Luulosairas, draamanhakuinen huomiohuora – Näin hometalo pilasi terveyteni

Olen saanut blogivuosieni ajan kuulla hurjan määrän haukkuja siitä, millainen draamanhakuinen huomiohuora oikein olen, kun keksin koko ajan itselleni sairauksia ja liioittelen kaikkea. Sitä on rehellisesti sanottuna ollut todella vaikea kuunnella, kun samaan aikaan olet oikeasti todella huolissasi terveydestäsi. Tämä aihe on ollut niin vaikea, pitkä, hankala ja raskas, että en ole siitä aiemmin jaksanut kirjoittaa kunnolla. Mutta nyt päätin vihdoin istahtaa ja kirjoittaa ylös koko tarinan siitä, miten unelmiemme asunto osoittautuikin kauhujen taloksi.

Ostimme vähän vajaat neljä vuotta sitten ensimmäisen omistusasuntomme. Kerrostalokaksio, joka oli juuri uusittu aivan täysin. Aivan ihana asunto, upea keittiö, valoisa ja kaunis kauttaaltaan. Loistava alue ja lähellä kaikkea. Rakastimme asuntoa, emmekä olisi ikinä muuttaneet pois, jos tila ei olisi loppunut toisen lapsen syntyessä. Muutimme asuntoon keväällä 2012 ja heti parin päivän jälkeen aloin ihmetellä, miten olen yhtäkkiä tullut siitepölylle allergiseksi, siitepölyaika kun oli juuri menossa. Olin aivan tukossa, silmäni kutisivat ja henki ei meinannut kulkea. Siitepölykausi jatkui ja jatkui ja oloni oli koko ajan kehnompi. Aloin myös sairastella todella tiheään ja ihmettelin vain huonoa tuuriani. Talven tullen en enää tajunnut, mistä tämä allergiani oikein voi johtua, kun ei enää pitäisi olla mitään siitepölyä. Samaan aikaan olin kuitenkin jo niin tottunut allergiaani, että vedin vaan lääkkeitä ja totuin siihen, että oloni ei ole ikinä hyvä. Lääkäri määräsi minulle lääkettä lääkkeen perään ja ostin käsikaupalla Otrivin Compia, koska se oli ainoa asia, joka auttoi minua hengittämään. Jäinkin pian Otriviniin koukkuun ja käytin sitä vuoden ajan. Nukuin pullo tyynyn alla ja ruiskutin sitä vähintään kolme kertaa yön aikana. En lähtenyt mihinkään ilman nenäsuihketta. Limakalvoni paloivat aivan täysin ja aloin saada kamalia oireita. Viimeinen herätys niistä oli näön huonontuminen. Tullessani raskaaksi 2013 lopetin lääkärin avustuksella Otrivinin pikkuhiljaa ja näköni alkoi palautua.

Allergiat muuttuivat koko ajan pahemmiksi. Silmäni turposivat jatkuvasti kokonaan umpeen, ihoni räjähti täyteen atooppista ihottumaa ja ekseemaa, olin koko ajan kipeänä ja niveleni alkoivat särkeä enemmän ja enemmän. Syksyllä 2012 Avalle tuli korvatulehdus ja sen jälkeen alkoi yskä. Yskän luultiin johtuvan korvatulehduksesta, mutta se jatkuikin seuraavat puoli vuotta. Ava yski ja yski, eikä meillä nukuttu puoleen vuoteen kunnolla. Ostettiin ilmankostutinta ja käytettiin vaikka ja mitä lääkkeitä ja poppakonsteja. Keväällä sitten leikattiin kitarisat, kun lukuisten tutkimusten jälkeen ei löydetty mitään syytä. Kitarisojen poistokaan ei auttanut, yskä vaan jatkui. Lääkärikäyntejä jatkettiin, kunnes joku sen vihdoin keksi. Astma. Ava sai lääkityksen ja pikkuhiljaa yskä helpotti. Aina flunssan kohdalla Avalle jäi päälle sellainen vaiva, että hänelle tulee tavallista sitkeämpi ja pitkään jatkuva yskä, mutta muuten hän pärjäsi hyvin ilman Ventolinea, kortisoni auttoi hienosti.

543175_3980790677105_1306966787_n

Jatkuvien allergiaoireiden rinnalle alkoi tulla myös ruoka-allergioita, tai no enemmänkin epäsopivuuksia. Olen aina voinut syödä kaikkea, mutta yhtäkkiä en voinutkaan enää syödä sipulia, paprikaa, kaalia, herneitä yms ilman kovia kipuja. Ensimmäinen kunnon allergia tuli kesällä 2013, kun huomasin yhtäkkiä tulleeni allergiseksi omenalle. Aina omenaa syödessäni suuni ja huuleni tulevat täyteen vesikelloja. Lisäksi vanhat lievähköt eläinallergiani alkoivat pahentua ja tulin allergiseksi kaikelle pölylle ja kaikille eläimille.

Olin koko ajan todella väsynyt ja sekava ja elämä tuntui menevän ihan ohi. En pystynyt enää nukkumaan, osittain allergian ja osittain nivelkipujen takia. Aloin kärsiä vuosien tauon jälkeen migreeneistä ja huomasin, että hiukseni alkoivat harveta. Elämä alkoi tuntua todella vaikealta, mutta en jotenkin osannut alkuun yhtään yhdistää asiaa asuntoon, koska Topiaksella ei ollut mitään oireita. Sitten aloin ajatella, että ehkä minulla on joku iso allergia, joka aiheuttaa kaikki nämä oireet ja aloin miettiä, että olisinko allerginen jollekin maalille. Oireita googlettaessani aloin kuitenkin miettiä, että voisikohan täällä olla hometta. Puhuin aiheesta Topiakselle ja hän soitti isännöintiin, josta tultiin tarkistamaan asunto ja ilmoitettiin meille, että kaikki on ok. Silloin emme vielä tienneet homeongelmista mitään ja tyhmänä sitten uskoimme tähän ja ajattelimme, että emme voi enää tehdä muuta. En ollut ikinä tullut ajatelleeksikaan, että meille osuisi homeasunto, jotenkin en ollut ikinä edes kuullut, miten moninaisia oireita home oikein voi aiheuttaa.

Homehan toimii siitä ikävästi, että homealtistus saattaa aiheuttaa homeallergiselle todella pahoja akuuttioireita, mutta ongelma ei korjaannu vain muuttamalla. Sillä homealtistuksen aiheuttamia uusia oireita ilmestyy vielä kauan altistumisen loppumisen jälkeen ja usein altistunut jää ikuisesti sairaaksi. Me jäimme kuitenkin epäilemään, että jokin tässä asunnossa sairastuttaa minut, mutta ajattelimme, että se on sitten vaan joku maali tai pihassa kasvava puu, jolle olen todella herkkä. Jätettiin asia siihen ja minä vain yritin oppia elämään asian kanssa. Oltiin nuoria ja tyhmiä, ei tiedetty oikeuksiamme ja uskottiin, kun meille sanottiin, että kämppä on kunnossa. Syksyllä 2013 sitten päätettiin, että asunto on liian pieni neljälle hengelle ja laitettiin se myyntiin, muutettiin tänne uuteen neliöön Turkuun joulukuussa 2013.

Uusi asunto muutti kaiken. Yhtäkkiä elämä kirkastui taas. Allergiani alkoivat samantien helpottaa. Jäin edelleen allergiseksi kaikelle pölylle, eläimille ja ruoka-aineille, mutta oloni pysyi suht normaalina, kunhan otan edelleen allergialääkkeen kaksi kertaa päivässä. Akuuttioireet kuitenkin alkoivat samantien kadota ja ensimmäistä kertaa 1,5 vuoteen pystyin hengittämään ilman kipua, pystyin katsomaan telkkaria ilman vuotavia ja kirveleviä silmiä, pystyin nukkumaan ja hengittämään nenän kautta. Ava alkoi olla terveempi. Flunssaisena oli edelleen kova yskä, mutta se alkoi helpottaa joka flunssan myötä ja 2015 keväällä tajuttiin, että Ava ei enää tarvitse astmalääkkeitä. Siinä kohtaa tajuttiin sataprosenttisella varmuudella, että sieltä se astma tuli. Vanhasta asunnosta. Nykyään Ava on ihan terve ja aika harvoin tarvitsee astmapiippua.

Niiden eniten arjessa näkyvien oireiden lähteminen paransi elämänlaatuani järjettömän paljon, mutta nivelkipuni pahentuivat edelleen päivä päivältä. Aloin ravata lääkärissä ja lääkäri alkoi ihmetellä kummallisia oireitani. Ihottumani pahenivat edelleen pikkuhiljaa ja ihoni oli selkästi muuttunut lopullisesti atooppiseksi. Ekseemat pahentuivat yhdellä asteella kesällä 2014, kun ihottuma levisi päänahkaani ja tulehtui. Tästä en ole päässyt vieläkään eroon, vaan edelleen käytään kolmea eri kortisonia kolmeen eri tarkoitukseen, yksi näistä on päänahan tulehtuneeseen ekseemaan, joka vuota verta ja tuottaa paljon harmia… Tällä hetkellä minulla on todella inhottava ja syvä ekseema niskassa hiusrajassa, enkä voi pitää hiuksia ylhäällä, kun se näkyy inhottavasti kaikille valtavana verisenä läikkänä. Ainoa apu ihon ekseemoihin on ollut Estelle&Thildin tuotteisiin vaihtaminen, kortisonikuureilla höystettynä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen ravannut labroissa, kuvauksissa ja eri lääkäreillä. Eräällä lääkärikäynnillä lääkäri sitten sanoi ”Kuule. Sä olet ihan kuin homealtistuksen keulakuva. Oletko ikinä epäillyt, että olisit altistunut homeelle? Sun oireet on aivan selkeästi homeen aiheuttamia ja perhehistoriakin viittaisi siihen.” Tässä kohtaa vihdoin puhuin lääkärille niistä edellisessä asunnossa alkaneista oireista ja lääkäri nyökytteli itsevarman näköisenä, aivan varma homepotilas. Alettiin käydä koko sairausrepertuaariani läpi ja diagnoosista tuli koko ajan varmempi.

Tuntui helpottavalta kuulla ammattilaiselta tämä diagnoosi ja sen jälkeen aloin syventyä homeen tutkimiseen netissä ja tajusin, että jos olisin tutustunut aiheeseen ajoissa kunnolla, olisin tajunnut tämän jo aikaa sitten. Huolestuin entisestään terveydestäni, sekä tietenkin lasten terveydestä ja pelkään edelleen jatkuvasti, mitä oireita meille vielä oikein tulee.

Homealtistus aiheutti minulle myös ”keliakiaa”. En ole oikeasti keliaakikko, vaan home aiheuttaa minulle sen kaltaisia oireita. Oloni kuitenkin vaihtelee paljon, välillä voin syödä gluteenia ja tuloksena on vain turvotusta ja ilmaa vatsassa, välillä sitten taas gluteenista tulee järkyttävät kivut. Selkeästi kuitenkin parasta on olla kokonaan ilman gluteenia. Avallahan on ollut jo pitkään kovia vatsakipuja ja ongelmia, jotka syksyn tullen yhtäkkiä helpottivat, vaikkakin nyt ovat taas valitettavasti alkaneet pikkuhiljaa pahentua. Avalta alkaa olla kaikki mahdollinen pian tutkittu ja kolmen eri alan lääkärin kanssa keskusteltuani olemme tulleet siihen tulokseen, että kaiken järjen mukaan myös Ava kärsii homeen aiheuttamasta gluteeniyliherkkyydestä. Avaa on 2012 muutosta lähtien myös vaivannut ajoittainen atooppinen ihottuma, joka vaikuttaa poismuuton jälkeen pikkuhiljaa helpottaneen, joten toivon, että Avan altistuksen tuomat sairaudet jäävät tähän ”astmaan” ja ”keliakiaan”… Kiitän vain luojaa, että satuimme päättämään isompaan asuntoon vaihtamisesta ennen kuin Nomppukin ehti altistua homeelle pidempään.

Uusin altistuksen tuoma sairaus on sitten tämä sydämen rytmihäiriö, jota edelleen tutkitaan. Tällä hetkellä teoria on, että home on vaikuttanut sydämeeni ja sen vaikutus yhdistettynä korkeaan stressiin aiheuttaa nämä rytmihäiriöt. Olen taas menossa miljoonatta kertaa miljoonaan labraan, kun vaan saisin aikaiseksi varata taas uuden ajan. Tämä tautirypäs alkaa olla todella raskasta jo senkin puolesta, että en jaksaisi huolehtia kaikkien osuuksien hoitamisesta.

Home on pelottavaa. Home on pelottavan yleistä. Ja on pelottavaa, kuinka pitkään mekin asuimme hometalossa sitä tajuamatta. On pelottavaa, kun et tiedä mitä ongelmia vielä nyt vuosienkin jälkeen meille voi edelleen ilmestyä. Ja on pelottavaa miettiä, että kestävätkä kaikki nämä sairaudet todellakin loppuelämäni, jopa jatkuvasti pahentuen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jos epäilet, että asunnossasi on hometta, älä luota meidän tapaamme siihen, että isännöitsijä lähettää kosteusmittaajan, joka ilmoittaa kaiken olevan ok. Tutustu kunnolla aiheeseen ja vaadi kunnolliset tutkimukset heti. 

Kommentit

55 kommenttia
Avatar

Moikka!
Löysin sattumalta blogitekstisi, kun päätin itse kirjoittaa omasta kokemuksestani liittyen homeesta sairastumiseen. Itse sairastuin pysyvästi ja jouduin luopumaan unelmieni urasta ja elämästäni Bristolista, ja oikeastaan kaikesta muustakin mikä arkeeni kuului vielä reilu vuosi sitten. Homeen ja kemikaalien vaikutuksia vähätellään, ja on hyvä huomata että ihmiset kirjoittavat avoimesti kokemuksistaan!
Hyvää jatkoa!

Täältä löytyy oma kokemukseni!

http://meandmebyveera.blogspot.fi/2016/02/me-and-me.html

Avatar

Siis ei ole totta teille tuntuu kaatuvan kaikki ikävät asiat, olen niin pahoillani teidän puolesta saatte kestää vaikeita asioita muidenkin puolesta. Tämä saa taas kyllä silmät auki ja arvostamaan omaa terveyttä mukaan lukien asioita joita pitää itsestäänselvinä. Voimia teille, olette älyttömän vahvoja kestäessänne tuon kaiken, iso voimahalaus ja tsemppaus teille <3

Avatar

Aika rohkeaa kirjoittaa edellisestä asunnosta netissä näin, kun myitte sen. Uusi asukas voi haastaa teidän oikeuteen tällaisista kaupoista? Tsemppiä paranemisen kanssa, home on ihan peestä.

Emilia Huttunen

Me ei tiedetty silloin tästä vaan uskottiin tarkastajien sanaan siitä, että kaikki on ok, tämä diagnoosi on tullut vasta myöhemmin, mutta hometta asunnossa ei ole ikinä varmistettu, koska me emme siellä asu enää 🙁 Kaupoista on jo yli kaksi vuotta ja ostajalla on ollut hallussaan kaikki tieto, mitä meillä asunnosta oli, myös ne tarkastustulokset, joiden mukaan kaikki oli normaalia. Mulla on suunnitelmissa mennä keskustelemaan tämän nykyisen asukkaan kanssa aiheesta, koska nyt kun me olemme vakuuttuneita homeongelmasta, haluan parhaani mukaan varjella myös hänen terveyttään.

Avatar

Periaatteessa sillä ei ole mitään väliä, tiesittekö vai ette homeesta. Myyjälle on tosin kahden vuoden valitusaika, joka tässä tapauksessa on mennyt umpeen.
En tiedä voiko valitusaikaa pidentää noin merkittävän haitan kuin homeogelma kohdalla.
Periaatteessa siis myyjä on vastuussa myös ”piilevistä virheistä”, joka tämä tässä tapauksessa on, jos asunnosta löydetään hometta.
”Käytetyssä asunnossa on virhe, jos se on varustukseltaan, kunnoltaan tai muilta ominaisuuksiltaan merkittävästi huonompi kuin mitä ostaja on voinut perustellusti odottaa”. Lainaus kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta, johon periaatteessa ostaja olisi voinut valituksensa perustaa. Ongelma on korjattavissa, joten kaupan purkua ei voi vaatia, paitsi jos homeelle on tosiaan altistunut niin, ettei talossa enää voi uusikaan asukas asua. Silloinhan ongelma ei ole korjattavissa. Mutta tuon valitusajan puitteissa, teidän pitäisi olla turvassa 🙂
Vastaisuudessa homeonglmat saa parhaiten selville kuntotutkimuksessa, jossa otetaan näytepaloja rakenteista ja mikrobinäytteet huoneilmasta. Kuntotarkastuksella ei yleensä saa selville, kuin kaikkein ilmeisimmät viat asunnossa. On myös tärkeää että tutkimuksen tekijällä on rakennusalan koulutus ja rakennusterveysasiantuntijan pätevyys, koska näitä tarkastuksia tekevät aika monet ilman mitään kunnollista koulutusta asiaan.
Bongasin tämän facebookin uutisvirrasta, kun joku yhteinen kaverimme oli tykännyt tekstistäsi. Toivottavasti pääset pian terveysongelmistasi eroon 🙂

Avatar

Luulisi että se myyjä, joka myi heille talon olisi vastuussa. Koska silloinhan sitä hometta jo oli kun sille altistuttiinkin

Avatar

aika raju syytös, sillä asunto olisi talossa ainut laatuaan. ja kosteusmittaajat täällä on alansa ammattilaisia. kovia syytöksiä, kannattaa varoa ettei vaan tule ostajilta jälkipyykkiä…

Avatar

Voisin veikata että jos tämä heille asunnon myynyt ei ole tähän päivään mennessä puhunut mitään homeesta niin hän myös tulee kiistämään sen syntyneen asumisaikanaan. Ja korvausvastuu asunnoissa on yleensäkin se 2 v.

Aika rohkeaa kyllä kertoa tällaisia asioita näin suositussa blogissa, varsinkaan kun sitä ei tiedä kuinka tämä uusi ostaja tällaiseen uutiseen reagoi. Onhan näitä tapauksia viety oikeuteenkin vaikka korvausajat olisivatkin umpeutuneet. Ja jos tuota asuntoa on blogissakin esitelty(en siis tiedä, en ole niin kauan lukenut) niin sillehän voi muodostua jo näin ennen minkäänlaisia testejä homeasunnon maine.

Tsemppiä kuitenkin ja hienoa suoraselkäisyyttä ilmoittaa asiasta ostajalle.

Avatar

Mites se vanha asunto? Saitteko sen myytyä, saatiinko ”syypää” siitä, että asunnossa olikin hometta..?

Avatar

Ettekö pysty vaatimaan korvauksia tuosta ? Koska teillehän valehdeltiin ja se aiheutti pahat sairaukset. Kannattaa yrittää vaatia korvauksia !!

Avatar

Tosi kauheeta, että home voi saada noin paljon pahaa aikaan! : o Onneks syy on nyt selvinny sillekin.

Avatar

Te varmaankin muutitte kaikkien tavaroidenne kanssa? Home voi elää yhä niissä ja sitä kautta lisätä oireita :/ Kunnon hometaloissa asuneille ohjehan on muuttaessa hävittää kaikki tavarat. Kuulostaa ihan kamalalta, mutta ainakaan mitään vaarallista ei siirtyisi mukaan uuteen asuntoon.

Avatar

Mä oon kans tätä miettiny ja esim. että käytettyjä huonekaluja ostaessa täytyy olla varovainen, koska ei voi täysin tietää mistä home asunnosta ne on peräisin..

Avatar

isovanhemmillani on osake samaisesta talosta mitä he pitävät vuokralla. Kyseiset vuokralaiset ovat asuneet siinä jo useamman vuoden, mutta en ainakaan ole kuullut että heitä vaivaisi mikään. Myös kämpän edelliset asukkaat ovat sukulaisiani eivätkä hekään ole oireillut mitenkään. Mutta onhan kyseessä jo aika vanha talo eli mikä tahansa on voinut muhia jossain kaakeleitten välissä jo kauan. Taitaa sillä talolla olla sama isännöitsijä kuin meillä 😐 toivottavasti omalle kohdalle ei satu mitään tuommoista.. Mutta olihan siinä yhdessä naapuritalossa yks vuosi luteita joten en pidä mitään mahdottomana 😀 :S

Avatar

Kaikki eivät oireile, ja kerrostalon sisällä huoneistoissa voi olla runsaastikin eroavaisuuksia sisäilman suhteen.

Avatar

Itsellä ei ole kokemusta homeesta, mutta monesti lukenut, että hometalossa asuneet ovat joutuneet luopumaan kaikesta siis vaatteet, sängyt, huonekalut, lelut yms niin oletteko testanneet että teillä ei ole nykyisessä kodissa tavaroissa, vaatteissa, huonekaluissa myös hometta?

Emilia Huttunen

Ei olla kun tää on vielä niin tuore juttu 🙁 mut vaihdettiin kyl muutossa sängyt yms ja suurin osa huonekaluista, vaatteet on myös melkein kaikki muuton jälkeen ostettuja ihan jo lasten kasvamisen takia…

Avatar

Ei tarvii välttämättä heittää pois mitään. Etikka ja piimä auttaa mulla (meillä) ainakin poistamaan homeitiöt. Kun peset vaatteita tms pyykkikoneessa, lorauta etikkaa reilu puol desiä ennen kun laitat pyykinpesujauheen. Huuhteluainelokero käy myös. Eli ensin etikka ja sen jälkeen normisti pesuaineet. Sitte sohvat, sängyt yms niin sumutepulloon 1/3 etikkaa ja 2/3 vettä, sillä on hyvä suihkuttaa kankaiset pinnat läpi. Jos etikan haju tekee pahaa (haihtuu kyllä pois, oon jo reilu kolme vuotta pessyt kaiken etikalla) niin voi koittaa myös piimällä, eli upottaa hopeisen vaatteen tms kokonaan piimään jonka jälkeen pesee normisti pesukoneessa. Mun mielestä etikka on paljon kätevämpi ja nykyään saa myös ”hajustettuja” erikoista, joille mä en reagoi eivätkä pistä nenään. Niillä on hyvä suihkuttaa esim. sohvat kun käy homeisia vieraita kylässä 🙂

Avatar

Tulipa kirjoitusvirheitä. Hopeisia = homeisia
Hajustettuja erikoista = hajustettuja etikoita

Avatar

Piimä ja etikka eivät varsinaisesti poista kosteusvauriohomeiden toksiineja.
Pesuainevedellä pyyhkimällä ja imuroimalla saa itiöt pois, toksiinien poistoon vaaditaan korkeaa kuumakäsittelyä lisäksi, mutta kaikkien mikrobien toksiinit eivät lähde, koska ovat kuuman ja kemikaalinkestäviä.

Irtaimistosta:
http://tervesisailma.wix.com/irtaimistonsaneeraus

Avatar

Ihan kauheen kuulista ja uskomattoman tyhmää että oireet jatkuu vieläkin ja jopa pahenee… toivottavasti kaikki kuitenki kääntyy parhaiten päin ja tuutte kaikki taas terveiks!♡ miulla oli koko lapsuuden ja nuoruuden ajan (nii kauan ku jaksan muistaa) ”krooninen” Nuha taino siks ainaki kutsuin sitä, koska miun nenä valu räkää ihan koko ajan ja aivastelin paljon. Tää tapahtu kaikki miun lapsuuden kodissa ja kun muutin omaan kämppää nuha ja aivastelu hävis. Ollaan ain epäilty et kotitalossa ois ollu jonkinlaista hometta ja tää vielä selvensi sitä ajatusta… nyt on niin helppo taas hengittää!

Avatar

Ihan kamalaa, tuntuu että ootte kokenu jo niin paljon vastoinkäymisiä, niin sit vielä tämä! Oot(te) vahv(oj)a kun oot(te) kestäny tän kaiken noinkin hyvin. Itseäni huolestuttaa kouluni homeongelmat, jotka kyllä tiedostetaan, mutta asialle ei tehdä mitään, sillä kampuksemme muuttaa toiseen tilaan muutaman vuoden päästä (kun olen jo valmistunut)…
Tsemppiä teille! <3

Avatar

Hyi kamala! Hyvä, kun kirjoitit kaiken tänne. Moni varmasti muistaa tämän, jos kohdalle osuu samantyylinen tilanne. :/

Avatar

Voiko sulle lähettää sähköpostia? Mulla on vahva tunne, että me asutaan hometalossa.. Selittämättömiä oireita ilmaantuu jatkuvasti. En nyt tähän viitsi kaikkea ruveta kirjoittamaan. En vaan tiedä mistä alkaisin asiaa selvittämään, varsinkin kun asutaan vuokralla.

Avatar

Moi, olen asunut hometalossa joskus muutaman kuukauden, muutettiin oireiden takia pois sieltä. Me jouduttiin hävittämää kaikki patjat, sohvat ja muut tekstiilit, koska oireet jatkuivat uudessakin asunnossa. Myös kirjoihin oli homeitiöt tarttuneet, joten jouduttiin ostamaan kirjahylly jossa on ovet ja tiivistämään ovet. Nyt käyn koulua ja koulussa on sisäilman kanssa ongelmia, oma olo on päivän jälkeen väsynyt ja yskää ja nenän tukkoisuutta on koko ajan. Toivottavasti sun ja Avan oireet eivät ainakaan pahene tuosta.

Avatar

Tsemppiä kovasti! Meidän koulussa on vakava homeongelma ja osa opettajista on evakuoitu toisiin toimipisteisiin. Silti meillä oppilailla on siellä pakollisia oppitunteja melkein päivittäin. Uusi kampus valmistuu vasta 2019 ja joudumme siihen asti opiskelemaan homeisessa rakennuksessa. Tulevaisuudessa varmaan nähdään että millaisia kivoja tauteja ollaan saatu.

Avatar

Todella ikävää että sairastuitte noin pahasti. Olen todella pahoillani puolestanne. Rohkea teko kertoa suuresta epäonnestanne avoimesti. Ehkäpä joku saa tästä tekstistäsi ymmärrystä ja vertaistukea.

Itse samankaltaista kokeneena kehoitan miettimään, mitä aineellista omaisuutta olette tuoneet mukana. Itiöt säilyvät niissä. Pehmolelut? Petivaatteet? Paperit? (me emme voineet talopaperimappeja ym edes avata moneen vuoteen, säilytimme niitä ulkovarastossa muuton jälkeen)

Toivottavasti oireilunne helpottuu ja terveydentila tasaantuu. Valoisaa ja voimaannuttavaa alkaneen vuoden jatkoa teille!

Avatar

Herranjumala. Tämän tekstin kun luin tajusin että meillä on varmasti hometta. Tuo teksti olisi voinut olla mun kirjoittama! Oon ihan järkyttynyt!

Avatar

Mä oon itse myös herkkä homeelle… Se pahentaaa mun atooppisen oireita niin pahaksi, että joudun käyttämään kortisooneja lähes poikkeuksetta vaan nykyään altistuksen jälkeen. Meiän koulussa on hometta ja sitä tuntuu nykyään olevan kaikissa vanhoissa rakennuksissa :(.. Osaan niin samaistua tiän murheeseen ja viellä omassa asunnossa ollut…

Avatar

Harmittavan yleistä tuntuu home olevan nykyään vanhemmissa rakennuksissa. Itse huomasin homeherkkyyteni vasta useiden vuosien sairastelukierteen jälkeen, ääni oli pois jatkuvasti, poskiontelot tulehtuneet, kovaa yskää… Nyt kun altistuminen homeelle on loppunut niin olen pitkään pysynyt terveenä. Kannattaa teidänkin kuitenkin miettiä juurikin kotinne huonekaluja ja tekstiilejä, ettei niissä vaan edelleen muhisi homeitiöitä. Kun joskus on altistunut homeelle ja sairastunut siitä niin jatkossa tunnistaa aika äkkiä jos jossakin on tällaisia ongelmia kun alkaa vanhat tutut oireet taas puskea päälle.

Avatar

Käy sääliksi talonne ostajia. Olettehan kertoneet myös heille tästä että myitte hometalon?? Kamalaa että jotkut muut joutuvat altistumaan myös sille!

Emilia Huttunen

Mehän ei siis myydessä sitä tiedetty itsekään, eikä sitä vieläkään tiedetä, vaan arvaillaan, mutta olen ottanut ostajaan yhteyttä ja kertonut epäilystä ja tarjoutunut auttamaan ja tulemaan keskustelemaan asiasta paremmin 🙂

Avatar

Sulla on kyllä ollut todella kurja elämä, toivotaan että se siitä helpottaa! Olet vahva ihminen, kun olet näinkin hyvin selvinnyt vastoinkäymisistä ja kasvattanut kahta lasta! Paljon voimia edelleen sinne! Blogisi on vieläkin ehdottomasti paras kaikista!

Emilia Huttunen

Pakko oli vastata, että ei mulla oo kurja elämä! <3 😀 Mulla on ollut oikein onnellinen ja ihana elämä, on vain ollut myös paljon vastoinkäymisiä, mutta kyllä niistä selvitään kun niiden vastapainoksi ollaan onneksi saatu niin paljon onnea, iloa ja rakkautta 🙂 kiitos <3 Välillä varmasti vaikutan siltä, että kaikki on vain ihan kakkaa, mutta todellisuudessa olen todella onnekas ja onnellinen, tällä hetkellä vain se masennus hautaa nuo onnentunteet alleen. Mutta tänään on hyvä päivä, kuten tästä kommentista huomaa! 😀

Avatar

Hyvä kirjoitus, vaikka aihe onkin karmea. Monet tuntuvat elävän siinä uskossa, että hometta esiintyy vain vanhoissa omakotitaloissa. Tämä kirjoitus herättää kyllä ajatukseen, että tosiaankin hometta voi olla ihan millaisessa asunnossa vaan. Toivottavasti teidän terveysongelmat eivät tästä ainakaan pahene yhtään. :/

Avatar

tsemppiä emilia <3

Avatar

Hei.
Kannattaa kokeilla päänahkaan system 4 tuotteita! Tsemppiä teille!

Avatar

Oletko koskaan kuullut kroonisesta väsymysoireyhtymästä? Siihen voi sairastua mm homeen takia. Netissä on kattava tietopaketti, käy kurkkaa cfs verkko. Siellä tietoa oireista ja liitännäissairauksista.

Avatar

itsan.org sivustolta loytyy todella paljon tietoa kortisonin kaytosta ja sen vaikutuksista atooppiseen ihottumaan ja kuinka iho jaa koukkuun siihen ja talla tavalla pahentaa ihottumaa. Nain kavi minulle ja olen joutunut kaymaan lapi Topical Steroid Withdrawalin, saastathan itsesi talta tuskalta! atooppiseen ihottumaan on aina loydettavissa luonnollinen hoitotapa, hyva etta olet loytanyt estelle &thild tuotteet. Immunosuprressant creams esim protopic on myos koukuttava ja erittain vaarallinen, ihotautilaakarit ei tosiaan tunnusta kuinka paljon pahaa nama rasvat aiheuttavat kun niita kayttaa viikkoa pidempaan. Kaikkea hyvaa sinne! xx

ps. sori tallanen paasaus, yritan vaan saastaa sut talta helvetilta minka itse oon joutunu kaymaan lapi :\

Avatar

Pakko kommentoida. Itsekin muutin homeasuntoon kun odotin toista lasta. Vessa haisi ummehtuneelle mutta ajattelin että se on ollut pitkään pois käytöstä ja johtuu siitä.
Pikkuhiljaa koko perhe sairastui ja kuopus syntyi.
Heti syntymän jälkeen vauvan iho meni rikki ja tulehtui pahasti. Mikään ei auttanut tai parantanut ihoa eikä syytä ihon huonoon kuntoon löydetty. Pääsimme tutkimuksiin ja saimme rasvaa johon meni 3000e /kk ensin omasta pussista ennen kuin saimme lääkärintodistuksen ja Kela-korvauksen. Sen jälkeen alkoi astma ja hengityvaikeudet: monta kertaa viikossa istuttiin päivystyksessä kun astmalääkkeet ei enää auttaneet.

Aloin epäilemään hometta kun kuulin että asunnossa on ollut useita vesivahinkoja ja naapurilla on hometta. Pyysin kosteus ja homemittaukset. Kosteusmittaus tehtiin ja ilmoitettiin että kaikki on kunnossa. Sen jälkeen isännöitsijä alkoi tekemään minusta lastensuojeluilmoituksia että en siivoa kotona ikinä ja äidillä on mielenterveysongelmia siitä syystä kun vaadin homemittauksia. Ilmotuksia tehtiin meistä joka viikko ja kaikki todettiin perättömiksi. Saatiin kuitenkin toinen asunto ja sen jälkeen kuopuksen iho parani ei ole koskaan enää tarvinnut mitään rasvoja. Myös astma parani ja koko perhe voi nyt hyvin.

Se oli kauheaa aikaa kun pelkäsi lapsen kuolevan käsiin kun monet kerrat lähdettiin ambulanssilla sairaalaan ja sitten vielä väitetään että äidillä on päässä vikaa. No home kostetaan aina viimeiseen asti salata ja vetoaminen mielenterveysongelmiin on aika yleistä.

Avatar

Hei, jäin miettimään, että 3000 e/kk rasvoista. Se kuulostaa todella hurjalta. Mitä rasvoja käytitte?

Avatar

Kiitos, kun kirjoitit aiheesta. Huomasin kommenteista, että on joitakin, jotka eivät tiedä miten edetä omassa tilanteessaan.
Haluaisin kertoa, että tukea ja tietoa saa helposti Facebookissa toimivan HOME sweet HOME-ryhmän kautta. Ryhmästä pääsee lukemaan tietoa ja keskusteluita, vaikkei itse sinne omasta tilanteestaan kirjoittaisikaan.
Jos ei ole Fb:ssa tai haluaa muuten yksilöohjausta, on mahdollista soittaa tukipuhelimeen 046 664 59 54 sunnuntaisin klo 15-17 tai laittaa sähköpostia osoitteeseen tesituki@gmail.com.

Irtaimiston saneerauksessa pitää olla tarkkana. Niin monet sairastuneet oireilevat vielä terveessä asunnossakin kontaminoituneen irtaimistonsa takia.
Lisäksi on mahdollista, että homealtistuksen myötä sairastuu useaankin autoimmuunisairauteen, jotka aiheuttavat vaivaa jatkossakin, jopa pienien satunnaisten altistusten myötä. Monikemikaaliyliherkkyys puhkeaa monelle homealtistuneelle, ja näihin kaikkiin vaivoihin ainoa ensimmäinen ja oikea hoito on altisteiden välttäminen, vaikka harmillisesti moni lääkäri puhuu vieläkin siedättämisen puolesta.
On huomattu, että pitkän ja kärsivällisen välttämisen jälkeen on mahdollista elää hyvin oireetonta elämää.

Tsemppiä kaikille homekriisin uhreille ja sisäilmaongelmien kanssa painiville!
https://www.facebook.com/groups/homekokemuksia/
http://tervesisailma.wix.com/tervesisailma

Avatar

Tää teksti oli kultaa! Hirveesti voimii sulle ja sun perheelle!
Meil on kotona ja kaikissa naapuritaloissa ollu hometta, äidillä on pahaa ihottumaa ja mulla sama ku sulla, eli allergioita liuta ja pahimpina niistä toi keliakian tyyppinen. Meijän asunto on kummiski nyt menny perustavanlaatuseen remonttiin ja koko alakerta perjaatteessa revitään auki ja poistetaan home ja kaikkee muuta mahdollista. Asutaan evakossa pari vuot sitte valmistuneessa kerrostalo asunnossa, mut ku kerroit et sul on nenän limakalvot tulehtunu aloin miettii et oisko sielläki hometta, sen tiiän varmuudella et mun koulussa on hometta, mut sille asialle ei tehä mitää. Pitäis varmaan vaatia parempia homemittauksia ku toi ”Kaikki ok”, niin mun koulussaki oli tehty mut silti osa opiskelijoista ei voi mennä tiettyihin koulun osiin ton homeen takia.
Hienoo et kirjotit tän tekstin, toivottavasti tää saa muutki herää siihen et home on oikeesti vakava ongelma!

Avatar

Harmi, että tekin olette joutuneet käymään tuon läpi… Meillä myös 1v 10kk ikäisen pojan kanssa oireillaan todella monelle ruoka-aineelle (vain reilu 10 ruoka-ainetta käytössä, ei viljoja eikä mitään proteiininlähteitä)…
Edellinen asunto (jossa asuin raskaanaollessani) oli takuuvarmasti homeessa. Nykyisen asunnon olen ajatellut olevan puhdas, mutta olen nyt alkanut epäilemään, kun oireet eivät ota parantuakseen.
Me ei onneksi kyllä sairastella, mutta päänsärkyä ja tukkoisuutta on paljon…

Samat mietteet täälläkin: Kestääkö tämä helvetti oikeasti koko loppuelämän?? Eniten säälittää lapsen puolesta…

Avatar

Kamala juttu! Mutta hyvä että selvisi mistä oireet johtuivat niin ehkä helpompi sitten tutkia ja hoitaa.
Kannattaa olla onnellinen että tuollaisia lääkäreitä on olemassa jotka jo ymmärtävät että homealtistus on ihan totta! Paljon vielä kuulee hoitohenkilökunnasta jotka eivät millään ymmärrä asian vakavuutta.

Tuli vaan mieleen, että kun olette saaneet vanhan asuntonne myytyä, niin aiotteko ilmoittaa epäillystä homeesta nykyisille asukkaille ? Tuntuu kamalalta, että siellä voi asua sinun ja lastesi kaltaiset ihmiset, jotka voivat saada samoja oireita ja heidän elämänsä voi mennä pilalle yhtä lailla.
Pelottaa, että ihmiset myyvät asuntoja monesti vaikka tietäisivät ongelmista , niistä ei vaan ostajille mitään mainita. .

Avatar

Kiitos tästä postauksesta. Olen jo kauan miettinyt mistä omat oireeni ovat johtuneet ja tämä teksti herätti epäilyksen homealtistuksesta.
Tiedän niin tunteen siitä että kaikki luulevat sinua luulosairaaksi ja kohta siihen alkaa uskoa itsekin, että on keksinyt ja kuvitellut oireensa. Jopa oman lääkärin luona on henkisesti vaikeaa käydä koska sielläkin kaikkien tutkimusten jälkeen sanotaan ettei mitään syytä löydetty ja silti jokin vaivaa sinua..
Olen kamppaillut itse tämän asian kanssa 3 pitkää vuotta. Allergioilta olen välttynyt mutta suolisto-oireet, ekseemat ja ihottumat sekä erilaiset kiputilat on päivittäisiä ja kaikki mahdollinen niihin liittyen on tutkittu. Myös jälkeenpäin minulle on tullut hajusteyliherkkyys, joka alkoi raskauden ja imetyksen loputtua vuosi sitten. Pidän itseäni tyhmänä kun en aikaisemmin asiaa ole tajunnut, asunto missä asuin 3 vuotta sitten on näin jälkeen päin ajateltuna ihan ilmiselvä homeasunto kaikkine vikoineen! Ja sieltä asunnosta kaikki oireet on lähtöisin, nyt kun asiaa ajattelee..
Vinkkinä päänahan ihottumaan, kokeile apteekin Selukos-shampoota ja pese hiukset päivittäin tai edes joka toinen päivä miedoilla tai hajusteettomilla shampoilla esim. lasten tuotteet on hyviä ja niissä myös miedot tuoksut! Kesäisin olen löytänyt apua mentolishampoista kun on ollut hiostavat kelit. Näin olen itse vähentänyt kortisoniliuoksen käytön minimiin kun ei sekään terveellistä ole jatkuvassa käytössä. Lisäksi itsellä päivittäisessä käytössä D-vitamiini, omega-3 ja maitohappobakteerit, olen huomannut näistä apua itselleni.
Jos jotain positiivista pitää repiä niin nykyisin olen niin herkkänenäinen että jos jossakin on hometta niin sen ainakin haistaa. 🙂
Voimia teidän koko perheelle!

Avatar

Hienoa että kerroit tästä. Liian vähän ihmiset näistä puhuu.
Meidän iso perhe sairastui myös uudehkossa talossamme. Liity yllä mainittuun fb vertaistukiryhmään. Ihan huippu ryhmä ja paljon tietoa ja tukea!

Avatar

http://areena.yle.fi/1-3276287

Tämä on aika järkyttävää. Kuunnelkaahan tuo lyhyehkö ohjelma. Yhdessä voitaisiin vaikuttaa tähän asiaan.

Avatar

Hyvään aikaan luin tän postauksen! Oon asunut 2v ajan kahdessa vuokra-asunnossa ja vähän aikaa asuntolassa jotka ovat olleet homeessa. Nykyisen asunnon seinässä huomasin juuri tänään kupruilua ja pahan hajun juuri kylpyhuonee ja vaatehuoneen välisessä seinässä. Mulla on vähän aikaa sitten alkanut nivelkivut, mahakivut ja atooppinen ihottuma pahentunut ja tuntuu että kaljuuntuu pääkin! ja nää oireet loppu viimeeksi kun muutin pois edel. Asunnosta juuri home epäilyn takia. Toivottavasti vuokranantaja käy katsomassa ja selviää tää ilman ongelmia!

Avatar

Minulla on samankaltainen tarina:
Sairastuin 5 vuotta sitten. Olin aluksi todella väsynyt ja aloin seuraamaan lämpöäni. Joka päivä minulla oli lämpöä 37,1-37,7 vaikka normaalilämpöni oli 36,4. Kävin työterveyslääkärillä ja labroissa, mutta mitään erityistä ei löytynyt. Muutaman kuukauden kuumeilun jälkeen alkoi pahat rytmihäiriöt. Syke oli koko ajan 110-150. Varsinkin ruokailun jälkeen tuntui kuin sydän olisi tullut kurkusta ylös. Olin huolestunut. Oksensin lähes päivittäin. Ruoka ei sulanut kunnolla, lopulta ei ollenkaan. Itkin. Masennuin. Nukahdin heti työpäivän jälkeen. Olin todella sekava ja unohdin monesti esim. minne olin jättänyt autoni. Sain taas lisää lääkkeitä. Kävin labroissa ja tutkimuksissa. Työterveyslääkäri epäili hometta työpaikalla. Muutkin siellä oireilivat. Tutkimuksissa todettiin hometta ja ongelma ”korjattiin”. Oireet jatkuivat. Työterveys vaihtui. Sitten alkoi hengitysvaikeudet. Unissani kuulemma kouristelin. Kävin labroissa ja kymmenissä tutkimuksissa. Minulla oli välillä silmätulehdus, välillä korvatulehdus, välillä hengitystieinfektio, välillä äkillistä kutisevaa ihottumaa. Poskiontelotulehduksia oli vuoden aikana viisi. Hengittäminen sattui rintaan. Posket ja otsa särkivät koko ajan. Olin todella väsynyt. Sydän kävi ylikierroksilla. Minä itkin. Taisin pahimmillaan syödä 12 eri pilleriä päivässä eri oireisiin. En jaksanut enää olla sairas. Halusin vaan nukkua. Olin ollut 3 vuotta sairaana kun lopulta sanoin itseni irti… Nukuin. Nukuin. Ja nukuin. Pikku hiljaa päivät pitenivät ja oireet helpottuivat. Lepäsin vuoden. Olin jälleen terve. Uskomatonta. Lähdin vuodeksi opiskelemaan itselleni uutta ammattia. Vuosi on kulunut nopeasti ja ollut elämäni parhaimpia, valmistun jo tämän kuun lopussa ja maaliskuussa jäänkin sitten äitiyslomalle! Olen onnellinen. Olen terve.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä