KUUDEN KUUKAUDEN IKÄINEN VAUVA

Vauvavuodesta on jo puolet takana ja se tuntuu ihan uskomattomalta! Juurihan tämä pieni vasta syntyi, ja nyt hän muka on jo puolivuotias. Aika menee aivan liian nopeasti, vaikka uusia taitoja ja vauvan kehittymistä onkin ihana seurata. Tämä on siis jo kuudes kuukausipostaus tästä vauvasta, ja enää kuusi on jäljellä, kunnes siirrytään taaperon kehitykseen, jota ei varmaan ihan kuukausittain sitten seuratakaan.

Ensimmäiset puoli vuotta mentiin täysimetyksellä, mutta nyt ollaan sitten aloitettu jo kiinteät. Mennään sormiruokailun ja syöttämisen sekoituksella, aamu- ja iltapuurot syötetään ja toistaiseksi päivällä meillä on vain yksi ruoka, joka on sitten sormiruokaa. Vauva on tähän mennessä maistanut perunaa, porkkanaa, luumua, mangoa ja kaurapuuroa. Sormiruokaillessa mahaan ei kyllä mene mitään, mutta puuron syöminen menee jo aika kivasti. Ollaan myös heti alusta harjoiteltu lusikan pitämistä omassa kädessä, jotta vauva voisi mahdollisimman pian sitten syödä itse lusikoitavatkin ruoat. Puuron syöminen on hurjan hauskaa, kun sitä pystyy pärisyttämään niin, että puuroa lentää kaikkialle, mutta kaikesta pelleilystä huolimatta sitä menee myös kivasti vatsaan asti, vaikka koko hommassa vähän kestää.

Tissi on tietenkin edelleen pääravinto, sillä kiinteät ovat vain maistelua, ja vauvan tärkein ravinto on muutenkin maito vielä hyvän tovin. Tissiä hän ottaa aina ennen ja jälkeen kiinteiden, ja sitten tiheästi pitkin päivää. Vauva on aina ollut sellainen tyyppi, että hän syö mieluummin vähän ja usein, eli roikkuu koko ajan tissillä. Kun kiinteitä alkaa mennä paremmin alas, toivon tähänkin parannusta. Nyt jo kaksi yötä on mennyt vähän paremmin, kun hän on illalla syönyt puuroa.

Vauvalla on neuvola ensi viikolla, mutta luulen painon nousseen jo lähemmäs kahdeksaa kuin seitsemää kiloa. En tiedä osaanko nyt sitten arvioida, mutta mielestäni vauvan painonnousu on parantunut viime kerrasta. Hän käyttää kokoa 62-68, mutta osa 62 senttisistä alkaa jo jäädä pieneksi. Nyyh! Pienien vaatteiden pakkaaminen pois on kamalaa, etenkin, kun olen huolella valinnut jokaisen vaatteen, enkä haluaisi luopua niistä.

Vauva osaa jo liikkua paljon ja onkin tosi aktiivinen. Hän ei suoranaisesti ryömi perinteiseen malliin, vaan hän mönkii, kierii ja kääntyilee, ja omalla tavallaan pääsee eteenpäin. Hän on kiinnostuneempi konttausasennosta, mutta ei vielä osaa kontata, joten hän nousee osittain konttausasentoon ja peppu pystyssä työntää itseään eteenpäin. Välillä hän nostaa varpaiden varaan koko vartalon lattiasta irti. Hän on siis todella jäntevä, mutta ei ole tajunnut vielä käsien käyttöä apuna liikkumisessa kunnolla. Hän on nyt viime aikoina alkanut käyttää käsiä kääntymisessä ja nostaa ylävartaloa, joten pian hän varmaan tajuaa, että käsillä voi vetää itseään eteenpäin.

Vauva on hirveän hauska persoona! Hän tekee kaikenlaisia kepposia ja naureskelee niitä. Hänen mielestään on hauskaa vetää äitin hiuksia, mutta lempparijuttu on ottaa kiinni rintsikan olkaimesta, vetää sitä pitkälle silmiin samalla tuijottaen, sitten päästää irti ja nauraa, kun äitiä sattuu. Ja perään taas uudestaan! Hän naureskelee paljon ja hymyilee melkein koko ajan, mutta on vähän vieraskorea, eikä lämpene kaikille heti. Nyt hänellä on kuitenkin jo selkeämmin kaksi vanhempaa ja hän naureskelee ja juttelee myös Topiakselle, sillä Topias oli sairaslomani takia viisi viikkoa kotona ja loi vauvan kanssa paljon paremman suhteen. Enää vauva ei vierasta Topiasta ja itke minun perääni isin sylistä, mikä on tosi hyvä juttu!

Vauvalla on yksi hammas ja hammasharja on hänen mielestään maailman siistein lelu. Myös lusikka on mahtava! Hän tykkää tarttua kaikkiin mahdollisin tavaroihin ja heitellä niitä lattialle. Oman huolimattomuuteni takia vauva onkin jo heittänyt menemään esimerkiksi puhelimeni ja vesilasin. Vauva rakastaa edelleen kylpemistä ja nyt hän osaa kylvyssäkin jo leikkiä ja nauraa. Hän myös selkeästi on alkanut ymmärtää muiden vauvojen päälle ja lattialla mielellään mönkii tutkimaan, mitä muilla on tarjottavaa. Nyt voisi jo muiden ikätoverien kanssa järjestetyistä leikkitreffeistä saada jotain irti, kun aiemmin vauvat ovat vain yksinään möllöttäneet paikallaan.

Vauva tykkää kaikista leluista, mutta parhaita ovat kaikki ”kielletyt” jutut. Häntä kiinnostaa hirveästi puhelimet, kaukosäätimet ja pleikkarin ohjain on se ultimate-lemppari. Meillä on jo viikon myös pyörinyt imuri tossa olkkarin matolla ja sitä hän koko ajan mönkii tutkimaan. Hän on myös alkanut tajuta, miten ylhäällä olevia asioita kurotellaan ja onnistunut melkein pudottamaan johdosta vetämällä läppärin päälleen ja tyhjentänyt tehokkaasti tv-tason.

Muisteltiin sitä aikaa, kun esikoinen oli pieni ja rakasti Seikkalija Doraa, ja ollaankin kutsuttu vauvaa Velmuksi aina, kun hän jotain velmuilee. Hän on meinaan aika ovela tyyppi, jolla on hauska huumorintaju! Hän kulkee myös nimellä Kikattava Kakkiainen, koska hän on niin hauska, kun hän tekee jotain hönttiä ja jää nauramaan itseään.

Vauvasta kasvaa koko ajan enemmän itsensä näköinen pieni ihminen, jolla on selkeästi persoonallisuus ja mieltymyksiä. Hän on aivan ihana tyyppi, jota ilman en osaa kuvitella elämää. Hän rakastaa laulamista ja hermostuneena rauhoittuu parhaiten äidin syliin samalla laulaen ja pussaillen. Hän myös on pari kertaa selkeästi huutanut hätääntyessään äääiiitiiiii. Eilen oma äitini todisti tätä huutoa ja oli ihan hämmentynyt. Eihän hän tietenkään puhua osaa, mutta varmasti matkii juurikin näitä äänteitä minulta ja osaa yhdistää sanan äiti minuun.

En malta odottaa kaikkea tulevaa, mitä hänen kanssaan vielä saadaan kokea! Nautin joka hetkestä.

Kommentit

1 kommenttia
Avatar

Vauva, vauva, vauva miks ei voi käyttää nimeä. Esikoinen. Onks tää nyt joku muoti juttu joka blogissa niilläkin joiden lasten nimet kuitenki aiemmin julkastu. Ymmärrän jos ei ole ollenkaan keronut lasten nimiä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä