SYNTTÄRISANKARIN ASUKUVAT

Nompun asu: Takki – Lindex / Paita – Gugguu / Housut – MILK Copenhagen / Kengät – Converse (Ellos)

Eilen oli harvinainen hetki, kun Nomppu antoi kotipihalta lähtiessä ottaa hänestä kuvia! Aamupöhnässä varmaan tuli ajatuskatkos… 😉 Meidän pieni mies täyttää 4 vuotta maanantaina, mutta juhlistetaan jo tänään, ja nyt pitääkin jo aloittaa valmistelut ja leipominen iltapäivän juhlia varten! Juhlista tulee toivottavasti upeat, ja yritän päästä jo illalla laittamaan tänne kuvia ja kuulumisia! Ensi viikolla tulossa sitten myös kaikenmaailman 4 -vuotisjuttuja, yritän mm. suostutella meidän jääräpään vähän haastateltavaksi. Ihanaa viikonloppua kaikille!

Kommentit

38 kommenttia
Avatar

Ei meillä vaan lapsia (5-vuotias tyttö ja 3-vuotias poika) ”pueta”, paitsi juhliin, jos lasten itse valitsemat vaatteet eivät olisi tilaisuuteen sopivat. Kyllä myös kolmevuotias itse valitsee – ja haluaa valita! – vaatteensa, mutta toki niissä rajoissa, mitä on tarjolla. Esim. pojan mielivaatteisiin lukeutuvat pinkki-persikkaraitainen paita ja paita, jossa on pinkkejä kissoja (molemmat siskon peruja) – siinä missä ”poikamainen” Ryhmä Hau -paitakin. Kerran hän halusi mennä siskon kissamekossa päiväkotiin, minkä toki sallin. (Mieltymys vaaleanpunaiseen saattaa tulla isältäkin, koska mieheni valitsee usein töihin vaaleanpunaisen pikee- tai kauluspaidan, koska ko. väri pukee häntä – toisin kuin minua.)

Tyttö taas pitää mekoista, pinkistä, ja perhosista, joten toki ostan hänelle sellaisia vaatteita, mistä tiedän hänen pitävän. Joskus hän kuitenkin valitsee myös ns. poikamaisia vaatteita, joita olen ostanut esim. kirppikseltä, kun niissä on kiva kuosi tai jokin muu juju – niitäkään ei tietenkään sen enempää hänelle tyrkytetä, jos eivät satu miellyttämään.

Jos joku luulee poikaani tytöksi, koska hänellä on pinkki paita, niin sou not (tyttö on sen verran iso ja kasvoiltaan tytön näköinen, ettei sekaannuksia taida tulla). Ei tuon ikäisen lapsen sukupuolella pitäisi olla mitään sosiaalista merkitystä (lapsi itse kyllä tietää, mikä hänen biologinen sukupuolensa on). Lapsi on lapsi on lapsi. Jos hän on kiinnostunut autoista, niin hän saa olla ihan yhtä vapaasti kuin saa olla kiinnostunut prinsessoistakin (tai hyönteisistä tai piirtämisestä tai pyörällä ajamisesta).

Avatar

Söpöt vaatteet, paitsi että housut vois olla ihan muuta väriä kuin vaaleanpunaista

Avatar

Kai tämä oli vitsi?

Avatar

Kiinnostaisi tietää miksi puet poikasi aina vaaleanpunaisiin? Etkö pelkää että Nomppua kiusataa siitä. Nuo housutkin ovat tosi hienot mutta tytölle laittaisin. Mutta söpö Nomppu on kyllä!

Avatar

Mut ei kai tässä maailmassa voi elää niin et ensin miettii, kiusaako joku? Silloinhan kiusaajat voittaa?

Avatar

Onpa älyttömiä nuo kommentit vaaleanpunaiseen pukemisesta. Kummallista, että vielä nykyäänkin jotkut uskovat tyttöjen ja poikien väreihin (ihan mielenkiinnosta olisi kiva tietää, että onko määrittelemättömälle sukupuolelle tai transihmisille omia värejä).

Avatar

Söpö Nomppu! Ja älytöntä miten ihmiset jaksaa vouhkata jostain housujen väristä. Hyvää syntymäpäivää pikku miehelle!

Avatar

Mulla on kaksi poikaa, vauva ja leikki-ikäinen. Ilman isosiskoakin esikoiseni pitää pinkistä, vaaleanpunaisesta, keltaisesta – kuten myös melkein kaikista muista väreistä. Tykkään itsekin käyttää vaatteissani värejä, joista pidän – miksi siis en soisi sitä lapselleni? Juuri tänään hän valitsi pinkit collegehousut ja ns. poikamaisen paidan. Olisiko pitänyt kieltää ja perustella, että housut ovat tyttöjen väriset? Saako poikani alkaa aikuisena sairaanhoitajaksi tai lastentarhanopettajaksi halutessaan? Pitääkö kieltää Peppi Pitkätossu ja lukea sen sijaan Eemeliä?

Avatar

Kaks ekaa kommenttia – EI JATKOON. *buuausta*

Avatar

Mulla on 8-vuotias poika, jonka lempiväri on pinkki. Onneksi sitä jossain muodoissa vielä voi käyttää, ilman että tulee kiusatuksi. Aika avuton on nimittäin yksi äiti sitä kiusaamista estämään. Lapset eivät ole julmia vain toisilleen, osaavat haistatella mielensä mukaan myös aikuisille. Järkyttävää. Ja minä kyllä mieluummin ohjaan lastani neutraalimpeihin väreihin, jos vaihtoehtona on kiusaaminen.

Avatar

Söpö pikku 4-vuotias! 🙂 ihanat vaatteet, mutta ehkä mäkin vähän pienemmissä määrin pukisin pinkkiä, mutta jotain pientä jos siitä tykkää. Just sen takia, ettei kiusattaisi. Ihmisistä halutaan sukupuolettomia, mutta kuitenkin täytyy muistaa että 2 sukupuolta on biologisesti ajateltuna. Eihän ne värit kyllä kato sitä sukupuolta, mutta jotku värit mielletään enemmän ”tyttöjen väreiksi ”.

Toisaalta voin vain olla vanhanaikainen, ja tän mun kommentin voi heittää niin kauas missä pippuri kasvaa! 😀

Avatar

Mutta miksi opettaisimme lapsille että heidän pitäisi pukeutua/käyttäytyä niinkuin kiusaajat ”haluavat”? Tai että pitäisi olla huomaamaton ja upota massaan.
Sillä ajatustavalla ei kiusaamista saada kitkettyä pois.
Ennemmin keskittäisin energiani sen opettamiseen että jokainen saa olla omanlaisensa eikä ketään ole oikeutta siitä pilkata!

Avatar

Just näin, kiusaajissa on parannettavaa eikä niissä, joissa nähdään vikoja. Ihanat housut, en edes älynnyt, että ne ovat vaaleanpunaiset, koska asu on hurmaava.

Ehkä jossain 50-luvulla oli sittenkin internet, kun sieltä on päässyt vuotamaan näitä takapajuisia kommentteja sun kommenttiboksiin. Hienoa, että on mahdollista suorittaa tällaista aikamatkailua.

Avatar

…Vielä ensimmäiseen kommenttiin palatakseni, tarkoitukseni ei ollut sanoa ilkeästi eikä loukata ketään. Vaan usein blogiasi lukeneena olen pannut merkkille että puet usein myös Nomppua vaaleanpunaisiin vaatteisiin eikä siinä värissäkkään toki mitään pahaa oo mutta sitä lähinnä ajoin takaa kommentillani että etkö pelkää että Nomppua kiusataan siitä? Kun olet kirjoittanut joskus lastesi kiusaamisesta. Toki oli asia mikä tahansa niin kiusaaminen ei ole milloikaan oikein ja lapsille täytyykin sitä opettaa että kiusaaminen on aina vakava asia ja se ei ole oikein. Mutta silti sitä kiusaamista tapahtuu vaikka aikuiset olisivat läsnä mutta aina aikuinenkaan ei sitä huomaa.

Avatar

Itselläni on kaksi tyttöä ja esikoinen on niin prinsessa ja punkki ko olla taitaa. En itse ole ikinä sitä sen suuremmin semmoiseen ole opastanut. Yhtä lailla oon antanut mahdollisuuksia muuhunkin. Mutta itse asiaan. Itse en ajattele nykyään enää yhtään ”tyttöjen ja poikien” värejä ja meidän naapurissa taas on ylä äiti joka ajattelee ja puhuu minun lapselleni ja omalle lapselleen aina hyvin paljon siitä että tyttöjen jutut ja poikien jutut. En oo osannu sanoa siitä vaikka välillä ärsyttää se ihan hulluna! Käyttäähän aikuisetkin miehet ja naiset kaikkia värejä joten musta on IHAN käsittämätöntä miks lapset ei vois käyttää??? Ja tottakai lapset alkaa kisaa jos

Avatar

Ääh karkas kommentti.
Nii siis alkaahan lapset varmasti herkemmin kiusaa väreistä jos ne näkee mallin että värit jaotellaan jotenki sukupuolen mukaan vanhempien toimesta.

Avatar

Ja ekassa kommentissa piti olla tietty et niin *pinkki ku olla voi 😀

Avatar

Eli muun maailman tulee alistua kiusaajien tahtoon ja näkemykseen siitä mitä kukin saa päällensä pukea?

Avatar

Söpöt housut! Väri on ihana ja sopii kaikille, mut mun mielestä housujen malli ehkä vähän ”tyttömäinen”. Ihan mielenkiinnosta: onko sun mielestä poikien ok käyttää hameita? Enkä siis tarkota semmosia prinsessamekko-roolivaatteita, vaan et pukisitko Nompun hameeseen esimerkiks kaupungille tai johonkin juhliin? Ois myös kiva kuulla Topiaksen näkemyksiä sukupuolineutraalista kasvatuksesta! Entä voisko hän esimerkiks kuvitella ostavansa vaatteita naistenosastolta?:D

Avatar

Mitä tarkoittaa ”tyttömäinen”? Sehän ei ole mikään todellinen määritelmä. Mikä ”tyttömäisyyden” ilmentymisessä pelottaa tai jännittää? Nimimerkkisi perusteella voisit olla mitä sukupuolta tahansa… mitä siitä ajattelet? Haluaisin kuulla myös ystäväsi, puolisosi ja naapurisi näkemyksiä sukupuolineutraalista nimimerkistäsi.

Avatar

Ehkäpä se siks juuri oli lainausmerkeissä. Ihan vaan sitä, että mun silmään toi on tyttöjen vaate enkä henkilökohtaisesti sitä pukis pojalleni, samoin kuin en hamettakaan, tai vastaavasti tytölle smokkipukua. Ja ei siinä mikään pelota, mun mielestä vaan on tiettyjä vaatekappaleita jotka kuuluu tytöille ja toisia jotka kuuluu pojille, enkä ymmärrä miks tästäkin pitää oikeen väkisin tehdä joku ongelma.
Ja mitä mun nimimerkkiini tulee niin kiitos kysymästä, en ajattele siitä yhtään mitään. Miksi sä haluat kuulla mun naapurini näkemyksen siitä? 🙂 En oikeen ymmärtäny pointtias, mun nimimerkkini ei nimittäin ihan kauheesti mun naapureilleni kuulu, mut Avan ja Nompun kasvatus on ainakin toivottavasti myös Topiaksen vastuulla. 😀 Kiitos päivän piristyksestä.

Avatar

Itse en edes huomannut, että housut oli vaaleanpunaiset. Huomion kiinnitti tuo rusetti, niitä nyt näkee naisten vaatteissa joten voi sanoa ihan suoraan että tyttömäiset housut

Avatar

Nomppu on joskus blogissakin näkynyt mekko päällä, jos en ihan väärin muista. 🙂

Avatar

Täytyy kyllä sanoa että jos kuvasta rajaa pään pois, kyllä mä silti sanoisin asun olevan pojan enkä tytön. Mielestäni se on se kokonaisuus mikä ratkaisee. Housut pelkiltään ehkä ovat enemmän stereotyyppistä tyttöä, mutta yhdessä muun kanssa ne mielestäni ovat suloinen lisää aina niin synkkiin poika-asuihin. Jos tuon ikäistä kiusataan pelkästään yhdestä pinkistä vaatekappaleesta, on kiusaajien kasvattajissa jo hitokseen vikaa.

Avatar

Itseä ei häiritse ollenkaan housut, vaan nuo kengät jotka näyttää useamman numeron liian isoilta:/ Luulisi, että on hankala kävelläkin.

Avatar

Jos Nomppua kiusataan vaatteiden värin takia, niin se ei todellakaan ole Nompun tai hänen äitinsä vika vaan niiden kiusaajien. Ja onko käynyt mielessä että ehkä Nomppu haluaa pukeutua vaaleanpunaiseen??

Avatar

Mua häiritsee myös se, kun puhutaan sukupuolineutraalista.. niin ei toi ole sitä. Ei alkuunkaan. Nompulle nyt vaan puetaan tyttöjen vaatteet, samoin kuin Avalle. Miksei se neutraalius toimi Avan kohdalla? Vaatteissahan tää tarkottas lähinnä sitä, että molemmat lapset puettas keltasiin, vihreisiin, sinisiin, punaisiin, ruskeisiin ym ym väreihin jotka ei korosta lapsen sukupuolta.

Avatar

Niin tai mietipäs sitä et entäpä jos Nomppu vain haluaa pukeutua omasta tahdostaan näin kun pukeutuu. Vai pitääkö alle kouluikäiset lapset aina olla äidin pukemia/vaatteet äidin päätäämiä jne. Ava varmaan saa tässä perheessä aivan yhtälailla pukea päälleen mitä vaan haluaa. Hän vain haluaa pukea vaaleanpunaista ja mekkoa ym. Olen ymmärtänyt että Emilia ei kasvata ”sukupuolineutraaleja” lapsia, onhan heillä nimet sukupuolijaottelun mukaan ja puhuu tytöstä ja pojasta, mutta hän ei määrää miten he toimivat/mitä valitsevat/mitä haluavat tehdä/pukea jne. Hän kasvattaa ihmisiä jotka osaavat kunnioittaa kaikkia, olivat he sitten millaisia tahansa, riippumatta sukupuolesta/pukeutumisesta tms. Kaksi eriasiaa. Jotkuthan ei kerro lapselleen mikä hän on, vaan hän saa itse päättää ja hänen nimensä on sellainen josta asiaa ei voi asiaa päätellä.

Avatar

Aivan ihana sankari! 🙂 Oma 6v poikani on aina tykännyt punaisesta, pinkistä ja muistakin väreistä. Ja ihan rauhassa olen antanut tykätä, leikeissäkin tykkää olla ennemmin äiti kuin isä. Eikä kummassakaan mitään pahaa ole. Onneksi ainakin vielä lapsen kaveripiiri koostuu fiksuista lapsista jotka eivät välitä mihin pukeutuu ja mitä leikkii.

Avatar

Paljon onnea Nompulle! ♡Ihanat vaatteet! ♡ Tiedätkö saako noita housuja aikuistenkin koossa? Tahdon!
Kiitos myös ihanasta blogistasi. Liian harvoin tulee kommentoitua vaikka aina luenkin kaikki postauksesi. Olet loistava! ♡

Avatar

teidän lapset on niin sulosia!

Avatar

Mun poika puki rippijuhliin vaaleanpunaisen paidan! Oli muuten viime vuoden hittiväri teinipojilla. Pitäisiköhän nyt sanoa, että älä vain pue katsos kun on tyttöjen ja poikien värit. Mä muuten olen aina pitänyt vaalean sinisestä, enkä halunnut pitää mekkoja, mutta ei mua kukaan lapsista eikä varsinkaan AIKUISISTA haukkunut! Tietysti 70- ja 80-luvuilla oltiin vapaamielistä vielä mikä tässä nyt mättää?! Kauniita kuvia ja hyvää syntymäpäivää! ❤

Avatar

Moi! Pakko kans kommentoida. Luen kaikki sun tekstit ja olen lukenut siitä asti kun blogi oli vielä it’s all about ava… välillä tuntuu et mehän ollaan tuttuja melkein moikkasinkin kerran kun törmättiin… mulla on siis kolme lasta 9,7 ja 1v. Vanhin on poika jolla on esim pitkä tukka (ja vanhemmat ihmiset luulee häntä usein tytöksi) valitettavasti hänen kanssaa olen joskus ”joutunut” suostuttelemaan hänelle jotain muuta paitaa esim juuri kiusaamisen pelossa… enää en niin tekisi… keskimmäinen tyttö pelaa jalkapalloa ja hän sanoo että koulussa häntä pidetään sen takia outona (pelaa myös poikien joukkueessa…) mielestäni on aivan käsittämätöntä että vieläkin joku ihmettelee tällaista asiaa saatikka pitää tyttöäni outona sen takia. Yritän parhaani mukaan kasvattaa lapsistani vahvoja ja oman arvonsa tuntevia. Ymmärrän että kaverit ovat tärkeitä mutta onko se hyvä kaveri joka arvostelee sinua?… itselläni on kai käynyt hyvä tuuri lapsena että sain mahtavia ystäviä vaikka itsekin pelasin jalkapalloa ym… eli lyhyesti:niin kauan kuin ei tee haittaa itselleen ja muille, annetaan kaikkien olla mitä on ja pukeutua kuten tykkää ! Tsemppiä teidän perheelle!!!!

Avatar

Tuntuu oudolta, että pelkistä housuista voi saada niin paljon eriäviä mielipiteitä ja töksähteleviä kommentteja. Onko sillä oikeasti mitään väliä pukevatko pienet tai vähän isommat pojat pinkit housut vai ei? Ei sillä ole. Ainut millä on väliä on se, millaisen mallin vanhemmat lapsilleen antavat; jos vanhemmista on ok käyttää lapsilla kaikkia mahdollisia värejä, silloin sen pitäisi olla ok myös lapsille. On todella typerää mikäli lasta kiusataan tai mollataan sen takia kuinka hän pukeutuu, ja vielä kurjempaa on se, jos aikuiset ihmiset tekevät niin pienestä asiasta ongelman.

Iso hali teidän suloiselle pienelle pojalle!!

Avatar

Söpö lapsi. Näissä sukupuolineutraali jutuissa on hyvä muistaa ettei mene ääripäästä toiseen. Jos tyttö haluaakin olla oikein prinsessa ja poika urhea prinssi, muistaa tukea myös niitä. ”Helppoa” niitä muruja on lapsena pukea, mutta kun tulevat tiettyyn ikään niin silloin vanhempien valitsemat vaatteet ei välttämättä käy, eikä auta kuin ostaa niitä mitä lapsia haluaa (jos rahat riittää). En ole erityisesti erotellut tyttöjen ja poikien vaatteita, mutta luonnostaan tyttö 8v ja poika 10v kyllä vaatteensa ostaa tytön kropalle suunnitellulta puolelta ja pojan kropalle suunnitetulta puolelta. Mitä isommaksi kasvaa sitä enemmän vaatemallit on suunnattu eri sukupuolelle, kun meillä on vaan erilaiset kropat. On toki paljon unisex vaatteita. Itse painotan enemmän sitä että sekä miehet ja naiset kaikki voi tehdä samoja asioita elämässä piste, minun ei tarvi vaatteilla/leluilla sitä tasavertaisuuttaa niille opettaa. Tällä tarkoitan sitä että saavat ihan mitä tahansa vaatteita ja leluja käyttää.

Avatar

Niin ihana Nomppu! Oikea hurmuri! Onnea!:)
Ja ihanat teemasynttärit, olisinpa ollut mukana!

Ihmeen hitaasti maailma muuttuu, edelleen tytöt ja pojat erotellaan ja tyttöjen jutut ja poikien jutut…-värit, -vaatteet, -lelut. Miksi ei vaan olisi lastenjuttuja ja lastenleluja, lastenvaatteita?

Täällä Pohjoisemmassa törmätään usein siihen että meidän perhe on vääräuskoinen (ihan perus evanklut ollaan, mutta täällä paljon suurperheellisiä).

Aikuiset nyt Herätkää ja omalla esimerkillä tehdään lapsista tasavertaisia! Kiusaaminenkin olisi PALJON vähäisempää jos kotona ei kasvateta kiusaamaan muita!
Ei kasvateta moittimaan muihin uskontoihin kuuluvia, ei hyljätä köyhimpiä, eikä rikkaampia! Ei kasvateta pilkkaamaan ja arvostelemaan toisen ulkonäköä…se voit olla sinä tai sinun lapsesi joku pukeutuu jonkun toisen mielestä typerästi, mutta osaa silti sivuuttaa asian ja nähdä sen mikä oikeasti on tärkeää!!!
Aikuisten käsissä on parempi huominen!!!!

Avatar

Ihmeen paljon synttäripäiväpäivitykseen tulee kommenttia vaatteista.. Onnea isolle 4vuotiaalle!

Avatar

Heh, kun oma poikani oli 3v niin hän halusi välillä päiväkotiin hameen kun isosiskollakin oli. Annoin ja kovasti se saikin kehuja muilta lapsilta eikä mitään kiusaamista! Ja nyt vielä 5-vuotiaana poika haluaa joskus kynsilakkaa kun siskoillekin laitetaan. Vieläkään kukaan ei ole kiusannut. Kouluiässä asia lienee jo hieman eri mutta herranjestas se on ihan yks hailee mitä tuollaisilla alle eskari-ikäisillä on päällään.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä