10 HELPPOA AKTIVITEETTIA LAPSIPERHEELLE KOTIOLOISSA

Nyt tämän koronatilanteen myötä varmasti moni muukin on kotona ”jumissa”. Me halutaan pyrkiä pitämään itsemme ja muut terveinä ja etenkin lapset pysyvät nyt lähinnä ihan kotona sisällä, ja itse noudatetaan varovaisuutta puolipakollisissa menoissa. Näin sunnuntaina ensi viikkoa suunnitellessa alkoi jännittää aika paljon, että kuinkakohan riitelyksi meidän viikko menee, kun lapset jumittavat kotona, joten aloin suunnitella meille helppoa tekemistä kotioloihin. Me aiotaan kotona opiskelun helpottamiseksi noudattaa omaa ”lukujärjestystä” ja tehdä tietyt jutut tiettyyn aikaan, mutta niiden väliin ja kaikelle muulle ajalle tarvitaan myös paljon tekemistä, ettei tulla koko porukka hulluiksi. Mulla on paljon huomiota vaativa vauva ja sairas koira tässä hoidettavana, niin yritin keksiä sellaisia juttuja, jotka olisivat itselleni mahdollisimman helppoja, mutta lapset saisivat niistä kuitenkin mahdollisimman paljon irti. Halusin jakaa näiden pohjalta myös teille linkkejä ja vinkkejä!

Tässä tulee siis kymmenen vinkkiä tuleviin viikkoihin!

1. Liikunta sisällä

Meidän kaikki harrastustoiminta on lakkautettu kevään ajaksi ja tavallisesti aktiivisilla lapsilla jää paljon energiaa käyttämättä, jos ei jotain pääse tekemään. Onneksi treenata voi kotonakin! Meillä on puolapuut, voimistelurenkaat, hulavanne ja voimistelupatja, joiden kanssa lapset aina itsenäisesti touhuavat, mutta nyt aloitetaan myös erilaisten videoiden johdolla treenaaminen. Meillä on tällä hetkellä sellainen pieni ongelma, että ollaan saavuttu siihen ikävaiheeseen, jossa lapset kinuavat koko ajan pelaamisen perään, jos ollaan vain kotona, joten pieni lisämotivaatio sopii tähän hyvin. Aion siis tehdä näistä aktiviteeteista lapsille listan, mitä kaikkea pitää ensin ”suorittaa”, jos haluaa pelata.

Elixia on avannut Online Training -osion nyt kaikille avoimeksi, kun keskukset ovat suljettuna koronan takia. Sieltä löytyy Family Fun -treeniosio, josta löytyy hyvä treeni koko perheelle, ja YouTubesta sitten taas löytää hakemalla vaikka mitä, esimerkiksi joogaa lapsille. Esikoisen kanssa vähän spesifimmin nyt treenien jäätyä pois aiotaan tehdä paljon venyttelyä ja cheer-aiheisia treenejä.

2. Askartelu

Meillä on vähän askartelu jäänyt nyt, kun lapset ovat isompia ja askartelevat tarpeeksi koulussa ja eskarissa. Nyt kuitenkin on hyvä hetki kaivaa kaikki askartelutarvikkeet kaapin perältä ja keksiä uusia juttuja! Jos kotoa valmiiksi löytyvät tarvikkeet eivät itsestään herätä inspiraatiota, löytyy googlettamalla tietenkin paljon ohjeita eri ikäisten askarteluun. Sormustin -blogin postaus turpoavasta maalista on loistavan ajankohtainen vaikka jopa korona-teemaiseen askarteluun, ja tarvikkeita löytyy varmasti useimpien kotoa valmiiksi.

3. Leipominen

Nyt kannattaa leipoa jotain hyödyllistä! Kun vietetään aikaa kotona, leivät, sämpylät ja pullat sopivat tosi hyvin repertuaariin ja niitä on helppo tehdä lasten kanssa. Taikinan voi tehdä yhdessä ja jättää sitten leipomisen lapsille, ja itse voi sillä aikaa tehdä jotain muuta. Meillä tietty isompien lasten kanssa pystyy leipomaan kaikkea ”vaativampaakin”, tänään tehtiin juuri vielä iltapalaksi mutakakku, johon mulla muuten on tämä täydellinen resepti, jolla tulee helposti maailman paras mutakakku. Kun lapset osaavat jo itse lukea ja mitata aineet, ei minua tarvitse melkein mihinkään. He rikkovat muniakin kuin vanhat tekijät.

4. Tietokilpailu

Nyt kun koulutuspuoli pitää myös hoitaa kotona, voi leikkiin yhdistää myös hyödyllistä tietoa! Meidän lapset rakastaa kaikkia kilpailuja ja he tykkäävät ihan muuten vain tehdä paljon esimerkiksi laskuja, joten ajattelin nyt etsiä esikoisen koulukirjoista ajankohtaisia juttuja, joista teen tietokilpailuja ja voidaan yhdessä oppia ja pitää hauskaa.

5. Lautapeliturnaus

Me pelataan aina muutenkin paljon, joten nyt on hyvä hetki alkaa laskea pisteitä ja tehdä oikein turnaus! Aloitetaan niin, että jokainen saa valita kaksi peliä, ja jokaisen pelin voittaja saa pisteen, ja sitten lopulta joku voittaa jonkun kivan palkinnon. Me tykätään pelata Labyrinttia, Monopolia, Aliasta, Pictionarya, Alphabetia, Unoa, Yatzya, Afrikan tähteä, Kimble Twistiä ja mitäs vielä.

6. Jättimajan rakennus

Heti huomenna me rakennetaan iso maja! Ajateltiin tehdä sellainen maja, että siellä oikeasti mahtuu oleilemaan, kun yleensä meidän majat on aika pieniä ja aikuinen ainakaan ei sinne mahdu. Haluttaisiin tehdä sellainen maja, missä lapset oikeesti saisivat nukkua, mutta mua huolettaa se puoli, että tollaiset itsetehdyt peittokatokset ei ole lasten sänkyjen yhteydessä hirveän turvallisia. Mutta ehkä me keksitään sellainen maja, että katokset saa jotenkin sivuun yöksi, niin lapset saa nukkua majassa, ja aamulla taas kootaan katto takaisin.

7. Pakollinen pleikkaritunti

Herkästi näin kotona ollessa saattaa tulla vähän liikaa ruutuaikaa, mutta aiotaan nyt kyllä pysyä siinä meidän normaalissa 1,5 tunnissa. Välillä kuitenkin voidaan ottaa vähän enemmän peliaikaa pleikkarin äärellä, sillä siinä voi myös pitää kivoja perheturnauksia ja silloin mä en laske pleikkaria ruutuaikaan. Ajattelin myös, että voitaisiin hakea meidän vanha Wii mukkilasta, niin saadaan lisää liikunnallisia juttuja sisälle! Lapset rakastaa aina pelata sitä mukkilassa.

8. Aarteenmetsästys

Mun piti pääsiäiseksi tehdä tuttuun tapaan munanmetsästys, mutta nyt ajattelin aikaistaa tätä projektia ja tehdä karkittomilla aarteilla aarteenmetsästyksen! Olen tehnyt aiemminkin lapsille hienoja karttoja ja vihjeitä, joiden perusteella he ovat etsineet kotoa suklaamunia, ja se on ollut koko perheelle tosi hauskaa. Meidän isä on aina tehnyt meille tällaisen pääsiäisenä, ja se oli aina vielä hauskempaa kuin virpominen!

9. Videoiden tekeminen

Meidän lapset tykkäävät tehdä erilaisia videoita ja olenkin nyt luvannut, että he saavat niitä tehdä vielä enemmän! Heillä on hirveästi ideoita, jotka vain odottavat toteuttamista. He ovat jo kauan kyselleet, että saisivatko he julkaista videoitaan YouTubessa ja tällä viikolla aiotaan kuvata uusia videoita vähän paremmassa valossa ja laittaa niitä teillekin näytille, tuonne mun YouTube-kanavalle! Tai kai ne NUORET nykyään sanoo tube? En tiiä, oon vähän pihalla, enkä oo ikinä päässyt tähän tubeskeneen kiinni. Vaikka videoita ei laittaisi mihinkään näytille, niitä on lasten hauska tehdä ja niistä tulee kivoja muistoja. Videolle voi kuvata vaikka lasten keksimiä näytelmiä!

10. Käsityöt

Meidän lapset ovat jo innostuneet virkkaamisesta, joten ajateltiin sitä tehdä enemmän tällä tulevalla viikolla, mutta sen lisäksi meinasin, että aloitetaan joku kiva ompeluprojekti! Lapset pystyvät myös paljon osallistumaan ompeluun, ja minä voin sitten hoitaa ne vaativammat jutut. Ei olla vielä vain keksitty, mitä ommeltaisiin. Ehkä lapsille omat pehmolelut? Tai jotkut helpot vaatteet! Olisi varmaan heistä tosi hienoa mennä sitten myöhemmin takaisin kouluun ja eskariin ihan itse tehdyissä vaatteissa. Harmi, etteivät lapset vielä osaa neuloa, muistatteko vielä tämän itse tekemäni pehmolelun kummitytölle?

Mitä te aiotte tehdä, jos joudutte nyt jäämään kotiin lasten kanssa? Päästään kyllä ulkoilemaankin sitten välillä, mutta meidän pihalla on yleensä sen verran porukkaa, että ehkä ei viitsi mennä sinne lisäämään tartuntamahdollisuutta. Meillä on kyllä hyvä tilanne, kun olen kotona vauvan kanssa. Hirveästi tsemppiä kaikille, jotka ovat ongelmissa lastenhoidon ja töiden kanssa!

Kommentit

2 kommenttia
Avatar

Youtubesta hakuun just dance-pelivideot, mieleinen kappale ja sitten vaan tanssimaan. Just dance kids löytyy helpompia koreografioita pienemmille. Näillä on tanssittu synttäreilläkin pahimpia sokerihuuruja pois.

Avatar

Me tehdään ihan samoja juttuja nyt, kun aina ennenkin: laitetaan ruokaa, pelataan lautapelejä, ulkoillaan ja katsotaan yhdessä telkkaria.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä