JOULUPÖYDÄN SUURIMMAT HERKUT TÄYSMAIDOSTA

 


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mummola, vanhukset, maaseutu, entisajat. Tällaisia asioista monelle tulee ensimmäisenä mieleen, jos puhutaan punaisesta maidosta. Teini-iästä parikymppiseksi asti punainen maito oli myös mulle juuri tällaista! Sitä tujua tavaraa, mitä käytettiin vanhemman väestön kodeissa. Omaan makuun ihan sopimatonta, kun kotona juotiin vain rasvatonta maitoa. Ja en minä kyllä punaista maitoa osaisi vieläkään juoda (muuta kun kaakaossa, mihin se sopii täydellisesti), mutta tuossa parikymppisenä sen alkoi vihdoin hokata, että punainen maitohan on aivan loistava tuote ruoanlaitossa. Nyt olenkin mukana Arlan ja Lifien kampanjassa, jonka tiimoilta pääsin testailemaan Hannan opissa Arla Luomu Täysmaitoa erilaisissa resepteissä ja näkemään, ettei täysmaito ole lainkaan huono vaihtoehto myöskään leivonnassa! Kuten tuossa ylempien kuvien fudgessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Arla Luomu Täysmaito on aitoa maitoa parhaimmillaan. Se on pastöroitu ja homogenoimaton, eikä siinä ole vakioitua rasvaprosenttia. Kuten raakamaidossa, Arla Luomu Täysmaidon rasvapitoisuus vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Kesällä rasvapitoisuus on alhaisimmillaan ja talvella korkeimmillaan. 3,8%-4,4% on rasvaprosentin vaihtelun haarukka. Tätä maitoa on käsitelty mahdollisimman vähän ja siksi se onkin ihanan luonnollinen. Täyteläisen kermainen maito sopii täydellisesti ruoanlaittoon! Aito maito tuo muiden elementtien maut ja koostumukset ihanasti esille, eikä siinä ole rasvattoman käsitellyn maidon huonoja puolia. Esimerkiksi heti alussa näyttämäni fudgen keittäminen oli äärettömän helppoa, kun ei tarvitse ihan koko ajan sekoittaa. Rasvainen maito kun ei pala niin helposti pohjaan.

Kirsikkana kakun päällä Arlalla on vain yhdeksän suomalaista luomutilaa, joilta maito tulee. Lehmiä hoidetaan ja ruokitaan luomusäännösten mukaan. Lehmien kasvatuksen tulee sääolosuhteiden mukaan perustua mahdollisimman paljon laiduntamiseen ja laitumien hyväksikäyttöön ruokinnassa, luomulehmät ulkoilevat päivittäin ja syövät siis tilan omien laitumien antimia. 60% luomulehmien rehusta tulee olla joko oman tilan tai lähitilojen kasvattamaa, tietysti luomusäädösten mukaisesti. Tästä johtuen luomumaidon maku saattaa vaihdelle vuodenaikojen mukaan riippuen siitä mitä lehmät ovat sillä hetkellä syöneet. Monet tilat kasvattavat apilaa koska se sopii hyvin luomuviljelyyn ja on lehmien mielestä herkullista. Arlan luomu täysmaito tulee tiloilta meijeriin Hämeenlinnassa, jossa se pastöroidaan ja pakataan. Siinä kaikki. Tuotteen rasvapitoisuutta ei vakioida ja maito on siis todella alkuperäisessä ja luonnollisessa muodossaan, mutta turvallisesti pastöroituna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Me ollaan jo useamman vuoden käytetty täysmaitoa puurossa ja lettutaikinassa, mutta nyt se pääsee meillä ehdottomasti myös monipuolisempaan käyttöön. Vaikka voisi Arla Luomu Täysmaidon sanoa olevan parhaimmillaan ihan niissä puuroissa ja taikinoissakin! Nimittäin sen maun ja koostumuksen eron kyllä oikeasti huomaa. Mutta kuitenkin, oli tosi kiva päästä Hannan johdolla kokeilemaan täysmaitoa jossain vähän erikoisemmassakin, eivätkä kokeiluni tule jäämään tähän. Nämä Hannan Arla Luomu Täysmaidolle tarkoitetut reseptit kun olivat aika isoja hittejä! Päästiin workshopin muodossa tekemään täysmaitopohjaista fudgea ja ricottaa, jotka sitten maustettiin itse oman makumme mukaan. Molemmista tuli aivan ihania, mutta tuo ricotta kyllä ansaitsi paikkansa mun sydämessä, jäin siihen ihan koukkuun! Ja tunsin oloni hirveän aikuiseksi, kun tein itse juustoa! Se oli ihan älyttömän helppoa, joten tuntuu hassulta, että lopputulos voi oikeasti olla näin hyvää. Ricotta-kuvatkin jäivät aika vähäisiksi, koska kotiin mukaan kuvattavaksi ja syötäväksi tarkoitettu ricotta pääsi loppumaan, kun löysin sattumalta repun sivutaskusta lusikan junassa istuessani, enkä voinut vastustaa sitä lumoavaa makua. Laitoin omaan ricottaani chiliä, valkosipulia, suolaa ja timjamia. Fudgeni sitten taas maustoin limellä ja merisuolalla ja siitäkin tuli aaaaaivan ihanaa! Ja tekeminen oli taas niin helppoa. Mun on pakko käydä ostamassa tollainen lämpömittari, jotta voin kotonakin tehdä sitä taas pian. Mutta pidemmittä puheitta, tässä teille reseptit:

Ricotta

7,5dl Arla Luomu Täysmaitoa
2,5dl Arla Luomu Kuohukermaa
0,5tl suolaa
2rkl sitruunan mehua

Mittaa kattilaan maito, kerma ja suola. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Juuri kun seos alkaa kiehua, käännä lämpöä pienemmälle ja lisää sitruunamehu. Anna poreilla pari minuuttia, ota pois hellalta, anna tekeytyä viisi minuuttia. Kaada seos harsolla vuorattuun siivilään ja anna valua huoneenlämmössä tunnin ajan. Mausta halutessasi ja siirrä kannellisessa rasiassa jääkaappiin. 

Mausteeksi esimerkiksi valkosipulia, chiliä, suolaa, pippuria, timjamia, muita yrttejä…

Fudge

1kg sokeria
2,5dl Arla Luomu Täysmaitoa
1,25dl Arla Luomu Kuohukermaa
1,25dl glukoosisiirappia
1tl suolaa

Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna. Keitä seosta keskilämmöllä, kunnes se on 114 asteista. Kaada fudgemassa jäähtymään 20 minuutiksi isoon kulhoon tai vuokaan. Kaavi seos monitoimikoneeseen ja vispaa 3 minuuttia. Voitele noin 20×20 -vuoka, tai vuoraa voipaperilla, ja siirrä fudge vuokaan jäähtymään. Kun fudge on kokonaan jäähtynyt, leikkaa se paloiksi.

Voit maustaa fudgen esimerkiksi suklaalla, pähkinöillä, lakritsijauheella, kuivatuilla marjoilla jne. Kiehumisvaiheessa voit lisätä seokseen vaniljatangon, kanelitangon tai tähtianista kiehumaan ja ottaa sen pois sitten ennen vatkausta. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Innostuitteko kokeilemaan näitä reseptejä? Suosittelen lämpimästi! Fudge sopii ihanasti vaikka joululahjaksi läheisille ja ricotta puolestaan taas nyt menee melkein missä vaan! Suosittelen kokeilemaan ricottaa esimerkiksi bruschetan kanssa, nam!

Käytetäänkö teillä täysmaitoa ruoanlaitossa? Tai vakuuttiko kenties tämä postaus, että Arla Luomu Täysmaito on kokeilemisen arvoinen? 😉

Yhteistyössä Arla

Kommentit

11 kommenttia
Avatar

Etkö sä ollut vegaanisuuden puolestapuhuja? Miten tää nyt istuu siihen? Muakin kiinnostaa kasvissyönti mutta kasvimaidot on aika mitäänsanomattomia 🙁

Avatar

yhh, meillä ei käytetä muuta kuin kasvimaitoja, koska eläinperäiset maidot on niin epäeettisiä. Ootko perehtynyt maitotuotteiden eettiseen puoleen? Itse äitinä en voisi kuvitellakaan että minut raiskataan ja mun lapsi viedään multa vaan sen takia, että toinen nisäkäs saisi multa maidot…

Avatar

No johan ny 😀 😀

Avatar

Hahahhaha

Avatar

Ilmeisesti Elina ja Mami90 ei siis ainakaan ole perehtynyt eettisyys asioihin liittyen maitoon…

Avatar

Tämä!! Sen lisäksi, että maidon tuotanto on epäeettistä, on se myös todella epäekologista. Karjatalous tuottaa erittäin suuren osan maailman kasvihuonepäästöistä.

Lehmän täytyy poikia vuosittain, jotta se tuottaisi maitoa. Se on sekä henkisesti että fyysisesti erittäin raskasta. Lisäksi se ei saa toteuttaa luonnollista tarvettaan hoivata vasikkaa, kun vasikat erotetaan emostaan heti syntymän jälkeen.
Lehmän luonnollinen ikä on n. 20 vuotta, maitoa tuottavat lehmät kuitenkin teurastetaan heti kun maidon tuotanto alkaa laskea, n. 4-6 vuotiaana.
Voisin kirjottaa tähän romaanin, mutta jätän tän nyt vaan tähän. Suosittelen kuitenki esim. kattoon netflixistä cowspiracy -dokkarin ja tutustumaan aiheeseen 🙂 http://vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/10-myyttia-maidosta

Avatar

Osasta mainitsemistasi asioista oon kyllä samaa mieltä, mutta jos nautoja eläisi luonnossa niin eikö lehmät silloinkin tulisi mitä todennäköisemmin joka vuosi tiineiksi? 🙂

Avatar

Tällänen käytös on syy siihen miks vegaaneilla on nii paska maine

Avatar

Ite käytän ruuanlaitossa täysmaitoa ja meillä sitä osa juokin. Tuo luomumaito vähän kallista omalle kukkarolle, mutta lapsuuden kodissa sitäkin joskus käytettiin:)

Avatar

Me haetaan navetasta maito ja juodaan koko perhe sitä. 🙂 käytän myös ruuanlaitossa yms.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä