MISTÄ VAUVAT TULEE?

Meillä käytiin perjataina ensimmäinen ”mistä vauvat tulee” -keskustelu, joka ei mennyt ihan niin kuin oltiin odotettu.

Meidän lapset ovat kyllä aina tienneet suurinpiirtein, mistä vauvat tulevat. He tietävät, että vauvat tulevat äidin vatsasta, he ymmärtävät mitä raskausaika on, ja että vauvat kasvavat vatsan sisällä ihan pienestä näkymättömästä alusta valmiiksi vauvaksi asti, ja tulevat sitten ulos. He eivät kuitenkaan ole vielä kysyneet, miten vauvat tulevat ulos, tai miten vauva päätyy sinne mahaan.

Perjantaina lapset söivät iltapalaa, minä istuin sohvalla kuumeisena ja Topias oli juuri menossa laittamaan lasten hammasharjoja valmiiksi, kun Nomppu yhtäkkiä kysyi tämän kohtalokkaan kysymyksen. Menin vähän hiljaiseksi ja alkoi naurattaa ja huusin Topiaksen perään, mutta Topias esitti, ettei kuule, ja veti vessan oven kiinni 😀

Päässäni meni niiden parin hiljaisen sekunnin aikana miljoona ajatusta. Pitäisikö kertoa ihan vaan realistisesti, mistä on kyse? En ole vielä lukenut mitään neuvoja ja tutkimuksia, miten tämä osio kuuluu hoitaa, en odottanut tämän vanhemmuuden virstanpylvään tulevan vielä vastaan. Puhunko siitä, että joskus kun äiti ja isi oikein rakastavat toisiaan ja blaablaa, vai kerronko miten vauvat oikeasti tulevat?

Nomppu kuitenkin pelasti itse tilanteen esittämällä jatkokysymyksen ja kysyi, että mistä minut on tehty. Onnellisena tästä jatkoajasta vastasin hymyillen, että hänet on tehty äidistä ja isistä, ja hän on kasvanut äidin mahassa. Nomppu katsoi mietteliäänä minua ja Avaa ja sanoi hitaasti:

”Eeeii. Mä kyllä luulen, että mut on tehty päärynästä.”

Naurettiin kaikki, vakuuteltiin vielä, että Nomppu on tehty äidistä ja isistä, eikä päärynästä, mutta hän pysyy edelleen uskossaan, että ollaan kasvatettu pieni päärynälapsi. Joten olkoot! Lapset menivät nukkumaan, tai siis Ava ja päärynälapsi, ja saatiin vähän jatkoaikaa. Mutta nyt jäin miettimään, että pian se hetki oikeasti tulee. Se hetki, kun pitää puhua vauvojen tekemisestä. Kiinnostus on selvästi herännyt, ja pitänee valmistautua, ja miettiä mitä sanotaan.

En mitenkään kammoa sitä hetkeä, eikä minulle tule vaivaantunut olo tai mitään. Tämä on vain niitä asioita, mistä jokaisella on se oma näkökulma, että miten niistä puhutaan lapselle. Jotkut ei valehtele joulupukista ja tuntee siitä tosi vahvasti. Mulla ei oo tässä aiheessa mitään vahvaa mielipidettä, tai siis haluan kyllä kertoa ihan totuuden, mutta kuinka laajasti se kuuluu kertoa tämän ikäiselle? En tiedä. Joten kuulisin nyt mielelläni muiden tarinoita! Miten teillä on puhuttu seksistä ja vauvojen alkuperästä? Ja koska?

Kommentit

22 kommenttia
Avatar

Totuus ilman tirskuntaa ja naurua ja häpeää ennen kaikkea ja lapsenomaisesti.
Mutta tuota en oikeasti ymmärrä, mielestäni se on ihan väärin sanottu, että vauva alkaa kasvaa sen tuloksena, että isi ja äiti oikein paljon rakastaa toisiaan. Tuohan menee ihan metsään! Meillä rakastetaan välillä enemmän ja välillä vähemmän ja molemmissa vaiheissa voi vauva saada alkunsa, jos näin on.
Mielestäni ihan käsittämätön väite, onhan rakkaus paljon muutakin.

Avatar

sanottiin viis vuotiaalle et kun äiti ja isä oikein paljon tykkää toisistaan niin voi tulla äidin sisälle vauva. oli ihan tyytyväinen vastaukseen. kysyi kuitenkin, miten se sinne mahaan tulee? ei vastattu mitään tähän kuitenkaan, ehkä jotain et se vaan tulee. oli oli sit ihmeissään, mut ei mitään sen jälkeen kyselly 😀

Avatar

Mulla aihe ei oo vielä kovin ajankohtainen, mutta oon kuullut että jotkut on kertoneet lapsille et (äiti ja isi on alasti ja sitten) isi antaa äidille vauvasiemenen josta sitten kasvaa lapsi. Musta toi on ihan hyvä ilmaisu 😀 ei mikään helppo aihe kylläkään vaikka ei muakaan mitenkään nolottais kertoa, asian muotoileminen lapsentasosesti vaan tuntuu haastavalta.

Avatar

Lainattiin 6-vuotiaan tytön kanssa Olipa kerran elämä -dvd kirjastosta, missä kerrottiin vauvan kehityksestä siitä asti kun siittiösolu etsii munasolua aina lapsen syntymään saakka. Siitä kertominen, miten siittiösolu sinne äidin masuun etsiskelemään päätyi, riippuu ihan vanhemmista haluaako kuvittaa asiaa pehmeämmin vai kertoa faktat faktana. Meidän perheessä valkattiin tuo jälkimmäinen.. lapsi kysyy luultavasti lisäkysymyksiä laidasta laitaan ja asiasta saatetaan haluta keskustella suureen ääneen kassajonossakin, mutta mielestäni luonnollinen asia niin ei haitannut. Tsemppiä! 🙂

Avatar

Olen juuri työni puolesta lukenut lasten seksuaalikasvatuksesta enemmänkin. Tässä omasta mielestäni paras vastaus siihen mitä seksi on tai mistä vauvat tulevat.
Kaksi vanhempaa yhdessä haluavat lapsen, jolloin toinen laittaa vauvansiemenen äidin vatsaan. Äidin vatsassa rupeaa sitten kasvamaan vauva, joka syntyy äidin vauvareiästä sitten kun on kasvanut tarpeeksi. Ikätason mukaisesti voi kertoa myös erilaisista perheistä, adoptiosta ja siitä, että joskus voi tarvita lääkärin apua.
Lapselle kannattaa vastata siihen kysymykseen, mitä hän kysyy. Jos jokin jää mietityttämään, lapsi kyllä sitten kysyy jatkokysymyksiä. Joten välttämättä ei tarvitse heti kertoa kaikkea. Jos asiaa ei ole ehtinyt miettiä yhtään, voi aina vastata, että mietit asiaa ja palaat myöhemmin, kunhan oikeasti palaat asiaan. Asiasta kannattaa puhua avoimesti, ettei lapsi opi asian olevan jotenkin häpeiltävä tai tule naurunalaiseksi vanhempana kertoessaan tarinoita haikaroista kavereilleen. Toki voi mainita, ettei tällaisista asiasta ole tapana puhua kuin läheisimpien ihmisten kesken. Suositellaan kertomaan mahdollisimman yksinkertaisesti, ikätasoisesti ja käyttämään sanoja, joita lapsi ymmärtää.

Avatar

Olisiko joskus viiden kuuden vanhana kerrottu lapsukaiselle, että isi antaa äidille siemenen ja vauva alkaa kasvaa äidin mahassa. Olen myös kertonut mistä ne vauvat sitten tulevat ulos. Eli aika rehellisellä linjalla ollaan menty. vastaus on selvästi ollut riittävä lapsukaisen mielestä, sillä tarkentavia kysymyksiä ei ole tullut sen koommin 😉

Avatar

Mä en kyllä oikein tajua, miksei voi sanoa niinku asia on. (Mulla ei oo lapsia, mut teen paljon työtä lasten kanssa ja lisäks oon tuleva lääkäri.) Sanoisin varmaan ensin, että äidillä on vauvansiemen ja isillä toinen, ja sit isi antaa sen siemenen äidille, ne siemenet yhdistyy ja siitä kasvaa vauva. Riittää vähäks aikaa lapselle. Sit kun lapsi kysyy, et miten ihmeessä se isi antaa sen siemenen, niin sitten voi ihan hyvin sanoa, että pippelillä. Tai jotain.

En oo koskaan ymmärtänyt, miks tätä asiaa pitää kierrellä ja kaarrella ja miettiä ja vaivaantua. Ihan normaali asia, eikä lapsi nää sitä mitenkään ihmeellisesti. Tietenkin voi korostaa, että tää on aikuisten juttu ja yksityinen asia yms yms. Mut kyllä lapset pystyy ymmärtämään asiat ihan kunnolla selitettynä, kunhan ne kertoo lapsentasoisesti ja neutraalisti, ei mitenkään kauhistellen tms.

Helpolla pääsee, kun lainaa esim kirjastosta aiheeseen liittyviä kirjoja, niitä voi lukea lapselle jo ennen kuin kysymyksiä alkaa tulla liikaa, jos lasta aihe kiinnostaa. Ja aiheeseen liittyviä kirjoja on kirjasto täynnä.

Avatar

Btw. Miten toi ”tuleva lääkäri” liittyy tähän asiaan? ;D

Avatar

Samaa mieltä. En ymmärrä, miksi tästä pitäisi tehdä jotenkin vaikeaa. Mulla on 5-vuotias lapsi, joka varmaan vuosi sitten alkoi udella, mistä vauvat tulee. Olen kertonut, että äiti saa isältä vauvansiemenen, vauva kasvaa mahassa, ja tulee pimpistä ulos.

Lapsi on jostain luonut vahvan mielleyhtymän siihen, että naimisiin meno = vauvan saaminen. Hassua sinänsä, sillä erosin lapsen isästä jo ajat sitten eikä hän muista aikaa, kun olimme yhdessä. Tätä sitten on ihmetelty, että miten hän voi olla olemassa, kun me ei oltu isänsä kanssa naimisissa jne. 😀

Avatar

Itse olen sanonu lapsille, että isä laittaa siemenen äidin vatsaan, ja siitä kasvaa vauva.. Jatkokysymykseen vastasin, että kerron myöhemmin, miten se tapahtuu, kunhan lapset vähän kasvavat ja ymmärtävät paremmin. Kelpas onnekseni 😀 Noh, välil esikoinen kovast toivois et isä nyt laittais taas sen siemenen, ni olen sanonu et ei jokasesta siemenestä kasva vauvaa. Meillä uskotaan, että vauvat on lahja Jumalalta, joten olen kertonut, että kun isä laittaa sen siemenen, niin joskus Jumala antaa sen siemenen kasvaa vauvaksi asti. Olen myös saanu jo kertoa, mistä se vauva sitte tulee ulos. Sen olen kertonu totuuden mukaisesti, että naisilla on pissa ja kakka reiän lisäks vielä sellanen reikä, mistä vauva pääsee tulemaan ulos, ja että joskus vauvat myös pitää leikata vatsan läpi..

Avatar

Meillä kerrottiin jokseenkin näin: kun äiti ja isi rakastaa toisiaan ja on oikein lähellä toisiaan, isi saa laitettua äidin masuun vauvansiemenen, josta kasvaa vauva. Sitten kun on syntymän aika, vauva syntyy ”vauvareiästä”, joka on lähellä äidin pimppiä. Enempää eivät halunneet 8v, 5v ja 3v kuulla 😀 Ovat ihan hulluina Toisenlaiset äidit-ohjelmaan ja siitä tämä keskustelukin lähti 🙂

Avatar

Väestöliitolla löytyy 3-osainen kirjasarja ”Onnikujan kaverukset”. Niistä kirjassa ”Pomppiva massu” lastentekoprosessi kerrotaan oikein kivasti Itse hyödynsin kirjaa, kun meidän 4- ja 6-vuotiaat esittivät tämän kohtalokkaan kysymyksen Jostain luin, että ennen kouluun menoa olisi hyvä käydä tämä mistälapsettulee-keskustelu.

Avatar

http://www.vaestoliitto.fi/vanhemmuus/tietoa_vanhemmille/pienten_lasten_vanhemmat/lapsijaseksuaalisuus/usein-kysytyt-kysymykset/miten-kertoa-ikatasoisesti-lisaa/

Kun 6v tuli koulusta kotiin kertoen, että ”seksasi” välitunnilla kaverinsa kanssa ja näytti miten hyppivät toistensa päällä, kerroin hänelle mitä seksi on ihan totuudenmukaisesti ja asioiden oikeilla nimillä ja samalla käytiin läpi miten lapset saavat alkunsa ja kuinka jokaisella on itsemääräämisoikeus yms. Tuolta väestöliiton sivuilta löytyy vinkkejä 🙂

Avatar

Kolmistaan blogin Karoliina kehuu erityisesti tätä kirjaa, joten ajattelin vinkata sen tähän ihan suoraan Karooliinan kirjoituksen kopiomalla:
”Meidän pihan perhesoppa. Riina Katajavuori, Riikka Toivanen, Maiju Tokola. (Tammi, 2015)En yhtään tiedä, mistä tämä kirja on meidän kirjahyllyyn ilmestynyt, mutta sattumalta siitä on tullut yksi luetuimmista kirjoistamme. Meidän pihan perhesoppa kertoo suoraan ja lapsenkielisesti erilaisten perheiden synnystä. Siitä, miten yksinkertaisuudessaan lapsi saa alkunsa, mutta myös muista tavoista tulla perheeksi – adoptioista ja lapsettomuushoidoista. Erittäin hyvä kirja lisääntymisasioista puhumiseen.”
Toivottavasti auttaa. Meillä lähti pukinkonttiin veljen perheelle, jossa perheenlisäystä on tulossa ja nuo kysymykset enemmän kuin ajankohtaisia.

Avatar

Meille on pienenä sanottu aina että isi antaa äidille sellaisen vauvansiemenen, joka laitetaan mahaan. No sit tietty jatkona et kasvaa mahassa vauvaks ja tulee sieltä ulos. Musta toi on aika hyvä todentuntuinen tarina ja lapsi voi ajatella asian miten haluaa ja aikuisen ei tarvi kertoa ihan koko totuutta 😀

Avatar

http://www.vaestoliitto.fi/vanhemmuus/tietoa_vanhemmille/pienten_lasten_vanhemmat/lapsijaseksuaalisuus/usein-kysytyt-kysymykset/miten-kertoa-ikatasoisesti-lisaa/

Tuolta löytyy vinkkejä miten kertoa aiheesta eri ikäisille lapsille kunkin tason mukaan. Ainakaan nauraminen ei ole hyvä juttu, koska lapsi tajuaa että kyse on jostain salaisesta/häveliäästä asiasta. Ja jos nauraminen ei loukkaa lasta juuri sillä hetkellä, se nolostuttaa ja suututtaa häntä jälkikäteen kun hän saa selville miten todellisuudessa vauva sinne mahaan tulee.
Jos häkeltyy lapsen kysymystä tai ei tiedä mitä vastata, tässä on esimerkiksi hyvä vastaus:

”Onpa hyvä kysymys, tätä täytyy miettiä. Jutellaan asiasta vähän myöhemmin aivan rauhassa.”

Avatar

Meillä 2-v kyseli paljon pikkuveljen syntymän jälkeen, että missä vauvat kasvavat. Muutaman päivän pohdinnan jälkeen kertoi sitten itse olleensa ”Olen ollut tuolla massussa, sitten kiikkunu kurkkua pitkin ja tullu suusta, oli paljon hampaita”. 😀

Avatar

Mä kerroin omalle 6 vuotiaille ihan rehellisesti mistä vauva tulee. Hän ei kyllä kysynyt miten se vauva sinne mahaan joutuu, joten se vähän helpotti 🙂

Avatar

Hei, meillä oli ajankohtaisena sama asia jonkin aika sitten. Lapsi 7-vuotta kysyi miten vauva äidin mahaan tulee. Siementarinaa käytin minäkin, josta poiki lisäkysymys mistä ne siemenet tulee ja miten ne laitetaan äitin masuun. Kerroin yksinkertaisesti, että siemenet tulevat isin pippelistä. jonka isi sitten laittaa äitin pimppaan. Ja sitten lapsi vaihtoi itse puheenaihetta. Yksinkertaisesti, ei liikaa yksityiskohtia ja vastaa vain siihen mitä lapsi kysyy.

Avatar

Repesin Topiaksen reaktiolle 😀 Ei näin!

Itelle aihe ei oo ajankohtainen vielä muutamaan vuoteen, mutta kertoisin ihan rehellisesti vauvasiemenen tulevan isin pippelistä ja miten vauva syntyy sitten äitin pimpistä/vauvareiästä ja senkin voi kertoa, että synnytys tekee hieman kipeää (lapset kuitenkin näkee synnytyskohtauksia telkkarissa yms), mutta ei ole sen kummempaa kuin iso kakkahätä/ummetus. (:D)

Kannattaa kertoa tosiaan mahdollisimman suoraan eikä tyyliin ”vauvasiemen vain tupsahtaa äidin mahaan”, koska tytöt voivat alkaa jopa pelkäämään, että yhtäkkiä heidänkin mahaansa tulee vauva kasvamaan ja joutuvat sen synnyttämään yms. Sama ilmiö kuin jos kuolemasta puhutaan lapselle ”nukkua pois” -muodossa, niin lapsi alkaa pelkäämään nukkumista. Tsemppiä keskusteluihin!

Avatar

Hei!
Hääosioon ei ole aikoihin tullut mitään uutta. Millä mallilla suunnitelmat ovat? Odotan malttamattomana hääaiheisia postauksia, koska omienkin häiden suunnittelu on menossa. Mukavaa joulunodotusta koko perheelle! 🙂

Avatar

Meillä tyttö alkoi tarkalleen kysellä 3 vuotiaana, kun pikkusisko syntyi. Hänelle ei oikein koskaan ole mennyt mikään tarinointi läpi, ja hän itsekin tuumaili, ettei vauva voi millään tulla navan kautta. Kerroin sitten niin, että äideille tulee jalkojen väliin vauvan kulkureitti ja sitten vauva pitää ponnistaa maailmaan.
Ystävälleni oli juuri tehty sektio ja lapseni sen ymmärsi, kun piti olla varovasti ystävän lähellä ettei huitaise mahaan yms. Kerroin siis myös, että joskus joutuu leikata vauva pois mahasta jos ”kulkureittiä” pitkin ei pääsekään.
Ei paljoa kysellyt tämän jälkeen, kaiketi oli tarpeeksi loogista 😀
Myöhemmin on seurannut jatkokysymyksiä ja ne on yleensä mennyt vähän samaan tapaan ohi kuin teillä päärynästä tehty lapsi 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä