Opi valokuvaamaan vartissa

[mittaustagi]

[conversionpixel campaign=’Olympus2016′ title=”]

Olen ollut jo 2,5 vuotta uskollinen Olympustyttö ja olenkin nyt ilokseni mukana Indiedaysin ja Olympus:n kampanjassa. Aloitin 2014 Olympus OM-D E-M10:stä ja siirryin tänä vuonna E-M1:seen, mutta nyt pääsin vihdoin testaamaan myös E-PL7 -kameraa, joka on monen bloggaajan luottokumppani viime vuosina kovan hypetyksen kohteena olleista PEN -kameroista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Syy siihen, miksi Olympus on mulle se ehdoton kameramaailman ykkönen, löytyy jo ensisilmäyksellä mitä tahansa Olympuksen kameraa katsoessa. Ne ovat niin ihanan pieniä. Tai no, parempi sana taitaa olla kompakti! Siinä missä järkkäriä yleensä joutuu raahaamaan isossa kameralaukussa, Olympus mahtuu hyvin vaikka pikkulaukunkin pohjalle, etenkin tämä supernäppärä E-PL7, joka kulkee myös täydellisesti Olympuksen Leather Collection -kameralaukussa, joka on suunniteltu mukautumaan täydellisesti kameran tarpeisiin, mutta palvelee samalla asuun kuin asuun sopivana iltalaukkuna. Olympus on pienen kokonsa ansiosta aivan loistava valinta vaikka juuri bloggaajille, sillä kameran pitäisi kulkea aina helposti mukana, mutta myös ihan kenelle tahansa, joka ei oikeasti edes tiedä kuvaamisesta muuta kuin AUTO -asetusten ikonin. Siinä missä puhelimella otetut kuvat ovat laadukkaimmankin puhelimen kanssa kuitenkin loppujenlopuksi vähän sumeita ja rakeisia, saa E-PL7 -kameran kanssa kaikista ihanista arkisista hetkistä kauniita muistoja, jotka ovat samalla niin laadukkaita, että niitä kelpaa esitellä muuallakin kuin kotialbumeissa. Avan syntyessä 2011 olisi tämä kamera tullut niin tarpeeseen! Jälkikäteen harmittaa tosi paljon, kun juuri siitä vauva-ajasta ei ole laadukkaita muistoja. PEN-kamerat kun eivät kuitenkaan vie laukussa tilaa paljon sen enempää kuin se kännykkäkään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

E-PL7 on on pienikokoinen micro four thirds -kiinnitteinen järjestelmäkamera. Siinä on täysin kääntyvä LCD -näyttö (öö, täydelliset selfiet?), sisäänrakennettu wifi (suoraan kamerasta instaan, hyvästi rakeiset kuvat!) ja tyylikäs keinonahkainen ulkoasu. Sitä on aloittelijankin helppo käyttää, mutta kameran kanssa on myös mahdollisuuksia oikeasti kehittää itseään kuvaajana.

Penin kaveriksi löytyy tosiaan Olympuksen verkkokaupasta paljon ihania Olympus Pen Accessory World -tuotteita, joilla saat kamerasta varmasti juuri omannäköisesi. Tyylikkäässä olkalaukussa E-PL7 on aina käsillä ja erilaisilla hihnoilla voit viimeistellä asusi niin, että kokonaisuus on kameraa myöten koordinoitu. Löytyypä myös objektiiveille kauniita kuvioituja säilytyspusseja. Minulta löytyy jo 25mm, 45mm, sekä pancake zoom -objektiivit, joita kaikkia suosittelen lämpimästi, mutta nyt ajattelin tilata vielä yhden pitkään harkitsemistani objektiiveista, heti kun onnistun päättämään kahden suosikin väliltä… Suosittelen 45mm ja 25mm objektiivia kaikille kuvaajille todella lämpimästi! Bloggaajille aivan nappivalinta, mutta nämä sopivat loistavasti myös ihan kotikuvaajalle, joka tahtoo saada laadukkaampia kuvia. Laadukkaan kiinteän polttovälin objektiivin hankkimalla pystyy jo kehittämään omia kuviaan todella pitkälle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Entäs sitten, jos nyt innostut ajatuksesta tilata itsellesi E-PL7 tai joku muu Olympuksen kamera ja haluat oppia perusteet valokuvauksesta? Mistä sitä oikein lähtisi liikkeelle? Tässä tulevat omat vinkkini!

Kameraa tilatessasi tilaa samalla kunnon objektiivi. Hyvä runko on tärkeää, mutta objektiivit merkitsevät kuvatessa jopa enemmän kuin runko! Laadukas runko menee tavallaan vähän hukkaan ilman laadukasta objektiivia, sillä et mitenkään saa siitä ihan kaikkea irti. Toki ihan vaan muistoja kuvatessa kevyempikin objektiivi käy hyvin! Suosittelen todella lämpimästi lähtemään liikkeelle m.zuiko digital 45mm 1:1.8 tai 25mm 1:1.8 -objektiiveista. Jos kuvaat sisällä tai muuten ahtaissa oloissa, on 25mm parempi valinta. Nämä ovat siis kiinteitä objektiiveja, joissa ei ole zoomia. 45mm on tietyissä olosuhteissa parempi valinta, koska siinä on pidempi polttoväli, mutta sen kanssa joutuu kuvatessa aina sitten peruuttamaan vähän kauemmas. Esimerkiksi sisällä lapsia kuvatessa käytän aina 25mm linssiä, mutta ulkona 45mm. 45mm on aina valintani, jos vain on tilaa peruutella.

Keskity kuvaamiseen. Tarkista tausta. Eihän kohteen takana ole mitään, mikä pilaa kuvan? Onko horisontti suorassa? Onko sekä pää, että jalat kuvassa? Kokeile erilaisia kuvakulmia!

Älä käytä auto-asetuksia. Silloin kuvaat vain tosi kalliilla pokkarilla. Kuvatessa kannattaa heti opetella kolme tärkeää asiaa, joiden kanssa pääset pitkälle: ISO, aukko ja suljinaika. Nyt tulee vähän vaikeaselkoisempaa asiaa:

ISO -arvo asetetaan Olympuksen kameroissa yleensä valintanäppäintä painamalla, jolloin näyttöön tulee näkyville kaikki tärkeimmät asetukset. Ideaalisti ISO on aina mahdollisimman alhainen. Pyrin pitämään ISOn aina 200-400 välissä, jos vain on valoa. Mitä isompi ISO-arvo, sitä rakeisempi kuva. Kun valoa ei ole saatavilla, on ISOa tietenkin nostettava. Mutta sitten täytyy aina samalla muistaa nämä kaksi muuta tärkeää asetusta, sillä näitä kolmea tasapainottelemalla saat aina täydellisiä kuvia.

Aukko on sama asia kuin F-luku. Mitä isompi aukko, sitä pienempi F-luku. Kun aukko on iso, se päästää paljon valoa läpi, eli kuvistasi tulee valoisia, sekä taustasta tulee kauniin sumea. Olympuksen kiinteissä linsseissä isoin aukko on yleensä F1.8. Itse pidän aika tasaisesti aukon aina 1.8-3.0 välillä, mutta alkuun päästäksesi voit vaikka asettaa F -luvuksi 1.8 ja antaa sen vain olla. Sitä voi sitten opetella myöhemmin säätämään tilanteen mukaan.

Suljinaika sitten taas menee käsi kädessä ISO -asetusten kanssa. Jos otetaan nyt esimerkkitilanne, jossa kuvataan ulkona auringonvalossa, eli valoa riittää vähän liiankin kanssa. Tällöin ISO -asetus saa olla pienin mahdollinen, usein 200 on hyvä. Suljinnopeus sitten taas saa olla nopein mahdollinen! Eli E-PL7 -kameran tapauksessa 4000. Mitä suurempi luku suljinnopeuden kohdalla lukee, sitä pimeämpi kuvasta tulee. Mutta pyrkimyksenä on kuitenkin aina saada mahdollisimman suuri suljinnopeus, sillä tällöin kuvasta myös tulee selkein mahdollinen. Mitä pienempi suljinnopeus, sitä tärähtäneempi kuva, mutta toisaalta myös sitä valoisampi. Pysyttekö yhtään kärryillä? Jos taas kuvataan sisällä vähän hämärässä, tulisi ISO-arvoksi esimerkiksi 640, jolloin kuvasta ei vielä tule kovin rakeinen, mutta valoa on enemmän kuin 200 arvolla. Suljinnopeus taas lasketaan sieltä auringonpaisteen vaatimasta 4000:sta vaikkapa 400:an. Aina kun kuvaat vähänkin hämärässä, kannattaa aukko olla F1.8, jolloin valoa pääsee läpi mahdollisimman paljon.

Pointtina siis on löytää etenkin ISO-arvon ja suljinnopeuden väliltä se täydellinen tasapaino, jolloin kuvasta ei tule liian tärähtänyt, eikä liian rakeinen. Kun nämä asiat vain opettelee, ne alkavat harjoituksen myötä tulla ihan itsessään. Aihetta on vähän vaikea selittää, mutta kun sen kerran oppii niin se myös jää päähän! Tätä kannattaa lähteä lukemaan kamera kädessä ja samalla laittaa niitä asetuksia, sillä tämä asia on ehdottomasti opittava käytännössä ja sitä pitää harjoitella!

Kun opit nämä kolme tärkeää suhdetta, sekä hankit hyvän kameran, pystyy kuka tahansa saamaan kauniita ja laadukkaita kuvia ihan kotioloissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja sitten loppuun vielä syitä valita Olympus muiden valmistajien sijaan? Tässä omat syyni tähän merkkirakkauteen:

Hinta. Kun kuvaat edes puoliksi tosissasi, Olympuksen hinnoilla kameravarustuksen päivittäminen on paljon realistisempaa.

No se koko. Kompakti Olympus kulkee aina helposti mukana, eikä käsi väsy niin nopeasti pidempiä tilanteita kuvatessa.

Objektiivit. Jos päätät päivittää kameraa, kuten vaikka minä siirryin E-M10:stä E-M1:seen, ei objektiiveja joudu vaihtamaan, sillä samat objektiivit sopivat kaikkiin Olympuksen kameroihin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oletko jo ihan myyty? Sitten vain kurkkimaan Olympuksen verkkokauppaan. Tuleeko teille mieleen muita hyviä vinkkejä aloittelevalle kuvaajalle? 🙂

Kommentit

19 kommenttia
Avatar

[…] Olympuksen ja Lifien kaupallisessa yhteistyössä, jonka ansiosta nyt tulee jatkoa viime vuoden valokuvauspostaukselle, jossa annoin omat vinkkini aloittelevalle valokuvaajalle. Tällä kertaa vuorossa on vinkkejä […]

Avatar

Kiitos tästä postauksesta! Tuli todellakin tarpeeseen, sillä en ole koskaan (ennen tätä) ymmärtänyt mitään noista asetuksista. Kirjoitit todella selkeästi 🙂

Avatar

Hei! Näytät noissa kuvissa älyttömän hyvältä,ja onkin pakko kysäistä vaatteiden alkuperää?

ps. oispa mullaki tommone pylly 😀

Avatar

Jestas mikä kroppa! Ai hiemanko olen kade noista muodoista!! :’D

Avatar

aika selkeesti kirjotettuja juttuja (: nää auttaa varmasti alottelijaa!
myös syväterävyys on sellanen juttu, josta kannattaa mainita. siihen vaikuttaa juurikin toi aukon koko. jos haluu sellasia ”blurri tausta”-kuvia, kannattaa olla iso aukko, mutta jos haluu pitkältäkin matkalta kaiken tarkaksi, aukon pitää olla pieni, jolloin suljinajan on oltava tietysti pidempi. ja isoakin voi huoletta heitellä isommaks, jos käyttötarkotus ei oo muuta ku pieni kuva omassa albumissa.

Avatar

Ihana luukki sulla! Upeet hiukset ja kroppa!!

Avatar

Moro! Hui tulipas hyvään saumaan tämä koodi! Itsellä on kakkos/koti kamerana tuo Olympus OM-D E-M10 ja siihen kaksi putkea, kitti ja 45mm… Nyt pitäisikin hankkia tuo 25mm! 🙂

Avatar

KIM K! sulla on kroppa jonka niin kovin moni toivois saavan itelleen. Ole ylpeä siitä ❤️

Avatar

Jeeeeeess! Tuli niin hyvään saumaan toi alekoodi! Itellä on kans e-m1, siihen 25mm, 75mm (mitä muuten suosittelen lämmöllä!) ja ihan perus 12-50mm kittiputki. Pitkään oon haaveillu 40-150mm pro putkesta, ja toi koodi kyllä nyt mahdollisti sen hankinnan. Lähti heti tilaukseen. Eilen just kävin sitä kysymässä melko suolaseen 1350e hintaan verkkokaupasta, mutta onneks sitä ei ollu saatavana. Jeeeess vielä kerran!

Ja hei toi sun pylly!! Omg.

Avatar

Haha, jostain syystä emojit ei näy tossa edellisessä kommenteissa (ainakaan mulle), joten selvennän vielä että sun pylly on upea. Sydänsilmäemojitähän. 😀

Avatar

Aivan ihana toi asu ja ole ylpeä noista muodoista! Ihanat noi hiukset! Voisitko tehdä postauksen miten hoidat hiuksiasi? Ovat niin hyväkuntoisen näköiset 🙂 ja jonain päivänä munkin on pakko saada tuo kamera..

Avatar

Voi että, tulipas hyvään saumaan tää juttu.. 😀 Olen kesän elänyt ilman älypuhelinta ja samalla myös ilman kameraa, koska ainut kamerani oli vanhassa puhelimessa, ja koko kesän mietin, ostaisinko uuden älyluurin, jossa olisi hyvä kamera, vai ihan oikean kameran, ja maanantaina päädyin hakemaan puhelimen 😀
Mihinkään kovin monimutkaisiin juttuihin mulla ei riitä mielenkiinto opetella, kun en ole mikään valokuvaajatyyppi, mutta olis noista lapsista kiva saada edes jonkinlaisia kuvia muistoksi.. Olisiko tää kuvissa esiintyvä kamera siis mulle hyvä.. 🙂 Millä kameralla noi kuvat on siis otettu?

Avatar

Apua, mistä toi toppi/body on? T-Ä-Y-D-E-L-L-I-N-EN

Avatar

Näytätpä aivan hirmuisen hyvältä postauksen kuvissa! Wow! Tuo tyyli sopii tosiaan sulle.

Avatar

(pahoittelen jo alkuun tulevaa kysymystulvaa 😀 ) Olen miettinyt vaihtavani nikonin d3100 järkkärin juurikin tähän olympuksen pen e-pl7, niin tuli kyllä niin hyvään saumaan tämä alennuskoodikin. onko sinulla kokemusta tuosta nikonin järkkäristä ja osaatko sanoa onko minun kannattavaa vaihtaa tuohon pen malliin? Ilmeisesti se kaikkein suurin ero näiden kahden kameran välillä on se, ettei tässä pen e-pl7 ole etsintä. Ja sen takia mietinkin että kun olen tottunut ottamaan kuvia etsimen kautta, osaanko ottaa kuvia enää niin että näen sen vain näytöltä 😀 Kuvia minulla tulee otettua paljon etenkin ulkomailla, ja joskus on raskasta raahata järkkäriä matkassa kaikkialla ja siksi tuollainen pieni kamera houkuttelisi. Onko sinulla kokemusta tuosta M.ZUIKO DIGITAL ED 14‑42mm objektiivista? Olisikohan se ihan riittävä objektiivi? Ja miten muuten osaatko sanoa olisiko tuo pen malli ihan sopiva kamera kuvaajalle joka on vielä melko aloittelija ja jonka kuvaushetket pääsääntöisesti osuvat vain ulkomaanreissuihin ja perhejuhliin 😀

Avatar

Moi! Kysymys ei ollut mulle, mutta en malta olla vastaamatta. 😀
Jos olet tottunut kuvaamaan järkkärillä ja etsimellä, miten olisi juuri tuo OM-D EM10? Olen itse kuvannut sillä puolisen vuotta, enkä kadu hiukkaakaan!
Tosin tuota kittiobjektiivia kadun… Olisi kannattanut säästää ne rahat ja ostaa vain runko! Eihän se kallis ollut, mutta eipä sille ole juuri tullut käyttöäkään… Kuvien laatu on aika heikko ja kuvankäsittelyssä menee (hermojen lisäksi) turkasesti aikaa. Minulla se on jäänyt laatikkoon… Jos haluat kuvata ulkomailla maisemia ja laajoja kuvia, saat sillä kyllä muistot säilöttyä. Silti ottaisin itse reissuun mukaan juuri tuon 45mm objektiivin. Ostin sen kameraa ostaessani toiseksi objektiiviksi ja käytän sitä aina ja kaikkialla! Minäkin olen huomannut sen vaativan aika turhan paljon tilaa, jos haluan kuvata vaikkapa jotain asetelmaa tai sisällä leikkiviä lapsia. Pienemmissä tiloissa harmittaa, kun ei saa haluamiaan kuvia tai kuvakulmia. Luulen, että olisit silti matkakuviisi tyytyväisempi tuolla 45mm (tai 25mm) kuin sillä 14-42mm.

Itse suuntaan alekoodin innostamana ostamaan nyt sen 25mm objektiivin ja kameralaukun! ”Säästyneillä” rahoilla voisi ostaa vaikka vielä jonkun laajakulmaisemman obiskan tuleville talvimaisemille… 😉

Avatar

Kiitos Nanna näistä vinkeistä! Täytyypä pistää harkintaan myös tuo OM-D EM10 kamera 🙂

Avatar

Hei! Tää postaus oli kyllä enemmänkin ku tarpeen! Ihan vastikään ostinkin ja tein lyhyehkön postauksen kyseisestä kamerasta tietämättömänä vielä oikeastaan, mihin kaikkeen tällä pystyy. Postaustoiveena vielä, jos saisi sinun ottamia kuvia objektiiveittain. Että periaatteessa esittelisit vähän niitä objektiiveja, mihin niillä pystyy käytännössä! 😉 Tästä ois todella todella suuri apu jatkoa ajatellen! Kiitos tästä! 🙂

Avatar

Kiva postaus ja hyviä vinkkejä. Mulla ollut epl7 jo yli vuoden..itsekseen harjoitellut mukana tulleella linssillä. Kunnes vasta äskettäin tilasin objektiivin siihen, vihdoin:) Voisikin tilailla jotain lisävarusteita vielä. Hyvä lisävinkki olisi valokuvauskurssit ja digikamera kirjat. Tilasin itselleni yhden järjestelmäkamera- kirjan.. kun ei ollut paljoa hajua eri asetuksista jne. Ja kameran (olympuksen) käyttöopas löytyy ainoastaan netistä. Joten hyvä olla jotain kättä pidempää apuna 🙂

Avatar

Heippa!

Olin tilaamassa tuolta Olympuksen verkkokaupasta mikrofoniadapteria omaan Olympukseen, ja olisin hyödyntäny tota alennuskoodia, mutta jostain syystä se ei toiminu. Eikös sen pitäny käydä myös lisävarusteisiin? 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä