KAKKAKOULU JA OIKEASTI IHANAT VAIPANVAIHTOHETKET

Kaupallinen yhteistyö

Kaupallinen yhteistyö Liberon kanssa

Libero Touch -vaipat ovat olleet blogissa esillä, kun kirjoitin ensin meidän vaippahistoriasta ja fiiliksistä vaipparallin aloittamisesta vuosien tauon jälkeen. Seuraavaksi kirjoitin hauskoista sattumuksista vaippoihin ja vaipanvaihtoon liittyen ja pääsin jakamaan teidän mahtavia tarinoita! Ja viimeksi kirjoitin oikean vaippamallin ja koon valitsemisesta. Tänään puhutaankin sitten enemmän myös siitä, mitä siellä vaipan sisäpuolella tapahtuu. Jee, kakkakoulu!

Kuten kaikki vanhemmat tietävät, pissavaippa on helpoin ja nopein vaihtaa, ja sen vaihtaa aina mielellään. Kakkavaipan kanssa sitten taas saattaa joissain perheissä olla vähän vääntöä, että kenes vuoro se olikaan. Ja toisilla sitten taas se rooli jakautuu helposti. Meillä on alusta asti ollut selvä tasa-arvoinen jako vaipanvaihdoissa. Kun olemme molemmat kotona Topiaksen kanssa, Topias vaihtaa enemmän, koska minä luonnollisesti täysimettävänä äitinä hoidan yksin kaikki syötöt ja yövalvomiset. Sen lisäksi olen päivät kotona vauvan kanssa yksin, jolloin tietenkin vaihdan vaippoja, joten loppusummana vaihdettujen vaippojen määrä on aika tasan, mutta minulle tulee ehkä vähän enemmän, koska vietän enemmän tunteja vauvan kanssa. Tosin käsileikkauksen jälkeisen saikkuni aikana Topias kirii aika paljon, kun en pysty vaihtamaan vaippoja ollenkaan.

Tämän kolmannen vauvan kanssa meidän ensimmäinen kakkavaippamme oli aika jännittävä. En enää muista oliko kyseessä ensimmäinen vai toinen päivämme sairaalassa, mutta helppojen pienten pissavaippojen jälkeen tuli sitten se ensimmäinen kakka, joka lankesi Topiakselle, kun minä olin heikommassa kunnossa ja seisominen tuntui inhalta. Kun vaippaa avatessamme huomasimme kakan, iski pieni hätä. Mitä tämän ensimmäinen kakan kanssa kuuluu tehdä? Kuuluuko sen olla tällaista? Pitääkö sitä näyttää jollekin? Lopulta tulimme siihen tulokseen, että jonkun ammattilaisen varmaan kuuluu tarkistaa kakka, kun meiltä oli aiemmin kysyttykin, onko vauva jo kakannut, joten painoimme kutsunappia. Kaiuttimen kautta hoitaja sitten kyseli, että mitäs kaipaillaan ja sanottiin epävarmoina, että nyt tälle vauvalle tuli kakka, että pitääkö sille nyt tehdä jotain. Hoitaja sieltä sitten vähän huvittuneena sanoi, että niin, pitää pestä peppu ja vaihtaa uusi vaippa.

Vaipanvaihto siis tuntui alkuun vähän pelottavalta, mutta kyllä se siitä sitten lähti käyntiin, ja tuon ensimmäisen kakan jälkeen ei olla enää jääty ihmettelemään.

Meidän vaipanvaihtohetket ovat alusta asti olleet tosi ihania. Meidän vauva rakastaa vaipanvaihtoa ja peppupesuja, mikä on tosi kiva ominaisuus, kun tiedän, että moni vauva huutaa niiden aikana kurkku suorana. Hän on kuitenkin aina niin rauhallinen ja onnellinen, ja kesken refluksihuutojenkin rauhoittui vaipanvaihtoon. Alussa tietenkin vaipanvaihto oli tosi helppoa. Vauva kun oli niin pieni ja pysyi ihan paikoillaan, pientä sätkimistä lukuunottamatta. Mutta se sätkiminen on tuollaisella vastasyntyneellä niin kevyttä, että se ei vaipanvaihto häirinnyt. Ja oikeastaan siinä kasvaessakin, vaikka vauva alkoi enemmän potkia ja huitoa ja tarttua, ei vaipanvaihdossa ilmennyt mitään ongelmia ensimmäisen kolmen kuukauden aikana. Sitten kolmen kuukauden ikäisenä vauva oppi kääntymään! Ja sitähän pitää tietenkin harjoitella koko ajan. Yölläkin imettäessa vauva vaan yrittää kääntyä sängyssä vatsalleen puoliunessa, joten voi arvata, että vaipanvaihdot ne vasta ovatkin täydellinen hetki harjoitella tätä uutta taitoa. Nyt näin viiden kuukauden ikäisenä kääntyilyn taito on jo niin tuttu, että sitä ei enää tarvitse hoitopöydällä yhtä paljon treenata, mutta jos et ole tarkkana, saattaa vauva yllättää, kun kurotat ottamaan jotain laatikosta ja katseesi palautuessa vauvaan vastassa onkin paljaat pakarat.

Ollaan alusta asti yritetty tehdä vaipanvaihtohetkistä mahdollisimman mukavia kaikille osapuolille. Kotona vaihdetaan vaippa aina hoitopöydällä, joka on juuri sopivalla korkeudella ja siinä on kaikki tarvittava kätten ulottuvilla. Vauvalle hoitopöydällä on mukava alusta ja kiva kuva tuijoteltavaksi. Ei kuitenkaan leluja! Niitä ei ole hauska pestä, kun uusia taitoja harjoitteleva pikkuinen työntää lelun kakkavaippaan. Hoitopöytä säästää vanhempien selkää ja helpottaa hommaa tosi paljon, ja kun kaikkien on mukava olla, ovat kaikki myös hyvällä tuulella.

Olen myös aktiivisesti tehnyt vaipanvaihtohetkistä minulle ja vauvalle oman rutiinin ja tavan viettää aikaa ja rakentaa suhdetta, ettei vaipanvaihto ole vain askare. Kiireisessä ostoskeskuksessa vaippaa lastenhoitohuoneessa vaihtaessa kyseessä tietenkin on vain nopea askare, mutta kotona kaikessa rauhassa vaipanvaihto on äidin ja vauvan yhteinen mukava hetki. Olen pitänyt samaa rutiinia yllä ihan vastasyntyneestä ja vauva selkeästi tottui siihen ja alkoi nauttia vaipanvaihdoista. Ensin lasken vauvan hoitopöydälle, ja jo matkalla vaipanvaihtoo aloitan laulamisen. Juttelen ja laulan vauvalle koko ajan vuorotellen, ja ne laulunsanat ovat yleensä juttelua ja omaa hassua riimittelyä Pienen ankanpoikasen rytmiin. Näin vauva tietää, mitä on tulossa ja keskittyy minuun, eikä kaikkeen muuhun. Näin hän myös pysyy rauhallisena ja paikoillaan.

Hoitopöydälle laskiessa jumppaan ensin vähän vauvan jalkoja, silitän poskea ja taputtelen massua samalla laulaen. Vauva nauttii ja hymyilee aina takaisin! Seuraavaksi riisun vauvan housut ja avaan bodyn, jolloin hän jo valmiiksi laittaa jalat hyvään asentoon vaipan riisumista varten. Vaipan riisuttuani putsaan puhdistusliinalla tarvittaessa ihoa ja laitan uuden vaipan. Sitten taputtelen vauvan jalkoja yhteen ja pussaan mahaa, ja voi kun häntä naurattaa. Seuraavaksi puetaan vaatteet ja saatellaan samalla laulu loppuun. Kun vaatteet on puettu, kumarrun pussaamaan vauvaa poskelle ja nostan hänet hitaasti pöydältä jutellen syliin. Vaipanvaihdon läpi vauva tuijottaa minua koko ajan silmiin, hymyilee ja naureskelee, sekä juttelee kaikkea. Vaipanvaihtohetket ovat hänelle selkeästi mieluisia ja tuntuu, että ne rakentavat meidän välistä suhdetta taas omalla tavallaan.

Mulla on hoitolaukussa myös aina kaikki tärkeä mukana, jotta vaipanvaihtohetket olisivat mukavia myös muualla kuin kotona. Muualla tosin en laula, jos joku on kuuntelemassa. Mulle on tärkeää olla mukana vaippoja, puhdistusliinoja, vaipparoskapusseja, rasvaa ja hoitoalusta. Olen itse ommellut meille mukavan pehmeän alustan, jossa on pitävän muovifroteen päällä pehmeä vohvelikangas, jotta voidaan vieraillakin huoletta vaihtaa vaippa vaikka sängyn päällä, kun tietää, että alusta pitää täysin nesteen sisällään ja on sitten helppo heittää pesukoneeseen. Ei tarvitse pelätä, että sotkee muiden huonekaluja tai tekstiilejä, olipa kyseessä sitten pissa- tai kakkavaippa.

Niistä kakkavaipoista puheenollen, kakka on yleenä se, mikä vauvan eritteissä eniten vanhempia mietityttää! Ja vaipan sisältöähän on tosi tärkeää seurata. Pissaaminen ja kakkaaminen kertoo siitä, että saako vauva tarpeeksi ravintoa, mutta kakka kertoo myös paljon muuta. Vauvan ensimmäinen kakka eli mekonium on yleensä todella tummaa, sitkeää ja tahmeaa. Sitä oli tosi vaikea edes pestä pois, kun se tarttuu ihoon niin tehokkaasti. Mekoniumin jälkeen vauvalta alkaa kuitenkin muutaman päivän päästä tulla maitokakkaa ja se oma kakkausrytmi alkaa löytyä. Ja se maitokakka onkin sitten ihan erilaista vauvasta ja ravinnonlähteestä riippuen. Eri korvikkeet luovat erilaisia kakkoja, ja äidinmaidolla ruokitulla vauvalla on myös ihan oma kakkansa. Kakkaan voi imetetyllä vauvalla vaikuttaa myös se, mitä äiti on syönyt.

Imetetyn vauvan kakka on yleensä sitä perinteistä sinappia, mistä vauvojen kanssa puhutaan. Kakka on usein keltaista tai keltavihreää, ja todella kermaista tai vetelää ja mahdollisesti ryynimäistä. Tämä maitokakka ei haise kovin pahalta, ja haju vaihtelee usein kausittain. Meillä on jokaisella kolmella lapsella ollut sellainen vaihe, että mielestäni kakka on haissut voipopparilta. Korvikekakka sitten taas on usein tummempaa ja kiinteämpää ja haisee pahemmalta. Kakan määrä ja kakkaamistiheys vaihtelee sekä korvikkeella että täysimetyksellä olevilla vauvoilla.

Vauvalle kaikenlainen kakkaaminen ja kakkaamattomuus on normaalia, jos vauva ei kärsi siitä. Toiset kakkaavat monta kertaa päivässä, toiset kerran viikossa. Kertaa viikossa kuitenkin yleensä pidetään vielä ihan tavallisena, mutta pidemmät tauot voivat olla aiheena yrittää avustaa kakkaamista. Alkuun vauva yleensä kakkaa todella tiheään ja aina ruoka-aikaan, ja tämä piti ainakin meillä paikkaansa. Heti alusta asti vauva kakkasi aina heti, kun aloin imettää, ja hän kakkasi noin 10-12 kertaa päivässä. Vaippoja siis meni PALJON. Aiempien kahden kanssa ei todellakaan mennyt näin paljon. Onneksi tämä maitokakka ei kuitenkaan polta ihoa, joten ei tarvinnut heti rynnätä vaihtamaan vaippaa, vaan saattoi luottaa Libero Touchin pitävyyteen ja odottaa sitä seuraavaa kakkaa, ettei se uusi tule heti, kun puhdas vaippa on saatu päälle. Kun rokotusohjelma alkoi, meidän tarkka kakkarytmi alkoi kuitenkin muuttua, kuten muuttui myös kakan laatu.

Vauvan kakka voi olla vaikka minkä väristä, ja se on ihan normaalia. On kuitenkin myös huonon värisiä kakkoja, kuten valkoinen tai vaaleanharmaa, ja näitä huomatessaan pitäisi ottaa yhteyttä lääkäriin tai neuvolaan. Vauvan kakka voi myös olla mustaa tai veristä, ja nämä johtuvat imetetyillä vauvoilla usein haavasta äidin rinnanpäässä. Pienikin huomaamaton haava saattaa vuotaa runsaasti vauvan syödessä ja jo pieni määrä verta riittää värjäämään kakan todella pelottavasti.

Liberon kakkakoulu onkin näiden asioiden pohtimisessa loistava apu! Saatiin odotusaikana jostain näytepaketista Liberon mahtava ohjekirjanen vauva-aikaan, ja se sisälsi myös neuvoja kakan analysoimiseen. Liberolla onkin tosiaan myös nettisivuilla tämä kakkakoulu, josta löytyy kaikkea hyödyllistä vauvan kakasta ja kakkaamattomuudesta, sekä jopa kakkaetiketistä.

Liberon nettisivuilla on kakkakoulun lisäksi myös kaikkea muuta hyödyllistä informaatiota helpossa muodossa, sekä keskustelupalsta, johon itsekin liityin höpöttelemään vuonna 2011 raskaaksi tullessani. Liberon nettisivut olivatkin mulle yhdessä Kaksplussan kanssa silloin se tärkein kanava imeä itseeni kaikkea mahdollista tietoa raskaudesta ja vauvoista. Varmaan tunnetuin ja monelle käytetyin osa Liberon sivuja on kuitenkin Liberokerho! Ja tästähän ei moni tiedä etukäteen, mikä on tosi harmi.

Liberokerhossa pääset siis aina Liberon vaippoja ostaessasi lisäämään vaippakoodin, joilla voit kerryttää itsellesi pisteitä. Näillä pisteillä sitten taas voit tilata pistekaupasta vauvallesi ihania lahjoja! Lahjat vaihtuvat, mutta voit usein vaihtaa pisteitäsi esimerkiksi vaatteisiin, leluihin tai lahjakortteihin. Pisteitä siis kannattaa kerätä! Ja usein näkee, että äitiryhmissä moni kyseleekin jonkin kivan lahjan ollessa saatavilla, että olisiko jollakin antaa liberokoodeja, jos itsellä on vielä vajaana. Liberokerhoon ensimmäistä kertaa tutustutaan yleensä Liberolaukun yhteydessä, sillä kerhoon liittyvä vanhempi saa lasketun ajan lähestyessä ihanan Liberolaukun täynnä hyödyllisiä tuotteita. Mekin olemme jokaisesta vauvasta saaneet Liberolaukun ja se on kyllä aina ihana lahja. Tässä raskaudessa saatiin tekstarilla koodi, jolla pääsit noutamaan laukun lähikaupasta, ja Topiasta nauratti, kun mun oli heti pakko päästä hakemaan se, kun oli niin ihanaa saada jotain hypisteltävää. Lisäksi nuo Liberolaukun pienemmät pakkaukset ovat tosi näppäriä, kun haluat kokeilla hoitotuotteita.

Liberokerhossa voit myös luoda perheprofiilin ja jakaa yksityisesti ja helposti kuvia ja lapsen kehityksen merkkipaaluja ystäville ja sukulaisille. Voit myös luoda oman valokuvakirjan, ja pisteitä kerätessäsi voit sitten vaihtaa ne ihan fyysiseen kuvakirjaan omasta lapsestasi. Pistekaupan valikoima on runsas, ja vaippakoodien keräämisestä on monelle syntynyt arkinen tapa, ellei jopa melkein harrastus, jos perheessä on useampi vaippaikäinen ja koodeja kertyy runsaasti.

Meidän Liberomatkamme on sujunut ihanasti heinäkuun ykköskoosta joululahjaksi saatuun ensimmäiseen housuvaippapakettiin asti. Odotan innolla kaikkia tuleviakin vaipanvaihtohetkiämme, sillä rutiiniemme ansiosta ne oikeasti ovat minulle ja vauvalle mieluisia. Kiitos Libero, kun helpotatte meidän arkea ja pidätte huolta vauvan herkästä ihosta!

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi