Pakarat hellinä

Taannoin hehkutin teille innoissani edessäolevaa heppakokeilua, mutta se sitten meni tietenkin mönkään ja hevonen olikin yhtäkkiä menossa myyntiin. Ensin masennuin aika pahasti, koska olin odottanut sitä niin innoissani, mutta parin päivän päästä palasin selaamaan ilmoituksia ja lähdin laittamaan muutamalle ilmoittajalle viestiä. Nyt olen sitten päässyt vihdoinkin lämmittelemään vanhaa rakasta harrastustani! Olen löytänyt jo yhden varman vuokrahevosen, kuusivuotiaan lv-pojun, joka on ollut ratsuna vasta vajaan vuoden verran. Tämä on tällainen projtektiheppa, jonka kanssa lähden nyt omistajan seurana opettamaan hevosta ratsuksi. Hevonen ei siis ole ikinä startannut ravurina, mutta selkeästi sen raviveren vedon kyllä huomaa. Tämä hevonen muistutti minua niin paljon entisestä ylläpitohevosestani, että halusin lähteä mukaan tähän projektiin siitä huolimatta, että olin ajattellut etsiväni kokeneempaa hevosta. Tällä hevosella kun ei vielä nouse edes laukka ja koottu ravi on haave vain, mutta tunnen hevosessa paljon potentiaalia. Heppa on herkkä suustaan ja tuntuu tahtovan miellyttää ratsastajaa. Sain jo ensi kokeilulla väistöt sujumaan nätisti ja uskon, että kun tutustutaan paremmin, päästään vielä pitkälle!

12965854_1114286261947125_692174537_n

Koska olen kaivannut niin paljon kuitenkin syksyisen metsämaiseman poikki laukkaamista ja hikisiä estetreenejä, päätin jatkaa etsintään ja ottaa tämän projektihepan rinnalle vielä toisen vuokrahevosen. Lauantaina kävin ensimmäistä kertaa ikinä irlannincobin selässä ja voi apua, kuinka erilaiset ne askeleet oikeasti ovat! Heti raviin lähtiessä nauratti vain ihan hulluna ja laukka tuntui aivan uudelta askellajilta. Tämä hevonen oli myös todella hyväluonteinen ja kiva ratsu. Vähän itsepäinen, mutta mukana! Lämppäreistä kylmäveriseen vaihtaminen kyllä vaatii totuttelua, mutta uskon, että kyllä niihin eroihin tottuu nopeasti. Tämä tamma on maastovarma ja rakastaa hyppimistä, joten sopisi sen puolesta täydellisesti mulle! Tamman kaverina on söppänä shettispoju, jolla sitten taas pääsisin taluttelemaan lapsia. Ava jo innostui tästä ponista ihan hirveästi ja niin kyllä minäkin. Ainoa miinus on, että kentälle on noin kymmenen minuutin kävelymatka tallilta ja yksin en pystyisi molempia hevosia ottamaan mukaan, joten aikataulutus tulisi olemaan vähän hankalaa. Mietin tätä vielä ja selvittelen lapsenvahti/apulais -vaihtoehtojani parhaani mukaan, sillä tahtoisin kovasti kyllä alkaa näitäkin kavereita liikuttamaan! Olen toiveikas, että keksin jonkun ratkaisun. Topias valitettavasti ei suostu lähtemään mukaan, koska pelkää hevosia ihan kuollakseen. Keskiviikkona olen menossa kokeilemaan vielä yhtä hevosta, saa nähdä miten sujuu!

Olen ollut selässä vasta kahden testikerran verran ja molemmat kerrat ovat olleet tosiaan lyhyitä, sellaista pientä tutustumista, jotta näkee sovitaanko yhteen. Mutta silti mulla on jo aivan tappavan kipeät reidet! Ratsastaessa ei edes tajua samalla treenaavansa, ihan huikea laji. Olin jo unohtanut oikeasti, kuinka kovaa kuntoa ratsastus vaatii. Tällä hetkellä on vaikea uskoa, että olen pystynyt olemaan erossa hevosista jo yli viisi vuotta, mutta sen voin luvata, että tällaista taukoa ei mulle tule enää ikinä. Kuten Topias mua aina naureskelee, olen kyllä henkeen ja vereen heppatyttö92.

Jos teistä löytyy ratsastajia niin kertokaas! Mikä rotu teihin uppoaa parhaiten? Oletteko päässeet käytännössä kokemaan kylmä- ja lämminveristen eron? 

Kommentit

16 kommenttia
Avatar

Ääää täällä mä oon lukenu sun vanhoja postauksia!:D Ihana kuulla mitä oot kirjottanu Noidasta ja Täplästä!!:) Jos et tienny niin Täplä lopetettiin 9.8 …. Aika iso pala meille ja varsinkin Noidalle.. Sitä saa kyllä vielä tulla ratsastelemaan, kun samalla tallilla asustelee. :’)

Avatar

Meillä entinen hevonen oli lämpönen ex-ravuri, vaikkakin jo oli pitkään meille tullessaan tehnyt ratsun hommia ja nykyinen hevonen on kylmäverinen ja kyllä täytyy sanoa että sen eron huomaa! Itse koen kylmäveriset varmemmiksi ja lämpöiset hieman säpäkämmiksi tapauksiksi, toki voi olla että tällainen jakautuma on osunut vain omien hevostuttavuuksien kohdalle.

Itse kallistun kyllä kylmäveristen puoleen, ovat niin ihanan muhkuja, kylmänviileitä useimmiten ja askeleet pehmoisen pompottavia 😀 🙂

Avatar

Oi kuulostaapa ihanalta, että olet jo päässyt takaisin selkään. Se taitaa kyllä pahasti olla niin että kerran heppatyttö aina heppatyttö..;) Itse olen ratsastanut 14 vuotta, muutamia sairaslomia lukuunottamatta. Lämminveriset ovat lähempänä sydäntä, mutta matkan varelle on mahtunut myös muutama aivan mahtava suokki. Innolla jään odottamaan tulevia postauksiasi, miten kaikki alkaa sujumaan!
Ps. Corona on tällä hetkellä meidän tallilla, ollut jo jonkin aikaa, mutta nyt vasta yhdistin teidät. 🙂

Avatar

Ihana lukea heppajuttuja sun blogista! Vaikka kaikki hevoset ovat yksilöitä, niin kyllä minunkin kokemuspohjalla voisi sanoa, että kylmä- ja lämminverisillä voi olla eroa kuin yöllä ja päivällä 😉 Mielestäni on kuitenkin suuri rikkaus päästä ratsastamaan mahdollisimman erilaisia hevosia 🙂 Itse kallistun vahvasti kylmäveristen suuntaan, yksi on ollut omana ja nyt on toinen etsinnässä. Kerrassaan parhaita tapauksia 🙂

Semmosta haluaisin kysyä, että miltä tuntui olla satulassa pidemmän tauon jälkeen? Siis sujuiko paluu satulaan vähän niin kuin pyörällä ajo, että kerran opittua ei unohdeta, vai tuntuiko alku kankealta? Itseä kovasti jännittää lähteä testaamaan yhtä nuorta ostohevosehdokasta, kun en ole hevosen selässä käynyt kohta kolmeen vuoteen. Vaikka vahva kokemustausta onkin takana, silti vähän jännittää, että osaanko enää mitään…

Emilia Huttunen

Siis muuten sujui tosi hyvin ja selkeästi oli kun pyörällä ajo, mutta tasapaino on kyllä hakusessa! 😀 väistöt ja kaikki avut kyllä sujuu, mutta se selässä pysyminen on vaikeinta kun jotenkin tasapaino on nyt tosi hakusessa 😀 eiköhän se siitä palaudu kuitenkin!

Avatar

Jee, varmasti ihanaa päästä pitkästä aikaa taas selkään! Heppatyttö93 täällä, vuodesta 2001
saakka 😀 Aloitin ratsastukseni issikoiden ja sen jälkeen suokkien kanssa ja pitkään pidin kaikista pörröisistä ja lepposista kylppäreistä. Vähän vanhempana olen kuitenkin ihastunut yhäenemmän puoliverisiin ja kyllä se oma valinta olisi joku säpäkkä pv-ratsu. Tietysti ponit on aina kaikkein parhaita ja onneksi itseltä löytyy pituutta alle 160 senttiä ja painoakin vaan 50 kiloa, niin ei lle tarvinnut niistäkään pikkusista kokonaan luopua 😀

Avatar

Ihanaa, että oot päässyt kiinni heppajuttuihin! Hevoset on kyllä niin huippuja ja etenkin terapeuttisia 🙂
Itsellä ollut suomenhevonen, joka oli ex-ravuri. Aikamoista kyytiä oli, kun heppaa alettiin totuttelemaan normaaliin ratsastukseen 😀 Mutta suokin luonne, lauhkee kun lammas!
Toinen hevonen oli Virosta tuotu torinhevonen. Ostettiin se teurashinnalla pois, koska tarvittiin toiselle hepalle kaveri. Tämä oli kyllä aluksi tosi vaikea tapaus, koska oli Virossa pidetty todella huonoissa oloissa (pimeässä kopissa, vähällä ruoalla, kohdeltu huonosti…). Ratsua siitä ei ikinä saatu, mutta muuten aivan loistava yksilö!
Kohta melkein 10 vuotta ollut poissa heppakuvioista ja vitsi mä kaipaan sitä!

Avatar

Kiva että olet taas löytänyt vanhan harrastuksen pariin! Toivottavasti vuokraamisen kanssa onnistuu ja harrastus lähtee hyvin käyntiin. 🙂

Entisenä hevosenomistajana haluaisin vain sanoa, että olethan realistinen oman vointisi ja aikataulutuksesi onnistumisen suhteen? Hevosen omistaja on aina sen omistaja, jolla on viimekädessä vastuu hevosensa hyvinvoinnista, mutta kyllä ainakin itseäni pisti ärsyttämään aikoinaan, kun vuokraajana ollut parikymppinen perui jatkuvasti vuokrauspäiviään ja siirteli niitä lyhyellä varoitusajalla. Itse en enää ikinä ottaisi vuokraajaa, joka ei voi sitoutua päiviinsä (toki peruutuksia voi tulla ymmärrettävistä syistä, esim. sairastumiset yms.). En halua sanoa tätä kritisoidakseni, vaan muistutuksena ottaa tämäkin asia huomioon, mikään ei ole nimittäin ärsyttävämpää kuin epäsäännöllinen ja epäluotettava vuokraaja. 🙂

Emilia Huttunen

Mulla on niin pitkä hevostausta, että enköhän osaa käyttäytyä ja arvioida omaa jaksamistani 😉

Avatar

Miksi otat jotkut kommentit vastaan niin negatiivisesti? Mielestäni tuo viesti oli hyvässä hengessä kirjoitettu, toisin kuin sinun vastauksesi.

Kaikkea hyvää hevosharrastukseesi!

Emilia Huttunen

Kurjaa jos susta tuntui siltä, sitä ei ollut tarkoitettu niin 🙂

Avatar

Mä ihmettelen ihan samaa. Mielestäni eka kommentoija toi todella tärkeän pointin esille, koska me hevosenomistajat joudumme usein joustamaan vuokraajien kanssa. Lisäksi minä en ainakaan ole kuvistasi ja teksteistäsi saanut sellaista vaikutelmaa, että olisit superkokenut hevosnainen, joten mielestäni tällainen pikku huomautus ei ainakaan haittaa. Tämäkään kommentti ei ole pahalla tarkoitettu, ei todellakaan! Hyvää kevään jatkoa! ☺️

Avatar

Täällä kanssa yksi ikuinen heppatyttö! Toivottavasti jatkossa tulee myös heppa postauksia, koska niitä innolla lukisin! Ihanaa, että heppakavereita on löytynyt, etkä lannistunut kun heti eka kokelas ei tärpännyt! 🙂 Itse oon suokkifani, mutta joskus ratsastan myös lämppärillä, mikä tuntuu oudolta.. Joten varmasti voi myös toisin päin tuntua oudolta.. Ratsastus on huippua ja käy tosiaan treenaamisesta.

Avatar

Kiva että löytyi sopiva ratsu, projektihevoset ovat parhaita! 🙂 Itse olen täysin hurahtanut issikoihin, vaikka lämppäreista, suokeista ja poneistakin on kokemusta. Enää en vaihtaisi.

Avatar

Itse palasin satulaan viime syksynä 6 vuoden tauon jälkeen ja olen niin hurahtanut, että voisin viettää tallilla jokaisen päivän, jos se vain olisi muuten elämäntilanteessani mahdollista. PV:t ovat oma suosikkini ja vuokrahevoseni onkin 7-vuotias koulupainotteinen pv, jota minun on tarkoitus viedä eteenpäin estepuolella. Olo on sama kuin 12-vuotiaana ponityttönä ja varmasti en tästä harrastuksesta enää luovu!

Avatar

Itsellekin tuli ylläpitoon 3 viikkoa sitten ihana suokkitamma jonka kautta myös palailen heppailun maailmaan 🙂 tää tamma on kyllä ihan täydellinen opetusmestari, antaa niin paljon kyllä anteeksi ratsastajalle! Ollaan maastoiltu ja vaikka tamma kuumuu niin oikeilla varusteilla pysyy kyllä hallinnassa. Oon kans pienestä asti käyny tallilla ja viime vuodet yksityisillä ni ei huvittanut enää palata ratsastuskouluun saati kun katsoo ratsastustuntien hintoja… Ja lisäksi haluan kokemuksen ns. Omasta hepasta jonka tämän ylläpidon jälkeen aion ostaa 🙂 elämässä parasta on juuri nämä unelmat joita saa toteuttaa!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä