AVAN VAIKEA ALKU – NIMEN TARINA

Perjantaina juhlittiin Nompun nimipäivää ja kirjoitin nimen taustoista, ja eilen juhlittiin Avan nimipäivää. Tai no oikeasti ”juhlimme” sitä tänään, koska lapset olivat eilen yökylässä, ja aamupäivä meni studiolla ja kaverisynttäreillä, joten kiireen keskellä lykkäsimme nimpparijuhlallisuudet sunnuntaille. Nompun nimppareita juhlittiin jätskeillä Spice Icessa, Ava sitten taas toivoi, että leivotaan pipareita.

Meillä kävi kyllä tosi hassusti näiden nimipäivien kanssa. Kun Avan nimipäivä 2013 taas lähestyi ja Nomppu oli vauva, aloin miettiä, että koskakohan Nompun nimpparit ovat. Tavallisesta kalenterista en niitä löytänyt, mutta pian huomasin, että nehän ovat yhtä päivää ennen Avan nimppareita. Eli meidän on todellakin helppo muistaa lasten nimipäivät! 😀

Avan nimeä ei löydy vieläkään kalenterista, mutta pari vuotta sitten Aava sai oman nimipäivän maaliskuussa. Me juhlimme kuitenkin edelleen 16.12., joka on epävirallinen Avan päivä, ja entinen epävirallinen Aavan päivä.

Kun odotin Avaa 2011, meillä oli rakenneultraan mennessä valmiina vain pojan nimi. Pojalle oltaisiin annettu nimeksi Benjamin. Tytön nimi meillä oli vielä auki, mutta pian rakenneultran jälkeen tyttöveikkauksen saatuamme oltiin varmoja, että vauvan nimeksi tulee Ava. Alettiin kutsua Avaa nimellä jo masussa, eikä pidetty nimeä salassa.

Avan syntymän jälkeen juurikin nimipäiväasiaa tutkiessani, törmäsin samalla nimen merkitykseen. Ava on heprealaista perimää ja tarkoittaa elämää. Nimen merkitys oli aika osuva, kun Ava oli jo maailmaan tullessaan selviytynyt isoista esteistä ja huokui elämää. Jo pelkkinä soluina Ava sai alkunsa e-pillereistä huolimatta, ja halusi syntyä ja elää. Pitkän ja vaikean synnytyksen seurauksena Ava sitten syntyi elottomana, mutta saatiin onneksi elvytettyä. Elämä voitti taas, ja musta on jotenkin kiva ajatella, että nimi on tuonut Avalle onnea.

En muista enää, miten päädyttiin nimeen Ava. Se taisi vaan tulla jostain eteen, ja molemmat tykättiin siitä heti. Toiset nimet sitten taas löytyivät suvusta. Vendla -nimi löytyi meidän kummankin suvusta, ja pidettiin siitä, Josefina taas on minun kolmas nimeni. Mietittiin ennen ristiäisiä, että pitäisikö sittenkin laittaa etunimeksi Vendla, mutta kyllä Ava oli ihan Avan näköinen.

Moni lausuu Avan nimen Aavana, mutta se on ihan yhdellä a:lla Ava. Alusta asti olen sanonut, että mua ei haittaa, vaikka ihmiset lausuu sen väärin, koska se on ihan ymmärrettävää, kun Aava on paljon yleisempi nimi kuin Ava, ja moni olettaa, että ne lausutaan samalla tavalla. Pari vuotta sitten Ava kuitenkin alkoi itse korjata niitä Aavattelijoita, että mun nimi on Ava. Joten hän on nyt jo muutaman vuoden ollut tarpeeksi iso itse päättämään ja ohjeistamaan nimensä lausumisen. Pian se varmasti tulee Nompullakin eteen. On 0llut aika hauska seurata, miten aiemmin suvussakin muutama ihminen kutsui Ava Aavaksi, mutta sen jälkeen, kun hän alkoi korjata sitä nimen lausumista, ovat tavat pikkuhiljaa muuttuneet, ja nykyään hän on pääsääntöisesti kaikille Ava.

Joku kommentoi Nompun nimeä koskevaan postaukseen, ettei ikinä antaisi lapselle vaikeasti lausuttavaa nimeä, mutta en ole kyllä tullut ajatelleeksikaan sitä nimiä miettiessä. Mun mielestä tärkeintä on vain se, että lapsi on nimensä näköinen, ja meille ainakin tämä ehdottomasti osuu kohdalleen. Kyllä mäkin joudun aina korjaamaan mun sukunimeä, vaikka olen ihan supisuomalainen Emilia Huttunen, joten olipa se nimi sitten mikä tahansa, varmasti lähes jokainen saa joskus korjata muiden mokia. Se on vain elämää.

Kommentit

4 kommenttia
Avatar

Voi että mikä tarina! Kyllä ne pienet lapset on niin taistelijoita!

Avatar

Hei, jaksaisitko tehdä postausta teidän lasten joululahja toiveista? 🙂

Avatar

Mäkin ihmettelin kun yhdet tutut asuu turussa ja niiden vauvalla luki sairaalan rannekkeessa nimi ja siellä kutsuttiin nimellä ihan hoitajien toimesta. Meillä ainekin nimi laitetaan vaan mahdollista hätä-kastetta varten ja ei sitä sieltä katsota jos ei ole tarvetta, ja hyvä näin koska me ainekin salailimme nimeä läheisiltä nimiäisiin asti ja se ei ollut lopullinen nimi mitä papereihin oli laitettu. Ja noista ”vaikeista” nimistä, saa näitä perus suomalaisiakin aina korjata… kuullaan aina emmi tai jenni tms.. 😀 et ihan sama mikä se on aina saa jollekin toistaa ja selvittää..

Avatar

Sattumalta eksyin lukemaan, huomattuani otsikossa Ava nimen. Meillä keskimmäinen on Ava ja kuopus Noa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä