JEE, MEILLE TULEE……

Vauvan sukupuoli on usein se juttu, joka tulevia vanhempia ehkä eniten askarruttaa. Aiemmissa raskauksissa kysyttiin rakenneultrassa sukupuolta ja tälläkin kertaa haluttiin se tietää, mutta ei maltettu odottaa rakenneultraa, kun sukupuolen kerran voi aiemminkin selvittää. Aiempia lapsia odottaessamme meidän arki ja talous oli aika erilaista tähän raskauteen verrattuna. Esikoista odottaessa minun tuloni koostuivat kuukausirahasta, jota vanhempani maksoivat minulle vielä, kun tulin raskaaksi 18 -vuotiaana. Kuopuksen/keskimmäisen kanssa sitten taas sain minimiäitiyspäivärahaa. Pärjättiin kyllä ihan hyvin, mutta yhden ihmisen tuloilla ja toisen taskurahoilla en todellakaan haaveillutkaan laittavani ylimääräistä rahaa mihinkään ultraan, vaan kunnan tarjoamilla mentiin.

Vauvan sukupuolella ei ole meille mitään väliä, mutta päätettiin jo ajoissa, että aiotaan se selvittää, ja ehkä suurin syy siihen on silkka uteliaisuus, mutta hyvän tekosyyn antaa myös se, että haluamme päättää nimen raskausaikana, ja kun saa tietää sukupuolen, on helpompi miettiä nimeä. Topias sanoi, että ei hänellä ole niin väliä, että hän kyllä voi myös odottaa ja yllättyä synnytyksessä, mutta yhtä mielellään hän myös saa tietää sukupuolen jo raskausaikana. Mutta musta ei ikinä olisi yllättymään, koska haluan aina tietää kaikesta kaiken, joten näillä mentiin!

Kun meiltä jo löytyy tyttö ja poika, tiedän, ettei sillä ole merkitystä, kumpi sieltä tulee. Molemmat ovat yhtä rakkaita ja molemmissa ovat omat haasteensa. Tytön ja pojan kasvattaminen ei kylläkään ole samanlaista, sillä taistelussani sukupuolinormeja vastaan joudun molempien kohdalla keskittymään eri asiohin. Molemmille lapsille me opetamme samat arvot, mutta he oppivat näkemään maailman toisesta näkökulmasta kuin sisko/veli, jotta osaavat puuttua tulevaisuudessa epäkohtiin eivätkä anna sukupuolensa etujen estää heitä näkemästä toisten kohtaamia puutteita. Siinä missä maailmassa on tytölle käytännössä enemmän esteitä ja hidasteita, pojan kasvattaminen on kuitenkin yhtä vaikeaa, kun toksinen maskuliinisuus hallitsee yhteiskuntaamme.

Tytöissä ja pojissa on myös omat hyvät puolensa, niiden erilaisten haasteiden lisäksi. Minä odotan oikeasti innolla niitä keskusteluja seksistä ja oman kehon toiminnasta, ja ollaan Topiaksen kanssa aina sovittu, että minä hoidan tytöt ja hän pojat. Musta on siis ihanaa, että meille on siunaantunut tyttö, jolle musta toivottavasti tulee tärkeä kontakti, kun hänellä on jotain kysyttävää, samalla tapaa, kuin isistä tulee meidän pojalle. Pienen pojan äitinä olemisessa on parasta se, että hän on oikein ihanan perinteinen äidinpoika, sellainen joka tykkää halia ja pussailla, kun siskoa ei yhtään kiinnosta. Odotan kauhulla sitä päivää, kun äidin halit ei enää kelpaa, eikä voida makailla yhdessä sohvannurkassa, mutta toistaiseksi saan onneksi vain nauttia tästä etuoikeudesta.

Meidän lapset ovat alusta asti toivoneet vauvan olevan poika, eikä etenkään meidän kuopus hyväksy, että tyttöä edes voisi tulla, vaan sen täytyy olla poika! Me ajateltiinkin, että kun lapset niin kovasti haluavat tietää, saavatko he pikkuveljen vai pikkusiskon, että olisi aivan ihanaa järjestää gender reveal -juhlat. Haluaisin juhlia sitä, että vauvalla on kaikki hyvin, ja samalla sitten paljastaa sen sukupuolen. En kuitenkaan voi mitenkään järjestää tällaisia juhlia, koska ne menevät vastoin kaikkia periaatteitani. Jenkeissä se sukupuoli paljastetaan vaikka leikkaamalla kakku, tai poksauttamalla ilmapallo. Mutta entäs, kun en usko sukupuolen mukaan jaettuihin väreihin? Gender reveal -juhlilla on myös yleensä jokin teema, kuten että tuleeko vauvasta jalkapalloilija vai ballerina, käyttääkö vauva helmiä vai ampuu aseilla. Ja en TODELLAKAAN usko näihin. Eli miten ihmeessä me edes voitaisiin paljastaa se sukupuoli? Tilataan kaksi kakkua, jotka ovat kumpikin sukupuolielinten muotoisia ja sitten toinen niistä räjähtää ja jäljellejäänyt paljastaa, että wow, tällaiset siellä on jalkojen välissä? Joo, ei. Haluaisin antaa lapsille tällaisen hienon hetken, mutta en keksi mitään tapaa järjestää sukupuolineutraaleja juhlia, joten tästä ajatuksesta luovuttiin.

Jos siis kaverit saatte multa joskus kutsun gender reveal -juhliin, niin se on huijausta. Todellisuudessa sen poksautettavan ilmapallon sisältä tulee pinkin/sinisen konfetin sijaan kaasua, joka tainnuttaa kaikki vieraat siksi aikaa, että saan powerpointtini paikoillee ja voin aloittaa esitelmän siitä, miksi tällaiset juhlat voivat olla haitallisia syntyvän lapsen kehitykselle myöhemmin elämässä ja kuinka junttia on ajatella, että sukupuolen voi sitoa harrastukseen tai pukeutumiseen.

Oho, aika moni varmaan kyllästyi jo tässä kohtaa, kun innostuin vähän avautumaan, tämä kun ei ole kauhean suosittu aihe ikinä! Mutta hypätään nyt lopuksi vielä vähän positiivisempiin juttuihin.

Kaikesta huolimatta me tosiaan aiomme sen sukupuolen selvittää. Meille se antaa konkreettisemman fiiliksen vauvasta ja auttaa nimen valitsemisessa. Tätä on jännitetty ihan hirveästi, mutta enää ei tarvitse odottaa kauaa, sillä meillä on 4D ultra ensi viikolla! Nyt vain toivotaan kaikki peukut ja varpaat ristissä, että vauvalle ei ole mikään ristissä. Eli pliiiis vauva, avaa jalat! Mutta jos ei avaa, niin ei se ole maailmaloppu, sitten vaan joudutaan odottamaan rakenneultraa. Pääjuttu ultrassa on kuitenkin se, että saadaan ihania tarkempia kuvia vauvasta ja lapset pääsevät näkemään vauvan ultrassa. En millään malttaisi odottaa!

Ei olla vielä päätetty mitään sukupuolen muille kertomisesta, mutta uskaltaisin sanoa, että ensi viikolla on lisää asiaa vauvan sukupuoleen liittyen!

Kommentit

25 kommenttia
Avatar

On suomen kielessäkin joukko perinteisiä nimiä, joita on annettu molemmille sukupuolille. Esimerkiksi Sarri on sellainen.

Avatar

Onko sun mielestä sitten kuitenkin tyttöjen ja poikien nimiä? Jos ei oo harrastuksia/värejä.. vai mitä mieltä siitä oot?:) mä haluaisin kanssa tietää kyllä sukupuolen asap. Vaikka eihän sekään täysin 100% varmaa oo…

Avatar

Sen verran on tyttöjen ja poikien nimiä, että Suomessa ei saa antaa pojalle tytön nimeä, jos se on vakiintunut tytön nimeksi. Ei, vaikka kuinka vanhemmat haluaisivat.

Eli tytön nimi ei voi olla Matti ja pojan nimi ei voi olla Maija. Ja tämän näen kyllä ihan järkeväksikin asiaksi. Mutta siitä huolimatta se Matti voi pukeutua punaiseen ja Maija siniseen.

Emilia Huttunen

Siis tässähän on kyse nimilaista, eli fyysisesti tyttöä muistuttavalle ei voi antaa pojan nimeä ja toisinpäin 🙂 Jenkeissä olisi monia ihania neutraaleja nimiä, mutta ne ovat suurimmaksi osaksi hankalia suomalaiseen suuhun, enkä osaa sanoa, hyväksyttäisiinkö niitä täällä

Avatar

No entäs jos sieltä ilmapallon sisältä tulee confetteja, jossa vain lukee tyttö/poika? Käytäthän itsekin noita ilmaisuja.

Avatar

Vähän ehkä nurinkurista korostaa neutraaliutta ja postauksessa on kuvia vaaleanpunaisen tyllimekon kera. Eli olisihan selkeä erottelu, minkä mukaan elätte itsekin, ollut esim miesten ja naisten juhlavaatteet. Ja sitten revealista paljastunut pikkuinen puku tai mekko. Ja pelkkää hassutteluahan noi on, eihän se tarkoita että tyllimekko on ainoa johon tytöt saa pukea, mutta selkeä vaate joka useammin löytyy tyttöjen päältä juhlissa 🙂

Avatar

Miksi et voisi pitää vaan juhlia joissa on mitä tahansa tarjottavia ja monenvärisiä koristeluja (tai ei koristeluja lainkaan) ja sitten vaan päätät että vihreä kakku on tyttö ja keltainen poika? Tai mitkä tahansa muut värit kuin stereotyyppinen pinkki/sininen. Ja tosiaan teidän lapsilla on ihan selkeät sukupuoleen liittyvät nimet, joten miksi vaatteet/värit ei voisi sukupuolta myös kertoa kun kyse on sukupuolen paljastamisesta?

Avatar

Kaksi saman perheen poikaa voi olla ihan yhtä erilaisia kasvattaa kuin saman tyttö ja poika. Voi siis olla, että seuraava poika ei halua pukeutua mekkoon vaan ampua sillä pyssyllä.

Avatar

No jos ei halua käyttää lokerovia värejä, kuten sininen ja punainen, mutta haluaa kuitenkin paljastaa sukupuolen hauskalla tavalla, eikö ilmapallosta voisi poksahtaa vaikka mustia lappuja joissa lukee tyttö tai poika? Neutraalia, eikös! 🙂

Avatar

”Mutta entäs, kun en usko sukupuolen mukaan jaettuihin väreihin?” Entä jos valitset itse värit mitä pallosta tai kakun sisältä tulee? Esim
vaikka hopea ja kulta? Hopea = tyttö Kulta = poika? Tai mustaa tms, eikä se silloin tarkoita että uskot että hopea on tyttöjen väri ja kulta poikien.

Avatar

Kyllähän gender revealissa voi käyttää väreinä vaikka kultaa ja hopeaa tai mitä tahansa muita värejä, kunhan vain ensin nimittää jomman kumman jommalle kummalle sukupuolelle… jos koko sukupuolella nyt edes on väliä 😀

Avatar

Musta toi on vähän ristiriidassa että tytötellään ja pojatellaan jos halutaan sukupuolinormeista eroon.. Lisäksi jos se oikeasti on aivan sama kumpi tulee se on myös aivan sama jos lapsi pitää jalat visusti ristissä ja elimet näkee vasta syntymän jälkeen . Kyllä se raskaus konkretisoituu koko ajan kun vauva kasvaa, liikkuu ja saa tietää että (toivottavasti) kaikki on hyvin. Sukupuolineutraaleita nimiäkin on suomalaiseen suuhun sopivia pilvin pimein! Muutenkin se että isät hoitaa tietyt hommat ja äidit toiset luo musta vielä enemmän sitä oletusta että tyttö on tyttö tai poika poika. Olen samaa mieltä siitä että sukupuoleen keskitytään aivan liikaa ja lapsien tulisi antaa olla lapsia. Koskaan ei tiedä jos on trans eikä myöhemmin tiedä tuleeko aikanaan kärsimään siitä että on kasvatettu jommmaksi kummaksi.

Avatar

Ei saa olla sukupuolirooleja, mutta kumminkin pitää saada tietää etukäteen tuleeko tyttö vai poika, jotta voi antaa nimen jo ennen syntymää? Sikiön ultrauksen tarkoitus unohtuu ja vanhemmat keskittyvät aivan turhanpäiväisyyksiin.

Avatar

Aivan.. Niin samaa mieltä. Kauhuissaan luin tätä postausta ja erityisesti kohtaa ”Pääjuttu ultrassa on kuitenkin se, että saadaan ihania tarkempia kuvia vauvasta ja lapset pääsevät näkemään vauvan ultrassa. En millään malttaisi odottaa!” Se ei ole se pääjuttu, missään nimessä! Pääjuttu on se, että vauvalla on rakenteet kunnossa! Me juuri kohdattiin ”se kauhein” eli rakenneultrassa ei ollutkaan kaikki kunnossa, vaan hyvin pahasti pielessä, vaikka siihen asti oli ultrat, veriseulat, sydänäänet ollut kunnossa! Jouduttiin keskeyttämään raskaus 23 viikolla.:'( En nyt halua pelotella, ehkä lähinnä herätellä. Itse en ottaisi ikinä lapsia mukaan ultriin, aina ne uutiset ei ole niitä iloisia vaan. Tsemiä kuitenkin kovasti tähän raskauteen, toivotaan että kaikki menee hyvin loppuun asti! Kenellekään en toivo käyvän niin kuin meille kävi.

Avatar

Sama kokemus meillä taustalla. Iloisesti mentiin esikoinen kainalossa yksityiselle vähän ennen rakenneultraa kattelee vauvaa ja kurkkii näkyykö sukupuoli..samana päivänä sairaalaan jossa selvisi että poikamme tulee kuolemaan. Synnytin raskauden puolivälissä pienen pojan. En koskaan enää ottaisi lastani mukaan ultraan ja en koskaan pidä raskautta itsestäänselvyytenä, saatika mene ultraan näkemään kivoja kuvia vauvasta. Toivon jatkossa vain että olisi kaikki rakenteet kunnossa ja elinkelpoinen vauva. 🙁

Avatar

Mistä toi sun kuvissa oleva mekko on? Aivan ihana!! 😍😍

Avatar

Sori, tarkoitin siis hame** 😄😅

Avatar

Onhan suomeksikin suht monta unisex-nimeä 🙂 Tosin itse en tykkää yhtään luontonimistä ja niitä ne on aika usein kai. Mutta ette te varmaan mitään supisuomalaista nimeä meinanneetkaan 😀

Avatar

Onnittelut vauvasta! Ja ihanaa että puhut sukupuolineutraaliudesta (tosin ite puhuisin vielä sukupuolten moninaisuudesta mutta pääasia ettei mennä sukupuoli edellä). 🙂 Tärkeää asiaa & upeeta että saa näkyvyyttä. Tsemppiä & voimia & lämpöä & valoa odotukseen. 🙂

Avatar

Löysin blogin uudestaan vastikään ja kuinka ollakaan, samoilla viikoilla mennään. Meillä la 11.8. Tämä odotus poikkeaa edellisestä tosi paljon, koska saatiin raskausuutinen vasta parisen viikkoa sitten. Luulisi että nyt sitten aika kuluu nopeasti ja kaikki tapahtuu kuin pikakelauksella mutta mitä vielä!
Yksi ultra takana ja siitä jäi käteen pari epämääräistä kuvaa ja epämääräistä muminaa. Odotan todellakin rakenneultraa, onneksi sen tekee kätilö!
Saa vinkata mihin meette ultraan josko kuitenkin keräisi roposet siihen…

Avatar

Jäin kovasti miettimään, että miksi ihmeessä gender reveal juhlia ei voisi järjestää ilman että ne on sidottu johonkin tiettyyn väri/harrastusteemaan? Ettekö voisi itse vain valita, tai antaa vaikka lasten valita, juhliin kivoja värejä, joista tykkäätte ja koristella miten itse tykkäätte ja paljastaa sen sukupuolen vaikka tekstillä kakussa? Olkoon se kakku sit vaikka valkoinen tai vaikka monien värien kimara. Ja jos ette halua korostaa sukupuolittuneita värejä, niin eikö sen pitäis tarkoittaa sitä, että voitte käyttää mitä värejä tahansa?

Eihän teidän kannata jättää juhlia pitämättä sen takia, että jenkeissä juhlitaan tavalla, joka ei kohtaa teidän ajattelun kanssa. Ja sit taas toisaalta, jos haluaa pitää juhlat, joissa paljastetaan vauvan sukupuoli, voiko ne ikinä olla sukupuolineutraalit? (Tosin mainitsit myös muita, ihania syitä, juhlien pitämiselle, joten sitä suuremmalla syyllä!!) Ja miten sukupuolineutraalius ylipäätään voi olla saavutettavissa? Siten, että häivytämme väkisin tällä hetkellä vallitsevat sukupuolinormit ja luomme tilalle uudet? Ja jossain vaiheessa kaikki alkaa alusta?

Olen täysin samaa mieltä siitä, että kaikki värit kuuluu kaikille ja kaikki harrastukset kuuluu kaikille, ja lapsen mielenkiinnon kohteita tulee tukea jne. Ja totta kai monet asiat ja ilmiöt ovat huonolla tavalla sukupuolittuneita, jos näin voi sanoa. Termi sukupuolisensitiivisyys istuu mielestäni paremmin näiden asioiden yläpuolelle, kuin sukupuolineutraalius. Miten ihmeessä sukupuolemme voisivat olla neutraaleja? Miksi ihmeessä ne pitäisi neutralisoida? Sukupuoli on valtavan iso osa ihmisen identiteettiä, ja kuulostaa tosi pelottavalta, jos se pitäisi saada neutraaliksi.. Tai jollain tapaa tunnistamattomaksi. Siis neutraaliksihan voidaan sanoa esim. ainetta joka ei reagoi mihinkään.

Mutta siis nyt minulla lähti vähän lapasesta tähän aihealueeseen puuttuminen, enkä siis todella väitä, että sinun tekstistäsi olisi tullut esille kaikki nuo asiat, joista kirjoitin. Luin tekstisi ja annoin ajatuksen virrata tähän kommenttikenttään, joten kiitos ajatuksia herättävästä kirjoituksesta! Ja kaikkea hyvää tuleviin päiviin!

Avatar

”Tytön ja pojan kasvattaminen ei kylläkään ole samanlaista, sillä taistelussani sukupuolinormeja vastaan joudun molempien kohdalla keskittymään eri asiohin.”

Eikö sukupuolineutraalissa kasvatuksessa pojan ja tytön kasvattamisen pitäisi nimenomaan olla samanlaista, ei erilaista?

Avatar

Hei! Nuo kuvat tekstin välissä ovat ihania! Mistä tuo musta paita tai body on joka sinulla on tuon hameen kanssa? se on ihana!

Avatar

”Vauvan sukupuoli on usein se juttu, joka tulevia vanhempia ehkä eniten askarruttaa”. No, itselläni, kavereillani tai tutuilla ei ole todellakaan ollut näin ja kuulostaa oudolta, jos jotain todella vauvan tulossa mietityttää eniten sukupuoli. Eiköhän useimmat kuitenkin mieti eniten sitä, että vauvalla on kaikki hyvin. Kätilönä on myös pakko todeta, että rakenneultraäänitutkimus (ja muut ultrat) eivät ensisijaisesti ole sitä varten, että saadaan selville sukupuoli vaan tarkoitus on tarkastaa sikiön tärkeimpien elinten rakenne ja havaita ajoissa mahdolliset rakennepoikkeavuudet, jotta niitä voidaan hoitaa mahdollisimman hyvin. Ei sillä, ettet tätä tiedostaisi, pisti vain silmään postauksen aloitus. Toki vauvan sukupuoli kiinnostaa useimpia ja se on mielestäni ihan luonnollista, mutta ärsyttää ajatus siitä että ultraan tullaan pääasiassa tirkistelemään, mitä vauvalla jalkojen välissä on.

Avatar

En oo ikinä kuullukkaan tollasista juhlista? 😀 ja öö tipuin ehkä muutenkin körryiltä kun postauksen aihe on miten järjestää sukupuolineutraalit juhlat vauvan sukupuolen juhlimiseksi vai öö meniköhän multa nyt jotain ihan ohi hih? 😀 Sama kuin haluaisi järjestää syntymäpäiväjuhlat korostamatta, että joku täyttää vuosia? En tajua 😀 Ja jos sukupuolineutraalikasvatus on tärkeää niin miksi sitten sukupuoli on niin tärkeö asia esim. Nimeä valitessa tai juhlia järkätessä? 😀 kiitos vastauksesta!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä