NEUVOLAN SUOSITUKSISTA KIELTÄYTYMINEN

Raskausaikana päätin kieltäytyä suositellusta sokerirasituksesta, koska en kuitenkaan sitä litkua olisi taaskaan hyperemeesin takia saanut alas, enkä halunnut kiduttaa itseäni, koska raskausdiabetes oli kohdallani todella epätodennäköinen. Vauvan neuvolakäyntien alettua sitten taas ilmoitin, että emme aio aloittaa suositusten mukaisesti antamaan vauvalla d-vitamiinia kahden viikon iässä. Vauva on nyt 7 viikkoa enkä vielä tiedä, koska alamme d-vitamiinia antamaan, sillä en halunnut pahentaa vauvan vatsavaivoja ja altistaa pienen suolistoa ylimääräisille aineille, kun sen ei vielä ole tarkoitus osata käsitellä muuta kuin äidinmaitoa. Täysin ilman d-vitamiinia vauva ei jää, enkä tehnyt tätä päätöstä kevyesti, vaan perehdyin asiaan parhaani mukaan ja selvitin, että uusimpien tutkimusten mukaan vauvan ja äidin molempien d-vitamiinin tarpeen riittää täyttämään äidin nauttima suurempi d-vitamiiniannostus, jos vauva on täysimetyksellä. Ja mehän mennään täysimetyksellä, joten aloitin itse sen d-vitamiinikuurin. En nyt kirjoita tähän mitään määriä, koska en halua tehdä mitään terveysväittämiä, vaan ainoastaan antaa ehkä pienen kimmokkeen halutessaan lähteä itse tutkimaan asiaa.

Neuvolassa on koko ajan suhtauduttu hyvin siihen, että emme kaikessa halua mennä suositusten mukaan, ja ympäripuhumisen tai vähättelyn sijaan meille on tarjottu järkeviä vaihtoehtoja. Raskausaikana sain mitata kotona verensokereita, jotta varmistuttiin, että ne ovat okei. Ja nyt, kun olin varautunut itse maksamaan yksityisellä d-vitamiinimittauksen, saimmekin neuvolalääkäriltä lähetteen mittaamaan minun ja vauvan d-vitamiiniarvot, jotta voimme seurata tämän taktiikan toimivuutta.

Parin kuukauden päästä onkin sitten edessä ne seuraavat suositukset, kun kiinteiden aloittaminen on ajankohtaista. Neuvolassa ainakin edellisten kohdalla on suositeltu kiinteiden aloitusta jo aiemmin, ja olen paljon lukenut vastaavia kokemuksia muilta. Jos kiinteiden aloittamiseen kuitenkaan ei ole mitään painavaa syytä, kuten kasvun lakkaaminen, en aio turhaan aloittaa kiinteitä 4 kuukauden iässä, vaan tavoitteena on kuuden kuukauden täysimetys. Tutkimusten mukaanhan varhainen kiinteiden aloitus vähentää allergioiden riskiä, mutta varhaiseksi aloitukseksi luetaan aloittaminen 4-6kk iässä, joten puoli vuotta riittää vielä hyvin. Meidän neuvolassa on ainakin tosiaan ollut tosi ihanaa henkilökuntaa, joten uskon, että tähänkin suhtaudutaan hyvin.

Neuvolassa on kuitenkin yksi suositus, jota en ikinä lähtisi uhmaamaan. Rokotusohjelmaa meillä noudatetaan täysin, ja samoin kuuluisi kaikkien tehdä.

Kommentit

23 kommenttia
Avatar

Hei, meille tuli rotarokotteesta esikoiselle myös ihan veristä ripulia! Kaksi annosta ehtivät antaa rokotteesta muistaakseni. Kuopukselle en tästä syystä uskaltanut ottaa sitä. Säikähdettiin tosi paljon silloin!

Avatar

Mahtavaa että otatte rokotukset, ihan fiksusti olet myös tuon d-vitamiiniasian hoitanut. Peukut täältä!

Avatar

Vaikka hyvin pitkälti olen neuvolan suositusten kanssa samaa mieltä, olen myös itse miettinyt tuota d-vitamiiniasiaa.

Olen jo paljon ennen raskautta ja koko raskauden aikana syönyt d-vitamiinia enemmän kuin on suositeltu. Nyt olen jo jonkin verran tutustunut siihen, minkä verran vauva saa d-vitamiinia äidinmaidosta.

En ole tehnyt vielä päätöstä miten aion toimia (lapsi syntyy vasta parin kuukauden päästä). Toisaalta en myöskään ketään kannusta tähän, vaan jokaista tutkimaan asiaa itse

Tämän lisäksi olen koko raskauden aikana vältellyt kaikkia lääkkeitä, myös panadolia, vaikka se onkin ainoa suositeltu särkylääke raskauden aikana. Mutta myös panadolilla on jo todettu negatiivisia vaikutuksia sikiöön.

Mutta viimeisestä asiasta olen myös täysin samaa mieltä, rokotusohjelmaa kannattaa noudattaa!

Avatar

Tähän täytyy sanoa, että raskauden aikana suosituksia runsaampi D-vitamiinin nauttiminen ei ole ihan ongelmatonta. D-vitamiini ohentaa verta, ja voi aiheuttaa esim. verenvuotoja sikiölle. Jos käytössä on samanaikaisesti joku muukin d-vitamiinin lähde kannattaa asiaan kiinnittää huomiota. Raskausaikana d-vitamiinin saantisuositus on perusteltua. Imetysaikana asia onkin sitten jo eri eikä ”yli” suositusten nauttimisesta ole useinkaan haittaa 🙂

Avatar

Oletko tutustunut D-lux -suihkeeseen? Se imeytyy jo suun limakalvoilta eikä aiheuta vatsavaivoja. Me käytettiin sitä yli puolen vuoden ikään asti ja aloitettiin sitten vasta tipat. Aluksi kokeiltiin d-vitamiinitippoja mutta vauvan masu kertoi, että ei oo hyvä, vaihdettiin suihkeeseen ja siitä ei tullut mitään oireita.

Avatar

Ääni D luxillle! Me myös käytetty ja ei vatsavaivoja. Helppo annostella kun vaan suihkutetaan suuhun.

Avatar

Kaikki kolme lastani ovat syntyneet viiden vuoden sisään. Joka kerta neuvolassa on ollut eri suositukset siitä, milloin kiinteitä kuuluu aloittaa. Esikoisen kohdalla se oli tuo neljä kuukautta, pari vuotta myöhemmin puolen vuoden täysimetys oli se ainoa oikea tapa…
No, kokeiltu on niin ja näin.
Meidän pienellä otannalla voisin sanoa, ettei allergioihin aloittamisajankohdalla ainakaan ole ollut mitään merkitystä. Kaikki kolme ovat olleet erittäin allergisia huolimatta siitä, miten ja milloin ovat kiinteitän aloittaneet.

Avatar

Taisin aloittaa vauvalle d-vitamiinin kun hän oli lähemmäs vuoden. Arvoissa ei koskaan mitään häikkää. Jotain soseita annoin maisteltavaksi n. 6 kk iässä, lihaa ehkä 8 kk iässä, täysimetyksellä mentiin koko ajan, ei koskaan mitään poikkeavaa missään, nukkui täysiä öitä, ei koskaan kipeänä ja kasvoi loistavasti. Rokotteet otimme ohjelmien mukaan, paitsi välikorvatulehdukseen, kun se oli silloin vasta tullut ohjelmaan mukaan

Avatar

Pneumokokkirokote estää keuhkokuumetta ja muita vakavia pneumokokin aiheuttamia sairauksia, ei niinkään välikorvantulehdusta.

Avatar

D vitamiinia kyllä kannattaisi todellakin antaa, vatsavaivojen uhallakin. Sitäpaitsi useimmiten kyse on siitä että vatsavaivat alkavat muutenkin samaan aikaan kuin d tipat, ei siitä että vitamiinilisä ne aiheuttaisi. Et voi olla varma maidon d-vitamiinipitoisuudesta jollet mittauta sitä. Vauvalle voi hyvin kehittyä d vitamiinin puute ja matala taso altistaa myös monille autoimmuunisairauksille.

Avatar

Meillä 10-viikkoinen vatsavaivainen vaava, jolle olen antanut vitskutippoja siedätystaktiikalla: aloitin yhdestä päivittäisestä tipasta ja nyt annan vaihtelevasti 3-5 tippaa päivittäin. En ole huomannut ylimääräistä tippahuutoa. Tämä lempeämpi annostelu voisi toimia monella. Ihmettelen, miksi vielä joissain neuvoloissa ohjeistetaan suoraan tuuttaamaan kaksiviikkoiselle viisi tippaa naamariin, kun kyseessä ei kuitenkaan ole hengenhätä d-vitamiinin saannin suhteen.

Avatar

Me alettiin antamaan myös paljon myöhemmin d vitamiinia,.n. puolen vuoden iässä. Mitattiin verikokein vauvan D vitamiini tasot, olivat oikein hyvät. Itse söin isoa naista D vitamiinia. Tosin neuvolalääkäri totesi että isot d vitamiini annokset voivat olla hengenvaarallisia. Lähelläkään sellaisia tasoja kuitenkaan en sitä syönyt. Tein paljon tutkimusta asiasta ja löysikin paljon tietoa. D vitamiinia tulisi ottaa todella todella paljon että siitä olisi mitään haittaa .

Avatar

Meillä on kahden kohdalla todettu Super D vitamiinitipat toimivaksi. Ei tarvi antaa kuin 1 tippa 🙂 Muut mitä pitää antaa se 6 tippaa teki ykkösellä masun kipeäksi, joten kakkonen alotti suoraan nuo 🙂

Avatar

Meillä d-vitamiini on aloitettu 3-4kk iässä, lifen tuotteella. En tiedä onko se osasyy kahden nuoremman vatsavaivattomuuteen. Esikoiselle annettiin d-vitamiinia ohjeen mukaan ja hän huusikin ekat 4 kuukautta.

Avatar

Hei, toimin itse täysin samoin ko.suositusten kanssa, kuin sinä. Joten peukku täälä!

Avatar

Hyvä että äidinkin d-vitamiinitasoa seurataan. Luin itsekkin imetysaikana tästä että äidin suurella d-vitamiiniannostuksella voitaisiin turvata myös täysimetetyn vauvan d-vitamiinitaso. D-vitamiini suurina määrinä voi aiheuttaa kuitenkin myös äidille ongelmia joten tilannetta kannattaa seurata. Tuo kiinteiden aloitus on vähän huonosti teille neuvolasta ohjattu. Kiinteäthän tulee aloittaa viimeisetään 6kk ikäisenä mutta jos vauvan valmiudet täyttyvät jo aikaisemmin niin sitten niitä voi aloittaa jo ennen sitä. Jos kasvu alkaa hidastua 4kk ikäisenä niin oikea toimintatapa on imetyksen tehostaminen, ei kiinteiden aloitus. Tästäkin löytyy hyvin tietoa esim. imetyksen tuesta sekä ehdottomasti suosittelen jo nyt seuraamaan simppeli sormiruokakeittiö blogia ja facebookia, mieletön määrä hyvää infoa kiinteiden aloituksesta. Ihanaa kun kirjoitat rohkeasti teidän valinnoista!

Avatar

Kuulostaa hyvältä, mutta meillä on kyllä rokotusohjelman puitteissa jätetty rotat antamatta. Esikoinen sai siitä niin pahan suolistoverenvuodon, että sain ikuiset traumat ja kaikki muut ovat sitten jääneet täysin ilman, eikä esikoinenkaan saanut kuin sen yhden. Ehkä tosi harvinainen tapaus, mutta säikäytti ihan liikaa! Muuten todellakin kuuluu ottaa kaikki rokotteet.

Avatar

Vauvoille löytyy suuhun suihkutettava d-vitamiini, jota meillä on käytetty niin esikoisen kanssa kuin nyt vauvan kanssa. 🙂 Päädyttiin tuohon suihkeeseen juurikin vatsavaivojen vuoksi ja tuntuu toimivan ihan hyvin.

Avatar

Hyvä että olet perehtynyt asiaan.
Itse aion tehdä samoin seuraavan lapsen kohdalla, koska ensimmäisen kanssa oli paljon mahavaivoja. Myös erilaisista dvitamiineistä.

Avatar

Rota on jotain kamalaa. Täällä myös suolisto täysin tulehtui sen takia ja kamala refluksi ja allergiat kiusana. sai vaan yhden annoksen, sen jälkeen lasten allergialääkäri kielsi antamasta.

Avatar

Meillä kaikki lapset (4 kpl) on alkaneet saada d-vitamiinia vasta 1,5v. Kaikilla laajat-allergiat (syntymästä asti reagoineet lähes kaikelle) enkä nähnyt syytä kiusata elimistöä enempää kun se muutenkin oli kovilla. Neuvolassa oltiin kauhuissaan, allergologimme ei nähnyt asiassa mitään ongelmaa.
Kiinteätkin aloitettu sitä mukaan (yleensä 6 kk iässä) kun on joku sopiva löytynyt, yksi oli 9 kuinen kun ekan kerran sai lusikan kärjellistä enempää mitään. Tästäkin neuvola oli huolissaan, vaikka ravintoteapeuttikin oli laskenut että lapsi saa kaiken tarvitsemansa.
Rokotusohjelmaa ollaan noudatettu vaikka senkin kanssa edettiin hitaasti ja lapset on vasta 5v olleet samassa tahdissa ikäistensä kanssa. Jälleen neuvola oli kauhuissaan, mutta kun sitten yksi sai rokotteesta sen verran nopeasti reaktion ettei oltu ehditty ees vastaanotolta pois niin suhtautuivat suopeammin ja itseasiassa säikähtivätkin sen verran että halusivat että lääkäri on rokottamassa jatkossa

Avatar

Onkohan neuvoloissa erilaisia suosituksia/näkemyksiä noiden kiinteiden aloitukseen? Meillä terkkari totesi 3 kk:n neuvolassa vauvan kasvavan niin valtavan hyvin, että täysimetyksellä voi hyvin jatkaa puolivuotiaaksi asti. Eli ei minkäänlaista painostusta asian suhteen. 🤔

D-vitamiini meidän keskosvauvalle aloitettiin jo ennen sairaalasta kotiutumista, mutta se (Jekovit) ei ole onneksi aiheuttanut vatsavaivoja.

Avatar

Isot D-vitamiiniannokset eivät todellakaan ole äidille ongelmattomia, jos aikoo itse ottaa suuria määriä lapsen puolesta. D-vitamiinihan imeytyy yksilöllisesti, minullakin oli D-vitamiiniarvo 163 nmol/l kun söin 25 mcg/vrk, tämä maaliskuussa mitattuna, ei etelänlomia takana. Jos alkaisin tuosta annosta nostamaan, arvo nousisi pilviin. Kalaa en allergian vuoksi syö.

Olisi hyvä jos arvoja seurattaisiin rutiinisti, jotta kaikki tietäisivät oman yksilöllisen imeytymisensä. Mutta vauvaa en siksi itse haluaisi verikokeeseen viedä sen vuoksi. Meillä ei kenelläkään (neljä lasta) ole mitään vaivoja D-vitamiinin vuoksi ollutkaan.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä