KUINKA TULLA RASKAAKSI – VINKKEJÄ JA USKOMUKSIA

Kuinka tulla raskaaksi helpommin, nopeammin tai ylipäätään? Olen vuosien ajan googlettanut joka ilta kaikkia mahdollisia vinkkejä raskautumiseen, suomeksi ja englanniksi, ja olen ollut halukas kokeilemaan kaikkea. Olen löytänyt hirveän määrän neuvoja, tutkimuksia ja uskomuksia, mutta ikinä niitä ei kaikkia löydä yhdestä paikasta. Joten tähän postaukseen olen nyt koonnut teitä muita yrittäjiä varten kaikki löytämäni vinkit! Kaikista lisäravinteista ja lääkkeistä en mainitse mitään taustalla olevia tutkimuksia, mutta näitä kannattaa itse googlettaa. Englanniksi löytyy paremmin tuloksia.

Disclaimer: Kaikki tämän postauksen väitteet ovat huhupuhetta, keskustelupalstojen taruja ja spekulointia, ellei erikseen ole muuta mainittu. Silti sinun tulisi suhtautua kriittisesti kaikkeen, minkä lähteitä et itse ole tutkinut. Lisätietoa lapsettomuudesta saat lääkäriltä. Jos mietit, kuinka tulla raskaaksi, oikea paikka sinulle on lääkärin tai hoitajan vastaanotto. Tähän postaukseen on vain kerätty yhteen paikkaan juttuja, joiden ihmiset ovat jossain sanoneet voivan auttaa. En väitä minkään auttavan, vaan kerron vain, mitä huhuja olen lukenut.

Kuvat: Jere Satamo

kuinka-tulla-raskaaksi-vinkkeja-ja-uskomuksia

Kuinka tulla raskaaksi – Perusjutut, joista lähteä liikkeelle

Tupakointi pitäisi tietenkin lopettaa, koska se on epäterveellistä, mutta ilmeisesti se myös vaikuttaisi hedelmällisyyteen.

Alkoholin käyttöä kannattaa ajatella. Monessa paikassa sanotaan, että se pitää lopettaa kokonaan, mutta tämä liittyy lähinnä siihen, ettet vahingossa juo ollessasi raskaana. En ole ainakaan itse kuitenkaan löytänyt mitään tutkimusta, jonka mukaan kohtuukäytöllä olisi haittavaikutuksia hedelmällisyyteen.

Ylipaino ja alipaino molemmat vaikuttavat hedelmällisyyteen. Tutkimusten mukaan normaalipainoiset naiset tulevat todennäkösemmin raskaaksi. Hauska fakta on, että ylipainoiset naiset sitten taas saavat todennäköisemmin kaksoset. Kaksosten todennäköisyyteen vaikuttaa myös pituus, sillä monikkoraskaus on pidemmillä naisilla todennäköisempää. Lähde

Vaikka olisit normaalipainoinen, elintavat silti vaikuttavat hedelmällisyyteen. Pyri siis mahdollisimman terveisiin elintapoihin.

Ovulaation bongaaminen on tärkeää tietenkin, koska ilman ovulaatiota raskaus ei voi alkaa luonnollisesti. Ovistikut ovat tässä paras apu, sillä vaikka moni vannoo lämmönmittauksien nimeen, joidenkin tutkimuksien mukaan lämpö muuttuu vasta ovulaation jo tapahduttua, jolloin siitä ei enää olekaan apua. Ovulaation voi tunnistaa myös monista muista jutuista, jos osaa kuunnella omaa kiertoa.

Liikunnan määrä voi myös vaikuttaa hedelmällisyyteen. Liikuntaa kannattaa harrastaa myös kohtuudella, ei liikaa, eikä liian vähän. Liikunta parantaa verenkiertoa myös kohdussa, mutta liika liikunta taas voi vähentää mahdollisuuksiasi tulla raskaaksi.

Yhdynnän ajoitus on tietenkin todistetusti tärkeää. Yhdyntäkerrat kannattaa ajoittaa ennen ovulaatiota ja ovulaation aikaan, jotta munasolua olisi jo odottamassa siittiöitä, mutta niitä tulisi lisää myös, kun munasolu on irronnut. Paras mahdollisuus raskautumiseen on, kun yhdyntä tapahtuu vähän ennen ovulaatiota. Yhdyntäkertoja kannattaisi tulla säännöllisesti kahden päivän välein.

Yhdynnän jälkeen voi luottaa painovoimaan ja nostaa lantio ylös. Eräs tutkimus totesi makuuasennossa pysymisen nostavan raskautumisen mahdollisuuksia inseminaation jälkeen, mutta suurin osa asiantuntijoista on hylännyt tämän tiedon, koska myöhemmät tutkimukset eivät ole saaneet samoja tuloksia. Ainakin yhdessä tutkimuksessa mahdollisuudet olivat paremmat naisilla, jotka nousivat ylös inseminaation jälkeen.

Vitamiinien saannista kannattaa huolehtia, sillä myös vitamiinipuutteilla on yhteyksiä hedelmällisyyteen, ja ne tietenkin vaikuttavat yleiskuntoon, joka on tärkeä osa raskautumista.

Liukuvoidetta ei kannata käyttää, tai sitten pitää hankkia erityisesti raskautta toivovalle tarkoitettua liukkaria. Liukkari voi heikentää siittiöiden liikkuvuutta.

Naisen tulisi saada orgasmi mieluiten juuri miehen jälkeen. Lihasten supistelut auttavat siittiöitä löytämään perille. Monet tutkijat ovat tosin tyrmänneet tämän tarpeettomana, sillä siemensyöksyn jälkeen siittiöt matkaavat niin vauhdilla suoraan munajohtimiin, että niitä kyllä pääsee tarpeeksi perille.

Stressi tutkitusti vaikuttaa paljon hedelmällisyyteen. Yrittäessä on vaikeaa olla stressaamatta, mutta kannattaa silti yrittää rentoutua jotenkin, sillä stressi tekee paljon hallaa. Stressi voi myöhäistää ovulaatiota, lyhentää luteaalivaihetta ja heikentää kiinnittymisen mahdollisuuksia.

kuinka-tulla-raskaaksi-vinkkeja-ja-uskomuksia

Lääkkeet ja lisäravinteet

Foolihappoa pitäisi syödä raskautta yrittäessä ja raskaana ollessa sikiön terveyden takia, mutta jotain epämääräistä infoa on löytynyt myös foolihapon vaikutuksesta hedelmällisyyteen, joten siitä saattaa olla etua myös raskauden alkamisen kannalta.

Gelee Royale eli Royal Jelly eli kuningatarhyytelö on yksi tämän hetken suosikkijuttuja. Sen sanotaan tukevan hormonitoimintaa, lisäävän hedelmällisyyttä ja tasoittavan kiertoa. Näitäkin kannattaa kuulemma syödä vain ovikseen asti, ettei enää ovulaation jälkeen tule kohdun limakalvoon muutoksia, jotka voisivat estää kiinnittymisen.

Macasta puhutaan aika samoja juttuja kuin Gelee Royalesta ja vähän greippimehustakin. Sitäkin kuuluu syödä alkukierrossa.

Vehnänalkioöljy sisältää sinkkiä ja E-vitamiinia, joiden molempien sanotaan parantavan hedelmällisyyttä.

B6 -vitamiini voi auttaa pidentämään luteaalivaihetta ja edesauttaa raskauden alkamista.

D-vitamiini on tutkimuksissa yhdistetty onnistuneisiin raskauksiin.

Vitex eli siveydenpuu on myös alkukierrossa käytettäväksi suositeltu aine, jolla pitäisi myös olla hedelmällisyyteen hyviä vaikutuksia. Ilmeisesti se vaikuttaa sukupuolihormoneihin.

Rautaa kannattaa syödä, ja testauttaa perusraudan lisäksi ferritiini, jolla voi olla isoja vaikutuksia hedelmällisyyteen.

Vitamiini C:n sanotaan lisäävän progesteronin määrää luteaalivaiheessa. Tutkimuksissa on todettu yli 500mg päivässä C-vitamiinia saavien naisten tulevan todennäköisemmin raskaaksi.

Melatoniinin säännöllisen käytön on todettu vaikuttavan positiivisesti hedelmällisyyteen.

Coq10 eli koentsyymi 10 on monen raskautta yrittävän ihmetuote. Sen on tutkimuksissa todettu hiirillä parantavan munasolujen laatua ja pidentävän niiden elinikää. Pienessä ihmistutkimuksessa on myös todettu enemmän koentsyymi 10:tä sisältävien munasolujen/munarakkuloiden olevan parempilaatuisia. Sopiva annos on kuulemma 300-600mg.

Omega3 on tutkimuksissa todettu vaikuttavan ovulaatioon ja kohdun limakalvoon, sitä siis kannattaa syödä säännöllisesti.

Myo-inositol voi säännöllistää kuukautiskiertoa ja auttaa sinua ovuloimaan.

DHEA:n on todistettu etenkin IVF:hoidoissa parantavan munasolujen laatua ja määrää.

L-Argininen sanotaan myös vaikuttavan positiivisesti hedelmällisyyteen.

Jotkut väittävät myös limaa ohentavan yskänlääkkeen ohentavan myös kohdunkaulan limaa, joten sitä ei kannata käyttää.

Joidenkin allergialääkkeiden on todettu vaikuttavan negatiivisesti hedelmällisyyteen.

Tulehduskipulääkkeet, kuten Burana, vaikuttavat huomattavasti hedelmällisyyteen. Niiden sisältävät ainesosat voivat kokonaan estää ovulaation ja estää hedelmöitynyttä munasolua kiinnittymästä. Tulehduskipulääkkeet estävät kaikkea tulehdusta ja munarakkulan puhkeaminen näkyy kehossa pienimuotoisena paikallisena tulehduksena. Tulehduskipulääke siis voi estää munarakkulan puhkeamisen kokonaan. Tulehduskipulääkkeitä voi kuitenkin huoletta käyttää esimerkiksi kuukautisten aikana, sillä tutkimusten mukaan hedelmällisyys palautuu normaaliksi heti niiden lopettamisen jälkeen. Ovulaation alla ja kiinnittymisen aikaan niitä kannattaa välttää.

Ruoka ja juoma

Greippimehun sanotaan parantavan kohdun limakalvoa. Sitä siis tulisi juoda alkukierrossa ennen ovulaatiota. Greippumehua ei kuitenkaan kannata käyttää hoitojen aikana, sillä se voi heikentää lääkkeiden imeytymistä, ja jotkut lääkärit ihan erikseen kieltävät sen käyttämisen.

Ananaksella on myös hedelmällisyyshyötyjä, joiden sanotaan edesauttavan kiinnittymistä. Ananasta ei saisi syödä ennen ovulaatiota, vaan sitä pitäisi syödä ovulaation jälkeen päivittäin.

Vadelmanlehtiteen sanotaan tekevän hyvää kohdun terveydelle ja jopa parantavan munasolujen laatua.

Punaviinin vaikutuksia on vähän myös tutkittu, mutta ei siitä tiedetä mitään varmaa. Sitä kuulemma kannattaisi juoda oletetun kiinnittymisen aikoihin. Jotkut sanovat sen vaikuttavan kohdun limakalvoon, mutta todennäköisemmin mahdollinen punaviinin hyöty löytyy alkoholin tuomasta rentoutumisesta, jolloin mikä tahansa alkoholi kelpaa.

Vähähiilihydraattinen dieetti on myös kerännyt mainetta hedelmällisyyden boostaajana.

Rasvattomat maitotuotteet kannattaa vaihtaa täysrasvaisiin, jos haluaa edistää munasolujen terveyttä ja munasarjojen toimintaa.

Glykeeminen ruokavalio eli verensokerin piikkeihin keskittyvä ruokavalio voi myös auttaa raskautta yrittäessä.

kuinka-tulla-raskaaksi-vinkkeja-ja-uskomuksia

Vinkkejä raskautumiseen Suomesta ja maailmalta

Aamiaisen sanotaan vaikuttavan hedelmällisyyteen. Tästä oli ihan joku tutkimuskin, että hyvä aamiainen lisää naisilla hedelmällisyyttä.

Akupunktiosta tai vyöhyketerapiasta myös moni sanoo saaneensa apua raskautumiseen.

Vilkas seksielämä parantaa raskautumisen mahdollisuuksia.  Ja tällä ei siis ollut yhteyttä ovulaation ja yhdynnän ajoitukseen. Eräässä tutkimuksessa ovulaation aikaan seksiä harrastaneista pareista he, jotka harrastivat säännöllisesti seksiä läpi kierron, tulivat todennäköisemmin raskaaksi kuin he, jotka harrastivat seksiä harvemmin tai vain ovulaation aikaan.

Hammasterveys on myös tutkitusti yhteydessä hedelmällisyyteen. Etenkin ilmeisesti ikenien terveys.

Kuukautiskuppia myös jossain suositellaan käytettäväksi yhdynnän jälkeen. Ilmeisesti siittiöt kärsivät/kuolevat altistuessaan ilmalle, joten yhdynnän jälkeen kannattaisi käyttää kuukuppia, jotta siittiöt saavat olla rauhassa liialta hapelta ja etsiskellä oikeaa osoitetta. Kuukuppi myös jonkin väitteen mukaan auttaa pitämään kohdun lämpötilan sopivana. Todennäköisemmin kuitenkin kuukuppi vain helpottaa yhdynnän jälkipyykkiä. On olemassa myös väitteitä, joiden mukaan kuukupin paine vetäisi siittiöitä pois kohdunsuulta. Kuukupin kuitenkin voi asettaa paikalleen myös aukinaisena, etenkin yhdynnän jälkeen, jolloin muodostuva paine ei ole huomattava.

Mitä kuukautissuojiin tulee, kuukautiskupin on väitetty vaikuttavan positiivisesti hedelmällisyyteen verrattuna heihin, jotka kuukupin sijaan käyttävät kuukautisten aikana siteitä tai tamponeja.

Luteaalivaiheessa tärkeää on lämpö ja rentoutuminen

Kauratyynyjä kannattaa käyttää luteaalivaiheessa hedelmöittymisen jälkeen. Tutkimuksien mukaan lämpö saattaa heikentää siittiöiden liikkuvuutta, joten tyynyä ei välttämättä kannata käyttää yhdynnän jälkeen ja ovulaation aikaan. Tosin sitten taas lämmössä pitäisi varmaan olla aika lämmintä, että se hidastaisi siittiöitä. Kiinnittymisen aikoihin lämpötyynystä voi olla enemmän hyötyä. Hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy mieluummin lämpimään kohtuun ja kauratyyny auttaa pitämään kohdun lämpimänä.

Luteaalivaiheessa kannattaa harrastaa säännöllisesti liikuntaa, mutta ei liian kovaa. Puolentunnin kävelylenkki päivittäin on joidenkin asiantuntijoiden mielestä ideaali pitämään kohtu lämpimänä ja vastaanottavana.

Naisen kannattaa käyttää lämpimiä sukkia. Kiinalaisen lääketieteen mukaan lämpimät jalat tarkoittavat lämmintä kohtua, joka taas tosiaan edesauttaa kiinnittymistä. Muutenkin koko vartalo kannattaa pitää lämpimänä luteaalivaiheessa.

Kylmä kohtu on kiinalaisessa lääketieteessä ihan diagnosoitava lapsettomuuden syy ja sen ymmärrys on yleistynyt myös länsimaissa. Hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy paremmin tosiaan lämpimään kohtuun ja tähän kannattaa keskittyä. Kylmästä kohdusta voivat kertoa kylmät kädet ja jalat ja huono verenkierto. Kylmää kohtua hoidetaan pukeutumalla lämpimästi, liikkumalla säännöllisesti, ottamalla lämpimiä kylpyjä, välttämällä kylmiä ja raakoja ruokia ja juomia, sekä syömällä lämpimiä ja kypsennettyjä ruokia ja juomia.

Amerikassa raskautta yrittäviä ja raskaana olevia naisia kehotetaan olematta poissa porealtaista, koska lämpö voisi kuulemma aiheuttaa sikiön kehityshäiriöitä ja keskenmenoja alkuraskaudessa. Tämä väite kuitenkin perustuu kehon ylikuumenemiseen. Luteaalivaiheessa lämmön ajatellaan auttavan kiinnittymistä, joten esimerkiksi illanvietto 38 asteisessa paljussa voisi sekä rentoutumisen että lämmön puolesta parantaa raskauden mahdollisuuksia.

kuinka-tulla-raskaaksi-vinkkeja-ja-uskomuksia

Muutama absurdimpi väite

Lunaception perustuu ideologiaan, jonka mukaan naisen kierto on ennen perustunut kuun kiertoon ja ovulaatio on tapahtunut aina täydenkuun aikaan, ja kuukautiset alkavat uudenkuun aikaan. Lunaceptionissa kierto uudelleensynkronoidaan kuun kiertoon käyttämällä tietyllä tapaa pimeyttä ja valoa.

Vaginal steam baths. En ole varma, onko näillä Suomessa mitään omaa nimitystä, mutta eiköhän kaikki ymmärrä pääpiirteet. Emättimen höyrykylvyillä, joihin yhdistetään tiettyjä yrttejä, sanotaan siis olevan etuisia vaikutuksia kohdun lämpötilaan ja terveyteen

Puhelimen valon sanotaan vaikuttavan melatoniinin tuotantoon, jonka sanotaan vaikuttavan ovulaatioon. Eli iltaisin älypuhelimen tuijottaminen vaikuttaisi negatiivisesti ovulaatioon. Tätä rinnastetaan myös tuohon lunaception -käsitteeseen.

Meidän tilanteesta

Mulla oli ihan liian isot toivot meidän ensimmäisestä hoitokierrosta ja putosin kovaa ja korkealta. Jotenkin vaan olin niin paljon lukenut niitä ”raskauduin heti ensimmäisestä letro-kierrosta” -juttuja, että aloin kauheasti toivoa, että niin se menee meilläkin. Yhtenä iltana jo salaa katselin, että millaisia rattaita nyt on myynnissä, ja mietin kaikkia tulevia vauvajuttuja, mitä en aiemmin ole antanut itseni ajatella. Niin siinä kuitenkin kävi, että testit näyttivät negatiivista koko ajan heti kun Ovitrelle oli haihtunut elimistöstä, vaikka kuvittelinkin näkeväni kaikenmaailman viivanpaikkoja ja diagnosoin itselläni vaikka mitä raskausoireita, ja kuukautisetkin alkoivat sitten 3 päivää ennen kuin lääkityksen tahdin mukaan olisi edes pitänyt.

Nyt on siis käynnissä toinen letrokierto. Vaikka meillä on lääkitys apuna, on meillä kuitenkin käytössä myös monia muita apukeinoja, joiden sanotaan auttavan raskauden alkamisessa. Ja näitä keinoja on niin paljon kuin jaksaa googlettaa. Suurin osa niistä on vähintään kyseenalaisia, mutta jokainen vauvaa pitkään yrittänyt varmasti tietää sen tunteen, kun jokainen juttu, mitä voit tehdä onnistumisen eteen, antaa vähän enemmän voimia jaksaa, vaikka siihen ei oikeasti voisikaan luottaa. Nämä keräämäni jutut ovat suurimmaksi osaksi naisia koskevia. Toivottavasti näistä on jollekin iloa ja apua.

Lisää aiheesta

Lapsettomuushoitojen ensimmäinen askel

Näin tulin raskaaksi

Kommentit

9 kommenttia
Avatar

Tsemppiä henkisesti ja fyysisesti rankkoihin hoitoihin!
Pidä huolta kehostasi, mutta ennen kaikkea mielestäsi.
Kauratyyny ei lämmitä kohtua, eikä kohtuun myöskään mene
ilmaa, jos emättimessä ei ole tulppaa (kuukuppi).
Voit siis rauhassa rentoutua, vaikka kaikkiin uskomushoidon
vippaskonsteihin et ryhtyisi.
Lämpöä syksyynne.

Avatar

Akupunktio ja vyöhyketerapia olikin jo mainittu, mutta suosittelisin kyllä hermoratahierontaa jos jotakin hoitomuotoa haluaa kokeilla. Se vaikuttaa koko kehoon positiivisesti ja auttaa sitä toimimaan niin kuin pitääkin. Se on myös hyvä rentoutuskeino, tuohon stressin välttämiseen viitaten Minulla on monia ystäviä ja tuttuja joilla tämä on auttanut raskaaksi tulemiseen Tsemppiä teille ❤

Avatar

Kilpirauhasarvot kannattaa tarkistuttaa, kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa vaikeuksia tulla raskaaksi. Samoin hoitamaton keliakia aiheuttaa lapsettomuutta.

Avatar

Huh, kylläpä konsteja riittää 😀 mutta jos nää auttaa ees lumevaikutuksen kautta niin ei kai siitä haittaakaan oo kaikkee mahollista kokeilla. Tähän listaan ois voinu lisätä myös sen että miehen ei kannata pitää läppäriä sylissä, just sen takia kun se lämmittää siittiöitä ja ne laiskistuu.

Avatar

Pcos/3 keskenmenoa/ hoidot/2 lasta. käyty. Tuosta ovulaation bongaamisesta. Ovulaatiotestejä en käyttänyt kuin kerran. Paljon parempi (joillekin ällömpi) on alapään erityksen seuraaminen. Kun valkovuoto on kirkasta ja koostumukseltaan vähän kuin kananmunan valkuainen (venyvää sormenpäissä) niin on hedelmälliset päivät. Tämä on moni muukin huomannut, ettei ole ihan mun keksimä. Onnea matkaan

Avatar

Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta, opin taas uutta! 🙂

Pakko taas puuttua tuohon alun ”alkoholi ei vaikuta hedelmällisyyteen”. Tutkimusten mukaan maltillinenkin alkoholin kulutus saattaa laskea hedelmällisyyttä. Usein kyseessä on useiden tekijöiden yhteisvaikutus, mutta suotta alkoholin vaikutusta ei kannata väheksyä. Aihetta on tutkittu paljon ja myös viime vuosina on julkaistu tutkimuksia, jotka puoltavat tätä teoriaa. Esim. Pubmedista löytyy ihan pikaisellakin haulla.

Emilia Huttunen

Myöskin tutkimusten mukaan sitten taas punaviinin nauttiminen tietyissä määrin parantaa hedelmällisyyttä, joten vähän menee ristiin 🙂 itse en ajattele maltillisen käytön haittaavan, koska mun mielestä siitä ei ole riittävän tarkkoja tutkimuksia.

Avatar

Suosittelen aamulämpöjen mittaamista Natural Cycles sovelluksella! Varsinkin jos yritysaika venähtää, sovelluksesta saa tietoa milloin ovulaatio on keskimäärin. Itsellä aina kuin ovulaatio osui kierron loppupuolelle, ei hedelmöitystä tapahtunut. Taas sitten kun se oli kierron puolivälissä, tapahtui iloisia asioita. Jotenkin siihen mittaamiseen jää koukkuun ja sovellus sitten kertoo milloin on suurin todennäköisyys raskautua.

Tsemppiä yritykseen 🙂

Avatar

Tää oli kiva postaus. Toki itse olen jättänyt alkoholin kokonaan pois, se myös sekoittaa kroppaa ja saattaa siirtää ovulaatiota, mikä voi hankaloittaa raskautumista. Mutta kukin tyylillään. Itsellä tuli vielä mieleen muutama hedelmällisyyttä heikentävä elämäntapa kuten vuorotyö tai muutenkin epäsäännöllinen rytmi. Ilmeisesti jotkut myös vannovat tiettyjen seksiasentojen nimeen esimerkiksi uskotaan, että jos kohtu on taaksepäin kallistunut, takaapäin on parasasento raskautumiseen. Mutta tiedä nyt näistä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä