäkin varmasti.. Mutta enää koskaan en hormoniehkäisyyn palaa tämän jälkeen!

Avatar

Ja vielä lisäyksenä tänne, tottakai on varmoja päiviä. Raskaaksi voi tulla vain ovulaation aikaan. Siittiöt elävät muutaman päivän – viikon. Tämä jättää oman kiertonsa tuntevalle kuukaudessa muutama kymmenen varmaa päivää.

Avatar

Minä olen luottanut tähän luonnolliseen ’ehkäisyyn’ jo yli 3 vuotta. Ja on toiminut 100%.

Tunnistan ovulaation joka tapahtuu aina kierron 14-16 pvän aikana. Kipu on selvä ja kestää pahimmillaan kolme pävää (minulle on tehty sektio ja arkuus voi johtua siitäkin, kertoi gyne) vaikka yleensä oviskipu vie sen pari tuntia.

Ovulaation jälkeen harrastan seksiä ilman kondomia aina kuukautisiin saakka.. Sekä myös usein kierron 5-9 päivinä.

Luulen että synnyttäneet naiset tunnistavat ovulaation herkemmin.. Itse en nuorempana edes kokenut mitään ovulaation aikaisia kipuja tai vuotoa.

Hormoonit taas lisäävät painoa turvotuksena, kroppa kuvittelee itsestään muuta, mielialat heittelee, verenpaine heittelee, aknekukintaa, kuivuneita limakalvoja ja ne muuttuvat xenoestrogeeneiksi – lisäävät myös selluliittia. Sekä estävät painonpudotusta..

Muistan kuinka kokeillessani e-pillereitä useaa eri merkkiä päädyin Marveloniin jota minua pyydettiin syömään kaksi laattaa putkeen.. No kerran erehdyin sen tekemään ja tyhjennysvaiheessa sain oikeita supistuksia, ja olin pyörtyä vessassa kipuun.. Kuukautisvuodon mukana tuli kirkas läpinäkyvä (näytti rikotulta valkuaiselta) isohko löllö, joka oli iso irtautunut kalvopala, mikä yleensä tippuu pieninä osina. Sattui aivan järkyttävästi kun se sieltä kohdunsuulta itsensä oli väkisin tullut. Lääkäri vaan epäili että keksin jutun.

Tuntemani aivokirurgi ei anna muijansa edes käyttää e-pillereitä, koska tietää miten ne ihmiseen vaikuttaa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä