SAIRAALAKASSIN SISÄLTÖ – MITÄ MUKAAN SYNNYTYKSEEN?

Olen ollut tässä raskaudessa taas monen asian kanssa ajoissa  liikkeellä, eikä se ole mun mielestä yhtään huono juttu. Joulukuussa alkuraskaudessa tein jo bullet journalin täydeltä listoja ja suunnitelmia vauvaan liittyen, ja yksi näistä ensimmäisistä listoistani oli sairaalakassin sisältö. Vielä en ole lähtenyt sairaalakassia pakkaamaan, vaan se on to do -listallani kesäkuulle. Haluan, että heinäkuun pyörähtäessä käyntiin kassi on valmiina, koska ei sitä ikinä tiedä.

Mulla on toiveissa polikliininen synnytys, joten toivon, etten tule monia näistä tavaroista tarvitsemaan, mutta haluan varautua kaikkeen. En pidä sairaalasta ja tunnen oloni mukavammaksi, jos minulla on omat jutut mukana. Jos sitten joudutaankin jäämään osastolle, ei tarvitse miettiä, että olisinpa pakannut sitä ja tätä. Olen ehdottomasti pakkaamisen kanssa sellainen tyyppi, että multa pitää löytyä aina KAIKKI tarvittava. Oli sitten kyse sairaalakassista, tai matkalaukusta viikon lomalle.

Seuraavaksi tulee sitten se minun pakkauslistani sisältö, ja olen kirjoittanut tarvikkeiden perään omia perusteluita siitä, miksi koen tarvitsevani juuri näitä juttuja. Saa vinkata, jos huomaatte, että minulta puuttuu jotain, mikä teidän mielestänne olisi ollut tärkeää!

Neuvolakortti ja synnytyssuunnitelma – Neuvolakortti pitää tietenkin olla mukana, joten kassin pakattuani alan säilyttää sitä sairaalakassissa. Kassiin tulee lisäksi kirjallinen synnytyssuunnitelma, vaikka se lukeekin myös Ipanassa (sähköinen neuvolakortti) ja TYKS:in pelkopolilla tietoihini kirjatussa synnytyssuunnitelmassa, koska haluan ottaa varman päälle. Synnytyssuunnitelman liitteisiin kuuluu ohjeistukset tukihenkilöille. Olisitte vain nähneet, kun häitä varten kirjoitin jokaiselle osalliselle omat dokumentit kaikesta tärkeästä ja jokaisen henkilökohtaisesta aikataulusta!

Puhelin, kamera ja laturit – No puhelin tietenkin, kamera tietenkin, ja laturit tietenkin. Pitäähän se synnytys ikuistaa. Ja jos joudutaan käynnistykseen, puhelimesta on iloa odotellessa.

Hammasharja ja -tahna – Näitä saa sairaalastakin, mutta huomattavasti kivempi on pestä omilla.

Shampoo, hoitoaine, saippua & kuorinta – Nämä ovat minun suihkun vakkarini, tosin kirjoitin tämän ennen kuin aloin noudattaa curly girliä, enkä enää ole käyttänyt shampoota. Synnytykseen kuitenkin otan varmaan mukaan sulfaatittoman shampoon, koska kaiken sen rankan työn jälkeen on kiva pestä hiukset huolella. Jos polikliininen synnytys onnistuu, hiustenpesu jää kotiin.

Kosteusvoide, kasvovesi, vanulaput – Nämä pitää ehdottomasti olla mukana, vaikka polikliininen onnistuisikin. Mulla on kuiva iho, joka erityisesti herkistyy TYKS:in kuivassa ilmassa ja jos alkaa naama kiristää, näitä voisin käyttää vaikka kesken synnytyksen, jotta tulee parempi olo.

Hiusharja ja ponnareita – Osastolla ei ikinä ole ollut harjaa tai ponnareita, kun olen joutunut sinne extempore ilman omia, joten nämä täytyy olla mukana.

Imetysliivit, liivinsuojat, lanoliini – Imetysliivejä ei kannata kauheasti ostaa etukäteen, kun ei vielä tiedä rintojen kokoa, mutta yhdet rennot liivit täytyy hankkia sairaalaa varten, jos siis jää osastolle. On huomattavasti mukavampi käyttää liivejä ja liivinsuojia, niin ei tarvitse vaihtaa koko ajan paitaa, kuten aiemmilla kerroilla olen joutunut tekemään, kun tissit on vuotanut koko ajan. Ja lanoliini, nyt aion olla kaukaa viisas ja alkaa käyttää sitä jo ennen kuin tuntuu, että sitä tarvitsee!

Harsoja, tutteja – Sairaalasta saa kyllä molempia, mutta ottaisin mieluummin omat tutit mukaan. En vielä tiedä, tarjotaanko sitä missä kohtaa, mutta se on hyvä olla valmiina. Harsoja haluan mukaan ihan vain, koska rakastan näitä mun pehmeitä harsoja ihanissa sävyissä, ja jos joudun jäämään sairaalaan, niiden kanssa saa ainakin luotua kotoisampaa fiilistä!

Ensipupu – Meillä on molemmilla lapsilla ollut sairaalassa jo pupu mukana, ja tälle kolmannelle on samainen pupu jo hankittu, joten tietenkin se pitää olla mukana ja muistaa ottaa kuva sen kanssa.

Kaurapussi, pillimehuja, eväitä – Haluan oman kaurapussini mukaan, koska se on mukavampi ja parempi kuin sairaalan. Pillimehut ja eväät ovat lähinnä synnytyksen jälkeen, sillä ainakaan aiemmissa synnytyksissä en ole muistaakseni saanut syödä ja juoda.

Deodorantti, siteitä – Oma dödö tietenkin arvattavista syistä, ja haluan ottaa myös omia siteitä, koska ainakaan viimeksi en tarvinnut enempää kuin pikkuhousunsuojan, ja ne sairaalan tenat ei ole kovin mukavia. Ostan kotiin valmiiksi muutamia eri kokoja ja tyylejä, ja otan sitten niitä mukaan myös sairaalaan. Saa nähdä, miten tällä kertaa käy, sillä ensimmäisellä kerralla vuosin paljon ja pitkään, ja toisella kerralla tuli vain pientä tiputtelua, joka meni parissa viikossa ohi.

Meikit, huulirasva – Huulirasva pitää olla samasta syystä kuin kosteusvoide, mun huulet siis kuivuu niin, että ne halkeilee ja vuotaa verta, jos oon kuivassa ilmassa pitkään. Meikeistä aion ottaa mukaan kulmavärin ja peitevoiteen jonkun kamalan yllätysfinnin varalle. Haluan kuvia muistoksi tästä viimeisestä synnytyksestäni, ja haluan laittaa kulmat kuosiin! Viimeksi meikkasin ihan kunnolla siinä käynnistymistä odotellessa, kun kerran oli tylsää aikaa, mutta toivon, että tällä kertaa ei ole mitään odottelua. Mun perusmeikki yleensä on nykyään vain kulmat, enkä oikein jaksa muuten meikata.

Kotiutumisvaatteet – Toinen vaatekerta itselle kannattaa olla, koska kotiin lähtiessä on huomattavasti kivempi pukea puhtaat vaatteet, eikä niitä vaatteita, missä tuli sairaalaan. Pakkaan mahdollisimman rennot vaatteet, jotta voin käyttää niitä osastollakin, jos joudun jäämään. Viimeksi tunsin oloni paljon paremmaksi omissa vaatteissa.

Pörrösukat, aamutakki, tossut – Sukat, aamutakki ja tossut on kaikki juttuja, mitä sairaalasta aina saa, mutta ne sukat on niin kamalia, ettei niitä voi edes sanoa sukiksi, joten mieluummin hengailen pehmeissä pörrösukissa. Ja sitten, kun pitää poistua huoneesta, laitan paljon mieluummin omat tossut, enkä niitä kovia ja kiristäviä sairaalan kenkiä, joista ei ikinä edes ole mun kokoa. Ja oma aamutakki on myös huomattavasti kivempi! Tosin, jos käytän omia vaatteita, en välttämättä tarvitse aamutakkia.

Pikkuhousuja – Moni tykkää käyttää niitä sairaalan verkkopikkareita, ja mäkin käytin ekalla kerralla, mutta viimeksi en enää tykännyt ja huomasin, että olen mieluummin omissa mukavissa pikkuhousuissa. Tosin jos vuodan kuin seula, niin sairaalan pikkarit pääsee jalkaan, etten tuhoa omiani.

Vauvanvaatteita ja ulkovaatteet – Viimeksi myös puettiin jo sairaalassa vauvalle omat vaatteet, eikä siis ollenkaan niitä sairaalavaatteita. Tälläkin kertaa aiotaan tehdä samoin, olettaen, että joudutaan jäämään, joten pakkaan mukaan pari vaatekertaa, ja Topias saa sitten tuoda lisää, jos näyttää siltä, että visiitistä tulee pidempi. En vielä tiedä, mitkä ulkovaatteet pakataan mukaan, mutta katsotaan sitä sitten, kun pääsee näkemään, kuinka lämmin tästä kesästä tulee!

Turvakaukalo – Turvakaukalo lukee myös tässä listassa, vaikka se ei tietenkään tule kassiin, mutta koska toiveissa on polikliininen synnytys, pitää kaukalo olla mukana jo synnyttämään lähtiessa.

Jätesäkki ja pyyhe – Nämä eivät myöskään tule kassiin, vaan kaukalon ohella odottavat sitten autossa valmiiksi pakattuina. Jätesäkki ja pyyhe on siis tarkoitettu suojaamaan auton penkkejä mahdolliselta lapsivedeltä ja muilta vuodoilta.

Maidonkerääjä ja pumppu – Sairaalasta saa kyllä myös pumppuja, mutta en millään jaksaisi sitä odottelua ja pumpun jonottamista, vaan haluan, että mulla on se oma mukava pumppu aina hollilla. Ja maidonkerääjät, koska en halua tuhlata tippaakaan tästä arvokkaasta nektarista.

Vauvapeitto – Vauvapeitto on viimeisin lisäykseni listalle, sillä omien vaatteiden lisäksi olisi kiva, jos vauvalla olisi oma peitto jo sairaalassa. Se tekee sairaalassa otetuista kuvistakin sitten taas inan verran nostalgisempia tulevaisuudessa, kun on kotona säästössä se sama peitto, joka näkyy kuvissa.

 

Kommentit

17 kommenttia
Avatar

En tiedä ootko jo tehnyt joskus, mutta toivoisin postausta, jossa käyt tämän saman listan läpi ja kerrot mitkä/mikä kaikki näistä tuli lopulta oikeasti tarpeeseen. Sulla kyllä vaikuttaa järkevältä tämä, ei oo mitään järkyttävää matkalaukullista mukaan otettavaa 😄

Avatar

Jos on yhtään edes lähelle niin kuuma kuin viime kesänä, niin pörrösukat ei varmaan tuu käyttöön :)samoin ne sairaalan vauvanvaatteet oli melko paksua tekoa siihen ilmastoon. mulle mies toi tuulettimen osastolle, se kuumuus oli niin kamalaa :O

Avatar

Sairaalan rintapumppu on ollut parasta ikinä
– mitä vanhempi masiina, sen parempi 😉
Olen viettänyt synnyttäneiden vuodeosastolla jokaisen vauvan kanssa viikoista yli kuukauteen, enkä koskaan muista pumpulle jonottaneeni.
Ein omaa pumppua pääse sairaalassa kuitenkaan missään keittämään ja putsaamaan, joten on huomattavasti kätevämpää käyttää sairaalan pumppua ja vain nauttia valmiiksi putsatuista vehkeistä.
Ja toisaalta, vauvanhan se maito pitäisi kiduksiinsa pumpata, joten ihanne tilanteessa ei pumppua tarvita lainkaan.

Saako sairaalasta taas harsoja?
Kuopuksen kohdalla ei tyksistä enää saanut, mutta ehkä ovat sitten tulleet takaisin?
Esikoisen kohdalla oli talon puolesta imetysliivitkin 😉

Sairaalan vaatteista pidän kyllä itse. Juurikin kätevää, kun on vaihtaa vaikka kolmesti päivässä ja aina on puhdasta kaapissa, eikä tarvitse itse pestä. Ihan sama, putooko rinnuksille ruokaa, valuuko maito vai vuotaako veri, vaihtovaatteet on aina valmiina.

Ylipäätään sairaalassa nyt yleensä on tarjolal kaikki tarvittava, joten vähänpä sinne tarvitsee mukanaan kantaa.

Lisäisin listaan silti vielä jatkojohdon. Toisilla osastoilla on, mutta oma on aina kätevä mukana. Silloin puhelimen ylettyy varmasti lataamaan omalla yöpöydällä ja laturissa olevaa puhelinta ylettyy selaamaan myös sängyllä maaten.

Avatar

Kuulostaa järkevältä ja harkitulta listalta! Mietin vain, että miten tuon oman rintapumpun puhdistus/desinfiointi sujuu sairaalassa? Ajattelin itsekin, että ottaisin oman pumpun mukaan, mutta olen ymmärtänyt ettei siellä TYKS:n vuodeosastolla ole mahdollisuutta huolehtia hygieniasta sen suhteen. Kiitos, jos viitsit vastata 🙂

Avatar

Mulla lifesaver oli Nursicaren hoitavat rintasidokset. Todella paljon helpommat kuin lanoliini ja rikki mennyt nänni parani todella nopeasti. Myöskään kipua ei ollut imetysten välissä vaikka toinen nänni oli rikki. Ainut miinus vähän huono saatavuus ja hinta. Olin ostanut myös lanoliinia ja se jäi kokonaan käyttämättä.

Avatar

Ainakin jyväskylässä vauva oli nakuna koko sairaalassa olo ajan ja mahdollisimman paljon ihokontaktissa. En tiedä miten muissa sairaaloissa mutta kannattaa tutustua ihokontaktin hyötyihin. Meidän vauva oli 5 pv nakuna ja vasta kotiin lähtiessä sai vaatteet 😀

Avatar

Kuulostaa hyvältä! Ainut mikä pisti silmään, oli tutti kun puhuit siitä, että haluaisit imetyksen nyt onnistuvan paremmin kuin aiemmilla kerroilla. Silloin ei suositella tuttia ensimmäiseen pariin viikkoon, jotta imuote löytyy ja vakiintuu. Itse en ainakaan vielä laitoksella tuttia edes tarjoaisi 🙂 ja samaa mieltä pumpusta, mikäli joudut jäämään osastolle, onhan se sairaalan pumppu hygienisempi, kun se siellä putsataan, jos nyt ylipäätään on sairaalassa tarvetta pumpata. Itsellä ainakin kaikki vähäinen meni suoraan suuhun 😀

Avatar

Itse tykkäsin käyttää niin itselle kuin lapselle sairaalan vaatteita ihan sen takia ettei heti tarvi alkaa pyykkäämään kun pääsee kotiin. Lisäksi komppaan aiempaa kommentoijaa siinä että oli kiva vaihtaa puhtaat päälle aina kun siltä tuntui.
Jos jotain tekisin toisin sairaalakassin kans olis ehkä se, että ottaisin hieman isomman kassin (ja jättäisin sen mahd tyhjäksi) ettei sit tarvi tunkea kaikkea kamaa sinne lähtiessä ja saa mahdolliset paperitki mahtumaan mukaan.
Mut omat pörrö- tai villasukat oli iha ehdoton! Meillä synnytyssalissa oli kylmä ja ite käytin sit omia sukkia siellä. Miehelle ois pitäny kans hoksata ottaa jotain lämimämpää mukaan 😀 mut tää oli tosin marraskuussa….

Avatar

Vinkki viitonen, yksi pyyhe ja jätesäkki ei välttämättä riitä 😅 meiltä on 45 min synnärille ja meillä oli takapenkillä jätesäkki ja 2 vai kolme kosteussuojaa + varmaan 6 pyyhettä ja ne oli kaikki ihan litimärkiä kun päästiin perille 😂 aina kun supisti niin sitä vettä holahti ihan jäätävän paljon. Mut ihme kyllä penkit säilyi kuivana kaikesta huolimatta!

Avatar

Sulla on söpö käsiala 🙂 Tykkään kans listojen tekemisestä, vaikka vasta rv14 niin voisin kans suunnitella oman sairaalakassin sisältöä.

Tapaan tehdä ennen reissuja niin, että jemmaan melkein tyhjiä hammastahna/hoitoaine/shampoo/suihkugeelipulloja. Sen verran, että niissä on 1-2 käyttökertaa varten jäljellä. Sitten reissussa voi käytön jälkeen laittaa roskiin, niin ei tarvitse niin paljon raahata tavaraa takaisin.

Avatar

Mihin ajattelit rintapumppua tarvitsevasi sairaalassa? Vauva on paras maidon nostattaja, anna hänen imeä aina kun haluaa ja pesiä rinnalla. Ja luota siihen, että maito riittää tällä luonnollisella tavalla. Juo ja syö hyvin.
Jos kuitenkin aiot syystä tai toisesta pumpata sairaalassa niin höyrysteriloija voisi olla ratkaisu oman pumpun steriloimiseen osastolla, tietenkin tulisi olla myös oma pulloharja ja astianpesuainetta. Käsinkin voisi kyllä lypsää lääkekippoon tuona aikana, jos jostain syystä kokee tarpeelliseksi.

Avatar

Sulla on kyllä kaunein käsiala ikinä! 🙂

Avatar

Oon hoitaja enkä oo ikinä nähnyt että kukaan ottaisi noin paljon omia tavaroita mukaan 😁 ja sairaala on niin bakteeripesä etten ite edes haluais käyttää siellä mitään omia vaatteita ja viedä sitten mahdollisia pöpöjä kotiin.

Jossain sairaaloissa on jopa omien vaatteiden ja kenkien/tossujen pito kielletty ettei osastolle tuoda esim. luteita. Potilaan omat tavarat laitetaan muovipusseihin ja pidetään siellä sen aikaa kun potilas sairaalassa.

Avatar

Kuulokkeet!

Avatar

Jokainen synnyttäjä saa ottaa mukaansa just ne tavarat kuin parhaaksi näkee. Jos pörrösukat tekee kodin, niin siihen ei ole kenelläkään mitään sanomista 🙂 Vaatteista kommentoin vain, että imetyksen näkökulmasta kannattaa tosiaan lueskella ihokontaktista. Vauva ei välttämättä tarvitse vaatteita kuin kotiin lähtiessä ja omatkin vaatteet saisi olla sellaisia, että saa oltua yläkroppa paljaana – siis joku huppari/neule joka lämmittää käsiä, mutta saa etuosan paljaaksi vauvaa varten. Mutta teet niin tai näin, toivottavasti saat toivomasi synnytyskokemuksen. 🙂

Avatar

Ei tuo kuulosta edes paljolta! 😃 itse kätilönä synnyttäneiden osastolla ja monesti ihmettelee sitä tavaran määrää mitä ihmiset tuo. Kätilökin pääsee yleensä kantoavuksi.
Mutta tosiaan, tuttia ei suositella ensimmäiseen kahteen viikkoon, sikäli mikäli imetys on toiveena 🙂
Vaatteita ei myöskään nykyään suositella vauvalle laitettavan sairaalassa, sillä ihokontakti, ihokontakti, ihokontakti. Monet ovat vaippasillaan siihen asti et kotiutuvat.
Käsinlypsy on tehokkaampi ensipäivinä, siten kaikki tipat saadaan talteen kun ne voi lypsää vaikka lusikkaan josta suoraan vauvalle suuhun. Pumppua suositellaan ainakin meillä käytettäväksi vasta kun käsinlypsäen saa 5ml per rinta.

Avatar

Sopivasti kaikkea.
Itse olen pakannut sairaalakassin, käytössä olleet tavarat olen heitellyt kassiin supistunut välissä. Lisäksi olen vuorannut auton penkin jo kuukautta ennen la, yksi viidestä syntynyt la, neljäs syntyi autoon.
Itse olen käyttänyt sairaala vaatteita, joten kassissa on ollut kotiutumisvaatteet niin itselle kuin vauvallekin.
Tuttia en pakkaa, sen käyttö opetellaan vasta kotona😊

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä