MEIDÄN HÄÄT JA PERINTEET

Hääperinteet tuntuvat olevan yksi kuohuttavimpia asioita hääkeskusteluissa. Toinen tahtoo kaikki mahdolliset perinteet, toinen ei halua missään nimessä mitään. Hääperinteitähän on joka lähtöön ja perinteet tarkoittavat eri ihmisille eri asioita, joten häiden suhteen jokainen voi todellakin kerätä mieleisensä kombon mieleisistä perinteistä ja tavoista. Voin sanoa jo heti tähän alkuun, että meidän häissämme perinteet tulevat näkymään. Osa perinteistä on minulle todella tärkeitä, osa vain mieluisia tapoja. Ajattelinkin nyt listata tähän postaukseen erilaisia häihin liittyviä perinteitä, ja samalla kertoa, mitä niistä meidän häissämme otetaan mukaan.

Hääkutsu

Hääkutsun lähettää perinteisesti morsiamen vanhemmat, mutta me kyllä lähetämme omat kutsumme itse. Järjestämme ja maksamme häät itse, joten luonnollisesti olemme myös itse ne kutsujat.

Häitä edeltävä yö

Häitä edeltävä yö vietetään perinteisesti erillään ja näin aiomme mekin luultavasti tehdä. Toisaalta minua houkuttaa ajatus saada nukkua vielä viimeisen kerran poikaystäväni vieressä, ja aamulla sitten suukottaa lapset ja lähteä omille teillemme valmistautumaan. Mutta toisaalta tahtoisin myös vähän kasvattaa sitä ikävää, jotta se hetki alttarilla on entistäkin erityisempi. Täytyy tunnustaa, että minua myös vähän jännittää, ja senkin puolesta olisi kiva viettää yö Topiaksen kanssa! Aiomme kuitenkin noudattaa tätä perinnettä, että Topias näkee minut ensimmäistä kertaa vasta alttarilla, joten yön viettäminen erikseen sopisi tähän. Tätä mietitään vielä!

Alttarille isän käsipuolessa

Monelle tulee varmasti ensimmäisenä mieleen tapa, jonka mukaan morsiamen isä luovuttaa tyttärensä alttarilla. Moni myös varmasti ajattelee, että feministinä en tätä tapaa toteuta, koska en ole kenenkään omaisuutta, enkä näin ollen kenenkään luovutettavissa. Tämä perinne on kuitenkin mulle todella tärkeä, ja en voisi ikinä kävellä alttarille yksin. Isäni on aina ollut elämäni tärkein mies, mutta nyt hänen rinnallaan on toinen. On vain sopivaa, että mies joka on huolehtinut minusta lähes koko ikäni, luovuttaa kuvaannoillisesti sen vastuun sille toiselle elämäni miehelle, vaikka minä huolehdinkin hänestä siinä, missä hänkin minusta. Kyyneleet kihoavat vieläkin silmiin, kun kuvittelen itseäni kävelemässä isäni käsipuolessa pitkin alttaria. Siitä tulee yksi elämäni hienoimmista hetkistä.

Vihkiseremonia ja ensisuudelma

Vihkiseremonian suhteen meille tulee ihan perinteinen lyhyempi seremonia. Morsiusmessu on upea ja näyttävä tilaisuus, mutta se ei sovi kuitenkaan meille. Vihkikaavamme ei ole kuitenkaan se kaikkein lyhyin. Vihkikaavaanhan ei tarvitse sisällyttää ensisuudelmaa, mutta meille se aivan ehdottomasti tulee.

 

Valkoinen puku ja huntu

Valkoinen puku ja huntu on alkujaan neitsyen etuoikeus, mutta ajan myötä perinne on ulottunut koskettamaan kaikkia morsiamia. Minun pukuni tulee olemaan valkoinen, ja hunnunkin tahdon. Isoäitini sanoi jo kihlajaisissamme, että huntua en sitten ainakaan laita, mutta häät ovat meidän, ja minähän puen hunnun jos haluan! 😀 Pukua Topias ei näe ennen vihkimistä.

Sulhasen tumma puku

Sulhasella on perinteisesti tumma puku, mutta Topiakselle on nyt suunnitteilla vaaleanharmaa puku ja ruskeat asusteet. Bestman(e)illa sen sijaan tulee varmaan olemaan tummat puvut.

Pukukoodi

Häiden pukukoodi on myös minulle aika tärkeä, vaikka en vielä olekaan keksinyt sille sopivaa muotoilua kutsuun. Uskon, että vieraat ilman pukukoodiakin pukeutuvat juhlavasti, mutta koska häiden luonne on arvokas, haluan vielä teroittaa pukukoodia. Ei ole myöskään vieraille mukavaa, jos joku huomaa juhlapaikalla olevansa aivan alipukeutunut. Häihimme ei saavuta tennareissa tai farkuissa, eikä trikoomekoissa, mutta sen lisäksi pitää miettiä värejä. Valokuvaajana olen nähnyt paljon häitä, ja yksi kauhistuttavimmista mokista toistuu joka toisissa häissä: joku tulee valkoisessa mekossa. Mulle tämä on ihan käsittämätön ajatus, ja meidän häihimme ei kukaan tule valkoisessa mekossa sisään pääsemään. Toinen epäsopiva väri perinteisesti on punainen, joka tarkoittaa muistaakseni romanttista menneisyyttä sulhasen kanssa. Punainen väri ei minua niin järkyttäisi, mutta valkoista en sulata sitten mitenkään. Jotkut menevät häihin valkoisessa mekossa ihan ilmoittamatta, ja toiset sitten taas varmistavat morsiamelta, että voinko tulla valkoisessa, mutta ai kamala, älkää tehkö sitä virhettä! Vaikka morsian ei välttämättä välittäisikään, joudut valkoisessa mekossa olemaan koko juhlan ajan muiden vieraiden katseiden kohteena. Eivätkä ne katseet ole hyväksyviä. Valkoinen ei vain ole sopiva väri häihin muille kuin morsiamelle. Ei, ei, ei. Ja jos joku meidän häihimme tulee valkoisissa, niin todellakin käännytän hänet ovelta vaihtamaan vaatteita.

Riisin heittäminen

Kirkon jälkeen heitetään perinteisesti riisiä morsiusparin päälle. Näin parille toivotetaan vaurautta joka suhteessa. Jotain meidän häissämme tullaan heittämään, mutta en tiedä vielä mitä. Valokuvaajan ominaisuudessa olen päässyt myös näkemään, kuinka suoraan sanottuna vittumaista on kuvauksiin valmistautuessa nyppiä niitä riisinjyviä morsiamen kampauksesta. Ihan hullua. Joten riisiä se ei tule varmaankaan olemaan, mutta jotain haluan heittää. Huiskut eivät oikein ole meidän juttumme. Saippuakuplistakaan en oikein tiedä, kun ne sotkevat, ja jos tuuli tulee huonosta suunnasta, ei niistä välttämättä ole mitään iloa. Olisi myös kiva saada vähän käsiä vapaaksi! Terälehtien heittäminen olisi ihan unelma, mutta tämä vaihtoehto saattaa tulla todella kalliiksi ja hankalaksi. Budjettimme on tarpeeksi räjähtänyt jo muutenkin.

Tölkit ja kengät auton perässä

Tämä perinne häätää kai pahoja henkiä parin perästä, mutta minulle se ei ole kovin tärkeä. Jos Topias haluaa niin se sopii, mutta en osaa vielä sanoa, haluammeko toteuttaa tätä tapaa.

Onnittelujono

Onnittelujono hääpaikalla on mielestäni kiva perinne! Etenkin isoissa häissä on vaikeaa löytää aikaa seurusteluun, joten onnittelujono on usein päivän ainoa hetki, jolloin oikeasti saa sanoa edes muutaman sanan ihan jokaiselle vieraalle. Haluan siis ehdottomasti onnittelujonon, jotta saamme mahdollisuuden toivottaa kaikki vieraat tervetulleiksi, ja he pääsevät onnittelemaan henkilökohtaisesti. Sitä sen sijaan en vielä tiedä, että tulevatko myös meidän vanhempamme jonoon onniteltaviksi. Sehän kuuluu usein myös perinteisiin, että morsiusparin lisäksi onnitellaan parin vanhempia. Tässä asiassa aion konsultoida vanhempiamme ja kysyä, miten he tahtoisivat toimia.

Puheet

Jee puheita! Tämän perinteen haluan ehdottomasti! Perinteisesti morsiamen isä pitää ensimmäisen puheen ja tämän aiomme toteuttaa. Muuten puheiden järjestyksellä ei ole väliä, ja perinteen vastaisesti Topias luultavasti ei puhu. Haluan ehdottomasti kuulla ihania puheita hääpäivänämme, joten toivon tärkeiden ihmisten innostuvan puhumaan!

Häävalssi

Häävalssin sijaan meille tulee häätanssi. Ensitanssin jälkeen tanssimme perinteen mukaisesti minun vanhempieni kanssa, ja sen jälkeen Topiaksen vanhempien. Oikeastihan tuo perinne menee niin, että tuossa välissä appivanhemmat tanssivat keskenään, mutta me menemme luultavasti tässä järjestyksessä. Perinteisesti sitten, kun pari on tanssinut morsiamen vanhempien kanssa, muutkin saavat liittyä tanssiin, mutta meillä varmaan tämä tulee vasta sitten, kun molemmat vanhemmat on tanssitettu. Ehkä. En tiedä vielä!

Hääkimpun heitto

Hääkimpun aion heittää, mutta minulle tulee varmaan erikseen heittokimppu, jotta saan säästää oman kimppuni. Kimppua saavat tulla tavoittelemaan kaikki naimattomat naiset!

Sukkanauhan heitto

Sukkanauha tullaan perinteiden mukaan noutamaan hameen alta hampailla, ja sen jälkeen heitetään poikamiehille, jotka eivät varmastikaan sitä halua! 😀 Ero sukkanauhaa odottavissa miehissä ja kimppua tavoittelevissa naisissa on hurja.

Leikit

Olen ollut yllättynyt siitä, kuinka moni morsian sanoo inhoavansa hääleikkejä, eikä halua itse leikkiä, tai pakottaa ketään leikkimään. Mutta minä rakastan leikkejä! Tietenkään ne eivät saa olla puuduttavia, vaan niissä täytyy olla hyvä idea ja toteutus, mutta onneksi leikit ovat juuri omaa alaani. Tosin kaasot varmaan suunnittelevat näistä suurimman osan, mutta pitänee osata luopua ohjaksista ja luottaa heihin! 😉 Tahtoisin perinteisistä leikeistä ainakin kenkäleikin, jossa sulhanen ja morsian nostelevat toistensa kenkiä näin vastaten kysymyksiin parisuhteesta.

Kakun leikkaaminen

Kakkua leikatessa kuuluu perinteisesti polkaista jalalla toisen varpaita kakkulapion osuessa pohjaan, ja meillekin tämä perinne tulee. Ensimmäinen polkaisija määrää tietenkin kaapin paikan avioliitossa 😉 Jenkkien kakkusotkemista en missään nimessä halua.

Morsiamen ryöstö

Nyt täytyy kyllä heti ihan suoraan sanoa, että jos meille ei tule morsiamen ryöstöä niin olen kyllä todella pettynyt! 😀 Siis oikeasti. En halua mitään modernia sulhasen ryöstöä, tai anopin ryöstöä, enkä sellaista ”ai huomasiko joku, että morsian on kadonnut”, vaan oikean hienon morsiamen ryöstön! Bestman(e)illa tulee olemaan luultavasti yksi tehtävä, ja se on tämä. Joten hopihopi suunnittelemaan ryöstöä ja sulhaselle tehtäviä

Hääyö

Hääpäivän toiseksi viimeinen perinne. Moni tekee sen virheen, että asettaa kauheat paineet hääyölle, tai odottaa sen sujuvan omalla painollaan ja pettyy lopputulokseen. Minä sen sijaan olen henkisesti valmistautunut siihen, että pitkän päivän jälkeen on todennäköisempää, ja varmaan myös fiksumpaa kaatua sänkyyn väsyneinä. Voin vain kuvitella, kuinka paljon jalkani särkevät kaiken tanssimisen jälkeen, ja minkä verran päässä huippaa skumppalasien seurauksena. Mieluummin hyvää seksiä aamulla kuin huonoa seksiä illalla! Jos siltä tuntuu, revin mielelläni vaatteet tuoreen aviomieheni päältä, mutta jos väsymys voittaa, vietän suosiolla ensimmäisen yhteisen yön rakkaani vieressä nukkuen, jotta voin aamulla herätä virkeänä aloittamaan aviollisten velvollisuuksien harjoittelun.

Huomenlahja

Viimeinen perinne. Huomenlahjaksi aion luultavasti antaa kuvia! Boudoir-kuvauksia on niin ihana itse toteuttaa, etten malta odottaa pääseväni myös mallin rooliin. Meillä on muutenkin ollut Topiaksen kanssa aina tällainen kuvien lähettely-perinne ihan perusarjessa, joten tuntuu sopivalta aloittaa avioliitto samalla tavalla. Mehän aloimme seurustella Topiaksen inttivuoden aikana, joten sinne tuli läheteltyä kuvia, ja tapa jäi päälle. Huomenlahjan lisäksi minulla on suunnitteilla lahja myös siihen hääpäivän aamulle. Sen ajattelin luovuttaa bestmanin haltuun, ja hän saa sitten antaa sen Topiakselle ennen kirkkoa.

Että tällaista! Aika hyvin tuli varmaan listattua häihin liittyviä perinteitä, mutta jos jotain unohtui niin huikatkaa toki! Toivottavasti tästä postauksesta on jollekin iloa omia häitä miettiessä, ja toivottavasti teistä on edelleen kiva lukea näitä hääjuttuja. Nyt kun häihin on pian enää 11 kuukautta, alkaa tämä suunnittelu tiukentaa tahtia, ja hääpostaukset valtaavat blogista yhä enemmän tilaa. Aurinkoista torstaita kaikille!

Kommentit

20 kommenttia
Avatar

Siskollani on pian häät ja siellä kans tulee molempien vanhemmat olemaan kirkon ovella ja toivottavat vieraat tervetulleiksi. Hääpaikalla onnittelujonossa mennään tervehtimään ja onnittelemaan sitten vain hääparia.

Ja tuo kakun syöttö, luulen että kuuluu kans perinteisiin, ainakin äkkiseltään sanottuna 90-100% häistä joissa olen ollut on näin tehty. 🙂

Avatar

Hei, harvemmin kommentoin blogiasi mutta nyt oli pakko! Meilläkin on häät tulossa ensi kesänä joten näitä hääpostauksia on ihana lukea. Minua kiinnostaisi oma postaus häämatkasta. Miten lapset, tulevatko ne mukaan, lähdettekö suoraan seuraavana aamuna… miten ajattelitte?

Avatar

Nämä jakaa kyllä niin mielipiteitä, mutta omissa häissäni oli myös paljon perinteitä. Meidän häissä kirkosta tullessamme heiteltiin koivun lehdillä. Ihan kauniin kesäiset, eivätkä samalla tavalla sotkeneet.

Avatar

Jee, pitkästä aikaa hääjuttuja! Niitä on kiva lukea, omists häistä tulee pian kuluneeksi 9 vuotta. Meillä heitettiin häissä ruusun terälehtiä. Kukkakauppias, joka teki kimput ja muut keräsi sen viikon aikana kaikista huonoista ruusuista terälehdet ja muistaakseni ne saatiin ilmaiseksi. Kannattaa kysyä sieltä, mistä teidän kukat tulee.

Avatar

Meillä myös heiteltiin riisin lisäksi ruusun terälehtiä. Kävin kysymässä läheisestä kukkakaupasta voisiko kerätä meille terälehtiä talteen ja saatiin ne ihan ilmaiseksi.:)

Avatar

Eikö nykyään oo riisin heitto nimenomaan kieletty? Vai muistanko väärin. 🙂

Avatar

Kyllä on nykyään kielletty.

Avatar

Olen itse luullut, että riippuu kirkosta. Mutta saatan olla väärässäkin.

Avatar

Turun seudulla ei ainakaan kaikissa kirkoissa ole kielletty ja juurikin Turun tuomiokirkossa saa heittää riisiä. 🙂

Avatar

Nimenomaan juuri Tuomiokirkossa se on kielletty. Oli ainkin viime kesänä. Muista Turun seudun kirkoista en tiedä.

Avatar

Ihan ku mun suusta! Meillekin tulee paljon perinteitä ja sitäkin enemmän leikkejä!! <3 meidän häihin enää reilu 2kk 🙂

Avatar

Hei! Ehdottaisin samaa kuin edellä joku että kyseleppä kukkakaupastasi, olisiko mahdollista kerätä talteen ruusunterälehtiä huonoista ruusuista ja jos saisit niitä sitten edulliseen hintaan! Kuitenkin jokaisessa kukkakaupassa tulee hieman hävikkiä ja kauppias voisi olla tyytyväinen kun ei hävikki sitten olisi niin suurta! Ainakin itse joskus kun työskentelin kukkakaupassa niin pystyttiin toteuttamaan tuollainen toive!

Avatar

Heippa Emilia!

Olipa ihana lista häiden perinteistä! Vertasin listaa meidän omiin häihin, joita juhlittiin melkein kolme viikkoa sitten.
Onnittelujonossa meillä oli vanhemmat ensimmäisinä ottamassa vieraita vastaan ja he toivottivatkin vieraat tervetulleiksi. Me olimme sitten vähän matkan päässä ja meitä sitten onniteltiin.
Häitä edeltävä yö nukuttiin erikseen ja kaikki yhteydenpito sulhasen kanssa oli kiellettyä, eli ei edes viestiä saanut toiselle laittaa.
Alttarille kävelin isän käsipuolessa. Kun häämarssi alkoi ja pääsimme vihdoin kävelemään, meinasi itkukohtaus tulla saman tien, joten kaikissa kuvissa seuraan alttarille vievää mattoa etten ala hysteerisenä itkeä.
Meillä oli ensimmäisenä tanssina valssi ja noin puolessa välissä meidän vanhemmat tulivat mukaan tanssimaan, mutta niin että minun isä tanssitti minun anoppia ja sulhasen isä tanssitti sulhasen anoppia. Sen jälkeen me tanssittiin minun vanhempien (morsian ja isä, sulhanen ja anoppi) kanssa ja sitten kolmas valssi meni minun appivanhempien kanssa (morsian ja appiukko, sulhanen ja äiti). Kun tanssittiin minun vanhempien kanssa soi heidän häävalssi ja appivanhempien kanssa niin soi heidän häävalssinsa.
Fiksua on, ettei hääyöstä ota ressiä. Vaikka päivä olisi kuinka hyvin suunniteltu ja kaikki menee niinkuin pitääkin niin on se vaan raskas päivä. Itte tuli mentyä koko hääviikko tosi lyhkäsillä yöunilla ja luulinkin, että simahdan heti kun pääsen hääyönä sänkyyn. MUTTA mun varpaat oli aivan tulessa ja niistä tuntu jokainen sydämen lyönti. Hääpäivän aikana jalat ei ollu kipeenä (tai en sitä kaikelta hurmokselta vaan huomannut), mutta yöllä sen sitte kyllä tunsi. Oli ne Parikat silti sen arvoset! Täällä siis tosiaan mentiin kiltisti nukkumaan yöllä ja aika nopiaa rupesikin vierestä kuulumaan kuorsaus.
Huomenlahja saapuu meille vasta ensi viikolla, sillä meille tulee pieni nelijalkainen karvapallo. Lahjasta sovittiin etukäteen, joten kummankaan ei tarvinnut siitä ressata.
Nyt mun listaus loppuu tähän, sillä en jaksa enempää puhelimella näpyttää. Asioita olisi vielä noin miljoona ja tuntuu aivan oudolta, että nyt on itsellä jo se oma kokemus asioista! Voi että häät on vaan niin ihanat, etenkin ne omat! <3

Avatar

Meillä oli hääyö ennakkoonHäitä edeltävä yö oli varattu meille sviitti hotellista ja kävimme syömässä jonka jälkeen vetäydyimme viettämään yön kaksin,saunottiin,höpöteltiin,vähän skumppaa,sitä seksiä ja jännitettiin yhdessäAamulla sitten erilleen ja nähtii n myöhemmin häissä.Siksi näin,koska meillä tuli ystäviä kaukaa ja haluttiin juhlia aamuun asti.Menimme ihan kotiin sitten juhlien jälkeen nukkumaan ja osa vieraista yöpyi myös meilläEn ole kyllä kuullut kenenkään muun tekevän näin,mutta jälkeenpäin aateltuna ihan loisto idea oli

Avatar

En tiedä onko perinne mutta kakun ”syöttö” hääparin välillä.. Ja aikaisemmista kommenteista tuli mieleen että omissa häissä hääparin vanhemmat toivottivat vieraat tervetulleiksi heti kirkkoon tullessa.

Avatar

Meillä kans vanhemmat toivotti kirkossa kaikki tervetulleeksi (käytävällä kirkon ovien jälkeen) ja sit hääjuhlapaikalla olimme vaan me onniteltavana.

Avatar

Me maksoimme itse häämme, joten myös toivotimme vieraamme tervetulleeksi ja kättelimme kahdestaan 🙂 Tässä on varmaan eri käytäntöjä.

Olen ollut häissä, jossa oli boolimaljan ryöstö! Pieni porukka miehiä ryösti boolimaljan ja jätti viestin bändille. Bändin tehtävänä oli saada koko hääväki lattialle tanssimaan, jotta booli palautettaisiin 🙂

Meidän häissä ei ollut pukukoodia, eikä missään muissakaan häissä missä olen ollut vieraana. En ole kuitenkaan koskaan kiinnittänyt huomiota, että kukaan olisi ollut alipukeutunut. Mummollani taisi olla punasävyinen mekko häissämme… Hahaa! 😉

Avatar

Meillä oli saippuakuplia kun tultiin kirkosta ja jos ostaa niitä häihin tarkoitettuja niin niistä ei jää jälkiä vaatteisiin 🙂

Avatar

Kaikella rakkaudella; älä luota ystäviesi ohjelmanjärjestämiseen. Tai ainakin tarkistat,mitä aikovat. Mä luotin sokeasti siskoihini ja mitä v*ttua. Parempaa ohjelmaa ois vetänyt mummujen päivätoiminnan tädit. Eli delegoi mutta pidä ihjakset käsissäs.

Avatar

Olin yksissä häissä vieraana jossa morsiusparin ulos kävellessä hääväki kilisteli kultaisen värisillä kelloilla joista lähti ihana ääni 🙂 en osaa yhtään sanoa paljonko tällaiset kellot maksaa, mutta uskon aliexpress/ebay/wish kaupoista löytyvän edullisesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä