6KK VAUVAN ENSIMMÄISET SANAT

Tiedän, otsikko tuntuu uskomattomalta! Toisaalta mulla on lähipiirissä muutamakin lapsi, joka on sanonut ensimmäisen sanan 7 kuukautisena, joten eihän tämä ole kuin vähän aiemmin. Nimittäin meidän kuopus on jo pari viikkoa sanonut äiti!

Ensin ajattelin, että tämä on vain sattumaa, se vain kuulostaa samalta. Mutta sitten, kun kuulin sen niin monta kertaa, ajattelin, että hän vain matkii minun äänteitäni. Ja niinhän hän tietenkin matkii! Mutta kyllä hän myös tuntuu ihan tarkoittavan tätä sanaa, koska hän sanoo sitä vain niissä tietyissä tilanteissa, jolloin äitiä vanhempanakin huudettaisiin. Äiti tulee jo niin usein, ettei siitä voi erehtyä, ja ensimmäistä sanaa on jo todistanut minun ja Topiaksen lisäksi oma äitini, neuvolatäti ja ystäväni.

Tuntuu niin hassulta, kuinka nopeasti tämä vauva kasvaa! Meidän esikoinen ja keskimmäinen ovat sanoneet ensimmäisen sanansa 10-11 kuukauden iässä. Esikoisen ensimmäinen sana oli myös äiti, ja keskimmäisen ensimmäinen sana oli Ava, mutta samana päivänä hän oppi vielä sanomaan äiti. Topias ei meinannut ensin myöskään uskoa, kun kerroin, ja olisitte nähneet, kuinka hänellä leuka loksahti, kun hän pääsi kunnolla kuulemaan. Juuri tässä yhtenä iltana imetin vauvaa sohvalla ja katselin telkkaria, kun hän päästi tissistä irti, katsoi minua päin ja sanoi kolme kertaa kovalla äänellä äiti, kunnes keskityin taas imetykseen ja hän jatkoi tyytyväisenä. Nyt Topias yrittää koko ajan hokea isi, isi, isi, kun minun äiti-hokemiseni on näköjään kannattanut.

Olen tämän kuopuksen kanssa todella paljon keskittynyt nyt tähän verbaaliseen vuorovaikutukseen ja alusta asti ihan nonstoppina puhunut ja laulanut hänelle siinä toivossa, että se auttaisi juurikin hänen sanavarastoaan kehittymään sitten tulevaisuudessa. En kyllä silti odottanut ensimmäistä sanaa vielä 6kk iässä! Olen paljon nyt lukenut muiden kokemuksia, ja jotkut kuulemma alkavat pian sitten sanoa monia muitakin sanoja, mutta toiset pysyvät siinä yhdessä sanassa monta kuukautta ennen kuin alkavat enemmän puhua. Luulen enemmän, että olleen tuota toista ryhmää, sillä vauva ei ole mikään suuri juttelija, vaan edelleen enemmän hiljainen pohdiskelija.

Koska teidän lapsenne ovat sanoneet ensimmäisen sanan, ja mikä sana se oli?

Kommentit

10 kommenttia
Avatar

Meillä lapsi alkoi toistamaan lyhyitä tavuja 7viikon ikäisenä (muu,joo,vau) nyt 6kk ja tulee helposti ja merkityksellä äiti, iskä, vauva, vaippa, mummu, pappa… helppoja sanoja. Neuvola tätit oli vaan ihmeissään, että lapsi keskittyy niin aivojuttuihin, että unohtaa välillä fyysisen kehityksen kokonaan 🤣 hyvä ku kääntyy kunnolla viä…
että ei näitä tarvi ajatella ”että nyt vanhemmat vaan kehuskelee” vaan joka vauva kehittyy omaa tahtiaan, osa-alue kerrallaan, joku on nopeempi puhuun ja hyvä niin, maailma tarvitsee erilaisia ihmisiä 🙂

Avatar

Mun pienempi sanoi äiti ekan kerran kans reilussa 5kk iässä. Varmaan oli alkuun ihan vahinko mut sinne se jäi sanavarastoon. 😍 oli jotenkin niin sydämen sulattavaa ❤️

Avatar

7 lapsesta 4, 5, ja 6 on sanonut 6-7kk iässä myös äiti. Nyt tämä 7 kohta 1vee on sanonut jo useamman kuukauden ajan kato ja oho, äitikin tulee jos oikeen kiukuttaa. Vanhimpien lasten ensimmäisten sanojen ikiä en muista, mutta 3 oppi sanomaan äiti 1v11kk iässä.😅 kaikki muut isi mummu pappa ja sisarusten nimet tuli mut äiti ei.🤔 Niin nuo kehittyy erilailla.

Avatar

Kuopus sanoi nyt 9kk iässä tishi (tissi) ja ihan selkeästi sitä tarkoittaen. Muutenkin kovasti yrittää matkia sanoja, hui, hei hei, oho, äiti, haloo. Olin aika yllättynyt, että eka sana oli tissi, eikä äiti 😁

Avatar

Kaksi ekaa sanoi ekat sanat 8kk iässä ja seuraavat kaksi jo 6kk iässä. 🙂 eikä jäänyt epäilystäkään oliko oikea sana, kun tilanne oli sellainen, että lasta ei provosoitu matkimaan. Varhain on sanavarasto karttunut kaikilla, 1v tullessa täyteen on handlattu yli 50 sanaa. 🙂

Avatar

Esikoisen ekat sanat tuli 2v iässä ja aika pian puhui jo lauseita ja hyvin selkeästi. Nyt 3v9kk iässä on todella taitava puhuja, osaa jopa ärrän ja muisti on ilmiömäinen 🙈
Keskimmäisen ekat sanat tuli noin 1v iässä ja hänellä myös nyt 2,5v iässä hyvä sanavarasto, leikittelee kielellä, mutta vielä paljon äännevirheitä.

Avatar

Meillä eka sana tuli muutama päivä ennenkuin neiti täytti 7kk ja sana oli hömppä! ❤️😂 Muita sanoja ei vielä säännöllisesti hoe, mutta on sanonut kans välillä äiti tai kakka ja muutamaa muuta sanaa. 😄

Avatar

Meillä neiti pian 7kk sanoo joskus äiti tai äittä😍❤️. Sydänhän siinä sulaa🥰

Avatar

Meidän kuopus kans sanoi äiti joskus 6-7kk iässä, mutta se kyllä pysyi aika pitkään ainoana sanana. Nyt 1v9kk ja sanoja on kyllä paljon, mutta ei vielä edes kahden sama lauseita. Isompi sanoi ekan sanansa vasta yli 1v mutta alle 2-vuotiaana puhui jo ihan pitkiä lauseita.

Avatar

Olen nyt kolmannen lapseni myötä löytänyt blogisi uudelleen. Seurasin ihan Avan alkumatkoja ja nyt kun vauvamme ovat lähes päivälleen saman ikäisiä niin on ollut kiva seurailla teidän tekemisiä. Kirjoitat ihanan positiivisesti ja osaat hienosti ja huomaamattomasti kärjistää asioita niin että ihan ärsyttää välissä. Ja sehän se juuri tarkoitus onkin, saada aikaan ja herättää tunteita varovasti eri suuntiin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä