Helpot ja herkulliset itsetehdyt donitsit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oon jostain syystä aina jännittänyt donitsien tai munkkien tekemistä. Se kuuma öljy vaan on ollut pelottavaa, ehkä koska siitä tehtiin yläasteen kotitaloustunneilla niin iso numero. Ja tottakai siitä siis pitääkin tehdä! On tosi tärkeää tietää leipomaan lähtiessä, että öljyä ei sitten saa kaataa viemäriin vaan se pitää hävittää oikein ja että vieressä täytyy pitää koko ajan kattilaan sopiva kansi ja varmistaa, että tiedät, missä sammutuspeite on. Ihan vaan varmuuden vuoksi. Viime viikonloppuna kun juhlittiin Topiaksen synttäreitä niin haluttiin ottaa pieni varaslähtö vappuun ja uskaltauduin sitten ensimmäistä kertaa elämässäni tekemään donitseja. Ja meni muuten tosi hyvin, kunhan vain ottaa ison kattilan, eikä laita sitä liian täyteen öljyä ja laskee ne donitsit reikäkauhalla öljyyn pudottamisen sijaan, niin ei tullut mitään vaaratilanteita tai pienintäkään palovammaa. Mulla oli aika tiukka aikataulu, joten päädyin tekemään helpon taikinan leivinjauheesta hiivan sijaan. Ja halusin ehdottomasti paistaa donitsit öljyssä uunin sijaan, vaikka niitäkin ohjeita nykyään paljon löytyy. Mutta mun mielestä vaan oikeat donitsit pitää paistaa öljyssä! Minähän en ikinä oikein osaa/tykkää noudattaa ohjeita, vaan jotain uutta leipomaan lähtiessäni googletan 5-10 reseptiä ko. aiheesta ja niiden perusteella mietin, mitä omaan taikinaani laittaisin. Ja tällä kertaa päädyin soveltamaan tällaisen superhelpon taikinan, josta tuli erittäin onnistuneita donitseja vähällä vaivalla!

2 munaa
1 dl sokeria

6 dl vehnäjauhoja
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
3 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa

2 dl kermaa
1/2 dl rasvaa (itse laitoin juoksevaa oivariinia)
noin 1-1,5 litraa öljyä (laitoin rypsi- ja rapsiöljyä sekaisin)

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon. Voit lisätä jauhoseosta myös vähän vuorotellen kerman ja rasvan kanssa, sillä seos on todella tönkköä, jos laitat heti koko jauhoseoksen mukaan. Lopputuloksen kyllä tulee joka tapauksessa olla tönkkö. Voit sekoittaa jauhoja lisätessä käsin tai vatkaimen pullapäillä. Anna taikinan turvota noin 20 minuuttia.

Kuumenna öljy kattilassa ja ala työstää taikinaa. Jauhota alusta ja veivaa vähän taikinaa, jotta sitä on helpompi käsitellä, mutta älä turhaan veivaa yhtään enempää kuin sen verran, että saat taikinaa kaulittua. Voit myös ripotella taikinan päälle jauhoja, jotta kauliminen onnistuu paremmin. Tee taikinasta noin pikkusormen paksuinen levy. Paksuus ei ole niin tarkkaa, huomaat kyllä paistaessa, mikä paksuus on mielestäsi paras. Mitä paksumpi taikina, sitä kauemmin donitsia pitää paistaa öljyssä. Muotoilin itse taikinasta sheikkerillä ympyröitä ja tein niihin reiän pullonkorkilla. Taikinalevyn jämät pyöritin kiinteäksi palloksi, jonka aina kaulin uudestaan, kunnes taikina loppui. Paista donitsi öljyssä molemmilta puolilta ruskeaksi ja ensimmäisen donitsin kohdalla tarkista, tuliko kypsää. Näet siitä sitten, minkä värinen donitsi on kypsä ja kuinka kauan donitseja pitää paistaa. Mun mielestä on paljon kivempi mennä aina näppituntumalla kuin mitata jotain öljyn lämpötilaa ja tuijottaa munakelloa.

Levitä paistamista aloittaessasi vaikkapa pellille leivinpaperi ja sen päälle muutama kerros talouspaperia. Näin vältyt turhalta sotkulta. Nostele kypsät donitsit talouspaperin päälle jäähtymään.

Kun kaikki donitsit on paistettu, onkin kuorrutteiden vuoro! Tein itse kinuskidonitseja, ”pomadaa”, hasselpähkinäkuorrutusta ja sokerikidepintaa. Tässä tulee niihin kaikkiin ohje:

Kinuskikuorrute

Keitä kattilassa 1dl kermaa ja reilu puoli desiä fariinisokeria. Anna kiehua koko ajan sekoittaen noin 5-15 minuuttia, riippuen siitä millaista kuorrutetta haluat. Itse keitin ehkä 5-7 minuuttia ja se oli liian vähän, olisin halunnut jämäkämpää kuorrutetta. Voit lisätä keitetyn kinuskin sekaan rivin tai pari valkosuklaata, sekoita huolellisesti kunnes suklaa on sulanut. Tätä kikkaa käytin joskus kakun kuorrutuksessa, valkosuklaa tekee kinuskista vähän paremmin kuorrutukseen sopivan. Anna kinuskin jäähtyä sen verran, ettet polta sormiasi siihen. Dippaa donitsit kinuskiin ja nosta jäähtymään, voit myös laittaa ne hetkeksi jääkaappiin, jotta kinuski jähmettyy paremmin. Mulla oli niin kiire vieraiden odotellessa nälkäisinä, että pistin donitsit suoraan pöytään vähän valuvina.

Sokerikuorrute

4 rkl vettä
20g voita

4dl tomusokeria

(elintarvikeväriä)

Tästä kuorrutepohjasta syntyy pinkki päällinen pomada-donitseihin, sekä valkoinen pohja hasselpähkinälle ja sokerikiteelle. Tein itse tätä kaksi satsia, toiseen laitoin punaista väriä ja toiseen en mitään.

Sulata voi mikrossa samassa astiassa veden kanssa. Sekoita tomusokeri (ja elintarvikeväri) joukkoon. Kuorruta donitsit vaikkapa lusikan avulla. Jos lisäät kuorrutteen päälle hasselpähkinämurskaa tai värjättyä sokerikidettä, lisää se heti kuorrutuksen levittämisen jälkeen, tämä tavara jähmettyy nopeasti!

Kommentit

2 kommenttia
Avatar

San Franciscossa oli sellainen juttu kuin ”doughnut holes”, eli ne palat mitkä jää yli kun siihen donitsiin tekee sen reiän, paistetaan öljyssä ja tarjotaan ihan sellaisenaan. Ehkä jopa parempaa kuin itse ne donitsit!

Avatar

Ihana, että oot ehtinyt postailemaan taas. Voisitko tehdä ensiviikolla vaikka meidän päivä-postauksen tai videona ja sitten ne lasten kuulumispostaukset on tainnut unohua. Tai ainakin toisen lapsen?? Ihanaa Toukokuuta & tsemppiä parantumiseen!!<3 Kyllä sä siitä vielä yli pääset, oot rohkein ja urhein mimmi jonka tiedän! PUS, PUS<3

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä