Suorita, suorita, suorita!

Yhteistyössä Indiedays ja Piltti

Syö vain luomua, tarjoa luomua, käytä kestoa, unohda kemikaalit, osta pesupähkinä, älä anna korviketta, imetä kolmevuotiaaksi, ei ikinä alkoholia, omistaudu lapsille, unohda itsesi, nuku perhepedissä, pysy hoikkana, hoida lapset kotona, älä ole loisi, tee ruoat itse, pese, kuori, soseuta, osta suomalaista, käytä oikeita merkkejä, ole aina hyvä äiti.

Vanhemmilla on ollut paineita kautta aikojen, mutta tämä nykyajan paine on ihan omaa luokkaansa ja tekee monelle äidille elämästä yhtä suorittamista. Tuntuu että painetta suoriutua kaikesta täysillä tulee ihan joka tuutista, jopa itseltä. Mikään ei nykyään enää ole tarpeeksi vaan aina pitäisi venyä parempaan. Pitäisi tehdä kaikki vauvan soseet itse, tietenkin ainoastaan luomukasviksista. Imetys pitäisi kestää puoli vuotta, jonka jälkeen sitä pitää jatkaa osittaisena hamaan tulevaisuuteen. Mutta ei tietenkään liian pitkään, siitä alkaa taas paineet vieroittaa lapsi tissistä. Synnytyksen jälkeen pitää alkaa liikkua, jotta pääset nopeasti vanhoihin mittoihin, mutta sitä ei kuitenkaan saa tehdä lapsen kustannuksella. Oli niitä kiloja sitten 5 tai 50 niin ne on vaunulenkeillä pudotettava, ettet vain joudu laittamaan lasta hoitoon treenin ajaksi. Mutta jos et laita lasta hoitoon niin olet liian kiinni lapsessasi ja pitäisi miettiä kiintymyssuhdetta uusiksi, sekä totuttaa lapsi muihinkin ihmisiin. Ne vaunutkin pitää olla uutena ostetut, hienot ja kalliit. Tai oikeastaan pitäisikin unohtaa vaunut ja pitää lasta vain ja ainoastaan kantorepussa. Ei, unohtakaa, sekään ei ole tarpeeksi hyvä ja lähellä lapsen luonnollista tilaa. Ainoa oikea on kantoliina, jotta lapsi saa olla sammakkoasennossa rinnallasi ja valmistautua elämään turvassa kaikelta ulkoiselta ärsykkeeltä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tietenkään ei myöskään saa jäädä yhteiskunnan elätiksi, joten töihin on palattava mahdollisimman pian äitiysloman jälkeen. Mutta kun palaat töihin niin saat kuulla siitä, miten voit laittaa niin pienen lapsen päiväkotiin. Jos sinulla ei ole varaa jäädä kotihoidontuelle, laitat rahan lapsesi onnen eteen. Jos jäät kotiin, olet häpeä naisille, kun et halua tavoitella uraa ja riippumatonta toimeentuloa. Tavallinen päiväkotikaan ei enää kelpaa, kun pitäisi olla kielikylpyluomulähiruokasemiavoinryhmäperhepäivähoito, jotta lapsen on varmasti hyvä ja turvallinen olla.

Lelutkaan eivät saa olla mitä tahansa muovia, vaan pitää suosia luonnonmateriaaleja ja ostaa suomalaista tuotantoa. Vaatteet pitää pestä aina ennen käyttöä, jos kauppareissulla tulee ohivuoto ja ostat uudet housut heti jalkaan, on lapsen tulevaisuus vähintään pilalla. Ja sitten kun niitä vaatteita pestään niin ei millään pesuaineella tietenkään. Pesupähkinöitä, etikkaa ja ruokasoodaa pitäisi käyttää hyväksi, koska kaikki muu on pahaksi. Tietenkään mitään muutakaan ei saa pestä turhilla aineilla ja astioiden hintalapussa pitää lukea vähintään seitsemän turvallisuuteen ja ekologisuuteen liittyvää sertifikaattia.

Lasten pitää saada nukkua oman tahtinsa mukaan, mieluiten perhepedissä, ei kun ei, perhepeti onkin vaarallinen vaihtoehto ja parempi olisi nukkua äitiyspakkauksen pahvilaatikossa, joka tietenkin pitää päällystää ja koristella sopivasti. Pitää siirtyä ajoissa pois pinnasängystä, mutta kuitenkaan lasta ei saa hoputtaa siirtymään. Jos lapsi ei nuku, pitäisi pitää unikoulua, koska se on kaikkien parhaaksi, mutta unikoulutkin ovat niin kyseenalaisia ja luultavasti vain pilaat taas lapsesi elämän. Unenpuutteesta ei saa valittaa kun se on kuitenkin oma valinta ja väsyneenäkin pitää muistaa huolehtia parisuhteesta. Aikaa pitää viettää kahdestaan ja vaalia sitä suhdetta, mutta toisaalta miksi kukaan muka tarvitsee kahdenkeskistä aikaa, eikö se perhe ole paljon tärkeämpi ja onhan niissä vanhemmissa jotain vikaa, jos rakkaat lapset estävät niitä nauttimasta parisuhteen parhaista puolista. Seksielämä olisi parasta unohtaa ruuhkavuosien ajaksi, ettei vaan lapset vahingossa kävele joskus ovesta sisään, mutta onhan se nyt outoa, jos lapset estävät teitä antautumasta parisuhteen kaikille puolille.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Näitä vanhemmuuteen kohdistuvia paineita on niin paljon, että onneksi ne eivät kuitenkaan kaikki osu sille yhdelle vanhemmalle. Eikä tietenkään mikään näistä asioista ole huono juttu. On hienoa, että pesuaineille löytyy vaihtoehtoja heille, joille se ei sovi. On loistavaa, että nykyään on niin hyvä tarjonta erilaisista rattaista, repuista ja liinoista, että jokainen löytää itselleen parhaan vaihtoehdon. On mahtavaa, että joku jaksaa tehdä itse kaikki ruoat, koska varmasti ne ovat herkullisia. Mutta se ei ole hienoa, loistavaa eikä mahtavaa, että näistä asioista otetaan niin suuri paine. Näiden juttujen kuuluisi olla ihan vaan perhearkeen liittyviä normaaleja juttuja, joista jokainen tekee omalla tavallaan, eikä näiden ratkaisujen kuuluisi herättää sen enempää tunteita. Mutta kun se nykytilanne… En osaa edes sanoa, mistä tämä vanhemmuuden paine on oikein lähtenyt?

Yksi ehdottomasti eniten keskustelua herättävistä vanhemmuuteen liittyvistä aiheista on vauvanruoka. Valmissoseista puhutaan paljon ja paine tehdä soseet itse tuntuu kasvavan koko ajan. Avan vauva-aikana olin paljon herkempi kaikille ulkopuolisille paineille ja teinkin kaikki soseet aina itse, tosi harvoin tuli ostettua jotain valmista. Tein ihan myös hedelmäsoseita, aina suunnilleen kerran kuussa kuorin, keitin, pilkoin ja muussasin koko päivän ja lastasin pakastimen täyteen minigrip-pusseja. Nompun tullessa sitten taas voimat eivät riittäneet ja podin siitä alkuun tosi huonoa omatuntoa. Mikä tuntuu jälkikäteen ajatellen ihan hirveän väärältä.

Usein kun ollaan jonkun kanssa puhuttu soseista ja lasten syömisestä, niin valmissoseiden käyttämisestä kertoessa perään tulee aina se ”en millään jaksanut….”, mutta miksi ihmeessä valmissoseiden käyttämistä ylipäätänsä pitäisi jotenkin perustella tai puolustella? Me eletään tosi monimutkaisessa yhteiskunnassa, koska tuntuu, että samaa aikaa meille toitotetaan, että saasteita ja kemikaaleja on joka puolella ja kaikkea pitää varoa, mutta silti unohdetaan yksi juttu. Yhteiskunta on erittäin tietoinen kaikista kemikaaleista. Niiden käyttöä valvotaan hirveän tarkasti ja on melkein mahdotonta löytää lapselle ruokaa, joka olisi hänelle haitaksi. Päinvastoin, aika harva tulee ajatelleeksi, että valmissose saattaa itseasiassa olla se terveellisempi vaihtoehto.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alle kolmevuotiaat lapset ovat todella herkkä kohderyhmä ruoanvalmistajille ja sen takia Piltti kiinnittääkin erityistä huomiota ruokien ravitsemukseen, koostumukseen, puhtauteen ja turvallisuuteen. Lastenruokien tulee aina täyttää kaikista tiukimmat ravitsemus-, turvallisuus- ja laatuvaatimukset. Piltin ruokien valmistamisessa käytetään vain parhaita raaka-aineita ja monen raaka-aineen kohdalla vain sopimusviljelijöitä, jotka noudattavat erittäin tiukkoja laatuvaatimuksia tarkasti. Tutkimusten mukaan valmissoseita syövien lapsen ravitsemus on itseasiassa usein parempi, kuin ”kotiruokaa” syövien. Enkä ihmettele tätä ollenkaan, sillä tämä lastenruokien valmistusta koskeva lainsäädäntö tosiaan on niin tiukkaa, että valmisruoat ovat usein ”puhtaampia” kuin luomuruoka, koska niissä salliitaan niin minimaalinen määrä mitään jäämiä. Tämä on loistava esimerkki siitä, miten vanhemmille jotenkin luodaan paineita aivan turhaan asioista, joista niitä paineita ei todellakaan yhtään tarvitsisi ottaa.

Piltillä onkin nyt käynnissä aivan upea Instagram –kilpailu, jossa pyritään muistuttamaan vanhempia unohtamaan välillä ne ulkopuoliset paineet. Etsinnässä onkin nyt vinkkejä siitä, miten vanhemmuudesta voisi tehdä helpompaa ja stressittömämpää. Kisan ideana on jakaa oma vinkkisi tagilla #kantapäänkautta. Kisassa arvotaan viikottain Piltin tuotepalkintoja ja lisäksi kisan kokonaisvoittaja pääsee perheensä kanssa arkea pakoon Flamingoon. Näin voit osallistua mukaan:

Mieti, mitä itse olet vanhempana oppinut kantapään kautta. Jotain, mikä voisi auttaa uusia vanhempia.

Laita Instagramiin kuva ja tägää #kantapäänkautta @pilttipiiri

Voit ottaa kuvan aiheesta ja kirjoittaa vinkin tekstikenttään, tai vaikkapa kirjoittaa vinkin paperille ja ottaa siitä kuvan! Kisa jatkuu 17.12. asti.

Millaisista asioista te olette vanhempina ottaneet paineita? Entäs syödäänkö teillä valmissoseita vai teettekö itse?

Kommentit

26 kommenttia
Avatar

Ikävää että blogissasi on enää pelkkiä yhteistyöpostauksia, täytyy sanoa että taso on mielestäni laskenut ja tuntuu ettet viitsi enää tavallisia postauksia tehdä koskaan.

Avatar

Samaa mieltä.

Avatar

Samaa mieltä,mainoksia mainoksen perään.

Avatar

Tuo alku on kuin mantra päästäni… eli kyllä voi kaikki kohdistua yhteenkin ihmiseen. 😉 Pitää vielä miettiä, mitähän sitä voisi vinkata muillekkin… Ite kyllä aijon tehä pääosin soseet itse mutta kiireessä, matkalla jne. kyllä valmissoseetkin käy.

Avatar

Mun pitää kyllä sanoa, että olen hyvin minimaalisesti ottanut paineita tai tuntenut syyllisyyttä mistään. Joskus täysimetysaikana saatoin miettiä, pitääkö lapsettomat ystävät mua ihan mammautuneena, kun pullokieltäytyjän luota pystyin olla max 4 tuntia erossa. Mut sekin oli mulle ihan ok. Mietin lähinnä kavereiden ajatuksia. Enkä nyt tajua edes miksi. 😛
Mulle on alusta asti ollut aika selvää, miten haluan olla vanhempi, eikä muiden mielipiteet ole sitä paljonkaan horjuttaneet. Meillä on täysimetetty 5,5kk, edelleen osittaisimetän vuoden ikäistä, nukumme perhepedissä, soseita on syöty itsetehtyjä mutta myös valmiita (enemmän niitä valmiita), myös sormiruokailtu, kantoliinaa on käytetty ja niin myös vaunuja. Emme käy puistossa leikkimässä läheskään joka päivä, koti on usein siivoton ja joskus on helpompi vain korvata joku välipala tai toinen lämmin ruoka imetyksellä. Kestovaipat hylkäsin omaa laiskuuttani. Aika puhtaasti ollaan menty fiiliksellä ja usein sieltä, mistä aita on matalin. En koe, että jos joku kokee ”suorittamisen” luontevana, et mun pitäis kokea siitä jotain syyllisyyttä. Et mä en nyt tehnyt sosetta ite luomujuureksista tms. So what. Mä toimin niin kuin koen meille parhaaksi. Aina ei voi olla täydellinen. Mut jos joku on melkein aina täydellinen, ni kivat sille! 😀 Muilla on omat elämänsä, minulla omani. Ja tämä kaikella rakkaudella muita äitejä kohtaan!

Avatar

Täysin samaa mieltä tämän kirjoittajan kanssa! Itse olen toiminut juurikin näin samalla tavalla oman vauvan kanssa. Olen tehnyt niin kuin parhaalta tuntuu. Vähät olen välittänyt muiden mielipiteistä enkä ole kokenut että se on PAKKO tehdä soseet itse, kantaa liinassa/repussa, imettää pitkään tms. Olen tehnyt näitä asioita siksi koska se on tuntunut parhaimmalta ja helpoimmalta tavalta. Soseiden teko on ollut hauskaa ja nopeaa puuhaa, ei todellakaan mikään stressin aihe. Silti välillä reissuissa hyvällä omallatunnolla syöttänyt myös valmispurkkiruokia. Itsetehdyt soseet tulee halvemmaksi ja kuulkaas ihan on ravintoaineet ja vitamiinipitoisuudet kohdillaan niissäkin ;D Samaten imetys – ruoka on ollut aina valmiina ja oikean lämpöisenä mihinkä vuorokauden aikaan tahansa. Versus taas pullo/korvikerumba joka myös koettiin alussa jonka koin todella stressaavana. Kaikki helpottui ja stressi loppu kun pääsin kokonaan korvikkeesta eroon. Miksi tehdä asioista niin vaikeita ja ottaa turhia paineita luonnollisista asioista?

Avatar

Aivan mahtavaa, Kiitos Emilia!
Nyt taas muistan miksi luen blogiasi 🙂 Itselläni on 10kk ikäinen neiti ja minua niiiiiiin ahdistaa tämä nykyaika ja sosiaalinen media.. On hienoa miten paljon kirjoitellaan lapsiin liittyvistä asioista, mutta olisi hyvä miettiä mitenkä se tuodaan esille. Jos et imetä, niin sinun lapsestasi tulee sairas. Jos et täysimetä 6kk, lapsesi on allerginen jnejne. Kyllä se tuo äidille paineita 🙂 Tai juuri tuo, mitenkä kiintymyssuhde kärsii, jos laitat lapsesi hoitoon. Perhepedissä tulisi nukkua. Lapsesi ei saa rakkautta, jos et kanna häntä lähelläsi. Näitä on aivan valtavasti!
On hienoa että asioita kirjoitellaan, olen itsekkin oppinut paljon uutta. Mut monet äidit voivat olla epävarmoja äitiydestään, niin heille tämä voi olla oikeasti stressi. Kaikilla ei välttämättä ole maalaisjärkeä vaan he ottavat kirjaimellisesti kaiken. Loppujen lopuksi voi käydä niin, että ei nauti vauva-ajasta ollenkaan, kun joutuu kokoajan suoriutumaan..

Lisää tämmöisiä postauksia! Ja sanon sen uudestaan, kiitos! 🙂

Avatar

Vanhemmuuden paine, sen kaiken aiheuttaa yleensä äidit toisilleen. Aika monesti olen itse törmännyt sosiaalisessa mediassa siihen, että äidit hehkuttavat vauvavuoden olevan ”ihanaa”, ”elämän parasta aikaa”. Mitään negatiivista ei uskalleta ääneen sanoa. Minä sen sijaan olen ääneen sanonut kaveripiirissänikin, että mieluummin lähdin ilman pieniä kaksosvauvojamme johonkin ystävien tapaamiseen että saan hetken vain olla ja rentoutua. Melkoisen hiljaista tuli ympärillä. Ja sanomista, että olisihan täällä sylejä ollut. Huah.

Avatar

Olisikin ollut kovin yksinkertaista edes joskus tarttua valmissoseeseen mutta 3.s on niin moniallerginen (lisänä hankala refluksitauti) että nyt kun ikää 2v 6kk valmisruuista kautta linjan käy päärynä.Eli todellakin jouduttiin tekemään alusta loppuun kaikki ja ei mikään yksinkertainen suoritus kun lisänä yksi keliaakikko ja 3 tavista.mutta ei kyllä itsekään tykätä valmisruuista.En allekirjoita että valmisruuilla syötetyillä olisi parempi ravitsemus, en.Ja imetin 2 v 1kk nuorimmaista ja kävin myös 3-vuorotyössä hänen 9 kk iästä lähtien.Ja ne oli meidän perheelle sopivat ratkaisut sillä hetkellä.Ihanaa Joulun odotusta 🙂

Avatar

Vau, miten hyvin kirjoitettu!

Avatar

Tosi hauskasti toteutettu yhteistyöpostaus! Toi alku on kyllä paras 😀

Avatar

Hyvin kirjoitettu postaus, paljon asiaa! Ainoa juttu nyt vaan on, että en ymmärrä kuinka piltti kehtaa lässyttää puhtaudestaan, kun soseissa on lisättyä sokeria 😀 puhdasta ja terveellistä totta tosiaan… Joku muu merkki olis ehkä parempi valinta… Tarkoitukseni ei ole kritisoida sinua, vaan pilttiä 😀

Avatar

Unohdit, ettei äitiyspakkauslaatikkokaan ole hyvä nukkumapaikka koska se on vuorattu ties millä haitallisilla kemikaaleilla jotka höyrystyvät niin että siellä nukkuvasta vauvasta tulee täys höyrypää jo vastasyntyneenä! 😀

Avatar

Itse en yksinhuoltajana jaksanut millään tehdä kaikkia soseita itse, joten meillä syötiin myös paljon kaupan soseita. Minua ei niinkään huolettanut ruuan terveellisyys vaan ennemminkin se lasiroskan määrä mitä kerääntyi jo viikon aikanakin monen monta purnukkaa. Harvaa vanhempaa tuntuu kiinnostavan kulutusvalinnoissaan ekologisuus, valinnat tunnutaan tekevän vaan sen mukaan mikä on mahdollisimman vaivatonta ja vähän aikaa vievää. Surullista, koska kun meistä aika jättää niin lapsemme jatkaa eloaan ja tekevät omia lapsia jne. Ei mietitä yhtään sitä millaiseksi me jätetään tämä maailma heille elettäväksi.

Avatar

Pilttiä en kannattaisi viitaten Nestlén historiaan ja Nestlén aiheuttamiin vauvakuolemiin, sekä mm. lapsityövoimaan mihin Nestlé suhtautuu välinpitämättömästi. Tiedän että tämä on yksi ”paine” lisää muiden joukkoon, mutta kannattaa miettiä keneltä valmistajalta vauvanruuat ostaa. Nestlé ei todellakaan ole puhdas pulmunen jos sen toimintaan perehtyy.

Avatar

Olen aivan samaa mieltä! Tein vauvalle lähes kaikki soseet itse, oikeastaan vaan vaippakassissa oli hätävarana purkkisoseita. Nekään eivät juuri noista mainitsemistasi syistä olleet Piltin soseita.

Avatar

Entä, jos ahdistaa muiden ahdistuneisuus?
Mua ahdistaa, että ihmiset luulee mun ahdistuvan omista valinnoistani, kuten kestovaipoista, itse tehdyistä ruoista ja lapsentahtisesta imetyksestä.
Mä saan kommentteja, ettei mun tarvitse, ettei se tee musta parempaa äitiä, että kasvaa ne lapset helpomallakin ihan kunnollisesti.
Mutta, kun nuo asiat tekevät mun äitiydestä mun näköistä ja sellaista, mitä haluankin sen olevan. En mä halua aina kuulla, että yritän olla superäiti, kun haluan tehdä valintoja omien arvojeni perusteella.

En mäkään mene sanomaan kaverille, että kuule, noissa pilteissä on lisättyä vettä ja sokeria ja tärkkelystä, kaiken sen roskan lisäksi, mitä niistä jää, puhumattakaan mitä niiden valmistus kuluttaa luonnonvaroja verrattuna ihan vaan muussattuun banaaniin. Sekin vielä, että lapsi tottuu oikeisiin makuihin ja koostumuksiin, kun kaikki ei tule tehtaasta lasipurkissa ja aina täsmälleen saman makuisena.

Muuten hyvä postaus, mutta täysin eri mieltä olen valmisruoista.

Avatar

Mä tykkäisin tästä kommentista jos vain voisin! Nimittäin aivan samaa mieltä.

Avatar

Täältä myös peukku tälle kommentille. Nähtyäni dokumentin muutama vuosi sitten lastenruokateollisuudesta päätin ettei minun lapsiini niitä mössöjä työnnetä… Ymmärrän että kyseessä yhteistyöpostaus, joten sen varjolla jää kertomatta mm. että lastenruoissa sallitaan sellaisia ainesosia mitä esim. koiranruoassa on kielletty EUssa. Samoin fakta, että ruoka säilyy purkissa vuosikausia ei voi olla merkki hyvästä ravinnosta? Tällöin elintarvikkeesta on tapettu kaikki mikrobit, myös ne hyvät. Puhumattakaan mausta (kaikki maistuu tasalaatuiselle shaiballe), väreistä ja rakenteesta.

Sen puoli vuotta kun vauva tarvitsee muusta perheestä eroavaa ravintoa, soisin jokaisen vanhemman keskittyvän aiheeseen. Enkä ymmärrä ”en jaksa” kommentointia aiheesta. Paljon vaivalloisempaa ja kalliimpaa on roudata purkkeja kotiin kaupasta. Meidänkin perhe reissaa jatkuvasti eikä omien eväiden mukana kuljettaminen vauva-aikana ole vielä ollut ongelma vaikka toinen kierros menossa.

Ja tämä koskee nyt teollisia ruokia. Hedelmävälipaloja löytyy 100% ja niitä meilläkin löytyy. Ikävikseni tosin huomasin Piltin muuttaneen monen koostumuksen mehulitkuksi, joten meillä meni merkki vaihtoon.

Avatar

Meillä syödään aika paljon soseita, ja mua harmittaa se, koska piltit yms. on ihan kuollutta ravintoo. Et kaikki elävä tapetaan ja vitamiinit ym. tuhotaan, et se säilyy. Sit ne vitamiinit lisätään jälkikäteen, mut ei ne imeydy samalla tavalla kun luonnolliset. Niinku aikuisten eineksiä. Jos ruoka säilyy huoneenlämmössä kuukausia niin se ei kyl oo hyvä. Hedelmiä on onneks helppo lusikalla raaputtaa suoraan ruuaks, ei vaadi ponnisteluja 🙂 mut lihasoseita yms en vaan jaksa vääntää kun on aika paljon muutakin 🙁

Avatar

Itse koen paineita välillä siitä miten lasta kasvatetaan, tarkoitan, että lasta ei saa moittia jos hän tekee väärin, koska siitä kasvaa narsisti tai muuten hirveä, mutta jos et moiti lasta hänen tehdessä väärin, niin sama tulos.

Sitten kehu lasta, jotta hän tuntee olonsa arvokkaaksi, mutta älä kehu liikaa, ettei hän tule itsekkääksi ja liian ylpeäksi itsestään.

Lasta pitää halitella ja sylitellä 24/7 ja joka itkuun pitää vastata, vaikka olisit paskahuusissa juuri, muuten olet tunnekylmä äiti joka ei rakasta lastaan.

Tässä oli nyt joitakin esimerkkejä, mutta mietin tässä vaan yksi ilta, että tosissaan vanhemmus on kova haaste, kun teet niin tai näin, niin kuitenkin aina väärin. Mistään muusta en ota paineita kuin näistä kasvatusmenetelmistä ja niistäkin aika ajoin.

Avatar

Hyvä kirjoitus siitä miten paljon paineita nykyajan vanhemmille luodaan ihan turhaan! Meillä purkkiruokia on syöty silloin kun olen itse ollut väsynyt ja pienempi lapsista on ollut paljon sairaalassa. Purkkiruokien valmistukseen kannattaisi kuitenkin väsymyksen jälkeen tutustua koska aiemmat kirjoittajat ovat oikeassa että ruoat ovat niin steriloituja etteivät ne kasvata lapsen suolistoon yksistään syötynä monipuolista bakteerikantaa. Se puolestaan voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia myöhemmin. Allergioita yms. Pienen vauvan äitinä ei kannata kuitenkaan syyllistää itseä ruoasta mutta kun lapsi vähän kasvaa ja elämä helpottuu niin siinä vaiheessa purkkiruoat pitäisi unohtaa!

Avatar

Tämä postaus on kyllä todella hyvä ja paineet pitävät kyllä paikkansa! Jessus miten voikaan aina olla väärässä lapsen kasvatuksellisissa asioissa, teit sitten miten vaan. Miusta kaikkein inhottavinta on ollut se, että tartutaan liikaa lapsen kasvatukseen ja yritetään painostamalla saada tekemään niin kuin sanojan mielestä on parasta. Tai jankutetaan samasta asiasta jokaisella näkemiskerralla jos teemme jotain väärällä tavalla jonkun mielestä, esim. Ruokavalion kanssa. Valitettavasti vaan muksu on meidän ja me vanhemmat tehdään kaikki päätökset omaan lapseemme liittyen niin kuin parhaaksi nähdään, eikä siihen ole muilla sanomista. 🙂

Avatar

Muistan elävästi sulta Nestle-boikottiaiheisen postauksen muutaman vuoden takaa ja nyt mainostaa Pilttiä täällä. Kyseisessä postauksessa ilmoitit, ettet tule Nestleä enää tukemaan missään muodossa. Raha saa ihmiset tekemään näköjään kaikenlaista ja luopumaan omista periaatteistaan, aika surullista.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä