KANNATTAAKO OMA UIMA-ALLAS?

Me ollaan siskojeni kanssa oltu tosi onnekkaassa asemassa lapsista asti, kun meidän isä on halunnut rakentaa meille kotiin uima-altaan. Kun on neljä lasta, meidän vanhemmat alkoivat miettiä, että loppupeleissä altaan rakentamisessa säästäisi rahaa, kun ei tarvitsisi kuljettaa koko ajan uimaan ja maksaa sisäänpääsymaksuja. Vuonna 2005 meidän isä sitten toteutti tämän suunnitelman ja vanhan pienemmän pystytettävän altaan sijaan rakensi meille kunnollisen uima-altaan.

Tässä uima-altaassa on opetettu uimaan lukematon määrä lapsia ja se on todellakin maksanut itsensä takaisin. Aina lapsena, jos oli hyvä sää, meidän allas oli täynnä. Uimassa viihtyivät kaikki kaverit ja naapurin lapset ja meillä oli aina avoimet ovet. Vanhemmat antoivat naapureille luvan käydä vapaasti uimassa myös, kun esimerkiksi oltiin ulkomailla. Uima-allas teki meidän kodista sellaisen paikan, jossa kaikki viihtyivät, ja siinä missä moni vanhempi näkee teinejään vain iltaisisin, meidän kotona teinit viihtyivät kavereineen. No, ainakin kesällä.

Tämän uima-altaan rakentaminen maksoi kuulemma 30 000 markkaa. Meidän isä teki lähes kaiken työn itse. Kaiken, minkä vain sai tehdä itse. Muistan vielä sen päivän, kun allas oli vihdoin valmis ja VPK:n paloauto kurvasi pihaan ja täytti altaan neljäasteiselle vedellä. Jokaisen oli tietenkin pakko päästä heti uimaan, joten sinne me sitten hampaat kalisten dipattiin itsemme ja juostiin saunaan. Meidän isä oli siis aikoinaan VPK:n palopäällikkö, joten hyvistä palokuntasuhteista oli tässä plussaa.

Tämä uima-altaan ylläpitoon menee noin 500 euroa vuodessa. Altaan täyttäminen maksaa taas noin 300 euroa. Kokoa altaalla taitaa olla noin 4×10 metriä, ja vesi on sellaisella korkeudella, että se tulee minua hartioille. Allas on yleensä täytettynä läpi vuoden ja puhdistetaan vain taas talven jälkeen, mutta joskus se myös tyhjennetään talveksi. Täytettynä siitä ollaan tosin saatu hyvä luistelukenttä! Kun on hyvä puhdistusjärjestelmä, ei allasta tarvitse olla koko ajan täyttämässä uudestaan.

Rakentamiseen ja täyttämiseen liittyvien kustannusten lisäksi tosiaan se ylläpito (lämmitys, puhdistus jne) maksaa noin 500 euroa vuodessa. Allaskausi meillä on yleensä auki toukokuusta syyskuuhun. Jos miettii, että meidän perheessä oli kuusi henkeä, niin 50o euroa jaettuna kuudella oli ihan pilkkahinta. Ja kun miettii, että nyt tässä altaassa on esimerkiksi tänä kesänä säännöllisesti uinut 13 henkeä, johon on laskettu ainoastaan meidän kirjaimellisesti joka päivä uiva lähisukumme, ja tämän lisäksi paljonpaljon satunnaisempia vieraita, tulee tosta summasta todella pieni. Me säästettiin tänä vuonna ihan hirveästi rahaa, kun vietettiin taas niin paljon aikaa porukoilla uimassa, pelaamassa biljardia ja grillaamassa. Meidän vanhemmat ovat rakentaneet sellaisen täydellisen kesäparatiisin, jossa oikeasti kaikki lapset ja lapsenlapset viihtyy, ja se oli aina alusta asti se altaan tarkoitus. Ei vain säästää rahaa, vaan luoda meidän perheelle sellainen oma tukikohta. Paikka, jota ajatellessa tulee aina mieleen ne parhaat muistot.

Me ollaan järjestetty täällä lukematon määrä allasbileitä ja kutsuttu melkein kaikki kaverit joskus uimaan. Nautitaan altaasta vielä aikuisinakin, mutta eniten nautitaan nyt siitä, kuinka paljon meidän lapset tästä nauttivat. Kun he pääsevät vapaasti uimaan, he oppivat myös oikeasti uimaan. Meidän esikoinen on jo pitkään osannut uida ja kiitos mukkilan (mummila+ukkila) altaan, hän on järjettömän vahva ja varma uimari. Ja sitten kävi jotain ihan hurjaa, kun oltiin ihan unohdettu, että meidän viisivuotiaskin alkaa olla jo sen ikäinen, että hän voisi pikkuhiljaa oppia uimaan. Eräänä päivänä me sitten kotialtaassa otettiin kellukkeet pois ja hän vaan lähti. Sinne meni, ui heti 10 metriä. Huomaamatta hänkin oli oppinut uimaan, kun kerran koko ajan pääsee veteen. Kesän aikana sitä sitten treenailtiin ja viime viikolla Kreikassa saatiin ihastella oman uima-altaan tuloksia. Tämä viisivee ui siellä paremmin kuin yksikään muu vanhempi lapsi. Kouluikäisetkin jää jälkeen, kun meidän uimamaisterit menevät. Hän oppi myös kesällä upeasti sukeltamaan ja snorklaamaan. Ja ollaan niin ylpeitä! Meidän kesä oli niin ihanan helppo, kun ei tarvitse enää itse olla vedessä, vaan lapset osaavat uida ja pärjäävät siellä keskenään. On tosi turvallinen olo, kun tietää, että lapsi pääsee pinnalle, vaikka sattuisi jotain. Tietenkin vedessä pitää silti vahtia, mutta kyllähän se tekee paljon, kun voi luottaa myös siihen, että lapsi osaa uida, eikä tarvitse pelätä vettä.

Ja tästä puheenollen. Kun näitä lapsenlapsia alkoi tulla (nyt niitä on jo viisi), meidän isä rakensi altaan ympärille terassin ja aidat. Koko uima-allas on nyt turvallisuussyistä aidattu ja sinne pääsee ainoastaan portista, jota lapset eivät itse saa auki. Me ollaan usein valiteltu puolitosissaan, että aita pilaa altaan ulkonäön ja hankaloittaa sinne pääsemistä, mutta onhan toi ihan älyttömän hyvä lasten kanssa. Kun ei sitä ikinä tiedä, milloin joku taapero pääsee livahtamaan ovesta ulos ja suuntaakin kohti allasaluetta. On ihan älyttömän hyvä, että siinä on olemassa tuo aita ja portti, joka on aina lukittuna. Nämä varotoimet yhdistettynä siihen, että kaikki lapset oppivat nopeasti uimaan, auttavat mahdollistamaan sen, että toivottavasti tulevaisuudessakaan meille ei satu mitään vahinkoja.

Olen niin onnellinen tästä meidän omasta palasta paratiisia. Lasten riemu uima-altaasta on jotain ihan käsittämätöntä, ja pelkästään tänä kesänä olen monen monta kertaa yllättänyt iskän hymyillen katselemasta uima-allasta, ja kiinni jäätyään hän on taas kertonut, kuinka tyytyväinen on siitä, miten hyvin tämä allas on maksanut itsensä takaisin. Rahassa ja lasten onnessa.

Kommentit

10 kommenttia
Avatar

Aivan upea uima-allaskokonaisuus ja istuu niin hyvin ympäröivään terassiin. Kiitos paljon hyvistä vinkeistä, helpottaa huomattavasti omaa päätöksen tekoa ja suunnittelua. Osa yrityksistä https://kodinplaza.fi/ kautta suosittelee kuoppaa ja uima-allaspussia ja osa hieman järeämpää ratkaisua muurauksineen ja pinnoituksineen. Ollaan jo aika varmoja, että uima-allas tulee – ei vielä tiedetä vain tarkkaa toimitustapaa. Ihana termi tuo ”tukikohta”, kaikkien helppo kokoontua uimaan ja grillailemaan <3

Avatar

Hieno allas! Jokin eurohintakin sen rakentamisesta varmaan löytyy, kun eurot tulivat jo v. 2002

Avatar

Ihana iskä teillä. Tulee itsellekin iloinen olo ku on noin ihana suku. Noin se pitää ollakin 🙂

Avatar

Hmm, eikös 2005 ollut jo euroaikaa, vai muistanko omiani . Uima-allas olisi huippujuttu, mutta omalla kohdalla tuo naapurien läsnäolo (ja rahatilanne) ei sen hankkimista puolla. Kokisin sen stressaavaksi jos naapurin lapset kävisivät siellä dippailemassa ihan jo sen takia että kenellä on vastuu jos jotain sattuu? Uima-altaan omistajalla vai lasten vanhemmalla? Ihan tyhmänä ja uteliaisuuttani kysyn, nää asiat on vähän vieraita.

Avatar

Miten 2005 on voinut maksaa markkoja, kun eurot on jo silloin olleet virallisesti käytössä kolme vuotta?

Avatar

Älkää nyt hyvät ihmiset ottako tota markkajuttua tosissanne. Kyllä, 2005 oli eurot, mutta tottumuksesta/vitsillä silloin vielä monet vertasivat markkoihin. Vanhat mummot muuntelevat vieläkin maitolitran hinnan markoiksi…

Avatar

Minulla pisti kans markat silmään mut todennäköisesti kun markka-aika on ollut suht lähellä ni hänen isänsä puhuu uima-altaan hinnasta markoissa. Näkeepä niitä nykyäänki jotka kääntää hinnat markoiksi ja vertaa paljon mikäki makso markka-aikaan. Eihän se hinta muutenkaan euroihin käännettynä miltään kuulostais. 😉

Avatar

Meillä on uima-allas. Ei tosin ulkona, vaan talon sisään rakennettu. Onhan siitä ilonsa ”puolelle kylälle lapsia”, mutta myös työtä ja kustannuksia. Vaatii säännöllistä hoitoa siinä, missä vaikka akvaariokin. Vesikemiaa, yhtä kaikki.
Itse en myöskään osaa suhtautua yhtä positiivisesti aina siihen, että oven takana on kesäaikaan jatkuvasti joku, joka tahtoisi tulla meille uimaan. Eri juttu, jos kutsumme jonkun meille kylpemään, mutta enhän itsekään käy naapureiden ovien takana kyselemässä laajakuvatelevision tai mehulingon perään. Että hei, kun teillä on se linko siellä keittiössä, niin sopii kai tulla puristelemaan aamumehut siitä… samalla tapaa siivous jää tässäkin ”isäntäperheelle”, samoin vastuu ja valvonta, kulutkin. Allaselämä ei myöskään ole ihan hiljaista hommaa, jos vaikka tykkää joskus olla ihan vaan omissa oloissaan.

Avatar

Rakennan puolisoni kanssa omakotitaloa juuri ja haaveena olisi lähi vuosina pystyttää oma allas myös pihalle. Postaus tuli hyvään aikaan. Olin mietteissä laittaa viestiä ja kysyä altaanne mittoja, kun on kuvissa näyttänyt niin hyvältä.
Oletan, että näet sähköpostini jonka yllä olevaan kenttään jätin. Jos ei tunnu liian yksityiseltä, toivoisin saavani sähköpostiini kuvan altaasta koko mitassaan niin, että ympärillä oleva aita näkyisi. Kuva portista olisi myös kiva.
Meillä asuu 3-vuotias lapsi ja uima-altaan aitaaminen tuntuu tarpeelliselta turvatoimelta. Ainoastaan tuo ulkonäkö on mietityttänyt… miten siitä saisi järkevän näköisen 😀 Kuitenkin, jos lähivuosina tulisi sisarus tai ystäväni saavat lapsia niin haluan, että meille on helppo tulla, eikä allasta tarvitse stressata.

Avatar

Kuulostaa kyl aivan ihanalta teiän ison perheen meininki☀️ Ja varmasti ihanat lapsuusmuistot jää Tosi tyylikkään näköinen uima-allas ja terassi+aidat toteutus, selkeesti makua sun isällä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä