Maailman ihanin lahja lapselle

Mulle iski tänä vuonna inspiraatio ja päätin tehdä kummipoikamme syntymäpäivälahjaksi tällaisen ihanan taaperon aktiivisuuskirjan, joka on täynnä hienomotoriikkaa kehittäviä tehtäviä! Tätä on ihasteltu hirveästi ja päätinkin tehdä siitä tutoriaalin! Homma on oikeasti aika helppoa, sillä minä en omista ompelukonetta ja tämä kirja on tehty täysin kuumaliimalla. Tämä on takuuvarmasti suoraan sydämestä lähtevä lahja, itse ainakin rakastan aina itsetehtyjä lahjoja, joihin on selkeästi laitettu vaivaa ja ajatusta. Kirjasta jää ihana muisto sen vastaanottajalle ja antajakin saa vähintään hyvän mielen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kirjaa varten tarvitset:

Askarteluhuopaa (paljon eri värejä, kirjan sivuihin, sekä aiheisiin)

Kuumaliimapistooliin (esim Tigerista saa 7 eurolla, ota MONTA täyttöpakkausta! Mulla meni pistoolin mukana tulevien liimojen lisäksi kolme täyttöpakkausta)

Eri värisiä ja -kuosisia puuvillakankaita

Tarranauhaa

Neppareita

Nappeja

Hyvät sakset

Minun tekemiini sivuihin tarvitset lisäksi pyykkipoikia, puuhelmiä, narua, askartelusilmiä, kamman, peilin ja pehmeitä pörröisiä kankaita

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ihan ensimmäiseksi valitse sopiva kirja tai joku pahvinpalanen, jota voit käyttää mallina kirjan pohjaa varten. Leikkaa tarvitsemasi määrä sivuja ja lisäksi kirjan kannet. Huomio kansia leikatessa, että tarvitset myös kirjan kantapalan!

Lämmitä kuumaliimapyssy niin kuumaksi, että liima valuu painaessa todella nestemäisenä. Pinoa kaikki kirjan sivut päällekkäin tasaisesti. Käännä päällimmäisen sivun reuna sivuun pitkän sivun mukaisesti ja laita siihen liimaa, paina sitten sivu kiinni sen alla olevan sivuun. Toista tämä jokaiselle sivulle, kunnes kaikki sivut ovat kiinni toisissaan. Kirjan sivuista muodostuu nyt paksu nivaska ja liimattujen sivujen sivuun muodostuu leveä reunus. Liimaa tämä reunus kiinni kirjan kansiin. Nyt sinulla on kirjan pohja koossa! Älä lähde heti availemaan sivuja, vaan anna liiman kuivua rauhassa. Tee kirjaan myös tarranauhalla kiinnittyvä läpyskä, joka pitää kirjan kiinni, mutta tee se vasta viimeisenä, kun tiedät, kuinka paksu kirjasta tulee.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Seuraavaksi saatkin sitten ruveta leikkaamaan jokaisen sivun teemojen osia. Voit mallata osia pohjan mallina käyttämäsi kirjan päälle, jotta näet niiden oikeat mittasuhteet. Kun olet saanut kaikki osat leikattua, kuumenna taas liimapyssy ja ala liimata osia kiinni sivuille. Paras tapa saada taustoina käyttämäni kankaat pysymään on liimata ne samalla tyylillä kuin kirjan sivut liimattiin toisiinsa. Eli aseta kangas kirjan sivun päälle, taita sitten siitä puolet toisen puoliskon päälle, liimaa kankaanpuolikkaan tausta ja kiinnitä se kirjan sivuun. Sitten teet saman toiselle puolikkaalle. Paljon helpompaa liimata näin puolikas kerrallaan kuin yrittää liimata koko kangasta ja sitten polttaa sormet ja riskeerata liiman jäähtyminen, kun yrität saada kangasta oikeaan kohtaan. Kun kiinnität nappeja ja neppareita liimalla, on tärkeää saada liima osumaan juuri oikeaan kohtaan ja antaa sen jäähtyä taas kunnossa. Napissa on vain todella pieni pinta-ala pitämässä sitä kiinni, joten liiman täytyy osua koko liimattavaan pinta-alaan, jotta se varmasti kestää pienen lapsen repimistä. Testasin näitä osia itse ihan kunnolla ja liima kyllä kestää rajujakin otteita! Yhden kankaan liimasin väärään kohtaan ja piti saada se irti, mutta ei sitä saanut enää mitenkään pois vaikka kuinka revin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tähän kirjan ”nidottuun” sivuun, jonka liimasimme aiemmin, tein liimasta ja narusta hauskan karhean yksityiskohdan, joka tuo pehmeälle opukselle enemmän sitä todellista kirjamaisuutta. Tässä hommassa palaa sormet ja pahasti, mutta oli sen arvoista. Voit kuitenkin liimata tähän vaikka myös kankaanpalan, tai jättää sellaisekseen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ensimmäiseltä sivulta löytyy omenapuu ja ruskea kori, johon tarranauhalla kiinnitettyjä omenoita saa kerätä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toiselta sivulta löytyy liikennevalo, josta Alex saa opetella värejä ja liikennevalon toimintaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seuraavalla sivulle tein leppäkertun, jonka pilkuista puolet on kiinnitetty tarranauhalla ja puolet neppareilla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seuraavalla sivulla on pieni peili ja kampa omissa koteloissaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hedelmäkorin herkuilla on kiva harjoitella hedelmien nimiä ja värejä. Hedelmät irtoavat tarranauhoilla!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sitten vähän isompana Alex saa opetella ensimmäisiä numeroita. Nyt pieniä helmiä on kiva näpertää ja siirrellä pitkin narua.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seuraavalla sivulla lampaat nauttivat kesäisestä niitystä, mutta niillähän tulee hirveän kuuma, jos Alex ei keritse niitä!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Muotoja ja värejä on kiva opetella, kun niitä saa samalla sulloa turvaan pieneen koteloon ja etsiä sitten niiden oikeat parit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hienomotoriikkaa on kiva treenata kiinnittämällä kukkia pieniin nappeihin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pikkuinen kaveri pitää laittaa unten maille avaamalla lämmin peitto nepparista!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pyykkipäivä! Ensin pestään pyykit, sitten ripustetaan kuivumaan ja lopuksi kerätään pyykkikoriin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Puisia helmiä on kiva näprätä ja vaikka vähän maistella.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Liikennevaloihin pysähtyneeltä autolta pitää vaihtaa renkaat!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Takakanteen kirjoitettiin pieni synttäritoivotus, jotta Alex muistaa sitten isompana, keneltä kirja on saatu!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mulla oli enemmänkin ideoita kirjaan, mutta aika loppui kesken! Olisi ollut kiva tehdä myös molempien sivujen läpi kulkeva juna, jonka vaunujen paikkaa saa tarranauhan avulla vaihdella. Mukaan olisi sopinut myös koirankoppi, jonka ovi aukeaa nepparilla ja sisältä löytyy tarranauhalla kiinnitetty koira. Talvisempaan teemaan olisin tehnyt pieniä pingviinejä ja arktisen maiseman. Lisäksi kasvonpiirteitä olisi ollut kiva harjoitella kasvoilla, joihin saa kiinnittää tarranauhalla silmät, korvat, nenän, kulmakarvat, viikset, suun, hiukset jne. Ehkäpä otan nämä ideat sitten seuraavaan kirjaan! 😉

Mitäs tykkäätte? Innostuuko joku tekemään? 🙂 

Kommentit

20 kommenttia
Avatar

Tajuttoman hyvä idea!! Voisi tehdä siskontytölle 2v synttärilahjaksi jotain samantyylistä 🙂

Avatar

Voi miten ihana idea! On varmaan ihan hittijuttu synttärisankarille 🙂 voisin kuvitella ainakin omasta, 2veestä että rakastais näpräillä tollasta 😀 ja tuo on nii hienosti tehty, wau!

Avatar

Aivan upea!!

Avatar

En kestä, niin ihana!! ❤️

Avatar

Ihana.

Avatar

Vau tää on ihanan! Nyt iski inspis kun kerroit ettei sitä ompelukonetta tarvi! Oon monta erilaista versiota tästä nähnyt ja aina miettinyt että pitäisi toteuttaa, mutta jospa nyt vapaapäivien kunniaksi aloittaisi vaikkapa sivun kerrallaan, ettei liian suureksi työtaakka käy 😀

Avatar

T o d e l l a upea! Poru pääsisi jos joku näkisi tuollaisen vaivan mun lapsieni takia, siis liikutuksesta <3 Paljon kivempi lahja kuin joku peruslelu. Arvostan!!
Ps. Leppäkertulla on 7 pilkkua, eiks oo? ;D

Avatar

Pilkkuje määrä vaihtelee lajista riippuen 🙂

Avatar

Niin ihana idea! Ei aina tarvi olla mitään soivia ja päriseviä muovileluja! Tosi ihana muisto varmasti jää molemmille tuosta 🙂

Avatar

Ihan huikee idea!! Pakko kyllä toteuttaa jollekin suvun pienistä tai miksei omallekin lapselle :-)!

Avatar

Näen jo sieluni silmin, kun pienet palleroiset kädet näpertävät liimaukset irti ja työntävät suuhun irronneita osia! Ihana kirja silti! 😉

Avatar

Tää on mahtava lahja, tosi hieno! Itsekin aion tuollaisen toteuttaa, mutta näin alkuun päiväkotikäyttöön. Ajattelin sitä ennen katsella mahdollisimman paljon erilaisia näitä ja poimia mielestäni parhaat ideat. Itse ajattelin laittaa vielä enemmän kankaita eirlaisin pinnoin ja vetoketju täytyy saada mukaan. Myös kuuloaistille olisi kivaa saada lisätäytettä, esimerkiksi kulkusin. Lisäksi bongasin kivan idean, että kun laittaa perunajauhoja muovipussiin ja se kankaan alle, se tuntuu ja kuulostaa ihan kuin narskuvalta lumelta. Sitä pitää myös kokeilla.

Avatar

Tosi ihana oot taitava ❤

Avatar

Tosi hyvä lahja 🙂

Avatar

Wau!! Aivan huikea idea ja ihana toteutus! Saitko kaikki nepparit ym myös kuumaliimalla kiinni 😮

Avatar

Tosi hieno, itsekin oon miettinyt tuollaisen tekemistä pinterestin ideoista! Vaan ompelisin kyllä napit ja muut pikkuosat tuohon kiinni, käytössä liimaukset löystyy ja aivan satavarmasti lähtee joku irti kun revitään. Jo lämpötilanvaihdos voi saada muovikökön niin koppuraksi että osat irtoilee, kokemusta on.
T. kuumaliiman ex suurkuluttaja

Avatar

Moikka! Hei näin kommenttisi ja tulin uteliaaksi millä hakusanoilla olet löytänyt pinterestistä näitä ideoita lisää? 🙂

Avatar

VAU 😀 olin yllättynyt miten sä osaat tehdä noin hienon ja kekseliään kirjan, jotenkin en ollut yhtään pitänyt sua sellaisena käsityöihmisenä. Kumpa itekkin osais edes tikku-ukon piirtää, oon aina ollut niin surkea kaikissa käsitöissä ja kuvataiteessa, mutta ihana kirja 🙂
(Tää nosti suuresti sun ”pisteitä”, jotenkin oon niin vaikuttunut :))

Avatar

Hieno idea, mutta ite kyllä ompelisin. Ei menis montaa iltaa ja olis lapselle aika paljon turvallisempi 🙂

Avatar

Tosi kiva idea ja ihanan näköinen kirja! 🙂 Tuli vaan mieleen, että onko toi kuumaliima ihan turvallista, ts. lapsi varmaan maistelee tota, onko se myrkyllistä? Ja mietin kanssa et irtoaako noi pienet nepparit yms. kuinka helposti sitten, ettei mene pienen suuhun?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä