IHAN ROKOTETTUINA

Sairasteluiden takia meillä venyi rokotusohjelman aloittaminen ja vauva sai rotan vähän myöhässä, ja sitten tuli taas vähän pidempi tauko ja 3kk rokotteet jäivät odottamaan taas sairastelun takia. Tänään saatiin kuitenkin kaikki rokotteet ja ollaan nyt taas messissä rokotusohjelman kanssa! Vauva on toki jo neljä kuukautta, että kuukauden ollaan myöhässä, mutta ei sen niin väliä. Kunhan tulee hoidettua. En voi tarpeeksi korostaa, kuinka tärkeitä rokotteet meidän mielestä ovat. Ja oikeastaan ei saisi edes sanoa meidän mielestä, koska se on ihan fakta, että rokotteet OVAT elintärkeitä.

Esimerkiksi tässä vauvan sairastaessa pari ihmistä on tägäillyt mua ihan hirveisiin rokotepropagandajuttuihin, mitä olen vilkaissut silmiä pyöritellen ja klikannut äkkiä pois. Olen myös saanut etenkin instassa yksityisviestejä, joissa kerrotaan, että meidän vauva on sairas rotarokotteen takia ja että hänelle pitää äkkiä aloittaa joku detox-kuuri, jotta rokotteen myrkyt saadaan pois hänen kehostaan. Ilmeisesti tähän kuuriin kuuluu foliohattu päässä alasti nuotion ympärillä tanssiminen. Se sopii hyvin yhteen rokotevastaisuuden kanssa.

Rokotevastaisuus on jotenkin niin absurdi käsite, ettei sitä vaan jaksa ymmärtää. ”Ei tarvii rokotteita, kun ei tohon tautiin kukaan oo enää vuosikausiin kuollut”. Niiiiiiin. Miksiköhän. Johtuisiko rokoteohjelmasta… Voi luoja.

Perusrokotteet otetaan kaikki ihan heti ja vesirokkorokotteen lisääminen ohjelmaan oli tosi hyvä juttu! Meidän isommille otinkin ne jo ennen kuin niitä lisättiin ohjelmaan. Sairastin itse vesirokon joskus 4-5 -vuotiaana ja muistan sen taudin edelleen. Muistan vieläkin, kuinka makasin sängyssä ihan houreissa ja oli ihan hirveä olo. Jos aikuinen ihminen vieläkin muistaa lapsena sairastetun taudin kauhut, kertoo se siitä taudista aika paljon. Hyvällä tuurilla vesirokko voi mennä helposti ohi, mutta se voi myös olla hengenvaarallinen. Miksi siis altistaisin lapseni sille turhaan?

Perusrokotteiden ohella on sitten tarjolla aina kaikenlaista muuta ja mun mielestä niitä kannattaa miettiä tapauskohtaisesti. Esimerkiksi influenssarokotetta ei olla turhaan otettu aikaisempina vuosina, mutta viime talvena otettiin se, koska olin raskaana. Ja nyt syksyllä ollaan taas koko muu perhe otettu se, jotta voitaisiin suojata meidän vauvaa. Minä ja Topias saatiin tänään omamme neuvolassa, joten nyt on koko perhe rokotettu. Viimeksi mulla tuli samana iltana sellainen outo kipeä olo, mutta nyt ei ole kyllä tullut mitään. Vähän vain käsi kipeä.

Vauva on ollut vähän itkuinen ja oksensi kerran isommin, mutta hänkään ei ole onneksi suuresti nyt kärsinyt. Annoin jo aiemmin illalla varmuuden vuoksi kipulääkettä, joten sekin varmaan on auttanut.

Toivottavasti ei tule kauheasti mitään oireita nyt tällä kertaa rokotteista! Vauvalle tai meille. Topias on kyllä näyttänyt koko illan vakavia miesflunssan oireita, joten saa nähdä…

Kommentit

8 kommenttia
Avatar

Hyvä, että toit rokoteasian esille. Tuntuu, että tästä liikkuu paljon ihan höpöhöpöä. Tänä vuonna otettiin koko perhe myös influenssarokote vastasyntyneen takia, mutta myös siksi, että sairastin alkuraskaudesta kyseisen taudin. Voin kertoa, että kamalampaa oloa ei ole ollut koskaan enkä halua sitä kokea uudelleen enkä myöskään muille sitä toivo. Lisänä mulla oli vielä raskauspahoinvointia eli olo oli varsin hehkeä.😄

Avatar

Moi! Hyvällä asialla olet! Lisäisin vielä tuohon vesirokkoasiaan vähän: vesirokon aiheuttaa Varicella-zoster -niminen herpesvirus. Se aiheuttaa nimensä mukaisesti ensin vesirokon (varicella), mutta jää elimistöön latenttina (=piilevänä) ja vpi puhjeta myöhemmin uudelleen. Uudelleen puhjetessaan se ei aiheuta enää vesirokkoa, vaan erittäin kivuliaan taudin, vyöruusun (zoster), joka voi puhjeta useita kertoja, on erittäin kipeä ja voi aiheuttaa pahimmassa tapauksessa pysyvää hermosärkyä. Siinä puhkeaa myös rakkuloita, joista erittyy tätä varicella-zosteria, jolla voi taas tartuttaa vesirokon johonkuhun, esim. rokottamattomaan vauvaan.

Eli tosiaan olet oikeassa sanoessasi, että vesirokkorokote kannattaa, mutta yllättävän harva tietää että vesirokkorokote on sitten tavallaan kaksi kärpästä yhdellä iskulla, tai siis kaksi tautia yhdellä rokotteella!

Avatar

Meille sanottiin neuvolassa kaksi kuukautta sitten, että vesirokkorokote ei suojaa vyöruusulta. Terveyddnhoitaja selitti, että rokotteesta tulee kehoon sama aine joka voi myöhemmin puhjeta vyöruusuna.

En ole asiaa tutkinut itse. Näin meille ohjeistettiin.

Avatar

Joo, kiitos korjauksesta! Korjaan sen verran lausuntoani, että THL:n ja rokotetutkimuskeskuksen mukaan rokote todennäköisesti vähentää vyöruusun riskiä noin 80% verrattuna vesirokon sairastaneisiin. Toki tätä ei varmuudella tiedetä, koska laajat vesirokkorokotukset ovat alkaneet vasta niin vähän aikaa sitten.

Avatar

THL:
Vesirokkorokote vähentää vyöruusua 70–80 prosenttia. Vesirokkorokotevirus voi jäädä ihmiseen ja aktivoitua myöhemmin. Mutta riski saada vyöruusu vesirokkorokotuksen jälkeen on noin 80 % pienempi kuin vesirokon sairastamisen jälkeen.

Avatar

Vesirokkorokote kannattaa ottaa todellakin. Mulle ja siskolleni tuli vesirokko samoihin aikoihin kun saatiin pikkuveli. Tietysti se tarttui myös siihen pieneen vastasyntyneeseen ja vaikka itse olin vasta 4 vuotta, en ikinä unohda miltä veljeni näytti. Kun neuvolassa kysyttiin, että otetaanko meidän esikoiselle vesirokkorokote, niin eipä tarvinnut montaa sekuntia miettiä. Kaikki rokotteet ovat äärimmäisen tärkeitä niin lapselle itselleen kuin kaikille ympärillä oleville.

Meillä on otettu rokoteohjelmaan kuuluvien rokotteiden lisäksi just noi influenssarokotteet ja matkustelun takia myös hepatiitti a:ta ja b:tä vastaan yhdistelmärokote. Tullaan ottamaan nää samat myös toukokuussa syntyvälle toiselle lapselle, tietenkin.

Onneksi teillä pikkuinen on jo paremmassa kunnossa ja toivottavasti pääsette nauttimaan ihanasta vauva-arjesta!

Avatar

Tulin vaan sanomaan että Vanamo ja ihanaa kun kannat. 🖤

Avatar

THL:n sivuilta/
Vesirokkorokote vähentää vyöruusua 70–80 prosenttia. Vesirokkorokotevirus voi jäädä ihmiseen ja aktivoitua myöhemmin. Mutta riski saada vyöruusu vesirokkorokotuksen jälkeen on noin 80 % pienempi kuin vesirokon sairastamisen jälkeen.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä