Ihan omat illat

[mittaustagi]

[conversionpixel campaign=’If 2′ title=’ifin kamppis’]
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen ollut nyt kolme viikkoa offline -ajassa tämän Indiedaysin ja Ifin kampanjan tiimoilta, eli olen iltaisin sammuttanut laitteet kello 22 ja unohtanut somen kokonaan. Jos missasit kampanjan ensimmäisen postauksen niin voit lukea sen täältä! Offline-aika jatkuu minulla vielä viikon ajan, eli kokeilua tulee yhteensä neljä viikkoa. On kyllä yksi mielenkiintoisimmista kamppiksista, mitä olen päässyt tekemään!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tätä kokeilua aloittaessani homma meni suurinpiirtein niin, että kun kello alkoi lähestyä kymmentä, aloin panikoida ja ahmia somea minkä pystyin, jotta pärjäisin loppuillan ilman. Kuvittelinkin vielä siinä kohtaa, että koko neljä viikkoa tulee olemaan samanlaista, mutta voi kuinka väärässä olinkaan. Lähdin mukaan sillä mielin, että ehkä mä jotenkin pystyn tsemppaamaan itseni tähän, koska aihe oli kuitenkin mielenkiintoinen, vaikka en uskonutkaan itsestäni olevan somettomuuteen. Mutta tässä menneiden viikkojen aikana olen saanut huomata, että somettomuus on tehnyt mulle tosi hyvää!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Olen yleensä mennyt sänkyyn vasta aikaisintaan puolenyön jälkeen ja sitten siellä sängyssäkin plärään koko ajan puhelinta. Nyt kuitenkin siitä asti, kun aloitin offline -ajan, olen koko ajan pikkuhiljaa mennyt nukkumaan aiemmin ja aiemmin. Ensin minun piti iltaisin keksiä itselleni väkisin jotain tekemistä. Luin kirjoja, etten tylsistyisi. Mutta pikkuhiljaa aloin tajuta tämän haasteen todellisen pointin. Pikkuhiljaa illat alkoivatkin näyttää siltä, etten tehnyt yhtään mitään. Kunhan vain olin ja nautin olostani. En enää vilkuillut puhelinta tai miettinyt läppärin avaamista, illoista tuli ihan omaa aikaani. Ja tämä tuntuu aivan mahtavalta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Siinä missä illoistani on tullut rentouttavampia, yöuneni ovat parantuneet myös huomattavasti. Nukahtaminen on helpompaa, kun et altistu sinivalolle ja aktivoi aivojasi käyttämällä somea. Lisäksi minusta tuntuu, että uneni eivät ole enää niin levottomia, enkä heräile yöllä niin paljon unien kummiin käänteisiin. Aamut ovat luonnollisesti olleet vähän helpompia, kun olet nukkunut paremmin ja muutenkin yleinen mielialani on tuntunut muuttuvan. Jotenkin en enää päivisinkään ole yhtä kiinni sosiaalisessa mediassa. Nyt kun minun on ”pakko” olla ilman somea iltaisin, olen tajunnut ne somettomuuden hyödyt sen verran hyvin, että tulee automaattisesti nautittua siitä rauhallisuuden tunteesta päivisinkin. Somettomuus on vaikuttanut myös omaan somen päivitystahtiini, koska yhtäkkiä tekee mieli instafeedin selaamisen sijaan maata sohvalla lukemassa kirjaa, tai lakata kynsiä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

On mulla kyllä tullut pari retkahdustakin! Sitten kun se somettomuus alkoi tuntua jo luonnolliselta niin pari kertaa on käynyt niin, että olen tajuamattani ottanut puhelimen käteen ja kymmenen minuutin selailun jälkeen tajunnut, että hitto sentään. Toisaalta se on ehkä hyväkin merkki? Sehän kertoo, että olen omaksunut tämän somen vähentämisen elämääni ihan muutenkin, enkä ajattele sitä koko ajan kello kädessä.

Aion ihan ehdottomasti jatkaa tätä somen vähentämistä myös haasteen jälkeen. En ehkä ole jatkossa niin tarkka siitä, että puhelin ja läppäri menevät kiinni juuri kymmeneltä, vaan jos tulee jotain tärkeää mieleen niin voin kyllä kaivaa puhelimen käteen ja kirjoittaa pikaisen sähköpostin, mutta olen nyt löytänyt ihan uudestaan tämän puhtaan hengailun ilon, enkä aio luopua siitä. Tämä vapauden tunne on liian koukuttavaa! Melkein yhtä koukuttavaa kuin some 😉

Innostuiko joku teistä kokeilemaan jo #offlineaika -haastetta? Miten on sujunut? Jos et ole vielä kokeillut niin yritä ihmeessä vaikka sen kahden viikon ajan, lupaan että se tekee hyvää!

Kommentit

7 kommenttia
Avatar

Aika monen huonojen yöunien syynä on varmasti tämä some, älypuhelimet ja vastaavat, joita näperrellään aina ennen nukkumaanmenoa ja yölläkin, jos uni loppuu kesken.

Avatar

Tähän haasteeseen ilmeisesti kuuluu myös olla ilman tv:tä offlineaikana? 🙂 Siihen en meinaan pysty, vaikka ilman kännykkää ja tietokonetta pystyisinkin. 😀 Oon niin koukussa tv:n katsomiseen juuri ennen nukkumaanmenoa, vaikkei sieltä edes tulis mitään mielenkiintoista ohjelmaa 😀

Avatar

Ollaan paljon miehen kanssa puhuttu tästä, enkä ymmärrä miten kännykkä on parin vuoden aikana tullut arkeen mukaan, kun ennen se oli vain sitä matopeliä ja tekstareita varten 😀
Ollaan pyritty, et kun ollaan yhdessä niin kännykät on muualla ja keskitytään toiseen, ja siihen hetkeen eikä samaan aikaan näpytellä puhelinta ja olla ”läsnä”. Mutta on myös sitä, mies koneella ja minä puhelimella ja käydään keskustelua sitä kautta..
Mutta oikeesti tuntuu, että saa paremmin unta kun ei oo puhelin kädessä ja aamut lähtee paremmin käyntiin, kun joudut sulkemaan kännykästä vain herätyskellon.
Mutta välillä tuntuu ihan kauheelta, etten oo tehny mitään muuta ku ollu vapaapäivänä puhelimella..

Avatar

Mä kysyin jo aikasemmin tätä muttet ikinä vastannut, yritin siis ettiä sun viime vuoden ennakkotehtäviä ihan mielenkiinnosta kun nyt luin noi tän vuoden, mutta en löytänyt? Ilmeisesti ne jossain täällä blogissa kuitenkin on?

Avatar

Tää on kyllä loistava idea, täytyy itsekin kokeilla 🙂 sitten kysymys aiheen vierestä: mistä tuo ihana taulu on? Oon ettiny meille pitkään olkkariin taulua, ja tuo näyttää niin kivalta!

Avatar

Tämä kampanja vähän hämmästytti, kun itse menen nukkumaan kympin jälkeen enkä ikinä ota puhelinta makkariin – ajatus siitä että itse tai kumppani pläräisi puhelinta sängyssä on ärsyttävä. Mutta ehkä muut valvovat sitten pidempään. Haasteita tulisi jos pitäisi olla offlinessa seiskasta eteenpäin. 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä