NÄIN TEET IKIOMAN YKSISARVISEN

Innostuin Iinan ollessa raskaana kutomaan meidän tulevalle kummitytölle ja ostin eräänä päivänä kaksi kerää lankaa tietämättä, mitä niistä tekisin. Kotona sitten mietin, että näähän on ihan yksisarvisen väriset ja siitä se idea lähti! Tein siis vauvalle ikioman yksisarvispannan, ja isosiskoille tietty omat! Tämän pannan tekeminen oli aivan järjettömän helppoa, siinä onnistuu kuka tahansa! En ole ikinä virkannut, mutta sarven virkkaaminen meni kuin vettä vaan, kun vaan kurkkasin googlesta, miten perussilmukat menevät. Jos innostut niin kannattaa kokeilla, vaikka et olisikaan ennen puikkoja heilutellut! Vauvan pannassa meni muutama tunti, mutta tyttöjen pannat tein kahdessa tunnissa, eli tunti per panta. Kokeneemmalle neulojalle/virkkaajalle todella nopeaa hommaa, mutta aloittelijallekin erittäin lyhyt prosessi!

Panta

Luo 10 silmukkaa ja neulo pelkkää oikeaa, kunnes pituus on sopiva. Huomio mitatessa venyvyys ja etsi sopiva keskiarvo. Jos päänympärys on 50 senttiä, pitää pannan olla venyttämättömänä vähemmän kuin 50 senttiä ja venytettynä enemmän. Tiaran pannan tein 8 silmukalla ja Zeldan seitsemällä.

Pannan koristereuna

Virkattu koristereuna tekee pannasta nätimmän, mutta vähentää radikaalisti venyvyyttä, joten ota se huomioon jo pantaa neuloessa. Koristereunan virkkaaminen piilosilmukalla on helppoa. Luo yksi silmukka. Ota puikolle pannan reunasta ensimmäinen silmukka. Nyt sinulla on koukulla yksi virkattu silmukka ja yksi pannasta poimittu reunasilmukka. Kierrä lanka koukulle ja vedä kummankin silmukan läpi, nyt sinulla on puikolla yksi silmukka. Poimi taas seuraava silmukka pannasta ja jatka samalla tavalla. Vauvan pannassa on koristereuna, mutta isompien pannoissa ei, koska en tiennyt heidän tarkkaa päänympärystään.

Sarvi

Virkkaa valitsemaasi pannanleveyteen sopiva määrä ketjusilmukoita. Ala tehdä kiinteää silmukkaa tästä ketjusta, eli, puikolla on viimeisin virkkaamasi silmukka. Poimi ketjun seuraava silmukka, nyt sinulla on kaksi silmukkaa. Vedä lanka ketjusta poimimasi silmukan läpi. Nyt sinulla on taas kaksi silmukkaa. Vedä lanka kummankin silmukan läpi, nyt sinulla on yksi silmukka. Poimi seuraava ketjusta ja jatka näin. Sinun tulee virkata suunnilleen kolmion muotoinen pala, jonka reunat yhdistämällä siitä tulee sarvi. Minä en kaventanut virkatessa mitenkään, sillä aloitin vaan jokaisessa kerroksessa virkkaamisen ensimmäisestä silmukasta, joka ei ole puikolla, jolloin jokaiseen kerrokseen tulee yksi silmukka vähemmän ja muodosta tuli automaattisesti kolmio.

Ompelu

Jätä neuloessa pitkät päättelylangat ja ompele parsinneulalla pannan reunat yhteen. Täytä sarvi vanulla ja ompele se kiinni pantaan. Jos et täytä sarvea vanulla, virkkaa sarvi tiukoilla silmukoilla, jotta se on tarpeeksi kova pitääkseen muotonsa. Voit ommella pantaan yksisarvisen silmät parsinneulalla.

Kommentit

10 kommenttia
Avatar

Juu, jos noin paljon vaivaa termit, niin luulis olevan myös tietoa kutomisen ja neulomisen eroista.

Ja oikeastihan neule- ja virkkausohjeet on aika vaikea tekstilaji. Monesti vaikka käsityölehtiäkin lukiessa huomaa, että ammattilaistenkaan tekstit ei aina aukee ekalla silmäilyllä. Armoa nyt vähän kirjottajia kohtaan, tai ees vähän ystävällisempää kirjallista ilmaisua kiitos!

Avatar

Virkkaaminen ja neulominen (kutominen) on kaksi täysin eri asiaa. Tästä ei nyt saa mitään käsitystä kummalla tavalla panta on tehty.

Emilia Huttunen

Ööh? Tässähän lukee selkeästi, mitkä kohdat on neulottu, ja mitkä virkattu? ”Neulo pelkkää oikeaa” NEULOTTU

Avatar

Varmaan lähinnä hämmentää se, että oot varmaan vahingossa käyttäny yhessä kohtaa virkkuukoukustakin sanaa puikko, joka taas viittaa neulomiseen! Siinä kohtaa itsekin jouduin palaamaan pari riviä taaksepäin ja tarkistamaan kummasta tekniikasta olikaan kysymys! Muuten kivan selkeästi kirjoitettu ohje ja kiva, että jaat tällaisia blogissa! Aivan ihanat pannat ja musta tosi söpö ja omaperäinen idea tehdä vauvalle tuollainen. Kaikki kolme tyttöä ovat ihan supersöpöjä suloisissa pannoissaan <3

Avatar

Ei tiedä. Kun kirjoitat ihan sekaisin koukusta ja puikoista. Lue uudestaan koko kirjoitus. Puikoilla kudotaan/neulotaan, yhdellä koukulla virkataan.

Avatar

”aloitin vaan jokaisessa kerroksessa virkkaamisen ensimmäisestä silmukasta, joka ei ole puikolla”

Eli häh?

Avatar

”En ole ikinä virkannut, mutta sarven virkkaaminen meni kuin vettä vaan, kun vaan kurkkasin googlesta, miten perussilmukat menevät. Jos innostut niin kannattaa kokeilla, vaikka et olisikaan ennen puikkoja heilutellut!”

What?!

Avatar

Hei Kässä, eikös tässä pannassa ole tehty osa neuloen ja osa virkaten: pään ympäri menevä pantaosa on neulottu, mutta ainakin koristereuna ja sarvi on virkattu? Näin mun mielestä ohjeista käy ilmi. 🙂 Ja varmasti voi soveltaa ja tehdä kokonaisuudessaan vain virkaten tai vain neuloen, jos jompi kumpi on mieleisempi tekniikka. 🙂 Mutta nyway, kiva idea, Emilia!

Avatar

Ja kutominen ja neulominen on myöskin aivan eri asioita. Mattoja kudotaan, pipoja neulotaan 😀

Avatar

Jos ohjeet saisi vielä kuvina olisi huomattavasti selkeämpi 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä