KUN PELKO VALTAA

Mulla on ollut jo monen kuukauden ajan inhottava pelko harhauttamassa ajatuksia, kun aloin keväällä huomata muutoksia rinnoissani, ja aloin pelätä rintasyöpää. Meillä on suvussa rintasyöpää ja olen monesti tätä pelännyt, joten varasin ensimmäisen vapaan ajan lääkäriin lokakuulle ja lääkäri laittoi heti lähetteen mammografiaan.

Tänään sitten koitti se kauan odotettu aika, kun aamulla ajelin hermostuneena TYKS:iin ja kävelin ilmoittautumaan mammografiaan. Kun nimeni sitten kutsuttiin, sain kuulla, että mammografia-lähetteestä huolimatta minut päätettiin laittaa ensin ultraan, koska olen alle 30 -vuotias. Vähän jännitti tämä muutos, mutta hermostuneesti rintasyöpää googletellessani olin selvittänyt, että ultra on yleensä ihan yhtä tehokas tapa löytää mahdollisia kasvaimia, ja oikeastaan tämä tapa oli vielä parempi, koska tulokset kuulee heti siinä ultratessa. Ja niinhän siinä kävi, kuten järjellä yritin muistaa ajatella, että mitään epäilyttävää ei löytynyt, eikä ollut enää tarvetta mammografialle.

Mulle tuli siinä vähän sellainen sisään-ulos -liukuhihnafiilis, eikä syytä muutoksille pohdittu sen enempää, mutta luotan kuitenkin lääkäriin, ja yritän nyt olla stressaamatta enää tätä aihetta. Mutta tämä oli kyllä todellinen muistutus rintojen tutkimisen tärkeydestä. Tutkin rintani säännöllisesti juurikin tämän rintasyöpäpelon takia, mutta en kuitenkaan ehkä tarpeeksi usein. Muutokset voivat tapahtua todella nopeasti, ja rinnat pitäisi tutkia aina sekä makuullaan että pystyssä.

Muistattehan te tutkia rintanne säännöllisesti? Jokaisesta muhkurasta ja muutoksesta kannattaa rohkeasti olla yhteydessä lääkäriin, koska parempi tutkia turhaan, kun jäädä hoidotta. <3 

Kommentit

5 kommenttia
Avatar

Oletko kuullut mastopatiasta?

Avatar

Kaksi kertaa olen löytänyt rinnastani kyhmyn (17- ja 27-vuotiaana) ja lisäksi on toisesta rinnasta tullut epämääräistä vuotoa. 17-vuotiaana se kyhmyn löytäminen oli erityisen pelottavaa, enkä uskaltanut kertoa siitä kenellekään ja lääkärissäkin kävin yksin. Lopulta oli pakko kertoa vanhemmille, koska tarkemmat tutkimukset ja leikkaus tehtiin toisessa kaupungissa. Kummallakin kerralla kyseessä oli hyvälaatuinen muutos. Toisesta rinnasta on siis kahteen kertaan leikattu kyhmy pois ja toisesta poistettu maitotiehyitä. Vihaan rintojani niiden aiheuttaneiden harmien takia ja olisin mieluusti kokonaan ilman, ettei ne aiheuttaisi huolta ja stressiä. Itsellänikin on suvussa rintasyöpää.

Rintojen tutkiminen on tullut tutuksi jo nuorena ja todellakin suosittelen sitä kaikille.

Avatar

Tämä oli hyvä muistutus itsellekin tutkia rinnat. Se tulee tehtyä ihan liian harvoin, vaikka luulisi jo minunkin oppineen läksyni. Löysin ensimmäisen patin rinnastani jo lukioikäisenä ja menin tutkimuksiin. Ultraäänitutkimuksella ja neulanäytteellä patti todettiin hyvänlaatuiseksi fibroadenoomaksi, jota ilmeisesti jonkin verran nuorilla naisilla esiintyy. Sittemmin olen aina uuden kyhmyn huomatessani käynyt tutkimuksissa. Joka kerta se jännittää.
Todella ikävää, ettet oikein saanut vastausta siihen mikä muutokset oli aiheuttanut. Itse olen eräältä lääkäriltä saanut todella vähättelevää ja alentuvaa käyttäytymistä osakseni näiden tutkimusten yhteydessä, mikä tuntui ihan todella pahalta. Tärkeintä kuitenkin, ettei kyseessä ollut mitään vakavaa!

Avatar

Moi!

Täytyy kyllä sanoa, että ultra on tarkempi, kun mammografia. Multa löyty aggressiivinen rs ja kasvain näkyi vain magneettikuvissa ja tarkemmassa ultrassa. Mammografiassa ei mitään merkkiä. Ei edes itse tutkimalla sitä löytynyt, en minä eikä lääkärit. Kasvain oli lopulta 1cm kokoinen. Se löydettiin varhaisessa vaiheessa ja kuulun siihen onnekkaaseen ryhmään, että syöpä löydettiin ajoissa.

Mitä suosittelen niin ehdottomasti vaatia kaikkien muutosten selvittelyn.

Avatar

Itse löysin melko suuren patin toisesta rinnasta 19-vuotiaana ja säikähdin tietysti. Sain kunnalliselta melko kylmää kohtelua (ilman että olisi mainittu että nämä usein ihan hyvänlaatuisia) ja pitkän odotusajan ultraan joten kävin yksityisellä. Todettiin hyvänlaatuiseksi ja asiantunteva lääkäri sanoi, että kyseinen sidekudoskasvain voi hormonaalisesti hyvin muuttua elämäni aikana esimerkiksi kun tulen raskaaksi tai lopetan ehkäisyn yms.
Kiitos avoimesta postauksesta 🙂
Omien rintojen tutkiminen on huippu tärkeä juttu mikä tulisi varmaan jokaisen tulisi muistaa useammin joten asiasta enemmän puhuminen on aiheellista !

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä