VIETNAMILAISET KESÄRULLAT

Laitoin eilen storya meidän iltapalasta ja siitä tuli niin paljon kyselyitä, että päätin tehdä nyt pitkästä aikaa reseptipostauksen! Vietnamilaiset kesärullat ovat yksi mun lemppariruista ja niitä on viime vuosina tullut tehtyä todella paljon. Tämä oli myös mun pahin raskaushimo! Alkuraskaudessa Topias nauroi ihan kuollakseen, kun aloin keskellä yötä yhtäkkiä himoita näitä niin paljon, etten saanut nukuttua ja itkin koko yön näiden perään. Pahoinvoinnin keskellä kelpasi vain vietnamilaiset kesärullat ja aamulla Topias lähti heti ostamaan aineita.

Vietnamilaiset kesärullat ovat ihanan raikas herkku, joka sopii kesään ja talveen. Nämä ovat terveellisiä, mutta oikeasti herkullisia. Kevyt ja täyttävä naposteltava tai kunnon ruoka, miten ikinä päättää aterian rakentaa. Näitä voi tehdä valmiiksi yksinään, mutta tämä on erityisen hyvä seurusteluruoka. Ihan parasta on tehdä rullia kavereiden kanssa samalla juoruillen, ja lopulta yhdessä sitten syödään ja juodaan. Sopivat siis tosi hyvin kaikkiin illanviettoihin! Laitan tähän ohjeeseen aineet sen mukaan, mitä me itse laitamme, mutta näihinhän voi laittaa vaikka mitä. Mitään kovin vetistä ei kannata laittaa, kun riisipaperi ei kyllä kestä sitä. Ohjeen sain joitain vuosia sitten ystävän ystävältä.

Syödessä rullat kuuluu dipata kastikkeeseen, ja moni tykkää sellaisesta maapähkinäkastikkeesta tai vaikka sweet chilistä, mutta mulle ainoa oikea on ihanan raikas vietnamilainen kesärullakastike, jonka ohje tulee tässä myös. Niin herkullista!

vietnamilaiset kesärullat

Vietnamilaiset kesärullat

Riisipaperia
Avokadoa (viipaleina)
Porkkanaa (suikaleita kuorimaveitsellä)
Kevätsipulia (aika pienenä)
Babypinaattia
Jääsalaattia
Riisinuudelia
Katkarapuja

Tarvitset tekemiseen avuksi lautasen, laakean astian (käytän piirakkavuokaa) ja lämmintä vettä. Kaada lämmin vesi vuokaan ja laita riisipaperi (yksi kerrallaan) sinne hetkeksi likoamaan. Nosta varovasti pehmeä riisipaperi lautaselle ja suorista mahdolliset rypyt ja taitokset. Lado sitten täytteet yksi kerrallaan keskelle sopivaan muotoon ja muista jättää tarpeeksi tilaa reunoille. Itse laitan yleensä seuraavassa järjestyksessä: avokado, porkkana, kevätsipuli, pinaatti, nuudeli, rapu ja salaatti. Järjestys vaikuttaa siihen, miten helppoa kokoaminen on, ja kuinka rulla pysyy kasassa. Kannattaa siis kokeilla eri juttuja!

Rullan taitteleminen on yleensä vaikein osuus, mutta tähän oikeasti tottuu ja kun löydät itsellesi toimivan rutiinin, homma sujuu näppärästi. Kokoan täytteet itse niin, että rulla on vaakasuorassa itseeni nähden. Nostan ensin kauempana olevan riisipaperin vaakareunan kohti itseäni, painaen sen rullan yli kiinni riisipaperiin. Paperi tarttuu hyvin itseensä! Seuraavaksi taitan molemmat sivut siististi keskelle päin. Ja viimeiseksi itseni eteen jäänyt reuna tiukasti kiinni. On tärkeää laittaa täytteet huolellisesti, jotta rullasta tulee mahdollisimman tiivis. Näin se pysyy syödessä parhaiten koossa, ja on helpompaa saada riisipaperi tiukasti kiinni. Säilytys kylmässä, mutta parhaimmillaan rullat ovat tuoreena!

vietnamilaiset kesärullat

Vietnamilainen kesärullakastike

1 dl vettä
4-5 rkl vietnamilaista kalakastiketta
2 tl riisiviinietikkaa
yhden limen mehu
1 rkl sokeria
1 valkosipulinkynsi (olen laittanut kaksi, tykkään valkosipulista)
1 punainen chilipaprika

Pilko chili pieneksi silpuksi, murskaa valkosipuli, ja sekoita kaikki kulhossa. Laita kylmään odottamaan syömistä. Tämä kannattaa tehdä ensin, niin kastike ehtii vähän maustua.

vietnamilainen kesärullakastike

Kommentit

2 kommenttia
Avatar

Nää on niin hyviä! Paljon parempi kuin mun raskaushimo eli mikrossa sulatettu leipäjuusto.😳

http://moumou.fi

Avatar

Olen itse alkuraskaudessa ja näitä teki yks päivä hirveästi mieli! Kiitos helposta ohjeesta, täytyy tänään tehdä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä