KOLME VIIKKOA LEIKKAUKSEEN

Edellispäivänä minä sitten sain sen kauan odottamani leikkausajan. Mullahan tosiaan elokuussa todettiin molemmissa käsissä rannekanavan ahtauma, ja sieltä pitää vapauttaa leikkauksella hermo pinteestä. Toinen käsi leikataan ensin, ainakin aiemman lääkärin mukaan. Tonne kirurgiselle mulla ei ole mitään aikaa, vaan mennään suoraan leikkaukseen, joten oletan, että nyt leikataan se oikea käsi, joka on siis pahempi. Vasen käsi sitten myöhemmin.

Kuulin aiemmin paljon kokemuksia, miten leikkauksesta ei ikinä toipunutkaan ja täytyy myöntää, että pelottaa tosi paljon. En halua jotain loppuelämän kestävää hermovauriota! En kuitenkaan kestä myöskään elää näin… Moni sanoi, että mene hierojalle tai jäsenkorjaajalle, että sillä se lähtee, ja joo, voi olla, että siitä olisi hitaasti apua. Siellä kuitenkin pitäisi käydä pari kertaa viikossa kuukausienkin ajan, eikä mulla ole varaa sellaiseen. Valitettavasti leikkaus tuntuu nyt olevan ainoa vaihtoehto.

Leikkausaika osui huonoimpaan mahdolliseen päivään, sillä seuraavana päivänä on parhaan ystäväni kolmekymppiset. Tässä kunnossa ei kauheasti juhlita. Leikkauspäivänä myös olisi ollut opiskelijaporukan pikkujoulut ja olisi ollut tosi ihanaa nähdä kaikkia pitkästä aikaa.

Ilmeisesti tämän leikkauksen jälkeen viisi viikkoa on sellainen yleinen saikkuaika, mutta täysi parantuminen voi tietysti kestää vaikka kuinka pitkään. Olen tässä jo miettinyt, että tulee kyllä aika vaikeaa, kun pitää opetella tekemään kaikki vasemmalla kädellä. Kai minä jotenkin opin pyyhkimään vessassa (ensimmäinen huolenaihe), syömään, käyttämään puhelinta ja tekemään muuta edes pientä hienomotoriikkaa tarvitsevaa, mutta Topias pilkkasi mua eilen syvästi mun suurimmasta huolesta. Miten ihmeessä mä meikkaan?? En ole vissiin sitten meikkaamassa mihinkään jouluna, uutenavuonna tai missään muissa kemuissa. Hädin tuskin osaan meikata oikealla kädellä.

Mua harmittaa tämä aikataulu, koska se sotkee paljon… Topias jää kotiin hoitamaan vauvaa ja minua, joten sen suhteen kyllä pärjätään jotenkin, mutta kaikki muu. Meidän piti pitää kivat uv-bileet, kun meille tulee silloin 10 vuotta seurustelua täyteen, mutta en nyt sitten tiedä, olenko siinä kunnossa, että pystyn tekemään mitään. Joululahjat pitäisi ostaa ja paketoida ennen leikkausta, tehdä postauksia valmiiksi, näyttää Topiakselle, miten mun hiukset kuuluu pestä, jotta se osaa auttaa mua sitten myöhemmin, opettaa Topias laittamaan vauva mulle kantoliinaan, ja kääk, mitä kaikkea. En YHTÄÄN halua leikkaukseen! Mutta haluan silti, koska tämä tila on oikeasti tosi paha. Tämänkin lyhyen postauksen kirjoittaminen on ollut tuskaa, kun kädet särkevät niin paljon ja sormet ovat aivan tunnottomat. On ihan oikeasti maailmanloppu, jos rannetukeni unohtuvat johonkin, sitten ei nukuta sekuntiakaan. En saa todellakaan vauvan nappeja ja neppareita kiinni helpolla. Ja ehkä eniten inhottaa se, että kun silitän vauvan poskea, en tunne sitä.

Leikkaus on siis todellakin tarpeen, mutta toipumisesta tulee raskasta… Kai siitä jotenkin selvitään. Kunhan vain leikkaus sujuisi hyvin.

Kommentit

21 kommenttia
Avatar

Minulla oli tämä vaiva pahana raskausaikana. Sain siihen huomattavan helpotuksen satunnaisella vyöhyketerapialla. Ensimmäinen hyvin kokeellinen hoito oli siskoni tekemä, googlesta kuva korvan vyöhykepisteistä ja sen avulla hierottiin käden vyöhykepisteitä muistaakseni vanupuikolla. Olin ERITTÄIN skeptinen tämän suhteen mutta huomasin oireiden helpottavan parissa tunnissa, jatkuva särky oli poissa. Oletko tätä hoitoa kokeillut?

Avatar

Mitä välii jollain joululla on kunhan sä pääset leikkaukseen ja pääset kuntoon!!?! Joulu muutenkin on materialistinen juttu ja täysin turha!!

Avatar

Leikkaus on nopea ja samoin toipuminen nopeaa. Ainakin minulle oli.

Avatar

Tosi paljon zemppiä leikkaukseen ja toipumiseen. Minulle juuri tänään sanoi lääkäri että minulla olisi myös kyseinen vaiva ja heitti ilmoille leikkauksen… no jäin nyt vielä odottelemaan josko tämä tästä. Mielelläni lukisin kuulumisia sitten leikkauksesta ja toipumisesta 🙂

https://lastenjahellanvalissablogi.blogspot.com

Avatar

Voit 3 pvä jälkeen kun paineside poistettu niin meikata sillä, vauvaa et voi nostella tosiaan 2 vko. Voit myös mennä sinne 30v juhliin, muistat vain painesiteen ja otat lääkkeet 🙂 Maitopurkkia painavempaa et saa nostaa 2vko 🙂 Mulla on leikattu vasen kerran ja oikea 2 kertaa.
Jumppaaminen ja sitten tikkien poiston jälkeen arven rasvaaminen on tärkeää
T.N.29

Avatar

Minulla oli sama vaiva molemmissa käsissä noin 10 vuotta sitten. Vasen käsi leikattiin, koska se vaivasi pahemmin. 3 viikkoa kirjoitettiin sairaslomaa, jonka jälkeen pystyin palaamaan töihin. Leikkauksen jälkeen myös oikean, eli leikkaamattoman käden vointi parani. Ja se ei ole sen jälkeen vaivannut.

Juttelin sattumalta henkilön kanssa, jolle oli myös sama leikkaus tehty, ja oli käynyt samoin että myös toisen käden oireilu oli helpottanut. Hänelle oli käsikirurgi sanonut, että hermot ovat yhteydessä toisiinsa, joten se on mahdollista. En kyllä ymmärrä miten, mutta näin itsellänikin siis kävi.

Itsellä leikkaus meni hyvin, ja samoin toipuminen leikkauksesta. Käsi tuli leikkauksella terveeksi, ja mitään haittoja ei tullut. Sormia yhteen taivuttaessa leikatun käden sormet ovat aavistuksen kankeammat, kuin leikkaamattoman. Se on ainut mitä olen huomannut, mutta ei vaikuta mihinkään tekemiseen mitenkään. Tsemppiä leikkaukseen!

Avatar

Äidiltäni leikattu molemmat kädet ja on ollut apua. Ei kuulemma enää satu ja kädet eivät puudu enää joka yö niin pahasti että herää siihen. Paljon tsemppiä tulevaan

Avatar

Tsemppiä sinne!

Itseltä leikattu molemmat kädet, eikä ole tullut mitään ongelmia 🙂 kädet olleet erityisen kipeätkään alun jälkeen. Toivottavasti leikkaus auttaisi myös sinulla!

Avatar

Mikä huulipuna kuvissa? Ihanan värinen!

Avatar

”Käden kuormittaminen kevyissä kodin arkiaskareissa on sallittua heti puudutuksen poistuttua.” Eli kyllä sä voit meikata ja pestä omat hiuksesi ihan itse sillä leikatulla kädellä. Eihän sen nyt missään kipsissä ole 😄

Avatar

Perinteistä jäsenkorjausta riittää kyllä muutama kerta. Yhdellä saat jo helpotusta varmasta. Kannattaa edes yrittää.

Avatar

Multa on leikattu molemmista käsistä hermopinteet. Ensi vasemmasta ja sitten puolen vuoden päästä oikeasta. Leikkauksien jälkeen elämänlaatu parani niin paljon! Nykyään mulla ei ole ranteiden kanssa mitään ongelmaa. Puristusvoimaa pitäis vaan saada enemmän käsiin. Saikkua oli molemmissa se viisi viikkoa ja toivuin normaalisti. Molempien saikkujen jälkeen lähdin töihin (sairaanhoitajana vuodeosastolla) ja ei kyllä ongelmia ollut 🙂 pari ekaa viikkoa tietoisesti välttelin raskaita nostoja yms töissäkin. Itse toimenpiteet oli simppeleitä ja nopeasti ohi. Ei mennyt varttia kauempaa siihen että hermo oli vapautettu ja tikit iholla. Olisinko sitten puoli tuntia ollut vielä seurannassa että kaikki varmasti ok. Mun kokemus on ollu ihan super hyvä ja oon tyytyväinen että leikkaushoitoon lähdin 🙂 tsemppiä sulle! Uskon että toimenpiteet menee hyvin! niin ja vasemmalla kädellä pyyhkimisen oppii nopeaa 😀

Avatar

Kyllähän sillä leikatulla kädellä saa tehdä asioita kivun sallimissa rajoissa, muutaman ekan päivän voi olla pois käytöstä, mutta pikkuhiljaa saa alkaa käyttämään.

Avatar

Mitä jos nyt ensisijaisesti ajattelisit positiivisesti, etkä jo valmiiksi päättäisi että kaikki menee huonosti ja mitään et pysty tekemään.
Suurimmasta osasta asioita selvitytyy kyllä, ja jos suurin huolenaiheesi on meikkaaminen tai opiskelijabileet, niin asiat ei ole kovin huonosti.

Avatar

Ei kannata liikaa nyt pähkäillä miten sitten sitä ja tätä ja miten pystyy. Pääasia on saada itsensä kuntoon ja toipumisaikana jutut aina jotenkin menevät. Joskus on hyvä osata höllätä. Kantoliinan ukko osasi mulle auttaa joten teilläkin se sujunee. Yllättävästi sitä saa tehtyä väärällä kädellä kun on pakko.

Avatar

Tsemppiä leikkaukseen. Ja kyllä kaikki varmasti menee vielä omalla painollaan, siis se arki vasemmalla kädellä. Suosittelen kuitenkin sitä jäsenkorjaajaakin vielä, siellä kun käy, pitää kropalle antaa pari kolme viikkoa aikaa korjata itsensä. Täällä ainakin se on 60€/x joten hinnaksi tulisi 60€/kk suurinpiirtein. Ymmärrän ettei aina sellaista rahaa ole, ei mullakaan, mutta tää on hyvä kokeilla, se on lempeä ja oikeasti moneen asiaan avun tarjoava hoitomuoto. Toivottavasti leikkaus menee hyvin ja toipuminen on nopeaa 🙂

Avatar

Nyt on kyllä pakko kommentoida että ihan turhaa edes mietit tuollaisia. Mulla leikattiin kaksi vuotta sitten molemmat, ensin oikea. Leikkaus oli kaksi viikkoa ennen joulua ja hyvin kyllä syötiin, käytiin vessassa ja juhlittiin joulut ja uudet vuodet. Kättä pystyy ja pitää käyttää heti kun sen ison sidetupon saa pois (olikohan se neljä päivää jolloin oikeastaan ainoa hetki kun oli vaikea olla) etkä sinä kyllä mitään hoitajaa tarvitse. Toki nostorajoitus on ja painorajat aluksi mutta ainoa joka siinä hoitajaa tarvii on vauva. Jos meinaat oikeasti varoa koko käden käyttöä niin teet vain itsellesi hallaa ja pidennät toipumisaikaa kun hienomotoriikka katoaa. Ja noista leikkauksista taitaa olla perus sairasloman pituus pari viikkoa jos töissä ei tarvitse nostella raskaita tavaroita. Älä turhaan liioittele 👍

Avatar

Samoin. Muutaman päivän oli sellainen iso ja hankala side (esim takkia kannattaa miettiä etukäteen), mutta kun sen sai pois, pystyi tekemään oikeastaan kaikkea paitsi nostorajoitus oli 1 kg 4 viikkoa. Ja joulu voi olla yhtä hyvä vaikka ottaisikin rennosti.

Avatar

Mulla on leikattu kummatkin kädet, eri kerroilla. Kummallakin kerralla olin työkykyinen kk saikun jälkeen, ja teen fyysistä työtä. Ensimmäinen viikko oli pahin, mutta sitten helpotti. Jokainen tietysti toipuu omaa tahtiin, mutta en usko että olet täysin poissa pelistä 4-5vkoa. Tsemppiä.

Avatar

Kumpa olis mullakin edes tollanen kädessä, sellanen siis joka paranee leikkauksella. Tuotakin siinä epäiltiin, mutta ei, pahempaa, elinikäiset kivut on tullut jäädäkseen ja vaikeuttaa arkea päivä päivältä enemmän. Kaikki lähti siitä, kun rannemurtumaa ei hoidettu ajoissa.

Avatar

Itsellä oli kyseinen vaiva ja leikkaus autoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä