VIIMEINEN KIERTO KEVYITÄ HOITOJA

Kun kesäkuussa hakeuduttiin kolmen vuoden ”tulee jos on tullakseen” -yrittämisen jälkeen lapsettomuushoitoihin, mulla oli todella positiivinen asenne. Sellainen ”no tästä nyt saadaan nämä lääkkeet ja sitten se raskaus alkaa” -suunnitelma. Olin oikeasti ihan varma, että onnistutaan heti, kun vaan hakeudutaan hoitoihin. Kun niin monellehan käy niin. Aina tulee niitä tarinoita, että sitten me lopetettiin stressaaminen ja mentiin hoitoihin ja sitä aikaa odottaessa buum, olin raskaana. No, ei käynyt. Ei tullut ensimmäisestä kierrosta. Ei tullut toisesta kierrosta. Ei tullut kolmannesta kierrosta. Nyt käynnissä on neljäs ja viimeinen kierto tällä mallilla.

Vartaloni ei ole ihan täydellisesti vastannut näihin lääkkeisiin. Ovulaation tapahtumisesta ei ole ihan täyttä varmuutta, vaikka irrotuspiikillä sen kyllä olisi pitänyt ainakin tapahtua, ja follikkelit ovat kyllä kasvaneet. Mulla kuitenkin luteaalivaihe jää koko ajan liian lyhyeksi ja on alkanut tulla tosi turhautunut olo, kun en pääse edes siihen jännitysvaiheeseen, vaan kierto jää aina liian lyhyeksi. Ilman lääkkeitä kierrot oli liian pitkiä ja nyt liian lyhyitä. Että niin, tiedä sitten. Nyt mulla tuplattiin tähän viimeiseen kiertoon Terolutien annostus, jos ne nyt tukisivat paremmin sitä kiinnittymistä ja pidentäisivät luteaalivaihetta.

Toivoin todella kovasti, että tulen takaisin Kreikasta raskaana. Pakkasin mukaan ison kasan raskaustestejä, mutta ei niille sitten tullut käyttöä. Tai no tuli, kun innoissani tein jo yhden testin, huomatakseni ennen testiajan päättymistä, että uusi kierto alkoi än yy tee nyt. Heitin sitten sen testin roskiin odottamatta edes sitä tulosta, joka tietenkin oli negatiivinen, joten sitä testiä ei ehkä lasketa. Mutta tässä sitä nyt mennään, viimeinen kierto kevyempiä hoitoja ennen jatkotutkimuksia.

Meillä lähdettiin suoraan hoitamaan mun monirakkulaisia munasarjoja ja ovuloimattomuutta, mutta seuraavaksi on luvassa lisää testejä. Heti uuden kierron alkaessa menen taas labroihin ja sitten seuraavaksi olisi vuorossa aukiolotutkimus. Nyt on siis vielä kaikki auki, koska ei tiedetä, mikä on vialla, kun ei onnistuta. Kaikki riippuu sitten meidän tuloksista. Seuraavaksi saattaa olla edessä inseminaatio, jos siitä olisi hyötyä, tai sitten seuraava askel on IVF. Nämä viikot tässä odotellessa tuntuvat pidemmiltä kuin koskaan, kun ei tiedä, mitä on edessä. Olen sellainen persoona, että haluan aina tietää kaiken, eikä tämä tee hyvää mielialalleni. Vaikeaa olla positiivinen, kun alkaa olla niin turhautunut.

Mulla on edelleen aikamoiset oireet tästä Letrozol-Ovitrelle-Terolut -yhdistelmästä. Mulla on ihan hirveitä hormoninäppyjä (jotka näissä kuvissakin näkyy meikin alta) ja finnejä, siis voi luoja! Saan myös kamalia kuumia aaltoja, pahoinvointia ja heikotusta. Muitakin sellaisia pieniä oireita on aina satunnaisesti, mutta kaikista kamalin on tämä päänsärky, joka tulee Letroista. Siis se on vaan jotain niin järkyttävää, ja olen aivan uupunut. En vaan jaksa sitä enää! Joka kierrossa menee viikko siihen, että olen ihan lamaantunut, enkä pysty keskittymään mihinkään, kun pää särkee ja särkylääkkeet auttaa niin huonosti. Tämä särky on ehdottomasti sellaista migreenityyppistä, mutta toisin kuin migreenissä, se menee kuitenkin jossain kohtaa ohi, tai siis se pahin menee. Se taustajomotus ei lähde ikinä. Eilen heräsin tähän päänsärkyyn ja kärsin siitä koko päivän, mutta illalla särkylääkkeet alkoivat vihdoin auttaa ja pystyin olemaan vähän pystyasennossa ja tekemään töitä. En kyllä todellakaan jää kaipaamaan tätä päänsärkyä, jos me ikinä onnistutaan.

Päänsäryn ohella ärsyttävin oire on ihan vaan tämä hormonaalisuus. Olen niin kiukkuinen ja surullinen letrojen aikana. Siis ihan tosi vaikea yrittää ajatella selkeästi, ja kaikki vaan itkettää. En voi enää yhtään luottaa omiin tunteisiin, kun voin suuttua tosi syvästi jostain ihan typerästä ja mun pään sisällä se oikeasti tuntuu tärkeältä, kunnes jossain kohtaa tajuan, etten enää tiedä, mistä olen vihainen. Ja tulevaisuutta varten yritän muistaa, että älä, siis ÄLÄ todellakaan katso mitään muuta kuin komedioita letrojen aikana.

Jos tulevissa tutkimuksissa käy niin, että selviää, että meissä ei ole mitään selvää vikaa, niin haluaisin mieluummin jatkaa vielä ovulaatioinduktiota ja odottaa IVF:n kanssa. Näihin hoitoihin on mennyt jo aika paljon rahaa ja tiedän, että tuossa vaiheessa sitä menee vielä paljon enemmän. Haluan vain tietää, että ei tehdä tätä turhaan, mutta jos ei ole mitään syytä, miksi ovulaatioinduktion ei pitäisi toimia, olisin ainakin itse valmis vielä antamaaan sille mahdollisuuden.

Viimeinen Letrozol on otettu ja nyt jäädään jännittämään, josko ensi viikolla tulisi ovulaatio. Ja sitten jännitetään, josko vihdoinkin tärppäisi. Ja sitten jännitetään, mikä meissä on vialla, kun ei onnistu.

Kommentit

10 kommenttia
Avatar

Hei! Oon seuraillut sua sivusilmällä Instan puolella tovin, mutta vasta nyt eksyin blogin puolelle ja selvisi minullekin että teillä on lapsettomuushoidot ollut menossa ennen sun raskautta (hei ja onnea siitä! <3) Harmi etten aiemmin eksynyt tänne. Mutta nyt lähtee aktiivisempaan seurantaan!

Meillä on takana puolitoista vuotta vauva haaveita jotka eivät ota toteutuakseen, ja syksyllä löysin Desireen blogin ja hakeuduin sen rohkaisemana neuvolan kautta etsimään vikaa ja apua. Harmi kun tämä vaan etenee niin hitaasti, seuraavaan aikaan ja tutkimukseen on aina joku kuukausi viivettä. Sitä lähdin kysymään, että ovatko teidän tyttäret saaneet alkunsa luomuna vai hoitojen avulla?

Mun mielestä on mahtavaa, että annatte lapsettomuudelle kasvot ja puhutte siitä avoimesti. Haaveilen että uskaltaisin itse tehdä saman!

Avatar

Minkä pituinen luteaalivaihe sulla on ollut? Tiedätkö jo onko terolutit auttaneet siihen? Mielenkiinnosta kyselen, koska olen mieheni kanssa samassa tilanteessa ja liian lyhyt luteaalivaihe on myös mun ongelma.

Avatar

Sattumalta eksyin blogiisi ja nyt on pakko kommentoida, kun kuulosti niin kovin tutulta tuo sinun kertomasi. Me kävimme läpi lukuisat lapsettomuushoidot, mutta lopulta saimme molemmat lapsemme Metformin-nimisen lääkkeen avulla. Tuohan on siis oikeasti diabeteksen hoitoon käytetty lääke, joka auttaa joillakin pcos-naisilla raskauden alkamiseen (minulla siis todettu pcos). Tsemppiä kovasti teille!

Avatar

Meillä kanssa lapsettomuushoidoissa tullut rampattua, pisti silmään tuo ettei ole vielä tehty aukiolotutkimusta?:o Helsingissä (julkisella puolella) se tehtiin heti samoin kuin miehen sperma tutkittiin. Mulla siis kans pcos, ennen hoitoja oltiin yritetty useampi vuosi, sitten hoidossa oltiin melkein 2v ja mentiin monta kiertoa letroilla ja vikat kierrot clomeilla joista saatiinkin vastetta mutta clomeja ei sitten enää jostain syystä saanutkaan 🙁 Seuraava askel olisi ollut piikit ja inseminaatio ja sitten vihellettiin peli poikki, ei vaan enää jaksettu sitä pilvilinnoista romahtamista. Nyt kun ollaan oltu ilman hoitoja kohta vuosi, ollaan työstetty ajatusta ettei meille toista lasta enää siunaannu. Välillä sattuu niin kovasti. Tsemppiä teille hoitoihin ja toivotaan että teillä hoidoista on apua!!

Avatar

Minulle ei tehty aukiolotutkimusta ollenkaan! Yritystä oli takana kolmisen vuotta, kun hakeuduttiin tutkimuksiin. Mieheltä tutkittiin sperma ja minulta otettiin verikokeita. Kaikki oli kunnossa ja suositeltiin menemään suoraan IVF-hoitoon. Se tehtiin ja ekasta tuoresiirrosta tuli plussa!

Tsemppiä kaikille lapsettomuudesta kärsiville ja hoidoissa oleville ♥

Avatar

Oletko kokeillut terojen tilalla lugesteronia? Mulla se piti paremmin vuodot poissa, vaikka jäi silläkin luteaali vähän liian lyhyeksi.

Avatar

R: meillä siis on myös lapsi 🙂 toista yritetty siis hoidoilla, tuli vähän epäselvä viesti

Avatar

Mimmy varmaan siksi ei ole tehty ao-tutkimusta, koska on kaksi aiempaa lasta? Luulisin että silloin oletetaan melko varmaksi että ne ovat auki. Tosin voihan ne tukkiutua myöhemmin esim sukupuolitautien tai kystien vuoksi. Mutta joo julkisella tehdään se ensimmäisenä melkein kun hoitoihin menee.

Avatar

Asia on itselläkin juuri nyt niin ajankohtainen, että seuraan mielenkiinnolla teidän matkaanne. Hienoa saada vertaistukea näin blogin muodossa. Toivottavasti saamme pian hyviä uutisia molemmat!

Avatar

Hei Emilia, voimia teille ❤ kovin tutulta tuntuu tää siun kirjoitus…
Onko sperma jo tutkittu?
Meillä julkisella tutkittiin jo ennen aukiolotutkimusta. Meillä selviskin, että siittiöitä on todella vähän, eikä aukiolotutkimusta tehtykään siinä rytäkässä…

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä