RAVINTOLA AUNE – IMETYKSEN EDELLÄKÄVIJÄ

Turussa ollaan taas askeleen verran edellä kehityksessä, sillä paikallinen ravintola Aune on keksinyt loistavan tavan estää ihmisiä pahoittamasta mieltään, kun äidit ruokkivat pienokaisiaan. Oli jo aikakin saada tällaisia maailmanluokan ratkaisuja koto-Turkkuseen!

Aunen Facebook -sivuilta löytyvä päivitys alkaa näin:

”Arvoisat asiakkaamme!

Olemme saaneet viime päivinä kysymyksiä liittyen imettämiseen ravintolassamme.
Aune on ravintolana vielä uusi, mutta olemme toimineet ravintola-alalla pitkään. Vuosien saatossa olemme saaneet lukea ja kuulla lukuisia palautteita koskien imettämistä ravintolassa. Vaikka kyseessä on maailman luonnollisin asia, palautteissa on yleensä kerrottu, etteivät ihmiset haluaisi nähdä imettämistä ruokaillessaan. Iso osa kanssaruokailijoista tuntee olonsa tällöin kiusaantuneeksi.
Aihe on kaikkea muuta kuin helppo, emmekä halua pahoittaa kenenkään mieltä. Rakastamme lapsia ja arvostamme suuresti äitejä, mutta ravintoloitsijoina koemme, että meidän on pitänyt löytää kompromissi, jonka avulla kukaan ei tuntisi meillä ruokaillessaan oloaan epämukavaksi tai häkeltyneeksi.
Tästä syystä olemme rakentaneet erikseen imetyspaikan äideille WC:n yhteyteen….”

Tämän viimeiseksi kopioimani lauseen kohdalla en enää oikeastaan lukenut tekstiä kunnolla, vaan tästä tasa-arvoisesta ratkaisusta innostuneena lähinnä menin pitkin seiniä, ja oletan vain Facebook-julkaisun loppuosan kuvailevan tämän kaltaista tilaa:

Mitään muutahan tämä päivitys ei voi tarkoittaa, koska elämme kuitenkin vuotta 2017, eikä mikään yritys voi olla niin typerä, joten turha edes lukea sitä loppuun. Odotan jo innolla, että saisimme joskus sen kolmannen lapsen, jotta voin lähteä ravintola Auneen syömään ja sen lomassa rauhassa imettää lastani, eivätkä mielensäpahoittajat ja takapajuiset juntit tule häiritsemään ruokailuamme, kun he voivat nauttia omasta ruoastaan tässä tyylikkäässä ja kotoisassa erikoistilassa!

Hienoa työtä Aune!

Kommentit

56 kommenttia
Avatar

Imetys tuntuu olevan ällöttävää, kiusallista ja käytöstapojen vastaista lähinnä joissakin länsimaissa, kuten Briteissä ja Yhdysvalloissa (joissa muuten molemmissa laki suojelee imettäviä äitejä imettämisen estämiseltä) ja näköjään meillä Suomessa. Muista pohjoismaista en tiedä, mutta ainakin keskieuroopassa ja mm. Dubaissa osataan suhtautua niin imetykseen ja lapsiin ylipäätään sallivasti ja arvostaen. Miksi me emme pysty siihen? On haitallista, että yhteiskunta jakautuu yhä voimakkaammin lapsettomaan ja lapselliseen maailmaan, jossa lapseton maailma on steriili ja eloton ja lapsellinen meluisa ja kaoottinen. Koska mekin osaamme kaikki istua samaan ruokapöytään paremman tulevaisuuden nimissä?

Avatar

Vaikka välillä blogisi on mitä on, tämä oli loistava kannanotto! Hyvin kirjoitettu. 🙂

Avatar

Mielenkiinnosta kyselen, mitä itse tekisit kyseisessä tilanteessa? Aunehan on nimenomaan luonut kompromissin, jolloin kaikki voivat asioida ravintolassa hyvillä mielin. Vaikka onkin äiti ja imettääkin, ei pidä provosoitua jatkuvasti siitä mitä mieltä muut esim. lapsettomat ovat, imettäminen on kuitenkin yksityinen ja henkilökohtainen tapahtuma lapsen ja äidin välillä. Ja vaikka kuinka kaunista imettäminen onkin, harvemmin se silti kanssaruokailijoiden ruokahalua nostattaa. Vielä ihmettelen sitä, miten viitsit arvostella kyseistä ravintolaa blogissasi tähän sävyyn. Olisiko ollut parempi ilmaista mielipahasi heille suoraan palautteen muodossa, kuin tehdä kokonaan oma postaus tälle? On kyseessä sentään toisten elinkeino, eikä ratkaisu todellakaan ansinnut tämän luokan vastaanottoa.

Avatar

Sofia: Ei se minulle ole mikään sen kummempi yksityinen juttu, kuten ei oma syömisenikään jos olen ulkona julkisyömässä. Miten se rinnan iho muuttuu niin vastenmieliseksi kun kuvioon astuu vauva? Se sama kaistale jota saa tuijotella katukuvassa joka päivä naisilla välillä miehilläkin! 😀

Mikä ihmeen kompromissi? Millainen kompromissi on se, että äidit vessaan pois muusta seurueesta? Eikö se nimenomaan ole pikkusieluisten ihmisten pillin mukaan juoksemista? Täytyykö naisena sitten arpoa, missä ravintolassa saan mahdollisesti seurustella ystävieni kanssa ja syödä ruokansa lämpimänä? Ei pitäisi, siksi kannatan tälle imettäviä äitiä ja ruokaansa saava vauvaa suojelevaa lakia, joka suojelisi tältä syrjinnältä. Tätä me ikävä kyllä tarvitaan ja toivoisin, että tällainen aloite tulisi! Lupaan tukea sellaista henkeen ja vereen! 🙂 Tärkeää tulevien sukupolvien kannalta, omien lastenlasteni ja koko kansan terveyden ja hyvinvoinnin parantamiseksi!

Täytyykö myös miessukupuolisten poistua julkisista kulkuneuvoista jos saan useamman naisen kirjoittamaan reklamaation, kuinka meitä nyt niin kovasti häiritsee? Tai miten tummaihoisten? Ei nyt mennä ajassa taakse päin kuitenkaan. Kaikenlainen syrjiminen saa loppua, tässä on kyseessä vauvan oikeudet, äitien ja perheiden oikeudet syödä rauhassa, tasa-arvo ja no… järki! 😀

Jos olisin ravintoloitsija, kirjoittaisin just nyt seinälleni, että olen järjestänyt imetyksestä nillittävälle tuolin vessasta jossa hän saa ruokailla. 😀 Hitsi etten ole…

Avatar

Hahhaaa loistava kirjoitus

Avatar

Siis tää juttu on joku aivan uskomaton!! Itse imettäjänä ajattelen, että siitä ei voi kukaan häiriintyä jos imetän julkisesti, mutta ajattelen myös niin, että minä voin tehdä sen huomaamattomasti: laittaa jotain näkösuojaa, että en anna aihetta kenellekään tuijottaa. Että toisaalta myöskin äideille vastuuta, ja tissit mieluummin piiloon, entä kaikkien näkysälle.. Ku imettäessä(kin) ne voi kuitenkin suht piilossa pitää..

Avatar

Nyt lähti kyllä vähän lapasesta mielestäni tämä. Olen itse nainen, mutta olen tasan sillä kannalla että sen imettämisen voi kyllä hoitaa jossain muualla kuin ravintolan ruokapöydässä, varsinkin jos sille on tehty tila jotta KAIKILLA olisi mukava ravintolahetki. En näe tässä mitään syrjintää, vaan ainoastaan taas sen että joillakin pitäisi olla oikeus tehdä aivan kaikkea mitä tykkää välittämättä muista. Tässäkin ollaan omalla tilalla varmistettu että sen lapsen kanssa voi sinne ravintolaan lähteä, mutta että myös imettämishetken tullessa ajankohtaiseksi olisi kaikilla mukava olla siellä ravintolassa silti. Mielestäni tässä ei nyt haeta sitä että yritetään syrjiä ketään, vaan ihan oikeasti vain tehdä asiat kaikille mukavaksi. En tahdo heittää tähän nyt mitään vertauskuvia koska se nyt olisi vain tyhmää, en vain ymmärrä miksi se on niin suuri juttu että sitä lasta ei voi imettää omassa rauhassa?
Pahoittelut sekavasta tekstistä, kuumetta pukkaa.

Avatar

Onko se ensinnäkään tilan varausta OIKEASTI, että viedään vessaan tuoli? Ja on eri asia varata äitejä ja vauvoja huomioiden rauhalliseen imetykseen mahdollistava tila kuin PAKOTTAA jonnekkin tiettyyn tilaan imettämään.

Vauvaa voi imettää aivan missä tahansa. Piste. Jos se jotakin toista ruokailijaa häiritsee (ilmeisesti Aunessa on niin huonot ruuat, että ruokailijat keskittyvät mieluummin niihin, joilla on omat eväät mukana ja katsovat niitä kuola valuen) niin hän voi vetäytyä varmaankin sinne vessaan siksi aikaa.

Avatar

Samaa mieltä kommentoijan kanssa.. ei kaikkia muitakaan lihmisille luonnollisia asioita tehdä julkisesti muiden nähtävillä, joten en näe miksi imetystäkään pitäisi esitellä. Olen itse nainen enkä todellakaan imetysvastainen, mutta kunnioitan muita ihmisiä sen verran, että annan myös heille mahdollisuuden ruokailla rauhassa. Se ei ole iso vaiva peittää rintoja tai siirtyä muualle imettämään. Hienoa, jos ravintolat tarjoavat siihen oman tilan.

Avatar

Olen kommentoijan kanssa samaa mieltä. Olen kahden lapsen äiti eikä minua se imettäminen häiritsisi vaan se mitä sen jälkeen tapahtuu. En todellakaan haluaisi pulauttelevaa vauvaa viereiseen pöytään kun olen ravintolassa syömässä. Onhan se ihan luonnollista että vauva täytyy röyhäyttää ja ruokailun jälkeen vaippa vaihtaa mutta silloin kun olen perheen tai ystävien kanssa viettämässä iltaa niin en halua näitä tapahtumia lähietäisyydeltä seurata. Olen ollut kyseisessä ravintolassa syömässä enkä itse sinne edes menisi vauvaikäisen kanssa. Läheltä löytyy kyllä muita paljon sopivampia ravintoloita, joissa saisi tosiaan rauhassa imettää ja hoitaa vauvaa ruokailun lomassa. Tämä ravintola ei mielestäni vaan nyt ole paras mahdollinen siihen.

Avatar

Niin, todella mukavaa kaikin puolin lähteä ystävien kanssa ravintolaan, imettää ruokailun ajan vauvaa yksin jossain kopperossa, syödä sen jälkeen kiireesti kylmää ruokaa. Ihan huippua. Todellakin siitä ilosta maksaakin vähän extraa. Ou jee.

Kommentti sisältää sarkasmia.

Avatar

Kysyisinkin miksi imetys sinua häiritsee? Mikä siinä tekee sen että äiti joutuu lähtemään muualle imettämään? Mikä imetyksessä on epämukavaa sinulle? Yritän ymmärtää tällaista negatiivista suhtaumista imetykseen. Enemmän sitä paljasta pintaa saattaa nähdä alusvaatemainoksissa. Onko nekin sinulle ongelma? Puututuko siihenkin ?En itse ainakaan halua lähteä imettämään mihinkään koppiin siksi aikaa kun oma ruoka jäähtyy pöydässä. Voisin ihan hyvin syödä itse ruuan lämpinä ja samalla imettää vauvaa. Kenellä kaikilla siellä ravintolassa olisi mukavaa olla? Ei minulla ainakaan jos joutuisin jossain kopperossa imettämään. Menetkö itse vessaan syömään jos jotakuta häiritsee sinun ruokalutapasi? Tarvitseeko imetystä katsoa jos se häiritsee. Ihmiset ovat nykyään niin vieraantuneita imetyksestä että se on ihan normaalia ihmisvauvan ruokkimista. Seksikkäät vaatemainokset ympäristössä eivät enää hätkähdytä. Mutta auta armias jos satut imettämään mikä maailman luonnollisin asia. Stringit saa persvaosta vilkkua mutta kukaan ei kiellä silloin julkista syömistä ja komenna vessaan syömään. Tajutonta miten ihmiset vaan haksahtaa.

Avatar

Amen 🙂

Avatar

Mulla menee niin hermo tämmöseen yli tasa-arvoon. Aian löytyy joku mielensäpahoittaja ja se on vaan fakta että elämässä nallekarkit ei mee aina tasan. Mun mielestä toi on tosi hyvä ratkaisu! Itsekki olen imettävä äiti eikä mulla ole mitään tarvetta toisten ruokaillessa kaivaa tissejä esiin ja alkaa imettämään. Toki en ymmärrä niitäkään jotka asiasta valittavat, jokanen tehkööt miten tykkää. Kohta varmaan vaippojakin vaihdetaan ravintolan pöydillä ettei vaan äitejä ja lapsia mitenkään syrjittäs. Imetyshuone on fiksu ratkaisu jossa huomioidaan kaikki osapuolet!

Avatar

Jos itse joutuisin jossain kopperossa imettämään sillä aikaa kun ruoka jäähtyy pöydässä niin ei siinä silloin imettävää äitiä ole millään tapaa huomioitu. Imettämisessähän voi mennä pidempikin tovi.

Avatar

Emilia, kun sä menet ravintolaan, niin oletan, että syöt pöydän ääressä ruuan ja käyt vessassa, kun hätä iskee? Mitä eroa on sinulla ja vauvalla tässä mielessä on? Vauva syö myös ruuan pöydässä ja hänen vaippansa vaihdetaan wc- tiloissa. 🙂

Avatar

Englannissa ja Walesissa laki sanoo ”A business cannot discriminate against mothers who are breastfeeding a child of any age” ja Skotlannissa ”..anyone who tries to stop or prevent a person feeding milk to a child under age of two years can be prosecuted.” Suomessa asiasta väännetään aprillipiloja… Tänään somemyrskyä seuranneena tuli vastaan kommentteja, joissa äitejä jotka tästä ravintolan linjauksesta suuttuivat pidetään mielensäpahoittajina, mitä en oikein ymmärrä koska kaikkihan on tyytyväisiä ollut siihe asti kun joku mielensäpahoittaja ei kestä että vauva saa parasta mahdollista ruokaa. Itse en sen pahemmin mieltäni pahoittanut, mutta koskaan en tule hyväksymään jos joku kieltää tai paheksuu minun imetystäni. Naisilla on lasten hankinnankin jälkeen oikeus poistua kotoa ja lapsella on oikeus saada ruokansa. Monet pitää niiiin suloisena kun koiranpennut ryömii syömään mutta auta armias kun oman lajin vauvaa ruokitaan samalailla..

Avatar

Loppuosa Aunen facebook-päivityksestä. 🙂 Olisiko kannattanut lukea?

”…Tästä syystä olemme rakentaneet erikseen imetyspaikan äideille WC:n yhteyteen. Siististä ja tilavasta huoneesta löytyy imetyspaikka käsinojallisella tuolilla, jossa vauvan ruokinta sujuu viihtyisästi.
Ymmärrämme, että osa ihmisistä ei tästä pidä. Vakuutamme imetystilan olevan kuitenkin ns. perinteistä ravintolan vessaa askeleen verran edellä. Tilanne ei toki ole ideaali, mutta tämän ratkaisun olemme kuitenkin kokeneet meidän ravintolaympäristömme kannalta järkevimmäksi.
Pahoitteluja äideille ja heidän rintaruokittavilleen lähetellen,
Irina ja Janne, Ravintola Aune”

Avatar

Oletko käynyt katsomassa kuvat tästä ”imetyspaikasta” ts. tavallisesta toiletista.

Avatar

Minusta tämä loppupäivityskin olisi pitänyt kirjoittaa tässä postauksessa julki, onhan sillä ratkaiseva merkitys kokonaiskuvan kannalta. Postauksesi oli ehkä tarkoitettu provosoivaksi, mutta tarvitseeko tällaisesta asiasta repiä verkkarinsa ihan totaalisesti? Mielestäni ei todellakaan. Yrittäjällä olkoon täysi oikeus tehdä ratkaisuja omassa yrityksessään niin, että siitä on hänelle vähiten haittaa. Suomessa on yrittäminen muutenkin tehty niin hankalaksi, ettei monestikaan ole varaa ”suututtaa” sitä valtaväestöä, joka palvelua käyttää. Mielestäni melko ikävä temppu sinulta alkaa julkisesti mollaamaan jotain yrittäjää hänen valinnastaan, johon hänellä on täysi oikeus. Et välttämättä edes tule tietäneeksi, kuinka suurta vahinkoa aiheutat.

Avatar

Samalla tavalla voi olla että kävijäkunnassa on paljon imettäjiä, olettaisin ainekin niin kun kerta valituksia on sadellut niin paljon, että on tämä ratkaisu tehty. Ja uskon, että valituksia on aiheuttanut kuin murto-osa imettäjistä. Luulisin ainekin ,että suuri osa imettävistä äideistä peittää toimintaa jotenkin ja sitä en ymmärrä että joku häiriintyy ellei tosi näkyvästi asiaa hoida. Itse en tykkää imettää muiden näkösällä mutta olen silti sitä mieltä, että siihen pitää suomessakin olla oikeus kaikialla missä sen vauvan kanssa nyt yleensä liikutaan. Ihan älytöntä vaatia imettäjät vessaan, toki se on kiva lisä, että sellainenkin paikka tarkotaan haluaville, mutta että kaikkia vaaditaan. Huhhuh. Ei kannata kytätä vieraisiin pöytiin! Ja toki imettäjät, ottakaa vastuu siitä mitä sieltä näkyy, huivia eteen vaikka, se on ihan siveellinen, muita ajatteleva teko julkipaikoilla.

Avatar

Mielestäni ravintola Aune on tehnyt loistavan ratkaisun. Lapsi ei kysy aikaa eikä paikkaa nälälleen, mutta ravintolan hälinässä imetys on ainakin omalla kohdalla hankalaa – lapsi ei meinaa pystyä keskittymään ja alkaa hermostua nälän kasvaessa vielä enemmän. Ihanaa jos on paikka mihin voi rauhassa mennä imettämään, tällainen huone mielestäni on nimenomaan lapsen etu.

Avatar

On todella lapsen ja äidin etu, että imetyksen ollessa hankalaa ja se ei onnistu ilman täyttä rauhaa, tällainen mahdollisuus on järjestetty. Huom mahdollisuus, ei paikka jonne komennetaan imettämään, vaikka äidillä olisi erinomainen mahdollisuus syödä ruokansa lämpimänä siinä ihan pöydässä. En lähtisi ulos syömään ollenkaan, jos se olisi niin hankalaa, mutta ymmärrän että joku toinen voi haluta. Lähden, koska meille se on tokan ja kolmannen kanssa ollut niin helppoa. Imetän siinä ohimennen ja elämä jatkuu. Voisiko ravintola Aune ilmoittaa ettei tissistä ruokansa syövät vauvat ole tervetulleita pöytiin, niin tajuaisi välttää tuollaisia paikkoja? Ei ole kiva yllätys maksavana asiakkaan yhtäkkiä joutua vessaan pois muusta seurueesta. Saakohan kumisesta tekotissistä syöttää vauvaa? Mitä jos mulla menee siitä ruokahalu? Nänniä muistuttava tuttiosa. 😉

Avatar

Todella kauniisti kirjoitettu ravintolan omistajilta mielestäni. Niinkuin joku jo tuolla edellä mainitsikin, näitä mielensäpahoittajia on aina. Tästäkin asiasta pitää taas saada vetää hernekeittoa nenäänsä enkä ymmärrä yhtään miksi. Ravintolan omistajathan vain parhaansa mukaan yrittävät ymmärtää kaikkia asiakkaita. Joitakin imettäminen ehkä ällöttää (enkä itse ymmärrä että miksi), mutta koska tuntuu olevan kovin yleistä, ei kukaan meistä asialle mitään voi.

Avaan hieman omaa ajatusmaailmaani vielä: minua ei häiritse, inhota eikä ällötä immettäminen ollenkaan. Jos näen vaikkapa kauppakeskuksessa jonkun naisen imettämässä lastaan, suhtaudun häneen kuin mitä tahansa muuta normaalia asiaa tekevään ihmiseen. Ehkä noteeraan, ehkä en. MUTTA mielestäni tuommoisessa tilassa, kuten ravintola, jossa ihmiset saattavat istua hyvinkin tiiviisti, eikä mahdollisuutta esimerkiksi poistua tilanteesta ole, on mielestäni kohteliasta, että äidit ottaisivat huomioon sen, että joitain imettäminen saattaa ällöttää. Tällöin ei mielestäni olisi liikaa vaadittu keneltäkään, että äiti siirtyisi vähän syrjempään lapsensa kanssa. Periaatteessa en ymmärrä, mikä asiassa ällöttää, jossei tissejä suoranaisesti nosteta pöydälle ja aleta imettämään, vaan asia tehdään normaalisti ja suht huomaamattomasti. Mutta koska ilmeisesti se joitain häiritsee, niin onko oikeasti liikaa vaadittu, että äidit ottaisivat tämän huomioon ja siirtyisivät tuollaiseen ”imetystilaan”, jonka ravintoloitsijat heille ystävällisesti tarjoavat?

Ravintolan omistajien vikahan ei toisten ihmisten ällötykset ole, joten voitaisiin mielestäni olla tällälailla julkisesti irvailematta ja syyttämättä heitä, kuten tässä blogitekstissä nyt tehdään. He yrittävät vain parhaansa ja ennen kaikkea tekevät työtään. Joskus voisi muutkin ajatella vähän nokkaansa ja omia tarpeitaan pitemmälle.

Avatar

No kyllä vois miettiä myös jotain ratkaisua jossa mietitään niitä ketä asia ällöttää. Ravintolaan ois voinu vaikka laittaa kaksi puolta toinen imetysinhokeille ja toinen sen salliville, oisko ollu liikaa vaadittu. Tämä ois ottanu kaikki huomioon, mahdollistamut molemmat tavat imettää sekä sen että saa syödä rauhassa. Tuntuu hullukta että nykysuomessa tulee jotenkin erityisen paljon palautetta tommoisesta asiasta, en jotenkin usko että on edes voinut tulla. Murto-osa imettäjistä imettää niin että tissiä edes näkyy, saati ne jotka asiasta viitsii oikeasti antaa palautetta. Jännä ratkaisu siis ravintolalta. Ja itse en tykkää imettää muiden nökösällä mutta annettaisiinko siihenkin mahdollisuus äideille ja lapsille jotka sen kokevat omakseen. Siinä jos jossain ei ole mitään ällöä/seksuaalista. Toisin kuin monessa muussa asiassa julkisilla paikoilla. Mites on esim. Julkisesti suutelu, julkisesti näkyvät tissivaot, julkisesti näkyvät reidet/pakarat. Kielletäänkö nekin nykyajan suomessa?

Avatar

Jos nyt otetaan huomioon sekin, että kyseisessä on paikassa on alle 10 pöytää ruokailijoille, gastropub on suunnattu lähinnä aikuisille kävijöille, on auki iltaisin eikä menukaan sisällä ns lastenaterioita, voisi kysyä, onko pakko lasten kanssa suunnata kyseiseen paikkaan? Etenkin, kun lähiympäristöstä löytyy kymmeniä paikkoja, jotka ovat enemmän suunnattuja lapsille ja lapsiperheille leikkinurkkauksineen yms… Toki, onhan tää vielä vapaa maa, mielensäkin saa pahoittaa mistä tahtoo. Itse en kuitenkaan nää järkeä mennä asiakkaaksi paikkaan, joka ei miellytä tai vastaa omia odotuksia palveluista tai ruuista…

Avatar

On eri asia profiloitua aikuisten paikaksi, kuin ilmaista imetyksen olevan niin ällöttävää, että sen takia tulee eristäytyä muusta yhteiskunnasta. Meillä on lukuisia ravintola-alan yrityksiä, joissa on ikäraja. Se on ihan okei, ei sellaiseen sitten varmaan eksy montaakaan julkeasti julki-imettämään. Mutta se linjaus, että imettäjän on piilouduttava, on sheimaava, vanhanaikainen, äitejä koteihin sulkeva ja vain suorastaan ikävä.

Avatar

Imettävänä äitinä pystyisin kyllä ruokkimaan lastani jos on oikein erikseen laitettu mukava suojaisa paikka eikä pytyllä istuessa tarvitse ruokkia lasta. Saan itse rauhan ja vauvakin. Vauvaa syöttäessä etsisin jokatapauksessa rauhallisen nurkan syöttämiseen, eipä se vauva mieti missä syö kunhan ruokansa saa. Monesti autossakin imetän ennen kauppaan , ravintolaan menoa. Ihan hyvä järjestely omasta mielestäni. Kakkki äidit kun ei edes halua hoitaa ruokailia kaikkien silmäparien alla. Etenkin jos vaavilla menossa rintaraivali kausi tai ei malta kaiken tohinan keskellä edes keskittyä. Mielestäni järjestely on enemmänkin imettävän huomioimista järjestämällä sille oma tilansa. Monien mielestä varmasti hankalampaa jos ei ole mitään paikkaa missä lasta saisi rauhassa ruokkia.

Avatar

Jes! Toimivinta olisi ollut, että ravintola olisi laitettu vaikka K-18 paikaksi niin ei tarvisi lapsia katsella muiden asiakkaiden, koska siitähän lopulta on kyse. Tuo olisi ollut ravintolalta tyylikkäämpi veto asian suhteen. Olen vain kerran nähnyt imetyksessä paljaan mahan kun äiti veti paitansa ylös alakautta. Tätä vähän ihmettelin hetken, mutten kuitenkaan mieltäni pahoittanut. Tissiä en sen sijaan vaikka välillä olen koittanut oikein katsoa kunnolla että missä sitä tissiä näkyy. Ei en ole nähnyt, aina on vauvan pää edessä. Miten te muut teette sen?! Menettekö katsomaan ihan vierestä? Enemmän tissiä näkyy vaateliikkeiden alusvaatemainoksissa, ravintolassa ei-imettävien napaan ulottuvia kaula-aukkoja. Olkaa hyvät ja huomioikaa se, että jotkut vauvat syövät jopa vartin välein tai 2h putkeen. Tämäkö aika pitäisi äidin kökkiä yksin ”imetystilassa” kun muu perhe syö? Kyseessähän oli inva-wc, meidän perheessä ei syödä ikinä vessassa. Ihmisillä on nykyään asiat liian hyvin kun jaksetaan valittaa mitä ihmeellisimmistä asioista. Syksy alkaa ja kansanopistojen kurssit tulevat, aloittakaa joku kiva uusi harrastus! <3

Avatar

En voi kuin ihmetellä mihin ovat kadonneet ihmisten tilannetaju, suunnitelmallisuus ja kyky käyttää maalaisjärkeä? Pakkoko juuri tuohon ravintolaan on päästä sen imeväisen kanssa juuri silloin, kun lapsella on sellainen vaihe menossa, että hän kaipaa ruokaa vartin välein tai kaksi tuntia kerrallaan? Vaikka lapseton ainakin toistaiseksi olenkin, en ikinä voisi kuvitella lähteväni ainakaan kyseisen kaltaiseen ravintolaan syömään, jos todennäköistä olisi, että koko sen kaksi tuntia kun ravintolassa vietän, joutuisin samalla imettämään lastani. Jättäisin suosiolla käynnin parempaan hetkeen tai vaikka siihen aikaan, kun imetys ei enää ole lainkaan tarpeen.

Avatar

Nimenomaan!

Avatar

Hyvä kannanotto! Onhan se todella vinksahtanut ajatus että joku voi mielensä pahoittaa nähdessään vauvan syövän rintamaitoa. Mielestäni tässä ei saa antaa siimaa tällaisille mielensäpahoittajille vaan tuollaiset kummalliset tabut pitää kitkeä pois Emilian kaltaisten rohkeiden kannanottojien avulla. Tärkeintä on, että ihmiset jotka näkevät imetyksen tärkeänä, seisoisivat tämän mielipiteen takana yhtenä vahvana rintamana. Jos ihmisten annetaan mieltää imetys kiusalliseksi ja imettävät äidit siirretään piiloon, mikään ei muutu. Ja epävarmat imettäjät jäävät koteihinsa imettämään tai siirtyvät korvikkeiden käyttöön vain koska eivät halua aiheuttaa julkisilla paikoilla mielipahaa tai joutua kiusaantuneiden katseiden kohteeksi. Ravintola Aunen väelle toivoisin myös rohkeutta muuttaa maailmaa avarakatseisemmaksi ja avoimemmaksi. Aina ei ole oikein yrittää miellyttää kaikkia.

Avatar

Juuri näin! Ei lisättävää! Tämä pitäis kirjoittaa ilta-sanomiin emilian tekstin ja kuvan kanssa. Amen.

Avatar

Kolmen lapsen isänä ja puolisoni kanssa olemme todella hämmästyneet, miten paljon energiaa ihmiset voivatkaan uhrata tämän kyseisen ravintolan mustaamiseen. Siellä ravintolassa on todella fiksusti ajateltu asia jo ennakkon ja järjestetty rauhallinen paikka imetykselle ennen kuin tämä mielensäpahoittanut äitihahmo on sinne edes jalallakaan astunut sisälle.

Lasten syöttämiset, vaipanvaihdot ja muut pikku tenaviin liittyvät asiat pitää hoitaa tahdikkaasti ja ilman suurta numeroa. Joskus ihan pitää pysähtyä miettimään, että ovatko kaikki paikat ja tilaisuudet sellaisia, mihin pitää ehdoin tahdoin mennä pienten lasten ja varsinkin vauvojen kanssa. Pitää olla kunnioitus muita kohtaan ja taata sillä omalla käytöksellä, että muutkin viihtyvät niissä paikoissa ja tilaisuuksissa. Jos ravintolan ruokanautinnon lisukkeena pitää seurata viereisen pöydän tisujen esiin kaivamista ja imetystä, niin kyllä tällä äidillä on mietinnän paikka todellakin!

Avatar

Entäs jos kaikki ravintolat suomessa ottais mallia vaan koska joku ei siedä katsoa imetystä? Missäs ne imettäjät olis niiden lasten kanssa? Kotona masentumassa. Minusta wc on aika ällö paikka imettää ja mites jos joku inva-asiakas haluaa vessaan ja siellä imettäjä saattaa viettää hyvinkin pitkiä aikoja kerrallaan. Minusta hienoa että tälläinen paikka tarjotaan ja itsekin sitä luultavasti käyttäisin, mutta kaikki eivät halua syöttää vessassa. Oikeus pitäö ollaa syöttää lapsi samalla kun itse nauttii lämmintä ruokaa muiden seurassa. Vika on taas muka imettäjien vaikka mielestäni vika on siellä imetyksesta mielensäpahoittaneen päässä. Ei ne asiat muutu laittamalla imettäjät vessaan. Toki imetyksen voi hoitaa huomaamattomasti ja siihen öidit huomio tälläisissä paikoissa. Ketään ei kuitenkaan voi pakottaa vessaan imettämään. Sit ovelle jo kielto imettäjille jotka ei halua näin tehdä.

Avatar

Ihan samaa mieltä!

Koko yhteiskuntaa ei ole luotu vain pikkulapsiperheille, kaikkia ja kaikkea ei tarvitse muokata lapsiperheille sopivaksi.

Eikös se äitiyskin ole valinta ja silloin voisi hyväksyä että esimerkiksi pienen vauvan kanssa ei voi eikä kuulukaan tehdä ihan kaikkea, mitä ilman vauvaa.

Lisäksi naurattaa tämä, että onpas nyt erinomaisen moni pienen lapsen äiti ollut lähdössä Gastropubiin iltaa viettämään, olisi Aunessa ollut oikein jonoa koko loppuvuosi.

Imetysaktivistit voisivat kyllä vähän miettiä myös sitä, ettei imetys tosiaan ole kaikkien mielestä maailman ihmeellisin ja kaunein tapahtuma eikä se sitä kaikille tarvitsekaan olla. Ei edes monen imettäneen/imettäjän mielestä. Se on vain ohimenevä vaihe, joka liittyy lapsen kasvatukseen. Ei maailmankaikkeuden keskipiste.

Avatar

Itselläni on lapsi, enkä siltikään kokenut mukavaksi taikka tarpeelliseksi imettää ravintolapöydissä. En myöskään välitä nähdä muiden imettävän (varsinkaan kun useilla on tarve tehdä se todella näyttävästi). Minusta on hienoa, että on tehty viihtyisä ja suojaisa paikka imetykselle. Itse nimittäin haluan nähdä rintani muinakin kuin ruokintakoneina ja mielelläni säilytän ne salaperäisyyden vuoksi vain minun ja tarkkaan valittujen nähtävillä.

Avatar

Sitähän voitais rakentaa vessan yhteyteen oma tila niille ruokailijoille, jotka eivät kestä imettämistä lähellään… 🙂

Avatar

Tää voisi olla hyvä kompromissi!

Avatar

Itse en ainakaan haluaisi nähdä yhtäkään imetävää äitiä samaan aikaan kun nautin itse ruokaani.

Avatar

Jos joku ravintola tekee kannannottona päivityksen siitä, että imetyksestä häiriintyvät saavat käyttää vilttejä näkösuojanaan tai vastaavaa, lupaan mainostaa blogissa ja instassa koko vuoden ilmaiseksi ko paikkaa! 😀
Laitan mainospalkkiin yrityksen oman mainoksen ja kirjoitan pitkin vuotta ko ravintolasta jossa tulen käymään perheeni kanssa vähintään joka kuukausi! Olisi todella hienoa, jos joku perheystävällinen paikka ottaisi kantaa asiaan. 🙂 Jos joku bongata tällaisen, laittakaapa linkkiä! Varmasti saisi hyvää somehuomiota muutenkin.

Avatar

Minä puolestani en ymmärrä, miksi aiheesta pitää pahoittaa näin suuresti aina mieli ja olla niin ehdoton. En ole äiti, en ole imettänyt ja olen kasvanut korvikkeella. Imetys on minulle täysin vieras asia ja minusta myös imettävien äitien olisi syytä ymmärtää, että tilanne on monille täysin vieras ja ehkä jopa kiusallinen. Ei, en näe tilanteessa mitään seksuaalista. En myöskään kuikuile näenkö tissejä, mutta koen tilanteen epämiellyttäväksi, kun en yksinkertaisesti halua tuijottaa enkä tehdä muille kiusallista oloa. Mutta fakta on, että en yksinkertaisesti ole tottunut tilanteeseen vaikka kuinka luonnollinen tilanne olisikin. Jos kävelen imettävän äidin ohi, ei minulle herää mitään fiiliksiä. Mutta tilanne on itselleni vaikea esimerkiksi pöydässä, jolloin en voi ohittaa tilannetta. Varmasti luonnollinen asia, epäilemättä ruokailutilanne, mutta kaikille se ei ole arkipäivää.
Ravintolan ratkaisu kuulostaa siltä, että siinä on pyritty huomioimaan kaikki ruokailijat, mutta eihän se ikinä ole mahdollista, että kaikki osapuolet olisivat tyytyväisiä. Miksi ei voitaisi ymmärtää kaikkia ja pyritä joustamaan tilanteen mukaan, eikä vedetä niitä lappuja silmille ja eletä oman pienen ympyrän sisällä. Toki maailma avartuu koko ajan, mutta monet muutokset kestävät ja raivopäinen barrikadeille nousu aiheuttaa vaan suuremman kuilun erillä tavalla asiaan suhtautuvien välille.

Avatar

On paljon asioita jotka ovat minulle tuntemattomampia eikä kuulu arkeen, en silti sulkisi kehitysvammaisia ulos ravintoloista. Todella mustavalkoinen argumentti… todistaa vain sen, että tietoisuutta ja näkyvyyttä on lisättävä!

Lakialoite on jo vireillä. 🙂

Avatar

Hyvät imettävät äidit, imettäkää, missä parhaaksi näette. Jos haluatte tehdä sen yksityisesti, menkää osoitettuun tilaan, mutta jos teille ja vauvallenne sopii paremmin ruokailu esimerkiksi ravintolapöydässä, toimikaa sen mukaisesti.

Kaikki, mikä tähtää naisten kehon, käyttäytymisen, oikeuksien tai aseman kontrollointiin, tai syrjäyttää heidät yhteiskunnassa, tai kaventaa heidän mahdollisuuksiaan osallistua, olla läsnä tai tehdä yleisiä, tavallisiksi katsottuja asioita, on turmiollista.

Julkisessa imettämisessä ja sen paheksumisessa on pohjimmiltaan kyse suuremmista asioista, kuin rinnan näkymisestä, vauvan ruokailusta tai viereisen pöydän asiakkaan ruokahalun häiriintymisestä. Tulee aina löytymään henkilöitä, joita naisten pukeutuminen, ulkonäkö, olemus, puhe tai mikä hyvänsä muu ominaisuus, kuten maitoa tuottavien rauhasten olemassaolo, häiritsee. Tärkeämpää, kuin juupas- eipäs väittely yksittäisestä aiheesta on se, miksi joku suhtautuu asiaan, niin kuin suhtautuu.

Joissakin yhteiskunnissa naisten koko vartalo koetaan niin järkyttäväksi ja häiritseväksi tekijäksi, että naiset suljetaan pois julkisesta elämästä, ja he voivat liikkua kotinsa ulkopuolella vain peitettyinä kiireestä kantapäähän. Jokainen voi mielessään miettiä, mitkä ovat syyt ja seuraukset, kun äidinmaidosta riippuvaisen jälkeläisen ruokkiminen nähdään tekona, joka pitää hoitaa salassa, näkymättömissä, ja mitä yhtymäkohtia näillä asioilla on.

Avatar

Hienosti kirjoitettu!

Avatar

Niinpä niin, vauvat syö vessassa ja aikuiset ravintolan ruokapöydässä. Ihmiset voisivat keskittyä tuijottamaan vaikka omaa lautastaan sen sijaan, että pitää tuijottaa imettävää äitiä ja ruokailevaa lasta. Jos ihminen ahdistuu nähdessään vilauksen tissistä viattomassa tilanteessa, täytyy myös tissibimbojen avoimet kaula-aukot kieltää ruokaravintoloissa samalla tavalla. Vauva tarvitsee ruokansa silloin kun tarvitsee, siitä asiasta ei keskustella sen enempää. Kiitos ja terveisiä kaikille tisseistä ja imetyksestä ahdistuville 🙂

Avatar

Olen toki lapseton ja jäävi siten ottamaan kantaa tähän asiaan. Mielestäni kuitenkin on hienoa, että tämä ravintola on edes yrittänyt keksiä ratkaisua, joka olisi enemmistön mieleen. Tässä maailmassa on sula mahdottomuus miellyttää kaikkia. Ja kuten eräs kolmen lapsen isä yläpuolella totesi, voi joskus miettäi, onko kaikki paikat ja tilaisuudet sellaisia joihin täytyy osallistua lapsen kanssa/lapsen ehdoilla. Olisiko mahdollista pumpata maitoa jo kotona ja syöttää sitä samaa tavaraa pullosta ravintolassa ruokaillessa. Silloin äitikin voisi pukea päälleen mitä haluaa, eikä tarvitsisi miettiä imettämisen onnistumista.
Ravintola on kaikille avoin paikka ja syöminen nautinto. Itse arvostan sitä, etten näe ruokaillessani mahdollisia ihmiseritteitä tai siihen liittyvää toimintaa. En ole myöskään puklailevien hieman isompienkaan lasten fani silloin kun syön.

Avatar

Huomaa ehdotuksestasi, ettet ole imettänyt etkä muutenkaan kauhean tietoinen siihen liittyvistä asioista… ei todellakaan voi eikä siihen ole mitään syytäkään, vaikka onkin olemassa pieni joukko naisia joilta pumpulle heruu helposti, vauvat osaavat juoda myös pullosta eikä imetys häiriinny tuosta säheltämisestä.

Miksi ihmiset, jotka eivät tiedä _mitään_ asiasta, ottavat niin voimakkaasti kantaa asioihin? Itse en ikinä ottaisi kantaa mihinkään, mistä en tiedä edes alkeita. En koe mielipiteelläni olevan siinä tapauksessa mitään lisäarvoa keskustelulle.

Et ole maailman napa, sinun mielipaha menee vauvan kanssa kakkoseksi turhempaan syynä, niin se vaan menee.

Avatar

Kyseessä on rokki bubi. En koskaan veisi lapsiani moiseen paikkaan. Vaimon kanssa voimme rällästää kovan musan soidessa ihan missä vaan. Herätys aikuinen ihminen! Varsinki vauva tarvitsee turvallisen ympäristön. Oletko ajatellut asian loppuun asti?

Avatar

Musta on hassua etta joistain on ok imettaa kauppakeskuksessa mutta ei ravintolassa. Tai lasten vaipanvaihtoa verrataan imetykseen. Ravintola on mielestani paikka jossa SYODAAN. Imetyksen aikana lapsi SYO. Miksei ravintolassa olisi sopivaa syoda jos kauppakeskustessa on? Eiko kauppakeskuksessa tai bussissa usein syominen ole kielletty – miksi se olisi ravintolassa, jossa pointti on SYODA? Ja se etta joitain ihmisia voi allottaa – niin voikin. Minuakin allottaa ahtaassa ravintolassa jos vieressani istuu kiiltava kalju, tai joku jonka hartiat on taynna hilsetta. Mina itse kylla pystyn viettamaan sen hetken siella ravintolassa nauttien tasta huolimatta, koska olen aikuinen ihminen. Ei kai me nyt voida alkaa haatamaan kaikkia muita allotavia ihmisia pois? Enta sina joka haiset hielta tai muuten pahalta – saanko mina haataa sinutkin pois ravintolasta koska allotat minua? Sina joka olet liian tiukoissa vaatteissa? Come on ihmset, kasvakaa aikuiseksi ja deal with it.

Avatar

Nyt on kyllä myötähäpeä suuri. Miksi kaikki täytyy sallia käytöstapojen, siveellisyyden sekä kaupungin järjestyssääntöjen kustannuksella? Valitettavasti kuulostaa, että ”minäminäminä ja mun vauva” -kuplassa eletään vahvasti unohtaen, että julkisiin paikkoihin ei kuulu tissit, pimpit eikä pippelit. Julki-imetyksenhän voi hoitaa täysin normaalisti ilman ”pelkät housut jalassa” mentaliteettia. Mammoilta puuttuu tilannetaju sekä ihan normaalit käytöstavat, jos imettämisestä täytyy tehdä tissishow hienossa ravintolassa.

Avatar

En ole eläessäni nähnyt sellaista imettäjää, joka tekee imetyksestä tissi-show’n… etkö huomaa miten lapsellinen olet?

Sukupuolielimiin vertaus on ainoastaan koomista, mutta niiden näytteleminen julkisella paikalla myös laitonta. Sorry… imettäminen ei. 😉

Avatar

Dodiin. Minä luulen, että osalla menee puurot ja vellit tässä sekaisin. Oon itse neljää lasta imettänyt, osaa vähempi ja osaa enempi. En oo minkään sortin imetyshöperö. Imettänyt oon silti myös ravintolan pöydässä. Mutta niin, että 99% ravintolan asiakkaista ei varmasti oo ollu siitä tietosia ja mikään paikka ei oo vilkkunu.

Ymmärrän, jos jotakuta haittais, jos tissi on koko maailman ihmeteltävänä ja imetyksestä tehdään joku showesitys. Mutta ei kait niin oikeesti kukaan tee? En oo ite ikkään nähny.

Silloin harvoin, kun pääsi ravintolaan, ei sitä reissua ois halunnu viettää vessassa. Samalla kun vauva söi, saatto itsekin syödä. Ei toi ravintolan idea oo mikään kompromissi, se on selvä no no imettäville äideille. Ja ihan aikuisten oikeesti, ketä voi häiritä imettävä äiti, jos tissit on piilossa?

Avatar

Eniten ihmetyttää äidit, jotka väen väkisin haluavat kovalla musiikkia soittavaan pubiin, tai oikeastaan se, että mitä äidit yleensä pienten vauvojen kanssa tekevät pubissa. Ruoasta ei voi olla kyse, koska esim. Aunen valikoima on hyvin suppea. Enemmän tämä Aunen -tapaus vaikuttaa siltä, että äiti jota kehotettiin siirtymään imettämään ”imetyshuoneeseen” suivaantui asiasta niin, että päätti että ”tehdäänpä sellanen mustamaalauskamppanja, että firma menee konkurssiin”. Mitähän laki sanoo tällaisesta tahallisesta haitanteosta?

Selkeästi tietyt äidit ovat suunnitelleet tekoaan jollain keskustelusivustolla ja kyllähän joku aina paljastaa ketä siellä on ollut suunnittelemassa, ja tekstit tulevat jossain vaiheessa kaikkien näkyville kuvankaappauksina, niin kuin lehdistä olemme saaneet esimerkkejä lukea. Ja näkeehän myös Aunen palautteista kuka uskalsi heittää sen ensimmäisen kiven, imetystukihenkilö muut äidit perässään.

Avatar

Onko teijän mielestä vessa rauhallinen paikka imettää? Just joku käyny ennen teitä vääntämäs paskat pönttöön, imetäppä siinä sitte. Saatikka et joku nykii oven kahvaa vähän väliä. Mä ite kerran imetin vessasa misä haisi paska ja kusi, lattialle ei iljenny laittaa hoitolaukkua koska siinä oli kusiroiskeita. 15min aikana kuudesti kävi oven kahvasta joku nykimäs onko vessa vieläki varattu.. Ymmärtäisin erillisen imetystilan mutta en vessaan menis kyllä imettään!

Avatar

On epäreilua, että imettävät äidit saavat pahoittaa mielensä ja jopa raivostua siitä, ettei joku halua nähdä toisen imetystä ruokailun yhteydessä. Kuitenkaan nämä kanssaruokailijat eivät missään nimessä saa pahoittaa mieltään ravintolassa imettävistä äideistä.
Sanotaan, että imetys on kaunis ja maailman luonnollisin asia. Ei. Imetys on joidenkin mielestä kiusallista, ällöttävää ja hyvien ravintolassa noudatettavien käytöstapojen vastaista. Kun itse yrität keskittyä nauttimaan ateriasta, jota olet odottanut ja josta tulet maksamaan, ei ole mukavaa että naapuripöydässä tuore äiti ahtaa naamantäydeltä tissiä vauvan suuhun, imusta venynyt nänni vähän väliä vilahdellen ja maidon valuessa pitkin vauvan suunpieliä.
Kaikki eivät halua lapsia tai pidä lapsista. Toisille lapset ovat maailman keskipiste. Kaikki on yritettävä ottaa huomioon, siinä välillä epäonnistuen. Imetyshuone/-piste on mielestäni nykymaailmassa aivan riittävä aloitus, jota voidaan lähteä kehittämään.
Ja miksi juuri imettävien naisten tulee siirtyä muualle eikä kanssaruokailijoiden? Koska imettäjällä olisi varaa valita olla tulematta ravintolaan vauvan vaatiessa jatkuvaa huomiota ja vartin välein tapahtuvaa imetystä. Muita asiakkaita ei voi vaatia valitsemaan ravintolaansa imettävien vuoksi toisin, sillä nämä asiakkaat ovat se enemmistö joka tuo ravintolalle eniten kassavirtaa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä