TARHATÄTIEN KEVÄTLAHJAT

Huomenna on meidän lasten VIIMEINEN päiväkotipäivä ja torstaina alkaa kesäloma, jee! Vihdoin se odotettu kesäloma on täällä, ihan huikeaa! Vaikka mulla onkin vielä pari kouluhommaa, joita olen lykännyt ja lykännyt… Mutta ei niissä menee sitten yhtä kokonaista päivää kauempaa enää!

Tässä on samalla tosi haikea olo, sillä syksyllä molemmat lapset vaihtavat ryhmiä, eikä heillä ole enää ketään tuttuja hoitajia. Poikkeuksellisesti Nompunkaan ryhmään ei siirry ketään tuttua, mutta toivottavasti uudet hoitajat ovat yhtä ihania kuin vanhat! Tähän mennessä meillä on ainakin ihan jokaisessa ryhmässä ollut aivan ihanaa henkilökuntaa.

Olen aina arvostanut kaikkien lastemme hoitajien työtä ihan hirveästi (kyllä, viittaan kaikkiin hoitajina, tästä kun viime keväänä joku pahoitti mielensä, sillä tottapuhuen en edes muista, kuka ryhmästä on lastentarhanopettaja) ja olen ehdottomasti näiden kevään ja joulun muistamisien puolella. Suomalaisena sitä ei tule sanottua tarpeeksi, tai ollenkaan, kuinka paljon oikeasti arvostamme heidän tekemäänsä työtä, joten mulle on tärkeää sitten ainakin keväällä viedä kaikille jotain, ja kirjoittaa mukaan muutama sana siitä, mitä se meille merkitsee, että he ovat mukana kasvattamassa meidän lapsiamme.

Voin ihan rehellisesti sanoa, että ilman päiväkotia meidän lapsemme olisivat ihan eri tasolla kaikenlaisen tietämyksen ja taitojen kanssa. Päiväkodin henkilökunta on iso osa heidän elämäänsä, ja lapsille nämä aikuiset ovat ihan yhtälailla tärkeitä, kuin esimerkiksi kaikki tädit ja isovanhemmat. Eivät he erottele, että onko joku ihminen palkattu huolehtimaan heistä. Mieti nyt sitä pienen lapsen ajatuksenvirtaa. Sydämeni murtui tänään, kun näin Avan ilmeen hänen tajutessaan, etteivät samat hoitajat enää ole hänen eskariryhmässään syksyllä. Kaikilla päiväkodin lastenhoitajilla ja opettajilla on hirveän tärkeä rooli näiden ihmistaimien elämässä, ja vaikka minustakaan ei kohtalaisen ujona yksilönä ole päivän päätteeksi kertomaan, että olen hirveän kiitollinen siitä, miten he ovat lasten elämässä turvallisen aikuisen roolissa, niin näin minä voin kuitenkin sen arvostuksen näyttää. Lahjomalla!

Pitäydyin tänä vuonna suosituksi havaitussa perinteessä ja ostin kumpaankin ryhmään ison kahvihuonepaketin. Rankan päivän keskellä ei montaa taukoa tule, joten sitten kun tauolle pääsee, on ihanaa saada ottaa siitä kaikki irti. Tänä vuonna kasseista löytyy erilaisia vitamiini- ja kivennäisvesiä, mehukeittoja, keksejä, välipalakeksejä, proteiinipatukoita, pähkinöitä, pähkinä-marja-sekoituksia, kahvia, teetä, suklaata, karkkia ja lehtiä. Kuvissa on siis yhden kassin sisältö. Näihin kaikkiin meni yhteensä 110 euroa, joten sanoisin tämän olevan erittäin kohtuullinen hinta lasten elämän tärkeiden aikuisten kiittämisestä!

Vähän jo jännittää taas huominen, kun ikinä kesän alkaessa ei oikein osaa siinä hetkessä sanoa mitään järkevää, mikä oikeasti kertoisi siitä, mitä tunnen, mutta toivottavasti lahja (ja kortti) auttaa sen sanomisessa. Tiedän, että lapsilla tulee kova ikävä hoitajia, ja mulle tulee iso haikeus, mutta joka vuosi tästä ollaan selvitty ja rakastuttu uuden ryhmän henkilökuntaan, joten ihan varmasti näin käy taas.

Ihanaa alkavaa kesää kaikki <3

Kommentit

24 kommenttia
Avatar

Heips, lastentarhanOPETTAJA.
Kyllä meidän päikyssä kuulee puhuttavan tarhantädeistä. Ihan hoitajien ja opettajienkin suusta.
Nimimerkillä Tarhatäti

Avatar

Woot! 110€ hoitajien lahjoihin ja just pari päivää sitten kerroit säästämisestä! Pienemmälläkin voi henkilökuntaa muistaa, nämä kassit voisivat olla esim pienemmät ja silti varmasti kivat. Ja päikyssä on monia, joilla työsopimus päättyy aina keväisin, he eivät näin ollen pääse nauttimaan näistä kahvihuonejutuista.

Avatar

Ohoh paljon menee rahaa hoitajille. Hääbudjettiin olisi säästynyt paljon rahaa 🙂 noh jokainen saa antaa miten tykkää ja sekin on ok ettei anna mitään. Kiitos ja hymy on ilahduttavia itsessään. Ovat varmasti kyllä kiitollisia kahviherkuista.

Avatar

Tämä tarhaope ei ainakaan loukkaannu yleisnimestä ”hoitaja”, vaikka näistä nimikkeistä käydäänkin nykyään aikamoista vääntöä. Eikä meilläkään varmaan kaikki vanhemmat muista meidän titteleitä, kun kaikki kuitenkin osallistutaan lasten kasvatukseen.
Ihana ja runsas paketti, harmi vaan että nykyisten säästötoimenpiteiden takia mulla on tällä hetkellä tasan yksi kahvitauko kolmessa viikossa (aina iltapäivän ”tauon” aikaan joko lähtenyt jo kotiin tai valvomassa lasten unta) ilman lapsia ympärillä 😀

Avatar

Woooou!! Todellista lahjontaa, mä olisin ainakin aivan myyty jos tommosen paketin sais! 😀 ja siis oletan että YKSI tällainen kassi tulee yhteisesti kaikille ryhmän hoitajille, eli mitä, kolmelle? Plus mahdolliset avustajat? (ja 110 € maksoi tavarat kahteen kassiinko?) Eli loppujen lopuks ei niiiiiin kallista kuitenkaan per hlö. Tuleehan sekin maksamaan jos jokaiselle ostaa jonkun kukkasenkin. Ja jaettu ilo on tuplasti kivempaa, verraten siihen että yksin viet jonkun lahjan omaan kotiisi. Olisi ihanaa hyökötä työkavereiden kanssa tuollaisen kassin kimppuun kahvitauolla. 😀 mutta toki komppaan myös edellisiin, vähempikin riittää, pelkkä sydämellinen KIITOSkin lämmittää todella paljon!! ❤️

Avatar

Hei,
ihan ystävällisesti huomautan, että tiedäthän lastentarhaopettajien opiskelevan yliopistossa 5vuotta. Tämä on korkeampi tutkinto, mitä itse edes opiskelet. Etkä siltikään arvosta heidän pedagogisia taitojaan ja ammattiosaamista. On kaksi eriasiaa olla hoitaja kuin opettaja. Toki on arvovalinta haluatko erottaa hoitajan ja opettajan? Voisitko siis selveltää miksi näet ammatikoulututkinnon ja korkeamman yliopistotutkinnon samalla viivalla, tämä olisi mielenkiintoista tietää. Terveisin 2vuotta varhaiskasvatusta opiskellut. Ps. Ihana idea muistaa hoitajia ja opettajia, heidän työnsä on tärkeää! Lisäksi haluaisin sanoa aiemmille, että eikö ole jokaisen oma asia, millaisella pudjetilla päiväkodin henkilökuntaa kiittää.

Avatar

Ihan ystävällisesti tähän huomautan että lastentarhanopettajan pätevyyden saa esimerkiksi opiskelemalla kasvatustieteen kandidaatiksi (laajuus 180op eli kolme vuotta).

Avatar

Eikös lastentarhanopettajat lähtökohtasesti oo kandeja eli vaan 3 vuotta opiskelleita?!

Avatar

Ihan ystävällisesti kysyn vaan, että mikä tarve on aina vääntää tästä samasta asiasta? Joka kerta kun luen aiheeseen liittyviä juttuja netistä niin joku on siellä läähättämässä kuinka lastentarhanhoitaja ja -opettaja on aivan eri asia. Jokainen ihan varmasti tietää sen. Onko tämä siis jotain oman egon pönkittämistä kun pitää tehdä selväksi, että oma ammattinimike on niin paljon toisen omaa ylempänä? Opetetaanko siellä tarhassakin lapsille, että nuo henkilökunnan jäsenet on sitten ala-arvoisemia kuin nuo toiset. Te ihan kaikki hoitajat ja opettajat olette täysin samalla viivalla niille lapsille. Kukaan heistä lapsista ei pidä sinua parempana kuin lastentarhanhoitajia. Lisäksi blogitekstissä oli jo valmiiksi huomautettu että joo, kaikkiin viitataan nyt hoitajina, vaikka osa onkin niitä opettajia. Tämä fakta oli siis jo tiedossa. Itse en muista, kuka oman lapseni tarhan henkilökunnasta on opettaja ja kuka hoitaja. Enkä siitä edes välitä. He ovat kaikki minulle saman arvoisia. Joten jos sitä omaa egoa on tosiaan näin kovasti pönkitettävä niin suosittelen valitsemaan sille sopivamman alan. Tarhassa kun yleensä puhekielessä on töissö vain tätejä ja hoitajia.

Avatar

Eikö pudjetti kirjoiteta b:llä……..
Uskon että kukaan ei tarkoita pahalla jos ei tiedä kuka on hoitaja ja kuka opettaja ja kokenut lastentarhaopettaja varmasti tietää itse arvonsa, eikä ota tällaisia asioita loukkauksena.

Avatar

Hyvä 2 vuotta varhaiskasvatusta lukenut, lastentarhanopettajan pätevyyden saa kyllä 3 vuoden yliopisto-opinnoilla tai 3,5v AMK-opinnoilla. 🙂

Avatar

Teksti ja arvostus meidän työtä kohtaan lämmittää sydäntä 🙂 huomenna on myös oma ”viimeinen työpäiväni” päiväkodintätinä, kunnes sitten syksyllä taas työt/sopimus jatkuu, vanhojen tuttujen ja uusien lasten opettajana. Haikea fiilis myös meille hoitajille, kun pienestä asti tuntema lapsi siirtyy isompien ryhmään, tai vaihtaa päiväkotia… voi olla että huomisesta ei silmät kuivana selviä 😉

Avatar

Ihanaa, että joku muistaa tarhantätejä kunnolla! Heillä on raskas ja niin älyttömän tärkeä työ, jota vähätellään aivan liian usein. <3

Avatar

Heips Emilia,

Päiväkodissa ei ole tarhatätejä 🙂 Et tule koskaan kuulemaan päiväkodissa puhuttavan tarhatädeistä. Me olemme päiväkotiapulaisia, lastenhoitajia ja jopa yliopistokoulutuksen käyneitä lastentarhanopettajia. Ihanat lahjat olet hankkinut lastesi päiväkodin työntekijöille, ja puheestasi huokuu arvostus ja kunnioitus heitä kohtaan.

Puhutaanhan silti asioista niiden oikeilla nimillä, tarhatätejä kun ei ole olemassa.

Nimimerkillä, lastentarhanOPETTAJA

Avatar

Täällä kanssa yksi kenelle kaikki päiväkodissa työskentelevät ovat niitä ”tarhatätejä”, lapselle kun tulee puhuttua yleiskielellä nimenomaan niistä tädeistä jotka siellä päiväkodissa työskentelevät. Enpä itse ainakaan ole koskaan kulluut lapsen kutsuvan heitä lastentarhanopettajiksi tai päiväkotiapulaisiksi. 🙂 Samoin kun puhun lapselle kaupassa työskentelevästä kassatädistä tai myyjästä, enkä välttämättä ota huomioon hänen mahdollista merkonomin tai tradenomin koulutusta 🙂 mieskin on lapselle ihan vain tuttavallisemmin ”metsämies” vaikka virallisesti häntä pitäisikin ilmeisesti kutsua metsuri-metsäpalvelujen tuottajaksi 🙂

Avatar

Mä puhun lapselle ”päiväkodin aikuisista” ja tietysti myös heidän nimillään. Tätejä ovat minun siskot. Jostain syystä oon ollu tarkkana siitä, etten ”tädittele” muita. Joku kadulla vastaan tuleva saattaa olla nainen, lapsi, mies tai ihminen meidän puheessa.

Avatar

Hassua hiusten halkomista. En minäkään ole opettaja vaan aineenopettaja, mutta en koe tarpeelliseksi korjata, jos vanhemmat minua ”opeksi” puhuttelee. Toki viralliset tekstit ja vastaavat tilanteen ovat erikseen, mutta yleisellä tasolla arkielämän keskusteluissa ja erityisesti lapsille puhuttaessa on turhaa viilailla.

Ja itse aiheeseen, todella kiva lahjaidea ja itse ainakin arvostaisin enemmän juurikin tuollaista pakettia, entä askarteluja yms. Toki askartelutkin on kiva idea, mutta opettajien kaapit olisivat aika täynnä, jos jokainen toisi sellaisen. Ja jokaisen oma asia ostaako jotain vai ei, mutta hienoa, jos jollakin on mahdollista panostaa. Lämmittää varmasti vastaanottajien mieltä.

Avatar

:DDDDDDD

Älä välitä Emilia. Aina on mielensäpahoittajia…

Avatar

Kommentoinu jo tuossa yhteen aiempaan kommenttiin pakko lisätä vielä tähän.

Siis onko se oikeasti niin kamalaa vaikka vanhemmat kutsuisi teitä kaikkia tarhatädeiksi?
Ei kukaan sillä varmasti tarkoita vähätellä kenenkään työpanostusta.
Vai onko tässä kyse siitä, että kun kokemusvuosia ja ikää kertyy, niin se ei ole enää niin tarkkaa…

Itse olen yliopiston käynyt ja muut toimistollamme ovat trandenomeja tai merkonomeja, pääosa asiakkaistamme ei tiedä titteleidemme eroa ja minullekin riittää, että se näkyy palkassa ja kaikki tietävät vastuu alueensa, en korjaile jos minua nyt kutsutaan vaikka sihteeriksi.

Avatar

Mua alkoi just pelottaa, jos oma titteli on päiväkodin työntekijälle noin tärkeä, niin miten se mahtaakaan näkyä työnteossa. Itsellä kokemusta opiskelijana eräässä päiväkodissa, kyllä eräs mahtava lastentarhaopettaja teki käytöksellään selväksi, etten ole mitään.

Avatar

Hauska idea ja varmasti jokaiselle hoitajalle pussissa jotain mielekästä 🙂

Ja vaikka joku hoitaja lopettaisikin nyt keväällä niin varmasti hän voi sillon napata kasasta mukaan jotain hänelle sopivaa. Itse vien yleensä kukkakimput, talvella saivat huulirasvan ja käsirasvaa. Viimeksi annoin herkkupussukat rentouttavaan iltaan työpäivän jälkeen 😀

Itse tykkään antaa sellaista mille itsekin olisi käyttöä tai olisi kiva itsekin saada. Esineet tm. koristejutut jätän suosiolla siksi kauppaan.. Herkut ja kukat toimii aina 🙂

Avatar

Mua ei opena myöskään kiinnosta, sanotaanko mua tädiksi, hoitajaksi, opeksi tai miksi ikinä lapset keksivätkään. Toivoisin kuitenkin, että jonain päivänä vanhemmat lakkaisivat puhumasta tarhasta. Mun mielestä se kuulostaa vaan hirveän ikävälle. Ihan kuin päiväkoti olisi pelkkä aidattu häkki, johon lapset päivän ajaksi tarhataan säilöön. Jotenkaan en itse haluaisi koskaan sanoa omille lapsilleni, että viedäänpäs teidät nyt tarhaan. Ehkä paras oli, kun näin kerran jossain, kun työkkärissä oltiin kirjoitettu lto:n tilalle lastentarhaajanohjaaja tms. :’D

Ja mitä noihin muistamisiin tulee, niin onpa tosiaan ollut kallis, mutta kukin toki tavallaan. Mun mielestä on vähän jopa kiusallista ottaa vastaan perheiltä lahjoja. Työtähän me vain tehdään, vaikka suurella sydämellä tehdäänkin ja saadaanhan me palkka kuukausittain. 🙂 Toki on omalla tavallaan ihanaa, kun muistetaan ja osoitetaan ainakin näin, että arvostetaan sitä, mitä on tehty. Mutta kyllä tänäänkin koskettavin ja ihanin palaute oli pitkä ja aito halaus lapselta, joka jäi lomalle. Siitä vierähti kyynel poskelle ja sitä muistelen vielä vuosienkin päästä – en sitä kauniisti paketoitua lahjaa, vaikka sitäkin arvostan.

Avatar

Mä olen sanaton. Eikai kukaan esim. kaupan kassalla työskentelevä merkonomi suivaannu siitä, jos heitä sanotaan kaupantätiks/setäks??
Vai onko näillä mielensä pahottaneilla oppineilla ammattilaisilla, käynyt edes mielessä että kauppojen työntekijöilläkin voi olla alan koulutus?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä