SEIREENI – KAMPPISKUVIEN TAKANA

[mittaustagi]

Olen mukana Olympuksen kaupallisessa yhteistyössä, jonka myötä esittelinkin teille aiemmin vähän OM-D E-M10 Mark II kameraa samalla, kun kerroin omia valokuvausvinkkejäni. Silloin lupasin, että vinkkien jälkeen esittelen seuraavaksi vähän enemmän eri välineillä otettuja kuvia, ja nyt niitä sitten olisi! Nappasin malliksi ihanan Emilian (Emiliat on yleensä vissiin aika siistejä tyyppejä), joka jaksoi kärsivällisesti odottaa, kun vaihtelin koko ajan kolmen kameran ja neljän objektiivin välillä, jotta sain teille nyt näytille samoista olosuhteista kuvia eri välineillä.

Näistä ensimmäisistä kuvista (otettu omalla OM-D E-M1:selläni) saittekin hyvän vilauksen meidän kahteen eri lokaatioon ja voisin nyt vähän kertoa niistä olosuhteista! Mulla oli ajatuksena lähteä kuvaamaan auringonlaskua ja ottaa lämpimiä ”golden hour” -kuvia Empusta tosi vahvasti valolla leikitellen. Mun alustava idea oli sellainen ”nymfi” -tyylinen kuvaus aurinkoisessa luonnossa. Säätiedotus kuitenkin muuttui illalla ihan yhtäkkiä, ja lopputuloksena meillä oli erittäin synkkä ja kostea kesäilta, eikä mitään lisävaloa. Taivasta peitti paksu pilvikerros ja vettä tihkutti aina välillä. Valoa ei ollut nimeksikään, mutta toisaalta oli ihan mielenkiintoinen ja opettavainen kokemus kuvata tällaisissa olosuhteissa, yleensä kun tulee lähdettyä ulos kuvaamaan vain hyvällä säällä. Olosuhteiden muututtua muuttui sitten idea kuvien taustalla, ja nymfin sijaan kuvauksien teema muuttui enemmänkin seireenimäisempään suuntaan. Näissä kuvissa ei siis missään ole käytetty mitään valaistusta, ja olosuhteet olivat erittäin pilviset ja synkät, etenkin kun aurinko oli jo alkanut laskea.

M.Zuiko Digital ED 30mm 1:3,5 MACRO

Puhutaan nyt ihan ensin vähän tästä 30mm macrosta. Ylläolevat kuvat on kaikki otettu OM-D E-M10 Mark II + 30mm macro -yhdistelmällä. Yllätyin tottapuhuen siitä, kuinka laadukas, tehokas ja käytännöllinen objektiivi tämä on! Valovoima kyllä riitti näissäkin olosuhteissa ja kuvatessa pääsi niin siististi lähelle, että aukeaa kyllä uusi mahdollisuuksia. Jotenkin hauska tällainen objektiivi, jolla voi kuvata macroa ihan täydellisesti, mutta kuitenkin pystyy hyvin käyttämään myös vaikka muotokuvauksissa. En ole ennen käyttänyt mitään tällaista, joten uusilla vesillä seilattiin. Jos näitä kuvia vertaa, niin sanoisin että tämä sopii paremmin noihin ensimmäisiin kukkakuviin, sillä niin ison alan ollessa terävä tuo asetelma on jotenkin tosi edukas. Näissä rantakuvissa sitten taas käyttäisin ennemmin silti ehkä jotain muuta, vaikka ei tämä kyllä ole lainkaan huono vaihtoehto, ei missään nimessä! Mun mielestä tämä on kyllä loistava kaveri esimerkiksi vaikka sille suositulle 45 milliselle, sillä tällä yhdistelmällä saisi kivasta vähän vaihtelua kuviin.

M.Zuiko DIGITAL 45mm 1:1.8

Nämä kuvat on sitten taas otettu sillä aiemmin juuri mainitsemallani 45 millisellä objektiivilla F1.8 aukolla. Annoin kuvien jäädä vähän ylivalottuneiksi, koska halusin demonstroida sitä eroa tämän ja F3.5 macron välillä. 45mm polttoväli ja 1.8 aukko tekevät yhdessä tämän etenkin viimeisissä kahdessa kuvassa näkyvän sumean taustan, ja se on kyllä omiaan muotokuviin. Mutta sitten taas kun katsoo noita ensimmäisiä kuvia, niin isosta aukosta ei ole ns ”muuta hyötyä”, kuin tämä suurempi valovoima, mutta macrolla sitten taas mun mielestä nuo samat kuvat olivat mielenkiintoisemmat ja tuo kukkapensas korostui kivasti. En tiedä, näähän on kuitenkin mielipideasioita aina! Runkona näissä oli E-M10 Mark II.

OLYMPUS OM-D E-M10 Mark II

Tämä OM-D E-M10 Mark II on kyllä aivan älyttömän kiva kamera. Olin alkuvuodesta siskoni apuna kameraostoksille ja suosittelin ominaisuuksien perusteella tätä hänelle, ja hän on ollut siihen aivan rakastunut. On kuulemma ihan täydellinen kamera hänelle! Aiemmin hän käytti minun vanhaa E-M10:äni, kunnes se hajosi hänen käytössään, ja sovittiin, että hän ostaa uuden ja minä sitten lainaan sitä, jos olen varakameran tarpeessa. E-M10:ni on jo niin pitkään rakastettu, että sitä ei varmaan ole järkeä lähteä korjaamaan. E-M10 Mark II on kyllä selkeästi paranneltu versio ihanasta kympistä, ja olen tykännyt tästäkin tosi paljon. OM-D sarja on todella hyvä moneen eri tarpeeseen. Sillä on helppo opetella kuvaamaan, mutta pidempiaikaisempikin harrastaja saa kuitenkin sarjan kameroilla vaikka mitä aikaan. Sarjassa ehkä parasta verrattuna muihin merkkeihin on kameroiden pieni koko ominaisuuksien määrään ja laatuun suhteutettuna. Ei kovin isoa kameraa tule samalla tavalla kannettua mukana. OM-D -sarja on kyllä isompi kuin PEN, mutta pieni kuin mikä, kun vertaa moneen muuhun. Multa tuli joskus joku häissä kysymäänkin, että koska minä oikein kaivan esiin jonkun oikean kameran, kun kuvasin OM-D E-M10:llä. Ja onhan nämä kyllä sen verran siroja, että jos ajattelee laadun olevan kameran koosta kiinni, niin lelulta se varmasti näyttääkin. Mutta kameralaukun saumojen lisäksi kiittää myös kuvaajan käsivarsi, kun ei ole niin paljon painoa kannateltavana.

Ylläolevat kuvat on siis otettu E-M10 Mark II:lla, objektiivina kukkakuvissa 75mm F1.8 ja rantakuvissa 25mm F1.2.

PEN VS OM-D

OM-D sarjan lisäksi olen aiemmin testannut Olympukselta PEN -sarjaa, ja tarkemmin sanottuna E-PL7 -kameraa. PEN on monen bloggaajan suosikki, eikä ihme, sillä se on todella pieni, mutta tehokas ja tyylikäs, ja sille saa paljon erilaisia kamera-asusteita. Sitten jos tulee vastaan se kohta, kun tahtoisi kuitenkin valokuvaukselta vähän enemmän, on OM-D -sarja luonteva seuraava askel. PEN on kyllä todella hyvä kamera ja sopii moniin erilaisiin tarpeisiin (tällä hetkellä minun E-PL7:ni on serkullani Kroatiassa, sillä se on kokonsa ja laadukkuutensa puolesta täydellisen näppärä matkakaveri), mutta OM-D sarja on sitten siinä kohtaa ehkä parempi vaihtoehto, kun haluat päästä enemmän ja paremmin säätämään asetuksia ja irrottelemaan kameran kanssa.

OM-D E-M10 Mark II:ssä on kaksi säätörullaa yhden sijaan, jonka ansiota valotuksen hallinta on näppärämpää ja nopeampaa.  OM-D:ssa on myös etsin, mikä on mulle aika ehdoton heti, jos kuvaa tosissaan, koska koen näkeväni paljon paremmin etsimestä. Käytän kääntyvää näyttöä vain, kun kuvakulma vaatii sitä. OM-D:ssa on myös monipuolisemmat videokuvausominaisuudet ja sillä voi halutessaan kuvata valokuvia täysin äänettömästi ilman kameran sulkimen
aiheuttamaa ääntä. Tämä on kyllä hyvä ominaisuus esim. häissä, juhlissa tai sellaisessa henkilökuvauksessa, missä kuvattava häiriintyy äänestä. Etenkin jotkut vauvat ovat vähän herkkiä.

Samat objektiivit käyvät kuitenkin molempien sarjojen kameroihin ja tämä on hirveän hyvä ominaisuus, sillä se tekee rungon vaihtamisesta todella helppoa, kun objektiiveja ei sitten taas tarvitse vaihtaa. Molemmissa on WiFi, joka helpottaa kuvien julkaisua ja itselaukaisimen käyttöä. Peruskuvausominaisuudet ovat samat, ja kuvanlaatu samoten. Vai huomaatko jotain eroa ylläolevissa 4 kuvassa? Niissä on kaikissa ollut objektiivina 30mm macro, mutta kaksi on kuvattu PEN:illä ja kaksi OM-D:llä. Tämä oli mun mielestä aika hyvä esimerkki siitä, että kumpi tahansa on hyvä vaihtoehto, mutta oma kamera kannattaa sitten valita näiden eroavien ominaisuuksien perusteella.

Ja sitten parhaaseen osuuteen! Jos nyt alkoi vaihto, uusi kamera tai uusi objektiivi houkuttamaan, niin saan tarjota teille mahtavan alennuskoodin, jonka kanssa saatte tehdä Olympuksen verkkokaupassa edullisempia ostoksia. Alennuskoodilla OMDjaPEN saatte siis seuraavat edut Olympuksen suurimmista myyntimenestyksistä:

OM-D E-M10 Mark II -kamera -15%
PEN E-PL8 –kamera -15%
25mm f1.8 –objektiivi -20%
45mm f1.8 –objektiivi -20%
30mm Macro-objektiivi -20%

Alennusten lisäksi koodilla saa myös ilmaiset postikulut! Alennuskoodi on voimassa 8.10. asti.

Mulla on itselläni nyt E-PL8:a lukuunottamatta jokainen noista alennetuista tuotteista ja ne eivät kyllä turhaan ole niitä Olympuksen myyntitykkejä ja ihmisten suosikkeja. E-M10 Mark II on aivan loistava kamera, vielä parempi kuin E-M10, jolla kuvasin 2016 kevääseen asti, ja jolla olen kuvannut monen monet häät ja muut blogissa paljon kehutut kuvat. 25mm f1.8 on pitkään ollut suosikkiobjektiivini, kunnes korvasin sen PRO-sarjan 25mm F1.2:lla siirryttyäni vahvemmin valokuvausmaailmaan tänä kesänä. 45mm oli ensimmäinen rakkauteni, joka on myös hirveän hyvä objektiivi loistavalla polttovälillä. 25mm kiilasi sitten aikoinaan kuitenkin 45mm:n ohi, koska kuvaan paljon sisätiloissa ja 25mm antaa enemmän liikkumavaraa. 30mm macrosta kirjoitinkin tuolla ylhäällä aika kattavasti! Millään näistä ei varmasti mene pieleen.

Mitä tykkäätte näistä kuvista? Olen niin tottunut kuvaamaan aina valoa, että täytyy tunnustaa, että minua vähän jännitti nämä kuvat, kun tämä synkkä ympäristö on niin erilaista kuin mikään, mihin olen tottunut, vaikka jälkikäsittelyssä ja valotuksen säädöillä yritinkin tuoda kuviin huomattavasti enemmän valoa kuin mitä ympäristössä oli. Toivottavasti osasin kertoa näistä kameratarvikkeista nyt niin, että tästä oli hyötyä jollekin, joka vertailee Olympuksen tarjontaa!

Kommentit

7 kommenttia
Avatar

Ostin tuon OMD makr 2sen. Onko olumpuksen kameroissa ominaisuus, ettei pystykuvauksessa näy muuta kuin etsimestä kuva? Näyttö menee pimeäksi.

Avatar

Mulla kans meni 25mm 45mm:n ohi. Jotenkin alkoi kyllästyttää asukuvissakin (siis yleisesti kaikkien blgien) se hemmetin blurraaminen, jota kaikki ylistivät ja ihailivat. Yhtäkkiä 45mm alkoi olla tylsä.

Nyt käytän 25mm ja välillä 17mm, ja saatan jopa etsiä kuviin jotakin kiinnostavia juttuja taustalle tutkittaviksi. 🙂

Emilia Huttunen

Sun kuvat on ihania! <3 Mä en ookaan ikinä käyttänyt tota 17mm, mut siinä kyl kivasti varmaan saa vaihtelua, kun on niin pieni polttoväli niin saa just ne taustatkin paremmin mukaan!

Avatar

Upea kuvaaja sekä kuvattava.

Emilia Huttunen

Kiitos! 🙂

Avatar

Oon pitkään miettinyt tuon PEN E-PL8 kameran hankkimista puhelinkuvauksen tilalle, mietityttää vain, että mikä linssi olisi paras sellaiseen ”arkikäyttöön” eli lähinnä lasten kuvaamiseen ja ihan perus kuvien ottoon? 🙂

Emilia Huttunen

No mä kyllä suosittelen tota 25mm tosi isosti! 🙂 Sen valovoimasta on paljon apua, että saa sitten talvellakin parempia kuvia!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä