Opi tuottamaan hyvää videosisältöä

[mittaustagi]

p1010001

Olen toiminut tänä vuonna ASUSin Brand Ambassadorina ja olin tämän kampanjan tiimoilta maanantaina taas ASUSin ja Microsoftin yhteistyössä järjestämässä The Next Level of Blogging -workshopissa. Näihin workshoppeihin voi tosiaan hakea mukaan kuka tahansa bloggaaja ja niitä on syksyn mittaan järjestetty kolme. Yksi workshop on vielä jäljellä joulukuussa!

p1010003-orf

Maanantain workshopissa käsiteltiin tällä kertaa vloggaamista. Meille oli aiheesta kertomassa Valtteri Sandberg, jolla oli hurjan paljon mielenkiintoista kerrottavaa vlogien ja Youtuben maailmasta. Aihe on mulle melko uusi, joten oli ihan mahtavaa kuulla näitä asioita joltain, joka oikeasti tietää oman kokemuksen kautta paljon hyödyllisiä vinkkejä. Olen tosiaan aina tykännyt videoista, vaikka kirjoittaminen onkin mulle se THE -juttu, ja tänä vuonna olen pyrkinyt tekemään videoita koko ajan enemmän.

p1010011-orf

Meillä on ollut koulussa käynnissä liikkuvan kuvan kurssi, joka on melkein ohi, ja olen siellä oppinut paljon hyödyllisiä taitoja videoiden tekemistä ajatellen. Moni näistä oppimistani jutuista tuli esille myös Valtterin neuvoissa! Sunnuntaina tosin tein niin huonolaatuisen videon, että voisi kuvitella sen olevan ensimmäiseni. Videoiden tekeminen on musta hirveän mielenkiintoista ja mieluummin olisinkin niissä juurikin taustalla tekemässä kuin itse pääosassa. Se kameralle höpöttäminen on mulle ehdottomasti sellainen juttu, jota pitää harjoitella. Välillä se tuntuu ihan luontevalta, mutta välillä ei. En oikein tiedä vielä, mikä on se mun oma juttu, mitä videoihin tekee. Mutta harjoitus tekee mestarin, joten pitäisi vain rohkeammin TEHDÄ! Sitä se Valtterikin sanoi, että kannattaa oikeasti harjoitella ja tehdä ensin vaikka pari harjoitusvideota, joita ei julkaise mihinkään.

p1010051-orf

Siinä missä olen nyt koulussa opetellut äänitystä, kuvaamista, editointia ja jopa vähän ohjaamista, tässä workshopissa saatiin kuulla enemmän niistä Youtubeen liittyvistä asioista. Tubettaminen terminä on mulle hirveän uusi ja mun täytyy tunnustaa, etten ole vieläkään ihan varma, miten tubettaja ja vloggaaja eroavat toisistaan. Vai eroavatko ne edes? Jos olen nyt oikein käsittänyt, niin Youtubessa on kanavia ja vlogit sitten taas ovat yksittäisiä videoita. Korjatkaa jos olen ymmärtänyt väärin! 😀 Tunnen oloni niin vanhaksi, kun mietin näitä asioita. Eli kuuluuko näitä Youtuben tähtiä sanoa tubettajiksi vai vloggaajiksi? En oikeasti tiedä. En ole ikinä seurannut Youtubesta ketään tai mitään, mutta ehkä pitäisi ruveta tutkimaan! Mulla kuitenkin videoiden tekemisessä on tärkeintä se, että haluan tehdä niitä. En niinkään välitä siitä, teenkö niitä oikein, mutta toisaalta olisi kyllä kiva tälläkin saralla kehittyä ja kokeneemmilta saisi varmasti hyviä vinkkejä ihan vaan jo heidän videoitaan seuraamalla.

p1010057-orf

Valtteri neuvoi meille muun muassa seuraavia asioita:

Grafiikka on Youtubessa tärkeää. Kanavan yleisilmeen tulisi olla kohdallaan ja videoille kannattaa tehdä erottuvat kansikuvat.

Videoita tehdessä olisi hyvä olla 2-3 valoa. 1 valo tekee rumat varjot ja keltaisessa keinovalossa kuvaaminen ei vain näytä hyvältä. Luonnonvaloa on Suomessa vähän hankala hyödyntää.

Mikrofoni on äänenlaadun kannalta erittäin tärkeä.

Harkitut visuaaliset lisät tekevät videolle paljon. Esimerkiksi taustaan kannattaa kiinnittää huomiota! Taustana voi käyttää vaikka erilaisia kankaita.

Suosittua sisältöä Youtubessa ovat mm. haasteet, tutoriaalit, asia- ja mielipidevideot, storytimet, vlogit, asuvideot jne. Ideoita voi löytää joka puolelta, vaikkapa blogeista. Monista blogipostauksista saisi hyvän videoversion!

Videon voi halutessaan myös käsikirjoittaa tai vaikka harjoitella ennen kuvaamista kerran läpi.

Tutorial -videot kannattaa pitää lyhyinä, kun taas esimerkiksi my day -tyyliset videot voivat olla pidempiä. Videon kestoon suhteutettuna tekeminen voi viedä moninkertaisesti aikaa, tunteja ja tunteja.

Materiaalia kannattaa tiivistää tiukalla otteella. Leikkaa välistä kaikki mietintätauot ja turhat lisäykset pois.

Videon alkuun kannattaa panostaa, sillä noin ensimmäisen 10 sekunnin aikana katsoja pitää vakuuttaa, että video kannattaa katsoa loppuun asti.

Videoita tekemään lähtiessä olisi hyvä olla laadukas kamera, iso muistikortti, kovalevy ja kaukolaukaisin.

p1010093-orf

Olen tosi pitkään miettinyt softboxien hankkimista jo ihan valokuvauksen kannalta, joten saattaa hyvin olla, että ne lähtevät pian ihan konkreettisesti hankittavaksi. Lisäksi tuo mikrofoni houkuttelee minua nyt hirveästi! Kamera, 64 gigainen muistikortti ja teran kovalevy minulta jo löytyykin, sekä tietenkin tämä huippu ASUSin läppäri. Editoinut olen nyt Premierellä, sillä opiskeluiden alkaessa ostin Adoben opiskelijapaketin, johon kuuluvat kaikki Adoben ohjelmat. Niitä kun tarvitaan koulussa aika paljon!

Videoiden tekeminen on työlästä, mutta antoisaa ja oli hirveän mielenkiintoista kuulla Valtterin mielipiteitä siitä. Iso kiitos siis Valtterille ja tietenkin ASUSille ja Microsoftille workshopin järjestämisestä! Tosiaan yksi workshop on vielä jäljellä ja se järjestetään 19.12. klo 16-18 Helsingissä. Workshopin aiheena tulee olemaan kävijämäärien kasvattaminen ja blogin hakukoneoptimointi. Voit lukea lisää workshoppien vinkkejä The Next Level of Blogging with ASUS -blogista, jossa voit myös hakea mukaan workshoppiin. Suosittelen tosi lämpimästi mukaan lähtemistä, toivottavasti nähdään joulukuussa! 🙂

p1010114-orf

Yhteistyössä Asus

Kommentit

3 kommenttia
Avatar

Hei,

hyvin oot parantanut postaustahtia ja sisältöä nyt marraskuussa, mutta mietityttää miksi käytät kaikissa kuvissa jotain tällaista utu-filtteriä tms.? Kuvat on raskasta katsottavaa kun aina tuollaisen harmaansävyisiä 🙂

Avatar

Mielenkiintoinen postaus! Itsekin innostunut nyt videoien tekemisestä. 🙂 Se on kyllä aikaa vievää puuhaa!

Avatar

Youtube on ihan huippua! Me ollaan päälle vuosi tehty miehen kanssa perhevlogia MILLI&ABE ja osan noista vinkeistä ja mietteistä voidaan täysin allekirjoittaa 😀 Tekeminen todellakin opettaa ja ennen kuin me julkaistiin yhtään videota, päätettiin kuukauden ajan harjotella kameralle puhumista joka ikinen päivä. Ja näin jälkeen päin on niin huvittavaa katsoa taaksepäin ”harjoitusvideoita” höpöttelyineen heh.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä