VUOSI HÄIHIN – VIHKIPAIKAN VALINTA

Tuntuu, että ihan hetki sitten laitoin tänne kuvan meidän kihlasormuksista ja vähän myöhemmin ilmoitin hääpäivän. Jännitys oli hurjaa, kun häihin oli 1,5 vuotta aikaa ja suunnitelmat alkoivat hahmottua ja selkeytyä jatkuvasti. 1,5 vuotta tuntui pitkältä ajalta, ja sainkin jatkuvasti kuulla, että olen ihan liian ajoissa, vaikka tosi asiassa olin todella myöhässä! Häitä kun pitäisi tällä kokemuksella alkaa suunnitella ihan viimeistään 2 vuotta ennen hääpäivää. Isot varaukset saisi tehdä jo 2,5-3 vuotta ennen!

Nyt ollaan vihdoin (tai oikeastaan yllättävän nopeasti) siinä tilanteessa, että häihin on perjantaina tasan vuosi aikaa, ja täällä Turussa saa vihdoin varata kirkon! Meille on ollut varattuna jo tammikuusta Liedon kirkko, jonka sain lukuisien epätoivoisten puheluiden jälkeen meille. Oli siis ihan älyttömän vaikeaa saada sieltä ketään kiinni! Mutta nyt perjantaina yritetään vielä saada parempi vihkiaika täältä Turusta. Toivottavasti onnistutaan, ja voin sitten perua tuon Liedon ajan! Turku kun olisi paljon käytännöllisempi myös sijainnin puolesta.

Ollaan pohdittu paljon näitä vihkipaikkoja, ja meidän ykkösvalintamme on nyt sitten perjantaina Turun Tuomiokirkko. Se on Suomen ainoa keskiaikainen katedraali ja se on upea. Olen kuvannutkin siellä yhdet häät ja massiivinen Tuomiokirkko sopisi täydellisesti meidän häidemme fiilikseen ja teemaan. Pitkää pitkää käytävää kävellessä saisi myös rauhassa fiilistellä sitä hetkeä, kun Topias näkee minut ensimmäistä kertaa valkoisessa puvussani, ja minä näen hänet seisomassa alttarilla. Toisaalta siinä jää enemmän aikaa Topiakselle juosta karkuun!

Tuntuu niin hurjalta, että häihimme on enää vuosi aikaa. Jos tämä ensimmäinen puoli vuotta meni näin nopeasti, tulee varmasti tämä vuosikin menemään ihan hujauksessa! Toivon todella, että onnistun saamaan meille hyvän vihkiajan perjantaina, joten kaikki peukut ja onnentoivotukset ja sormien ristimiset tulevat tarpeeseen!

Onko joku teistä mennyt Tuomiokirkossa naimisiin? Istuivatko vieraat teillä noilla etuosan tuoleilla, vai kirkon penkeillä? Ajattelin kysyä, että onnistuisiko vihkimistä suorittaa tuossa vanhan alttarin paikalla, sen sijaan, että se on tuolla kappelissa… Se kun tuntuu olevan niin kaukana! Mutta saas nähdä miten käy, että saadaanko edes Tuomiokirkkoa. Meillä on toki lista varakirkoista, mutta yritän olla optimisti!

Kommentit

15 kommenttia
Avatar

Tätä minäkin olen aina pohtinut! Kaunis kirkko, mutta hemmetin epäkäytännöllinen sen kannalta, että vieraat eivät kyllä nää yhtään mitään.

Avatar

Moikka! Meidät vihittiin viime kesänä tuomioikirkossa ja vieraat istuivat alttarin molemmin puolin (meillä vieraita vain 40, sinne ei kovin iso porukka mahdu) Jos vieraat olisivat istuneet siellä kauempana tuoleilla tai kirkon penkeilllä, niin ei ketään olisi kuullut mitään ja juuri ja juuri ehkä nähnyt. Toisaalta vain mieheni (mikä on tietysti tärkeintä) näki minun kävelevän alttarille isäni kanssa (alttari kun on niin piilossa siellä edessä) Tuomiokirkko on aivan ihana ja kaunis paikka, mutta suosittelen tosiaan pohtimaan käytännöllisyyttä ennen varaamista 🙂

Avatar

Piti vielä tarkentaa, eli siis vieraat eivät nähneet alttarille kävelyä oikeastaan ollenkaan, mutta tärkeintä oli, että vihkiminen muuten näkyi ja kuului varmasti kaikille 🙂

Avatar

Serkkuni ja hänen puolisonsa vihittiin Turun tuomiokirkossa. Vieraat istuivat juuri noilla etuosan tuoleilla. En tosin muista, istuivatko kaikki niillä vai kuunneltiinko vihkimistä myös kirkon penkeiltä. Pari vihittiin mainitsemassasi kappelissa, mikä tuntui kieltämättä oudolta, sillä se oli niin kaukana ja hieman ”piilossa”.

Tsemppiä kirkon varaamiseen! 🙂

Avatar

Heippa! Olin viime kesänä kaksissa häissä Turun tuomiokirkossa. Toisissa vieraat istuivat etuosassa kappelissa (vieraita oli noin 60) ja toisissa ihan kirkon penkeillä (vieraita noin 80). Kappelissa istuessa ei nähnyt sisääntuloa ollenkaan, mutta vihkitoimituksen ja hääparin hymyt ja eleet näki hyvin. Kun taas kirkon penkeillä istuessa näki sisääntulon, mutta ei sitten kuullut eikä nähnyt kovin hyvin itse toimitusta. Jos teillä on laulaja kirkossa, niin hänelle ehdottomasti mikrofoni. Laulu ei muuten kuulu. Harmittaa kun toisissa häissä oli laulaja eikä hänen äänensä kuulunut yhtään, vaikka hänellä on kova ääni, mutta laulu vain kaikui kirkon seinille. Jälkeenpäin pappi oli laulajalle sanonut, että eikö kukaan tarjonnut sinulle mikrofonia. No eipä tarjonnut. 🙁
Tuomiokirkko on kyllä erittäin kaunis ja varmasti hyvä valinta. 🙂 Siellä saa muuten heittää riisiäkin ja tuomiokirkon ympäristössä tulee kauniita hääkuvia. Voi heti räpsäistä muutaman. Kuulutteko muuten tuomiokirkkoseurakuntaan? Silloin pääsisitte edelle muista varaajista. Näin on ilmeisesti kaikissa seurakunnissa.

Avatar

Mua jotenkin samaan aikaan huvittaa ja kiukuttaa toi sun aikataulupanikointi. Joo häihin saa meneen just sen verran aikaa kun siihen sitä aikaa varaa. Mutta meidän häät järjestettiin päivälleen tasan puolessa vuodessa, saatiin just kaikki se mitä haluttiin juhlapaikkaa myöten ja ne oli ihanat häät! Että ei todellakaan aina tarvi kuluttaa sitä 2-3v siihen että saa haluamansa unohtumattomat juhlat!

Avatar

Hei Mimmi,
Riippuu kyllä ihan tosi paljon häiden ajankohdasta, paikkakunnasta ja parin omista toiveista, käytettävissä olevista resursseista ja odotuksista häiden suhteen, kuinka paljon etukäteen on hyvä olla liikenteessä.
Jos on mielessä joku yksi tietty tila tai paikka, mihin vihkimisen tai hääjuhlan haluaa järjestää, on luonnollisesti parempi olla ajoissa liikenteessä, ettei tarvitse tinkiä niistä puitteista, jotka kokee tärkeäksi. Jos taas ei ole niin väliä ja paikka kuin paikka sopii, ei varmastikaan tarvitse kiirehtiä. Usein myös ne kesän sesonkiajat, kesälauantait, varataan ensin, eli jos kesän ja sesongin ulkopuolella pitää häät niin silloin voi suht lyhyemmällä aikavälillä onnistua varaus. Myös paikkakunta vaikuttaa: Helsingissä ja isoissa kaupungeissa juhlapaikat ja kirkot buukataan aivan varmasti nopeampaan tahtiin täyteen kuin pienemmillä paikkakunnilla. Myös tietyt kellonajat on suositumpia kuin toiset, joten tiettyä kellonaikaa syystä tai toisesta toivovan on syytä olla kärppänä varailemassa. Ajoissa liikkellä olemisesta voi olla myös se hyöty, että hintoja ja vaihtoehtoja on mahdollista vertailla ja tehdä sen mukaan valintoja, lyhyemmällä aikavälillä valinnan varaa palveluissa ja tuotteissa ei välttämättä ole niin hyvin valinnan varaa eikä aikaakaan vertailla, kilpailuttaa ja tehdä hankintoja ja ostopäätöksiä. Kaikilla ei ole myöskään varaa maksaa lyhyen ajan sisään isoja hankintoja, varauksia tai palveluita kerralla, vaan budjetti kestää paremmin pitkälle ajalle jaettuna – ja ehtii säästää enemmän!
On hienoa, että olet itse saanut järjestettyä häät sinulle itsellesi sopivassa aikataulussa. Jollakin muulla on sitten taas järjestämisen suhteen eri tarpeet kuin sinulla… 🙂 Häät saa järjestettyä neljässä viikossa, neljässä kuukaudessa tai neljässä vuodessa – kenenkään ei tarvitse siitä kiusaantua, jokaisella on erilainen lähestymistapa, budjetti ja odotukset häiden suhteen, mitkä aikataulua määrittävät.

Avatar

Kesälauantaina meidänkin häitä vietettiin, tosin kylläkin pienemmällä paikkakunnalla. Mun pointti olikin tossa kommentissa se, että Emilian panikointi ajan kanssa antaa todella väärää kuvaa; häät on mahdollista järjestää alle vuodessa, Suomessakin kuitenkin valtaosa asuu jossain muualla kun Helsingin ja Turun kaltaisissa suurissa kaupungeissa.

Emilia Huttunen

Kiitos Imi täydellisestä vastauksesta! 🙂

Avatar

Joo sain ny varmaa annettua ittestäni tosi hienon kuvan mutta ehkä joku ymmärsi mun pointin siitä että aina hyvät juhlat ei vaadi vuosien aktiivista työtä!

Avatar

Mä ymmärsin Mimmi kyllä myös sun pointin 🙂 Toki juuri kaupunki ja häiden sisältö vaikuttaa hirveästi. Mutta tajusin ite kyllä sun pyrkivän tuomaan esille sitä, että kaikilla ei aina välttämättä mene noin pitkiä aikoja järjestää.

Avatar

Kaksi viime kesää olen ollut kaasona ystävieni häissä. Ensimmäisiä häitä suunniteltiin ja valmisteltiin parisen vuotta, jälkimmäisiä muutaman kuukauden.
Ja täytyy myöntää että ensimmäinen vaihtoehto ainakin minun kohdalla kaasona oli huomattavasti kivempi. Viime kesäiset häät jotka oli vajaa puolen vuoden ”varoitus ajalla” vaati huomattavasti enemmän tai ehkä se vain tuntui siltä kun kaikki pakkaantui niin lyhyelle ajalle.
Lopputulos oli molemmissa varsin onnistunut ja varmasti kummallekin pari maailman kaunein päivä, mutta kaasona valmisteluihin osallistuvana pitempi aika on huomattavasti parempi!
Toivottavasti kiukutuksesi laantuu pian!

Avatar

Tuomiokirkko on aivan ihana kirkko mutta vihkipaikaksi se ei mielestäni sovi. Alttari on kovin kaukana ja erillään kirkkosalista. Jos vieraita on vain vähän niin mahtuvat tosiaan siihen alttarin lähelle. Muuten vieraat istuvat niillä tuoleilla tai vielä kauempana penkeillä.

Tuomiokirkko on kotikirkkoni ja sen tornia saan ihailla omalta parvekkeelta.

Avatar

Oon ollut häissä vieraana missä vihkiminen tapahtu tuomiokirkossa, vieraita tais olla noin 100? (Ainakin 80), me istuttiin ekalla kirkkorivillä, edessä 4 riviä noita tuolirivejä. Sisääntulo oli näyttävä ja hieno. Mutta kun vihkimine oli kappelissa, missä sai olla vain kaasot, bestmanit ja parin vanhemmat, sisarukset yms. Me vieraat ei kuultu juuri mitään. Pappi kuiskasi hääparille ”voitte suudella”, mitä vieraat ei kuulleet. Onneks oli kamera valmiina..

Kirkko on kaunis ja massiivinen ja ihanan historiallinen. Mutta suosittelen Turusta ehdottomasti Mikaelin kirkkoa! Kaunis, upea, pitkä käytävä, alttarilta vieraat kuulee hyvin koko seremonian. Ainoo miinus on et jos haluu samanlaiset rappuset ku tuomiokirkos, nii joutuu kävelee ihan alas asti, melkee autotielle. Mut oon nähny pareja jotka kiertää kirkon toiselle puolelle nii vieraatvehtii heittää riisejä (tai mitä nykyää heitetään)

Avatar

Oletteko Topiaksen kanssa uskonnollisia? 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä