MATKA JATKUU

Kemiallisen raskauden keskenmenosta on aikaa viisi päivää ja olo on jo paljon parempi. Oikeastaan positiivisempi kuin vielä yhdessäkään kierrossa, mikä on aika hassua, kun vielä pari päivää sitten olin ihan luopunut toivosta. En ole kyllä vieläkään kovin toiveikas, mutta mulla on silti positiivinen olo, sillä mulla on meneillään ihan oikeat kuukautiset! Ja nyt tulee kuvailevaa tekstiä kuukautisista, joten jos et kestä lukea yksityiskohtaista kuvailua naisen anatomiasta, on nyt oikea aika lopettaa lukeminen.

Jo muutaman vuoden ajan kuukautiseni ovat menneet samalla kaavalla. Pärjään pelkällä pikkuhousunsuojalla, sillä vuotoni on pelkkää vaaleanpunaista tiputtelua, pari tippaa päivässä sen viiden tai kuuden päivän ajan. Kun aloitettiin lapsettomuushoidot, ajattelin, että nyt mullekin tulee ne monsterimenkat, mistä moni puhuu näiden lääkkeiden yhteydessä. Mutta ei. Kuukautiseni pysyivät ihan samanlaisina, mutta kiertoni vain lyheni. Olenkin tässä ihmetellyt, että voiko tässä olla joku yhteys, että kun minulle ei tule normaaleja kuukautisia edes lääkkeiden kanssa, niin jos hedelmättömyys johtuu siitä jotenkin. Lääkkeiden aloittaminenkin on ollut vaikeaa, kun letrot kuuluu aloittaa kolmantena kunnon vuotopäivänä, mutta minulla ei sitä vuotoa tule.

Nyt on kuitenkin aika mahtava kierto käynnissä, sillä ensimmäistä kertaa vuosikausiin mulla on ne oikeat menkat! Ja on sellainen salaa vähän optimistinen olo, että jospa tämä kemiallinen raskaus nyt käynnisti jotenkin kiertoni kunnolla, että ehkä minä vihdoin voisin tulla raskaaksi. Ensimmäinen kiertopäivä alkoi aamulla sillä tutulla tiputtelulla, mutta illalla tulikin ihan punaista verta. Ja seuraavana päivänä tuli oikeasti vuotoa, eikä tiputtelua! Ja sitten tuli oudosti pari päivää taukoa, mutta sitten se jatkui taas, ja mulla on menkkakivut ja kaikki. Silloin aiemmin, kun mulla oli joka kuussa kipeät menkat, en todellakaan osannut kuvitella vielä jonain päivänä iloitsevani oikeasti kuukautisista!

Meidän oli tarkoitus nyt seuraavaksi mennä jatkotutkimuksiin, mutta tämän kemiallisen ja kunnon vuodon takia päädyttiin lääkärin kanssa siihen, että mennään vielä tämä kierto tällä samalla systeemillä ja sitten ensi kierrossa jatketaan eteenpäin. Seuraavaksi sitten joudumme molemmat tutkimuksiin, enkä olekaan enää yksin hoidettavana, vaikka syy luultavasti onkin vain minussa, etenkin kun viime kierrossa kerran munasolu hedelmöittyi. Minulla sitten on ensi kierrossa edessä kohtuontelon nesteruiskutus ja se jo valmiiksi vähän jännittää. Toivotaan tietenkin, ettei sinne jouduta, mutta en kyllä siltikään jaksa uskoa, että me onnistuttaisiin. En tiedä. Samaa aikaa olen iloinen, kun on kuitenkin jotain hyviä merkkejä, mutta kuitenkaan en usko, että tästä tulee mitään.

Lapsettomuusasiat eivät ole kuitenkaan vieneet elämänhalua tai mitään, ja vaikka välillä iskee vähän masis, olen kuitenkin oma itseni ja pystyn edelleen iloitsemaan asioista. Jos meille ei tule vauvaa, meille tulee seitsemän koiranpentua. Keskityn siis siihen. Topias jo puoliksi lupasi. Ja tietenkin nämä jo saadut lapset helpottavat sitä kaipuuta. Ja tässä on kyllä paljon mihin keskittyä, enemmän kuin tarpeeksi, että saa vähän ajatuksia muualle.

Tänään kävin koululla Kampusradiolla Roosa Laksion haastateltavana, joka myös otti nämä postauksen kuvat, ja minä sitten taas käsittelin ne. Halusin ikuistaa mun tämän päivän asun, kun se oli niin lämmin ja mukava ja IHANA! Siitä onkin tovi, kun täällä on ollut asukuvia, mutta asukuvien lisäksi halusin kirjoitella jotain muutakin. Tämä asu oikein huokuu suomalaista käsityötä, sillä tämä kuvien ihana reppu on saatu blogin kautta KuosiKoo -nimiseltä uudelta merkiltä, joka tekee upeita reppuja hauskoilla yksityiskohdilla. Jokainen reppu on käsin täällä Suomessa tehty, ja reppujen takaa löytyy laukkujen ja reppujen tekoon hurahtanut perheenisä. Repuilla on vuoden takuu ja niiden hintakin on todella edullinen, koska sivutoimisena tehdyistä repuista ei mene alvia, joten nyt on tällaisen ihan peruskuluttajankin helppoa saada juuri sinulle tehty yksilöllinen, laadukas ja kestävä reppu. Näitä saa siis lapsille ja aikuisille!

Kuvien hame sitten taas on hääpukunikin ommelleen Heidi Tuiskun käsialaa, ja olen tähänkin niin rakastunut! Voi että, miten hyvältä tuntuu päällä vaate tai asuste, joka on oikeasti sinulle tehty. Tuntuu asu kuin asu ihan erilaiselta, kun vertaa valmisvaatetta ja juuri sinulle tehtyä yksilöä.

Hame – Heidi Tuisku / Reppu – KuosiKoo (saatu) / Villapaita – H&M / Kengät – Zalando / Hanskat – Sauso (saatu)

Kommentit

5 kommenttia
Avatar

Hei Emilia,

Ensimmäistä kertaa kommentoin blogiisi.
Kuvat ovat ihania, sen halusin alla olevan lisäksi sanoa 🙂

Menkoista, kun tuli puhetta, halusin jakaa oman kokemukseni;
Minulla loppuivat ns. normaalit menkat. Oli tiputtelua ja tuhrua muutaman päivän ajan, tai sitten niitä ei ollut ollenkaan (nyt ei ole, kun syön minipillereitä). Pienen pientä vuotoa oli muutaman päivän, noin 10 vuoden ajan. Siihen tottui, ja ajatteli sen olevan normaalia. Onko se, en tiedä, mutta ajattelin näin.
Lisäksi pikkuhiljaa tuli väsymystä, joka toi mukanaan ärtyneisyyttä ja mielialanvaihteluja. Liikunta ei maistunut, koska nopeasti jo pelkästään rappuja ylösnoustessa alkoi hengästyttämään. Pienen (1 km) hölkkä/kävelylenkin jälkeen hengästytti, puuskututti ja lihakset olivat pitkään maitohapoilla. Aloin tuntemaan uupumusta. Aikaisemmin väsytti ja teki mieli tehdä kaikkea, mutta lopulta pikkuhiljaa tuli uupumus, joka pakotti sängynpohjalle.

Oletkin varmaan lukenut tästä? Ehkä… aika tapetilla tämä on ollut nyt. Mutta aiheuttaa myös lapsettomuutta. Nimittäin raudanpuute. Olen lukenut ja kuullut, että naisilla ferritiinin tulisi olla 100-150 mikrogrammaa/l. Onko se sinulta tutkittu? Jos arvo on alle 40, ei luuytimessä ole enää rautaa. Ferritiinin mittauksen yhteydessä on hyvä ottaa myös tulehdusarvo (crp), koska tulehdus nostattaa virheellisesti ferritiiniarvoa (useamman kymmenyksikön kerrallaan), ja tällöin ei ole luotettava.
Huomioitavaa se, että vaikka olisi raudanpuute, hemoglobiini on hyvä tai jopa hieman korkea. Ferritiini aiheuttaa kroppaan hapenpuutetta, ja hapenpuute nostaa hemoglobiiniarvoa virheellisesti ylöspäin.

Tämä tuli mieleen, kun kerroit menkoistasi. Minulla ferritiini oli 20. Se on todella vähän, ja olen hoidatattanut itseäni asiantuntevalla lääkärillä nyt vuoden verran. Ferritiiniarvoni on nyt hyvä, mutta ei loistava. Kaksi kuukautta sen jälkeen, kun olin aloittanut lisäraudan, kuukautiseni ”alkoivat”. Kokeeksi laitoin lisäraudan ns. tauolle kahdeksi kuukaudeksi, ja taas kuukautiset olivat tuhrua.

Suosittelen lukemaan aiheesta enemmän. En sano, että se olisi syy lapsettomuuteesi, mutta sanon, että se voisi olla. Sinullakin kuitenkin kaksi vaikeaa raskautta ja synnytystä takana. Niiden aikana nainen menettää paljon verta, ja rautavarastot eivät täyty pelkällä ruokavaliolla. Kun rautavarastot pääsevät tyhjäksi, kestää niiden täyttyminen lisäraudalla useamman kuukauden, joillakin jopa yli vuoden.

Avatar

Perusmallin reppu maksoi 199 euroa!
Se on tietysti kohtuu hinta käsityöstä, mutta ”tällaisen ihan peruskuluttajankin” ei todella ole ihan äkkiä mahdollsita laittaa noin palkoa rahaa kiinni yhteen laukkuun.

Avatar

Ehkäpä tämä tuo sinulle lisää toivoa: me yritimme viime keväänä toista raskautta ovulaation induktiolla minun PCO:sta johtuen. Kaksi ekaa yritystä negatiivisia, kolmannella kerralla sain plussan testiin, mutta plussa himmeni saman tien ja vuoto alkoi pari päivää myöhässä, runsaampana kuin normaalisti. Neljännessä ja viimeisessä OI-kierrossa kohtu nesteultrattiin (tämä kuulemma edesauttaa kiinnittymistä) ja sainkin selvän plussan testiin siitä kierrosta. Nyt olen rv 29+3 ja jos kaikki hyvin menee, meille syntyy vuodenvaihteessa vauva! Eli voit olla oikein hyvillä mielin, tässä kierrossa on kaikki edellytykset raskautua. 🙂 Tsemppiä!

Avatar

Olis kiva kuulla myös koulukuulumisia? 🙂

Avatar

”Kemiallisen raskauden keskenmeno” on kyllä terminä hassusti ilmaistu. Kemiallinen raskaus tarkoittaa sitä, että raskaus menee kesken ennen kuin on kunnolla alkanutkaan. Sanoisin siis ennemmin joko kemiallinen raskaus tai alkuraskauden keskenmeno. Tsemppiä yritykseen!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä