Luonnollinen ehkäisy, mitä ihmettä?

Koska viimeinen ehkäisyaiheinen postaukseni herätti paljon keskustelua, päätin kirjoittaa ihan oman postauksen luonnollisesta ehkäisystä, tuossa kun siitä oli vain kaksi suppeaa kappaletta. Ja sain monta hyvää pointtia siitä, että blogillani on myös nuorempaa yleisöä, jotka eivät ehkä tuosta pätkästä ymmärtäneet, kuinka epävarma ja hankala ehkäisytapa tämä on, joten kiitos kaikille kommentoijille! Huomaan jälkikäteen kirjoittaneeni postauksen niin, että oletan lukijan tietävän enemmän, kun se olisi selkeästi pitänyt kirjoittaa perusteellisemmin. Toivon, että luette postauksen ajatuksella 🙂 Olen iloinen, että aihe kiinnosti niin monia! Jos olisin arvannut sen, olisin kirjoittanut heti siitä enemmän!

 

Luonnollinen ehkäisy tosiaan perustuu kierron kartoittamiseen ja kuten KAIKKI ehkäisyt, sekään ei ole todellakaan varma. Luonnollinen ehkäisy on lisäksi kaikista ehkäisyistä aikaavievin ja hankalin. Luonnollinen ehkäisy sopii ainoastaan aikuiselle, vakaassa parisuhteessa elävälle naiselle, koska luonnollinen ehkäisy ei suojaa sukupuolitaudeilta ja sen toteuttaminen vaatii harjaantunutta otetta. Ja jopa aikuisen, vakaassa parisuhteessa elävän naisen tulisi käyttää luonnollisen ehkäisyn kanssa kondomia, kuten mekin käytämme, koska sen oppiminen voi vaatia vuosia. Mutta kaikista hankaluuksista huolimatta, jos luonnollinen ehkäisy sattuu sopimaan juuri sinulle, se voi sujua täydellisesti.

 

Luonnollisessa ehkäisyssä siis tarkkaillaan ovulaation ajankohtaa ja harrastetaan suojaamatonta seksiä vain sen turvin turvallisiksi laskettuina päivinä. Nainen voi tulla raskaaksi vain ja ainoastaan ovulaation aikana ja munasolu selviää irtoamisen jälkeen vain maksimissan 24 tuntia. Siittiöt sen sijaan voivat selvitä naisen elimistössä jopa viikon, joten luonnollinen ehkäisy ei ole tippaakaan luotettava ennen ovulaatiota. Sen takia meilläkin on tavoitteena päästä siihen vaiheeseen, että voimme käyttää ovulaatioon asti kondomia ja ovulaation jälkeen jättää sen pois. Ovulaation jälkeen ei enää voi tulla raskaaksi, mutta jotkut naiset, niin harvinaista kun se onkin, ovuloivat kaksi kertaa, joten tästäkin syystä oman kierron tunteminen on ensiluokkaisen tärkeää. Luonnollista ehkäisyä käyttääkseen naisella on oltava säännöllinen ja tarkka kierto, sekä ovulaatio täytyy osata oikeasti tunnistaa täydellisesti. Opettelu voi viedä vuosia, mutta jos tahtoo päästä siihen pisteeseen, kannattaa vaan laittaa siihen oikeasti sitä aikaa. Luonnollinen ehkäisy vaatii motivaatiota ja sitoutuneisuutta, joita monelta ei löydy.

 

Ovulaatiota voi tarkkailla mm. valkovuodon perusteella, sillä ovulaation lähestyessä valkovuoto muuttuu kirkkaammaksi ja alkaa muistuttaa enemmän kananmunanvalkuaista. Ainoa todistettu tapa todeta ovulaatio on kuitenkin aamulämmön mittaaminen. Aamulämpö nousee ovulaation kohdalla ja pysyy ylhäällä loppukierron, mutta lämpöä voi muuttaa myös esimerkiksi flunssa tai alkoholinkäyttö, joten se ei sovi kummankaan kanssa yhteen. Toki ovulaatiota voi yrittää paikantaa myös ovulaatiotestien avulla, mutta itse en luottaisi vain niihin näin tärkeässä asiassa. Lisäksi ovulaation voi oikeasti tuntea, mutta epämääräisiä vatsakipuja voi myös tulla ihan missä tahansa vaiheessa kiertoa ja tämäkin vaatii harjaantuneisuutta. Ovulaation ajankohtaa voi myös yrittää tarkentaa kohdunsuuta tunnustelemalla, mutta tähän en osaa kyllä antaa minkäänlaisia ohjeita.

 

Mikään ehkäisy ei ole varma ja jos et ole valmis saamaan lasta, sinun ei tulisi harrastaa seksiä ollenkaan. Ja vakiintuneen parisuhteen ulkopuolella kondomi tosiaan on se ainoa oikea ehkäisy, sillä mikään muu ei suojaa sukupuolitaudeilta. Luonnollisessa ehkäisyssä raskauden riski on vielä suurempi, koska se riippuu täysin omista taidoista ja vähän ehkä tuurista. Meille raskaus ei ole tällä hetkellä toivottu, mutta se ei olisi myöskään maailmanloppu, onhan meillä jo kaksi ihanaa lasta ja olen aina halunnut kolme tai neljä. En kuitenkaan todellakaan uskalla luottaa luonnolliseen ehkäisyyn vielä vuoden, tai ehkä parinkaan sisällä, vaan käytämme siihen asti kondomia, mutta olen aloittanut nyt luonnolliseen ehkäisyyn valmistautumisen siinä toivossa, että opin tunnistamaan ovulaation täydellisesti.

 

Ihannetilanteessa luonnollista ehkäisyä käyttävällä naisella on säännöllinen kierto, esimerkiksi se 28 päivää. Ovulaatio tapahtuu aina 14. päivä ja nainen on oppinut tunnistamaan sen ajankohdan jopa tunnin tarkkuudella. Tällöin seksiä voi turvallisesti harrastaa aikaisintaan 24 tuntia ovulaation jälkeen, seuraavaan kiertoon asti. Ennen ovulaatiota käytetään kondomia, tai pidättäydytään. Oikein käytettynä luonnollinen ehkäisy on todella varma ehkäisytapa. Minä olen aina ollut kiinnostunut omasta vartalostani, siinä tapahtuvista muutoksista ja kierrostani, joten luonnollinen ehkäisy tuntui, noh, luonnolliselta vaihtoehdolta, koska seuraan kiertoani muutenkin.

 

En siis tosiaan suosittele luonnollista ehkäisyä kenellekkään suoraan, mutta suosittelen tutustumaan aiheeseen paremmin, jos se kiinnostaa. Mutta pyydän muistamaan aiemminkin maininneeni kohdat; luonnollinen ehkäisy sopii vain ja ainoastaan aikuiselle, vakaassa parisuhteessa elävälle naiselle, jolla on säännöllinen kierto ja on valmis sitoutumaan vuosien päivittäiseen kierron ja kropan muutosten tarkkailuun. Oikein käytettynä luonnollinen ehkäisy voi olla todellinen pelastus.

Kommentit

23 kommenttia
Avatar

Hyvä kirjoitus! Itse käytin e-pillereitä useamman vuoden kunnes jouduin lopettamaan ne migreenin takia. Kokeilin myös minipillereitä, niistä itseasiassa kahta merkkiä, jotka eivät myöskään sopineet. Elän vakituisessa parisuhteessa ja reilu puolivuotta sitten hankimme yhdessä poikaystäväni kanssa lady compin. Olen ollut laitteeseen todella tyytyväinen! Lämpötilavaihtelut kuukautiskierron eri vaiheissa on selkeästi havaittavissa. Tietynlaista kurinalaisuutta laitteen käyttö vaatii, lämpötila tulee mitata joka aamu ennen nousemista ja vielä suhteellisen samoihin aikoihin. Tämä on mielestäni kuitenkin pieni vaiva siihen nähden ettei enää tarvitse rasittaa kehoa ylimääräisillä ja keinotekoisilla hormoneilla vaan voi antaa sen toimia luonnollisesti. Joillekkin pillerit sopivat ja se on hyvä, tuskin olisin itsekkään e-pillereistä alunperin luopunut jos ei olisi ollut pakko. Nyt paluuta hormoneihin ei kyllä enää missään nimessä ole! 🙂

Avatar

Särähti vähä toi ettei pitäis harrastaa seksii, jos ei oo valmis lapseen. Mitä jos ei halua ikinä lapsia, selibaatissa koko elämä?

Avatar

Siihen olisi pitänyt jatkaa, että jos ei ole valmis lapseen tai aborttiin, ajatuskatkos 🙂

Avatar

Niin tosiaan seksissähän on aina mahdollisuus, että tulee raskaaksi. Jos ei ole valmis lapsen saamiseen tai abortin tekemiseen, niin sitten kannattaa elää se koko elämä selibaatissa. Mikään ehkäisy, kun ei ole 100% varma ja tämän kyllä jokaisen naisen pitäisi tietää.

Avatar

Nii-in. Karu totuus: mikään, ei siis mikään, ehkäisykeino ole 100% varma, joten jos haluaa olla 100% varma, ettei raskaudu, ei seksiä voi harrastaa lainkaan. Näin se vain on.
Erittäin kattava, monipuolinen ja tärkeästä asiasta tehty postaus, kiitos Emilia!

Avatar

” jos et ole valmis saamaan lasta, sinun ei tulisi harrastaa seksiä ollenkaan.” <— mä taas olen ehdottomasti just tätä mieltä. Koska jos ei ole jotenkin hedelmätön, niin AINA on seksistä mahdollisena (ja luonnollisena!) seurauksena lapsi. Abortti ei ole vaihtoehto, jos kyse on ollut vain hauskanpidosta (eikä mistään ikävästä seksuaalisesta aktista)

Avatar

”Abortti ei ole vaihtoehto, jos kyse on ollut vain hauskanpidosta”
Voi nyt vittu. Ei siinäkään vaiheessa, kun käytössä on ollut tuplaehkäisy? Jestas näitä hihhuleita.

Avatar

Nyt on pakko sanoa, pitkään sun blogia seuranneena. Olet oikeassa! Jokainen lapsi on valinta, omalla tavallaan. Jos et halua lapsia, älä tee. Älä harrasta seksiä siinä tapauksessa ollenkaan. Aina on mahdollista tulla raskaaksi, oli ehkäisy mikä vaan. Mahtava lukea näin rohkeasti tekstistä, mitä todennäköisemmin kommentoi ne, joilla ei vahinkoa ole ikinä sattunut, saati ole lapsia. Toivon teille kaikkea hyvää!!!!

Avatar

Itse olen luonnollisen ehkäisyn käyttäjä. Olen vuosien varrella oppinut tunnistamaan ovulaationi juuri lämmön, valkovuodon ja vatsan tuntemusten perusteella. Viimeiset vuodet olen kuitenkin elänyt parisuhteessa ja nyt muutama kuukausi sitten sinkuksi tultuani on ollut pakko siirtyä kondomin käyttöön. En halua sukupuolitauteja enkä toisekseen halua ottaa sitä riskiä, että tulisin ”tuntemattomalle” raskaaksi. Luonnollinen ehkäisy on kyllä ehdottomasti ollut pelastukseni! En tykkää syödä turhaan mitään pillereitä ja minulle pillerit eivät muutenkaan masentuneisuuden takia sopineet. Luonnollisen ehkäisyn aloittelijoille suosittelisin googlettamaan ehkäisytietokoneen. Se on kallis, mutta voi olla todella kätevä, jos ei vielä kunnolla ovulaatiotaan tunne. 🙂

Avatar

Emilia, tosi hyvä ja rohkea kirjoitus!! Vaatii pokkaa uskaltaa kirjoittaa noin avoimesti. Ehdottomasti paras postaus vähään aikaan. Jos tätä alaa meinaat opiskella, niin sopii sinulle hyvin!

Avatar

Aina on mahdollisuus tulla raskaaksi, kyllä. Mutta oikein käytettyinä mm e-pillerit ja hormonikierukka ovat loistavia ehkäisyvälineitä. Itse luotin pillereihin viisi vuotta ja nyt halusin kokeilla kierukkaa, eikä senkään kanssa mitään ongelmia. Kierukkaa verrataan ehkäisyteholtaan sterilisaatioon, joten pidän sitä erittäin luotettavana vaihtoehtona. Mielestäni luonnollinen ehkäisy ei ole läheskään näin luotettava.

Avatar

Terkkuja vaan sellaisen äidin lapselta, joka on synnyttänyt yhden pillerilapsen ja yhden kierukkalapsen… Itsellä käytössä pillerit ja kondomi! 🙂

Avatar

Mikäli joku olisi kiinnostunut luonnollisesta ehkäisystä, mutta syystä tai toisesta tuntuu, ettei kierron seuraaminen omalla kohdalla onnistu esim. epäsäännöllisyyden tms. vuoksi -kannattaa tutustua Ladycompiin. Mittaa aamulämmön ja oppii tuntemaan naisen kierron, epäsäännöllisenkin. EU:n hyväksymä ehkäisymenetelmä samalla ehkäisyteholla kuin kierukka ja kondomi (oikein käytettynä). Kun oppinut tuntemaan kierron, kertoo lämmönmittauksen jälkeen saako vai eikö saa seksiä harrastaa ja oppii ennakoimaan kuukautisten alkamista epäsäännölliselläkin kierrolla. Melko tyyris vehje, mutta omalla kohdallani oli hintansa arvoinen 🙂

Avatar

itseasiassa ladycompissa on parempi tai siis luotettavampi ehkäisyteho kuin kierukassa ja kondomissa, verrattavissa epillereiden ehkäisytehoon 🙂
ja joo kertaostoksena hinta on hieman suolainen mutta jos käyttöikä voi olla 10vuotta niin maksaa itsensä aika nopeesti takasin.

Avatar

Tuo nyt on vähän tyhmää tässä yhteydessä toitottaa ”älä harrasta seksiä jos et lapsia halua”. Ehkäisyä käyttävä kuitenkn ’tekee jotain asian eteen’ ja vahingolle tässä tapauksessa ei voi mitään.. Sitten vain täytyy tehdä itselleen paras ratkaisu…

Avatar

” Nainen voi tulla raskaaksi vain ja ainoastaan ovulaation aikana”
– Ja paskan vïtut. Kyllä itse tulin raskaaksi vaikka ei ollut ovulaatio silloin meneilläänkään.

Avatar

Et voi kyllä mitenkään tulla raskaaksi, jos ei ole ovulaatiota. 😀 Vai raskauduitko pelkästä siittiösolusta, munasoluahan ei tietenkään tarvita?

Pointtisi ehkä ennemminkin on se, että tulit raskaaksi silloin, kun ovulaatiota ei olisi pitänyt olla. Itse en ainakaan luota kiertooni niin paljoa, että uskaltaisin luottaa ”varmoihin päiviin”. Siksi käytössä onkin pillerit.

Avatar

Hyvä kirjoitus! Me olemme käyttäneet luonnollista ehkäisyä jo kahdeksan vuoden ajan (hormonaalinen ei sovi) ja saaneet sinä aikana harkitusti kaksi lasta. Yhtään vahinkoa ei ole sattunut. Ainoa huono puoli tässä ehkäisymuodossa on, että oma halukkuuteni kulkee käsi kädessä hedelmällisten päivien kanssa – hedelmällisinä päivinä haluttaa, mutta oviksen jälkeen halut tyssäävät kuin seinään (luonto siis hoitaa hommansa 😉 ).

Avatar

Tuo sun viimeinen lause on NIIN totta!!! 😀
Siksi me suosiolla käytetään kortsua, niin voi harrastaa seksiä silloinkin kun haluttaa ja tietää, että on ovis. 🙂 Mut joo, mullekaan ei sovi hormonaalinen ehkäisy, ei sitten ollenkaan.

Avatar

Meillä on ollut ehkäisykeinona keskeytetty yhdyntä, juurikin sen takia etten halua enää pillereitä tai muuta hormonaalista ehkäisyä käyttää. Tiedostamme sen, ettei keskeytetty yhdyntä ole varma ehkäisy ja se jakaakin paljon mielipiteitä puolesta ja vastaan. Meillä se kuitenkin toimi lähemmäs kaksi vuotta, ja heti kun sen lopetimme, niin raskauduin ensimmäisestä kierrosta 🙂

Avatar

Itse oon ladannut Natural Cycles-appin iphonelle, joka siis myös perustuu aamulämmön mittaamiseen. Oon ollut tyytyväinen, ja sitähän voi siis käyttää ehkäisyn lisäksi myös raskauden suunnitteluun, jos niin päin haluaa tehdä. On ollut kiva seurata grafiikkaa siitä, kuinka oma kierto toimii 🙂

Avatar

Heippa!
Mulla on käytössä tämmönen womanlog niminen apsi just tätä varten! Kannattaa kurkata!
Ainiin joo oon ite lääkäriltä kuullu et 24h ovulaation jälkee nousee lämpö vasta..

Avatar

Olet väärässä siinä ettei ennen ovulaatiota voi harrastaa seksiä ilman kondomia. Voi. Ootko kuullut Lady comp-laitteesta? Oon harkinnut sen osto, mutta on tosi hinnakas.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä