RAKAS ETUOIKEUTETTU TOPIAS

Kun pääsin eilen vihdoin avautumaan seksuaalisesta häirinnästä, aloin taas miettiä yksikseni tasa-arvoa ja kaikkea siihen liittyvää. Mun täytyy tunnustaa, että välillä Topias joutuu kuuntelemaan mun paasaamista mulle tärkeistä asioista, joita se ei täysin pysty ymmärtämään, koska haluamattaan hän on etuoikeutettu. Valkoinen hetero cis-mies. Topias kyllä aina kuuntelee ja ymmärtää, mistä milloinkin olen vihainen, mutta enhän minä oikeasti ole vihainen Topiakselle, vaan yhteiskunnalle. Kylläpä kuulosti kliseiseltä feministiragelta, mutta jos ei nyt kuitenkaan mennä liikaa paasauksen puolelle, vaan otetaan tämä ihan rennosti. Kokosin nimittäin näissä ajatuksissa esimerkkitilanteita, joissa ollaan Topiaksen kanssa huomattu, kuinka epätasa-arvoisia me oikeasti arjessa ollaan oman kodin ulkopuolella.

Joten olkaapa hyvä! 9 asiaa, jotka painavat kaikkia feministinappejani arkisissa tilanteissa.

1. Se miten aina esim Gigantissa tai Powerissa myyjät puhuvat ensin Topiakselle, koska Topiashan on perheen pää ja tuo dollarit taloon, sekä tietenkin tekee päätökset. Ja kun minä puutun keskusteluun ja kysyn jotain, he vastaavat kuitenkin Topiakselle. Todellisuudessa Topias ei ole tekniikan perään, ja minä teen lähes poikkeuksetta kaikki tällaiset ostopäätökset.

2. Se miten Topiaksen odotetaan maksavan, oltiin sitten ravintolassa, tai jossain liikkeessä, jossa palvelu on henkilökohtaisempaa kuin peruskaupan kassalla. Olenhan vain avuton nainen, enkä varmaan pysty tekokynsiltäni edes näpyttelemään pin-koodia. Ja rahani tulevat kuitenkin vain Topiakselta.

3. Se miten asuntoa myydessä odotetaan Topiaksen olevan vastuussa. Tietyllä tapaa muotoillut lauseet, tietylle ihmiselle suunnatut kysymykset, kaiken minun sanomani varmistaminen Topiakselta, kun taas Topiaksen sanomiset uskotaan suoraan. Topias ei yleensä edes huomaa näitä itse, koska on niin tottunut olemaan siinä etuoikeutetussa asemassa. Samalla tapaa moni nainen ei tajua näitä pieniä juttuja, koska on tottunut siihen ”alempaan asemaan”.

4. Se miten ryhmätilanteessa esimerkiksi koulussa asiakas katsoo jotain ryhmästä löytyvää miestä, ja olettaa miehen olevan vastuuasemassa. Kun harjotellaan katsekontaktin tärkeyttä, tulee helposti huomattua, kuinka asiakkaiden katseet automaattisesti kysymyksiä hakiessa hakeutuvat kohti muita miehiä, vaikka kyseiset miehet eivät olisi antaneet siihen mitään syytä.

5. Se miten yhdessä ostoksilla teen päätöksen ja miesmyyjä katsoo Topiasta varmistaakseen hyväksyykö Topias tämän päätökseni. Koska se ei riitä, että minä sanon, että tämä kuulostaa hyvältä, otetaan tämä. Se pitää varmistaa siltä mieheltä, joka on minusta vastuussa.

6. Se kuinka yllättyneeltä miesasiakaspalvelijat näyttävät, kun he ensin ignooraavat minut täysin, ja siihen kyllästyttyäni sanon jotain asiantuntevaa ja teen selväksi, että minä olin tässä se, joka teidän olisi pitänyt vakuuttaa, mutta tuhlasitte mahdollisuuden siihen, että huomioitte ainoastaan sitä seurueen miespuolista henkilöä.

7. Se miten Topiasta kohdellaan fiksumpana kuin minua puhelinaspassa. Isoin puhelinaspakontakti on meidän internetin tarjoaja, koska sen kanssa on ollut vähän ongelmia jo muutaman eri palveluntarjoajan kanssa, ja sinne saa sitten välillä soitella. Elämä on paljon helpompaa, jos laitan kaiuttimen päälle ja annan Topiaksen puhua, mutta kerron hänelle mitä sanoa. Koska jostain kumman syystä Topias otetaan aina tosissaan, kun taas minun pitää vakuuttaa aspa, että olen ihan validi ja järkevä tyyppi. Nykyään aloitan itse soittaessani puhelut selittämällä ongelman ja kertomalla, mitkä kaikki toimenpiteet olen jo tehnyt yrittääkseni korjata sen, jotta jo ennen yhteystietojeni antamista voin antaa sen kuvan, että hei, en ole 5 -vuotias, enkä osaa resetoida modeemia, tai tarkistaa kaapelien infoja. Riippuen aspasta, näin saa joskus ihan fiksua kohtelua.

8. Se miten autoliikkeessä vastataan Topiakselle, kun minä kysyn kysymyksen. Ja tekniikkaliikkeiden tapaan varmistetaan kaikki Topiakselta ja odotetaan hänen kertovan speksit siitä, millaista autoa haetaan. Mutta hei, eihän minua kuitenkaan kokonaan unohdettu! Kyllä multa on kysytty, että minkä värisessä autossa tykkäisin istua kyydissä. Kiitos, kiitos.

9. Se miten Topias saa tavalliseen flunssaan kolme eri lääkettä ja viikon saikun, mutta mun itkiessä munuaiskivuista lääkäri huutaa, että olen hysteerinen hullu, eikä hän suostu hoitamaan minua, jos en pysty olemaan paikoillani ja reagoimatta täysin käsittämättömään kipuun. Tiesittekö, että naiset joutuvat odottamaan kipulääkkeitä pidempään kuin miehet, ja että naisten kipua ei oteta yhtä tosissaan? Tutkittu juttu. Jos joku haluaa lukea, voin yrittää etsiä sen tutkimuksen, siitä on jo aikaa, kun luin siitä.

Tiedän, että moni inhoaa, kun alan paasata tasa-arvosta, mutta ehkä tätä ei lasketa paasaamiseksi, kun tämähän on periaatteessa vain lista aidoista tilanteista. En vihaa miehiä, ja rakastan Topiasta. Mutta välillä vain ottaa niin paljon päähän nämä asiat ja se oma tulevaisuus, kun mietin, että kuinka kauan siinä menee, että joudun taistelemaan tasa-arvoisesta palkasta ja jäämään pätevämpänä sivuun, kun miestyöntekijä saa havittelemani ylennyksen. Musta tuntuu, että sillä on jokin merkitys, että mun syntymäpäiväni on päivää ennen Minna Canthia. Oon selkeästi heti ensimmäisenä kokonaisena elinpäivänäni imenyt vaikutteita siitä tasa-arvolla tärkeästä päivästä.

Tiedättekö, kun työhaastatteluissa aina kysytään, että onko sulla jotain kysyttävää meille, ja olisi tosi hyvä olla jotain kysyttävää, jotta näytät todellista kiinnostusta siihen duuniin. Mahdankohan ikinä saada sitten mitään hommia siltä alalta, mihin tulevaisuudessa päädyn, jos kysymykseni on aina ”onko teidän yrityksellänne antaa takeita tasa-arvoisesta palkasta, koska en voi työskennellä epäreilussa asemassa”? Mieluummin päädyn ylikoulutettuna johonkin itselle ei sopivaan duuniin, kuin tingin periaatteistani. Joten toivotaan vaan, että Suomi oikeasti edistyy tässä palkka-asiassa, tai mulla on edessä synkkä tulevaisuus. Tai no, aina voin jatkaa yrittäjänä. Ja jos mulle joskus tulisi työntekijöitä, ei tarvitse varmaan miettiä, miten hyvin työpaikalla huolehditaan tasa-arvoisesta kohtelusta kaikissa muodoissa.

Kommentit

21 kommenttia
Avatar

Minulla kävi samantapaisesti etsiessäni lapselleni sänkyä. En ollut liikkeellä mieheni kanssa, vaan äitini, mutta tällöinkin tuli ilmi tietynlaiset uskomukset. Myyjä puhui ja katsoi ainoastaan äitiäni, vaikka minä olin se, joka sänkyä tuli ostamaan. Kyllä ketutti, ja liike menettikin yhden asiakkaan tästä hyvästä.

Avatar

Ymmärrän pointtisi, mutta en kyllä ole tehnyt samanlaisia havaintoja ostaessa elektroniikkaa mieheni kanssa tai ei minulla ole mitään muitakaan samanlaisia kokemuksia, joissa minut ohitetaan mieheni takia. Joskus olen itse joutunut sanomaan, että sori, en ymmärrä näistä mitään, mutta sitä ei ole ikinä oletettu. Onpa outoa, että kokemukset ovat niin erilaisia.

Avatar

Minullakaan ei tämmöisiä kokemuksia. Minä ilomielin anna elämässä paljonki asioita vain mieheni hoidettavaksi. Lopulta kuitenkin tilanteet menee niin olkoon asiaa hoitamassa kumpi tahansa ett ”pitääpä kysyä vaimolta/mieheltä”…Meillä mies huolehtii meidän taloudesta ihan meidän omaa yritystä myöten ja se on minulle parempi. Ressaantuisin turhaa kaikesta. Minulla on omaa rahaa, mutta mieheni tietää paremmin milloin isoja hankintoja on vara tehdä. Tämä on tietoinen päätös joka sopii minulle, mutten kysele häneltä 100-200€ arvoisista ostoksista 🙂 Olen usein hiljaa vaa kun käymme pankissa yms. kysyn jos en jotain tajua, muttei se mua haittaa. Hoidamme arjen silti 100% yhdessä. Minä olen ollut poikamainen tyttö aina, mutta aikuisena on ollut ihana heittäytyä jossain asiassa avuttomaksi ja huutaa miestä apuun kun olen nainen 😀 Päinvastoin mieheni ei osaa kokata yhtään se joskus rasittaa, mutta olen kääntänyt sen etuoikeudeksi ja teen sen rakkaudella – riittää että hän joskus tulee avuksi. Mutta minussa elää myös feministi, joka toisinaan myös säälii miehiä 😀 En ala puhumaan edes näistä asioista lähipiirissä kun kukaan ei ymmärrä (inhoan valtaa haluavia miehiä ja kokouspöytiä jossa on vain miehiä, miehiä joiden mielestä nainen ei voilla jotain kun on nainen) 😀 On hauska mennä motonettii lappu kädessä miehen asialla 😀 Sehän on kivaa ja sieltä nainen saa hyvää palvelua. On kiva naureskella etten tajua mitään näistä mutta mun piti hakea näitä. Elämäni isoimman hankinnan jonka olen itse päättäny oli oman hevosen osto ja voin sanoa että siellä maailmassa mieheni on kakkonen 😀 😀

Avatar

Ps. paitsi kun aloitin työt samassa työpaikassa kun mieheni niin meni aikaa asiakkailla tottua että siellä on nyt nainen. MUTTA minua ei vastaanottanut hyvin nais asiakkaat ……Ne käveli mun ohi eikä edes tervehtinyt, koska etsi vai miestäni……Meitä on liiketilassa kaksi ja molemmat siten että tervehditään….Joskus mieheni paikka oli tyhjä niin nainen oli vain hioljaa ja toljotti sitä paikkaa….Noo olen sitte saanut asiakkaa uskomaan että osaan tämän saman asian kun mieheni….Mies asiakkaille kelpaa myös minun palvelu (siihen ei kuulu mitään ahdistelua).

Avatar

Hei! Olen itse huomannut samat epäkohdat juuri autoa ja tekniikkaa koskevissa asiakaspalvelutilanteissa. Olisi myös kiinnostavaa lukea vastaava teksti tilanteista, joissa mies kokee epätasa-arvoisuutta. Että missä arjen tilanteissa sinulta haetaan se viimeinen sana ta puhutellaan ensin.

Avatar

Olen yhtenä kesänä työskennellyt puhelinasiakaspalvelussa, jossa otin vastaan vikailmoituksia netin toimivuudesta (en siis hoitanut niitä ilmoituksia, vaan otin vastaan). Ohjeistuksena on aina kysyä ensin ne ”tyhmät kysymykset”, koska asentajan paikalle lähettäminen maksaa ja sen laskun maksaa asiakas. Toki ne kysymykset kysytään kaikilta, riippumatta sukupuolesta. Eri asia, jos soittaa päiväsaikaan, jolloin ei pelkästään vastaanoteta ilmoituksia.

Avatar

Olikohan epäselvä tuo ”otin vastaan, en hoitanut”. Siis tietysti vikailmoitus kirjataan ylös ja lähetetään eteenpäin.

Avatar

Olin pari vuotta sitten ostamassa kameraa. Edeltävästi etsin tietoa teknisistä ominaisuuksista, opiskelin aukot ja polttovälit ja ISOt. Painelin myyjälle ja kysyin voisiko kertoa jotain kameroiden eri ominaisuuksista.
”No tätä mallia saa kahta eri väriä…”

No mut kiitti.

Yleisesti ottaen minulla on kyllä oma kokemus, että ikää myöten nainen alkaa olla enemmän ”uskottava” asiakas, työntekijä, potilas ym. kuin nuorempana. Eli sukupuolirasismin lisäksi on havaittavissa ikäsellaista?

Avatar

Sinällään kyllä totta, nämä jutut on tosi ärsyttäviä. Tosin Suomessa voi vielä todellakin nainen maksaa sen ravintolaruoan, mutta teeppä tämä ulkomailla niin tarjoilija irvailee miehelle, etteikö hän pysty maksamaan, tämäkin siis koettu.

Meilläkin minä hoidan taloasiat (remontit, laskut ym.), mies ei ole kiinnostunut ottamaan selvää. Meillä kun käy niitä ovelta ovelle myyjiä myymässä esim. ikkunoita niin ne haluaisi aina jutella miehen kanssa ja minulta usein lähinnä kysellään ollaanko sitä talon väkeä. Olen todennut asian , että miestä ei kiinnosta ja minä voin hoitaa asian hänen puolesta.

Kaupoissa saan kyllä yleensä ihan hyvää palvelua ja minulle kohdennettua. Autonkin ostin vasta ja palvelu oli minulle, koska minä olin autoa ostamassa. Mies tosin oli mukana lähinnä lapsenvahtina ja tekikin myyjän kuulleen selväksi, ettei puutu asiaan kun yritin kysellä mitä mieltä on autosta. Hän ei kyllä tiedä autoistakaan mitään 😀

Avatar

Olen huomannut ihan samaa, etenkin yksinhuoltajana tuo korostuu. Mulle on käynyt ihan samalla tavalla esim. autoliikkeessä, kun menin katsomaan uutta autoa isäpuoleni kanssa. Myyjät vain selitti hänelle kaikki tekniset asiat ja kysyi minulta onko väri miellyttävä. Isäpuoleni sanoi monesti, että minulle niitä teknisiä asioita pitäisi kertoa, kun minä sitä autoa olen ostamassa.

Toinen hyvä esimerkki oli urheiluliikkeessä, kun piti ostaa tytölle nappulakengät. Viisi myyjää palveli miesasiakasta ja tämän poikaa, joka ei edes olisi halunnut pelata jalkapalloa ja yhtään palvelua en saanut sieltä, vaikka yritin sitä saada. Jätin kengät kauppaan ja menin toiseen liikkeeseen, jossa saimme hyvää palvelua ja tyttö mieluisat ja hyvät nappikset. Nyt boikotoin tätä yhtä liikettä tuon ikävän kokemuksen takia.

Avatar

Ostimme isolta ikkuna&ovi firmalta ikkunat ja tähän he olisivat halunneet miehen myös mukaan keskusteluun. Sanoin,että pärjään ja ymmärrän kyllä mitä ollaan ostamassa ja mies luottaa minkä väriset ikkunat hankin ku teknisiin ominaisuuksiin ei voida puuttua kuitenkaan. Ne tulee tehtaalta omanlaisinaan. Ja mitat ottaa myyjä eli päätän vain väriä ikkunoihin.
Sama homma oli uusien ulko-ovien kanssa. Olisi se mies pitänyt saada siihen paikan päälle vaikka kalenteri niin täynnä ettei ajat sopinut miehelle. Lopulta kysyin mihin tässä asiassa tarvitaan miestä? Siinä kohtaa mies myyjä meni jauhot suuhun ja sano,että ehkä me sitte pärjätään ilman ja vakuutin että varmasti pärjätään.

Avatar

Niin totta.

Kuvailit tosi hyvin ihan arkielämän tilanteita joita (epäilemättä) tosi moni naisoletettu joutuu kokemaan. Enkä todellakaan puhu mistään miesvihaajan näkökulmasta: on vaan selvää että maailma on todella epätasa-arvoinen sukupuolten välillä. Ei ole olemassa mitään, mitä valkoinen cis-mies ei voisi, ei saisi tai oletettaisiin ettei hän osaa tehdä.

Kiitos tästä postauksesta ! 🙂 On niin tärkeä aihe tuoda esiin.

Avatar

Itse en pitkään pohdittuani kyllä voi täysin samaistua kyseisiin tilanteisiin. On se sitten tekniikkaan liittyvä liike taikka autokauppa, meitä molempia on mielestäni yritetty huomioida. Miehet sitten taas varmasti saattavat neuvolassa ym. lapsiin liittyvissä tilanteissa kokea jäävänsä huomiotta, usein mielestäni lapsiin liittyen taas ensimmäisenä saatetaan äitiin kiinnittää huomiota. Ja se on usein niin, että nainen tekee ensimmäisenä päätökset lasten suhteen ja on paremmin perillä esimerkiksi vaatevarastosta ym. kun taas mies mahdollisesti talon ilmastointikanavien suodattimien tilanteesta. Eikä se välttämättä kerro aina epätasa-arvosta, vaan ihan vai mielenkiinnonkin kohteista. Mutta koska minua kiinnostavaa elektroniikka yhtä lailla ja otan osaa kaupantekotilanteessa, en ole huomannut ongelmaa. Jos haluaa muutoksia vuosikymmenten aikana kehittyneisiin ajatusmalleihin, tulee myös itse nähdä hieman vaivaa ja vaikka sitten ihan ääneen sanoa myyjälle, että näin 2018-luvulla luulisi kohtelun olevan tasa-arvoisempaa. Ei asiat taikatempulla muutu, varsinkin kun niihin perinteisiin malleihin ihan omasta halustaan kangistuvia on niin paljon. Tiedän lukemattomia naisia, jotka eivät ole kiinnostuneita pohtimaan uutta tv-mallia tai autoa sen enempää, kuin että ne ovat tiettyä hintahaarukkaa ja kokoa. Esimerkiksi seksuaalinen häirintä on todellinen ongelma, mutta mielestäni nämä tilanteet menevät jo sellaiseksi feministin väkisin kaivamiksi ongelmiksi ja mahdollisesti jopa liioitteluksi. Sitten ei kuitenkaan saa liikkeessä avattua suutaan ja sanottua myyjälle tiukasti vaan sen jälkeen paasaa -myyjä saattaisi muuttaa käytöstään sen yhden kerran jälkeen kun joku pistää jauhot suuhun.

Avatar

Itsekin olen näitä huomannut ja tästä syystä meillä mies käy lasten kanssa lääkärissä, kun kahdella lapsella on ollut pidempi aikaista seurattavaa. Ja kyllä muuten on eri asenne kun isä kertoo olevansa huolissaan ja toivoisi jatkotutkimuksia…

Avatar

Silloin kun meille esim. hankitaan jotain minun rahoillani ja minun päätökselläni, en edes välttämättä ota miestä mukaani. Samoin tekee mieheni. Luottamus toisen kykyyn tehdä päätöksiä ja suoriutua asioinneista yksin rakentaa ainakin meidän kodissa tasa-arvoa, mikä kantaa myös kodin ulkopuolelle.

Avatar

Mä taas olen päinvastoin linjalla jos joku kysyisi multa jotain taloon/remonttiin/autoon/tekniikkaan/tms liittyen niin sanon lähes tulkoon aina että en tiedä noista mitään vaan mies hoitaa..
Miehet on miehiä ja naiset naisia, ja niin sen täytyykin olla

Avatar

Onhan nuo osittain totta, mutta en ehkä nuin kärkkäästi ota itteeni. Ja jos rehellisiä ollaan ni käytän tätä usein myös röyhkeästi hyödyksi, kun esim. sähkö-, vakuutus-, liittymämyyjä soittaa. Sanon lähes poikkeuksetta ”En osaa sanoa, mies hoitaa meillä nämä.” 😀 ”Selvä, kiitos ja mukavaa päivää.” (Inhoon puhelinkauppiaita)

Avatar

Sepä kun olisi joku miesnaamari minkä vois tarvittaessa vetää päälle saadakseen tasa-arvoista kohtelua…noi autojutut mä kestän kyllä, kun meillä tilanne on se että mies oikeasti ymmärtää autoista kaiken ja mua ei niinkään kiinnosta. Mutta siitä mä en ole päässyt yli että ihmiset on ennakkoluuloisia mun ammattitaitoa kohtaan vain siksi että olen nainen ja vielä aika babyface keski-ikäiseksi. Toki vähän naurattaakin siinä vaiheessa kun jotkut ei halua kertoa asiaansa mulle ja siksi jonottavat puoli tuntia kysyäkseen asiaa miesasiakaspalvelijalta ja sitten se mies kysyy sitä multa kun tiedän paremmin 😀 tai kun lause alkaa että ’et sä varmaan tiedä, mutta…’ tai ’satutko muistaan missä teillä on…’ niin nousee jo valmiiksi savu korvista…tai sitten kun ne ei usko mun vastausta ja haluaa tarkistaa asian vielä mieheltä…ammatinvalintakysymys toki, toisilla aloilla on enemmän totuttu näkemään pääasiassa naisia.

Avatar

Oon töissä urheilukaupan metsästysosastolla jossa siis myyn muunmuassa aseita, patruunoita ja optiikkaa. En tiedä mitään ärsyttävämpää kuin sen tilanteen kun meen kysymään tarviiko (mies)asiakas apua vaikka kiikaritähtäimien kanssa, vastauksen ollessa ”ei, mie vaan kattelen” ja kun minuutin päästä osaston miesmyyjä pyyhältää paikalle, alkaa apu yhtäkkiä kelvatakkin. Typerintä tilanteessa on vielä se, että usein oma tietotaitoni tuotteissa on kaikenlisäksi parempi kuin miespuolisen kollegan, mutta koska olen nainen, en asiakkaan mielestä automaattisesti ymmärrä mistään mitään.

Avatar

Hämmensi niin tuo kertomasi, että päätin kommentoida.
Mietin että ennen oli tyypillistä että mies hoiti perheen ns isot päätökset, joten voisin ajatella että vanhemman ikäpolven asiakaspalvelijat on vaan tottuneet (ajattelematta asiaa sen kummemmin) puhumaan tai olettamaan että mies hoitaa keskustelun/päätökset tms.
Mutta, oma kokemukseni on, että jos menemme miehen kanssa yhdessä ravintolaan/ elektroniikka tms yllä mainitsemiisi tilanteisiin, niin jos itse olen se kysyvä, kiinnostunut, tutkiva ostaja, enkä jää sivuun odottamaan, niin kyllä todella oon saanut ihan tasavertaista asiakaspalvelua.
Ja riippuen ostoksesta, kyllähän se myyjä kommunikoi meille molemmille jos ostettava asia on esim perheelle tv, pesukone tms jos molemmat olemme siitä kiinnostuneita.
Ravintolassa taas meiltä kysytään että tuleeko samasta vai erikseen ja siihen tietty vastaa se kumpi maksaa.
Niin ja meillä pääsääntöisesti minä hoidan automaattisesti noissa tilanteissa kommunikoinnin vaikka mies olisi mukana, ja en ole kokenut tuollaista. Autokaupatkin hoitui alusta loppuun niin, että mies tutki auton kunnon ja mä hoidin puhumisen, tinkaamisen ja oston.

Avatar

Samoja juttuja olen huomannut! 🙁
Ja toisaalta myös toisin päin! Lasten neuvoloissa KAIKKI puhe kohdennetaan mulle, vaikka meillä mies on ehdottomasti meistä se sosiaalisempi, itse inhoan juttelua vieraiden kanssa, olen niin ujo 😀 Päiväkodistakin aina soitetaan mulle, vaikka mies ne asiat sinnekin hoitaa. Meillä mies on muutenkin kaikessa lastenhoidossa ihan satasella mukana, joten aivan yhtä hyvin neuvolassa voisivat kysyä mieheltä asioita, kun tämä tietää samat asiat kuin minä ja osaa tuoda ne paremmin ilmi.
Toki itsekim haluaisin tässä kehittyä ja harjoittelemalla oppii.. Ehkä lähinnä ärsyttää se, että ajatellaan aina äidin olevan se ainoa ykköstyyppi lasten elämässä, vaikka ihan yhtä hyvin lapsensa voi tuntea se toinen vanhempi!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä