KUUMASTA KYLMÄÄN

Me vietettiin tänään taas laatuaikaa perheen kesken meidän porukoilla. Oltiin sovittu, että tehdään jonain päivänä kreikkalaista ruokaa ja katsotaan yhdessä video meidän reissusta, ja tänään sitten kaikille sattui sopimaan. Kokoonnuttiin siis yhden maissa kaikki sinne lapsuudenkotiin ja alettiin puuhailla. Koolla oli neljä koiraa, viisi lasta ja kahdeksan aikuista, eli meidän perusposse. Meidän porukka tosin pieneni välillä rajusti, sillä kävi kaksi pikku äksidenttiä. Kun siskoni lapsineen tuli paikalle, lapset päästivät vahingossa koirat karkuun. Kaksi neljästä karkasti, ja niitä sitten jahdattiin siellä ulkona. Sitten vähän ajan päästä joku huomasi, että mitä hittoa, täällä oli ovi auki, ja koirat poissa. Joku oli unohtanut laittaa oven lukkoon, ja siskoni koirat osaavat avata oven. Siellä sitten kirmasi kolme koiraa, joista yksi luovutti heti, kaksi oli vähän pidemmällä juoksemassa, mutta Volde tuli luokse, kun huusin, ja yhden kanssa sitten taisteltiin pidempään. Tässä kohtaa laitettiin aika huolella ovi lukkoon, ja koirat pysyivät loppupäivän nätisti sisällä. Aika hurja fiilis, mutta onneksi tuolla ”maalla” koiran karkaaminen on vähän erilaista kuin kaupungissa. Jos Volde karkaisi meillä kotona, sekoaisin ihan täysin. Meidän koirat on onneksi aina koulutettu olemaan sellaisia lähellä pysyviä, eivätkä ole ikinä lähteneet kauas. Meidän Omppu saattoi joskus lähteä jonkun kissan perään metsässä, mutta ei ikinä liian kauas, ja tuli sitten itse takaisin. Volde ei lähde minkään perään, kun sillä ei oikein mitään viettiä ole, ja pysyy aina ihan lähellä, kun harjotellaan meidän perheen suolla vapaana olemista. Oliivi on jo niin vanhus, että hän ei edes huomannut toisten karkureissua, kun ei se raukka kuule mitään ja on jo melkein sokeakin.

Koirien reissuista selvittyämme uppouduttiin kunnolla ruoanlaittoon ja tehtiin vähän erilaisia juttuja. Oli moussakaa, kreikkalaisia lihapullia, salaattivalikoima, tsatsikia, paahdettua pitaleipää, baba ganoushia, valkosipulileipää, souvlakia ja jälkkäriksi crepesejä. Oli ihanaa fiilistellä taas reissun lemppareita ja palata niihin lomafiiliksiin. Katsottiin meidän matkavideo ja suunniteltiin seuraavaa reissua, jonka kanssa ollaan nyt sitten melko varmasti päädytty lähtemään pitkästä aikaa lappiin laskettelemaan. Nyt pitää vielä miettiä speksit, mutta päätettiin aika varmasti tämä. Lapsena me käytiin aina hiihtolomalla etelässä, kunnes jossain kohtaa vaihdettiin ja lähdettiinkin aina Rukalle laskettelemaan. En ole itseasiassa ikinä lasketellut missään muualla kuin Rukalla, Himoksella, Hirvensalossa ja yhdessä paikassa, jonka nimeä en millään saa nyt päähän. En ole kuitenkaan sitten parin vuoden takaista Rukan reissua lukuunottamatta lasketellut vuosikausiin, kun jotenkin on iskenyt auringonkaipuu, mutta odotan kyllä innolla pääseväni taas lumen keskelle!

Ruoanlaiton ohessa meidän iskä kävi pihalla vaihtamassa kaikilla talvirenkaat, ja Topias ja siskoni poikaystävä olivat apuna, kun keittiössä alkoi hiljentyä. Käytettiin myös tämä kokoontuminen siihen, että arvottiin meidän vuotuiset kympin lahjat. Meillä on tänä vuonna vähän erikoinen joulu, sillä poikkeuksellisesti meillä ei ole isoa sukujoulua. Mennään ensimmäistä kertaa muualle syömään, kun on vähän sitä sun tätä vaivaa ja kiirettä. Mennään siis koko suku ravintolaan joulupöytään, ja sitten sen jälkeen jatketaan joulua omissa kodeissa, sen pitkän kaavan joulun sijaan, joka yleensä vietetään. Skipattiin siis tänä vuonna myös tämä lahjaperinne, mutta koska me kaikki lapset aiotaan suunnata meidän porukoille kuitenkin vielä tuon joulupäivällisen jälkeen, niin arvottiin sitten tämän pienemmän perheen kesken ne lahjat. Sain tänä vuonna henkilön, jonka nimeä en ole ikinä ennen saanut, ja mulla jo aivot raksuttaa kovasti sen suhteen, että mitäs tässä keksisi.

Lähestyvä joulu tulee olemaan tosiaan vähän erilainen tuon aaton suhteen, mutta joulupäivä vietetään sitten perinteisesti Topiaksen suvun kanssa joulua juhlien. Ja Tapaninpäivänä meillä on ollut tapana viettää vielä kolmannen kerran joulua Topiaksen isän puolen kanssa. Musta on ihanaa, että meillä on aina kolme päivää joulua! Ja kun joulu osuu niin ihanasti maanantaille ja sitä edeltää viikonloppu, niin viikonloppuna me vietetään vielä omaa pre-joulua ja tehdään kotona jouluruokia ja hengaillaan lasten kanssa. Jos käy niin hyvä tuuri, että tulee lunta, voidaan viettää oikein perinteinen ulkojoulu ja tulla sitten sisälle lämpimään herkuttelemaan, mutta jos on huono sää, niin voidaan käpertyä katsomaan yhdessä jotain joululeffaa. Ihanaa, joulu!! Ihan mahtavaa, että ensi viikolla on jo marraskuu, sillä ollaan tosiaan Topiaksen kanssa joskus tehty se kompromissi, että joulukoristeet saa laittaa marraskuussa, mutta sitten lupaan laittaa joulukuusen vasta joulukuun ensimmäinen päivä. Joulujoulujoulu jeejeejee!

En tiedä, miten tämä eskaloitui Kreikka-fiilistelystä joulusekoiluun. Ehkä on aika mennä nukkumaan!

Kommentit

4 kommenttia
Avatar

Kuulostaa täydelliseltä Kreikka-ruualta! Olisiko mahis saada valkosipuleivän ohjetta?

Avatar

Moussakan reseptin haluaisin mikäli se oli todella onnistunut versio 🙂

Avatar

Olisi kiva kuulla miten sun koulun kans kävi 🙂 et ole pitkään aikaan puhunut mitään siitä. Miten sen kans meni? Saitko selvitettyä rästiin jääneet tehtävät ja harkan? Vai jatkatko koulussa enää ollenkaan?

Avatar

Ylläksellä tykkään itse lasketella, ja paikka on muutenkin ihana. Se on hieman kauempana kuin Ruka, mutta ehdottomasti sen arvoinen. Jos haluaa innostaa lapsiakin laskettelemaan, on tunturin molemmin puolin ammattitaitoisia hiihtokoulun opettajia. Suosittelen lämpimästi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä