TÄLLAISTA ON MEIDÄN ARKI ILMAN ISIÄ

Siitä on jo 1,5 kuukautta, kun Topias aloitti opiskelun Tampereella ja nyt Topias on jo viikon ollut täällä Turussa työharjoittelussa. Aika jännät fiilikset oli silloin ennen sitä ensimmäistä lähtöä ja ajattelin, että tästä tulee tosi rankkaa, mutta täytyy sanoa, että ei kyllä oikeastaan ole ollut yhtään sellaista kuin odotin. Toki olen ollut tosi väsynyt, eikä omaa aikaa ole ollenkaan ja monet asiat ovat paljon vaikeampia. Pinaattilettujakin syötiin sitten kuivana, kun en saanut omenahillopurkin kantta auki, mutta muuten me kyllä pärjätään hyvin ilman, että on sitä miestä talossa.

Meidän koti ja auto ovat molemmat pysyneet siisteinä Topiaksen ollessa poissa ja minä olen ollut kaikkialla ajoissa. Se on siis vihdoin todistettu, että se on Topias, joka meidän perheessä enemmän sotkee ja myöhästelee. Aina Topiaksen palatessa homma räjähtää käsiin ja meidän ennen leppoisa elämä onkin muuttunut aika nalkutukseksi, kun minä valitan Topiakselle jälkien siivoamisesta, ja sitten kuljen kuitenkin perässä kuin piika. Enää en kuitenkaan anna hänen muuttua miesvauvaksi, sillä viikonloput vielä selvisin tästä neljännen lapsen jälkien siivoamisesta, mutta työharjoittelun aikana en todellakaan ala passaamaan.

On tuntunut myös hyvältä nähdä, että pärjäisin minä kyllä yksinkin. En todellakaan halua olla yksin, eikä tämä erossaolo ole meitä hajoittamassa, vaikka se onkin jo lyhyessä ajassa muuttanut meitä. Mutta kun en ole ikinä asunut yksin, on ollut kivaa tajuta, etten ole niin riippuvainen toisesta kuin ajattelin.

Mutta asiaan! Meidän rytmistä toivottiin postausta, kun taannoin kyselin postaustoiveita instassa ja siitä piti nyt enemmän kirjoitella.

Meidän päivät ovat ilman Topiasta oikeastaan tosi identtisiä. Aamuisin herätään vauvan kanssa yleensä noin seitsemältä, joskus aiemmin. Makaillaan jonkun aikaa sängyssä ja hän vielä syö tissiä, kunnes noustaan vaihtamaan vaippa ja poistutaan makkarista. Oven toisella puolella on kaikki valot päällä ja yleensä isommat sitten jo istuvat sohvalla valmiina lähtemään. Ollaan sovittu, että aamulla kun on hampaat pesty, vaatteet puettu, hiukset laitettu ja aamupala syöty, saa katsoa telkkaria rauhassa, eikä tarvitse tulla kysymään lupaa. Meidän lapset heräävät aina tosi aikaisin, joten he tekevät itsenäisesti kaikki aamupuuhat. Ollaan sovittu, ettei ennen kuutta saa nousta, kun heille olisi ihan ok nousta jo aamuyöstä.

Vauva menee sitten yleensä lattialle leikkimään sisarusten kanssa samalla, kun he katsovat telkkaria, ja minä menen vessaan, pesemään hampaat ja mahdollisesti haukkaan jotain. Seuraavaksi alankin pukea vauvaa ja lapset pukevat itse ulkovaatteet. Tarkistetaan, että kaikki on mukana ja lähdetään 8.10-8.15 kohti autoa! Otetaan koira mukaan ja esikoinen kävelyttää koiran samalla, minä sitten jatkan palatessa, jos ei siinä ehdi tehdä asioitaan.

Ensin viedään keskimmäinen eskariin 8.30 ja esikoinen odottaa autossa vauvan kanssa. Tai jos esikoisella alkaa koulu aiemmin, niin kaksi kertaa viikossa viedään ensin esikoinen kouluun kasiksi, sitten tullaan eskarille ja mennään vauvan kanssa saattelemaan. Mutta tässä esimerkkipäivässä nyt vietiin eskarilainen ensin. Eskarin jälkeen ajetaan kohti koulua ja jätetään koululainen jättöpaikalle, josta hän kävelee koululle kaikessa rauhassa. Koulu alkaa vasta ysiltä ja ollaan tossa yleensä jo 8.40. Sitten me vauvan kanssa lähdetään kotiin.

Kotona riisun hyväntuulisen vauvan ulkovaatteet pois ja laitan puuron tulemaan. Syötän vauvalle aamupuuron ja sitten annan perään sormisyötävää, jotta saan itse syödä aamupalaa. Aamupalan jälkeen mennään vähän pesulle ja sitten leikkimään. Vauvan kanssa me ollaan melkein aina olkkarin matolla ja sohvalla. Leikitään leluilla, annan vauvan kiipeillä itseäni vasten ja harjoitellaan kävelemistä, laulan paljon vauvalle ja tehdään muskarileikkejä. 9.50-10.00 me vaihdetaan vaippa ja laitan vauvan päiväunille. Tossa aiemmin laitoin parvekkeelle, mutta nyt on sää lämmennyt ja näin ulkona hämähäkin, enkä uskalla enää, joten vauva nukkuu tällä hetkellä aina rattaissa makuuhuoneessa.

Vauvan nukkuessa minä yleensä siivoan aamun sotkut ja saatan itse vielä syödä jotain, kun en aamulla jaksa kauheasti syödä kerralla. Tässä kohtaa joskus teen koneella jotain hommia, mutta yleensä rojahdan siivouksen jälkeen sohvalle selaamaan puhelinta ja tuijottamaan telkkaria, koska tämä on ainoa vapaa tunti, jonka päivän aikana saan.

Vauva herää yleensä sitten näppärästi juuri siinä 12 pintaan, kun 12.15 lähdetään hakemaan isoveljeä eskarista, joka siis päättyy 12.30.

Kun haetaan eskarilainen, me yleensä kolmestaan leikitään, pelataan, katsotaan telkkaria tai minä valmistelen ruokaa tai välipalaa. Syötän myös vauvalle lounaan, kun päästään kotiin. Esikoinen sitten taas tulee bussilla kotiin koulusta kahden jälkeen ja silloin lapset syövät yhdessä välipalan ja koululainen tekee sen jälkeen läksyt. Lapset sitten yleensä menevät leikkimään jotain tai lähtevät ulos, hoidetaan koiran ulkoilutus, ja minä laitan vauvan yöunien ja aiempien päiväunien onnistumisesta riippuen seuraaville päiväunille 14-15 maissa. Vauva nukkuu yleensä 1-1.5 tuntia ja sillä aikaa minä teen ruokaa, siivoan tai touhuan jotain lasten kanssa. Paitsi maanantaisin, jolloin katson Greyn Anatomian aina iltapäiväpäikkäreiden aikana.

Syödään sitten ruokaa yleensä 17-18 välissä ja lapset saavat joka toinen päivä pelata ruoan jälkeen Minecraftia. Jos lapset ovat ulkona tai kavereilla, kotiintuloaika on 19.30. Tässä päivällisen ja iltatoimien välissä minä syötän vauvaa, vaihdan vaippoja, käytän mahdollisesti vauvan kylvyssä, pesen pyykkiä, siivoan jälkiä ja leikin vauvan kanssa. Kun lapset syövät iltapalaa, vauva saa samalla puuron ja tissin, ja ehtii hammaspesulle ennen sisaruksia, kun heillä aina kestää. Hoidetaan jotenkin koiranulkoilutus tässä, riippuen vauvan tuulesta ja vireystilasta ja säästä. Hammaspesun jälkeen laitan yleensä vauvan vielä lattialle leikkimään ja siivoan pois illan sotkut ja tiskit, sekä käyn itse iltapuuhilla. Esikoinen on nyt lukenut eskarilaiselle iltasatua ja mennään sitten vauvan kanssa peittelemään isommat yöunille. Tämän jälkeen mennään vauvan kanssa sänkyyn, jossa hän ensin vähän aikaa leikkii ja sättää ja kiipeilee, kunnes tottuu pimeyteen ja jaksaa rauhoittua tutin kanssa sängylle. Silittelen ja taputtelen vauvaa niin kauan, että hän nukahtaa, ja pidän vielä pitkään kättä päällä, koska hän herää, jos yritän siirtää pois. Vauva nukahtaa yleensä 20-21 välillä. Kun vauva nukahtaa kunnolla, siirrän hänet kauemmaksi siitä kainalostani ja yleensä jonkun aikaa vielä selaan puhelinta, kunnes laitan sen lataukseen ja menen itsekin nukkumaan. Yöllä sitten imetän enää 3-5 kertaa.

Tällaisia meidän päivät pääpiirteittäin ovat! Sitten tässä on tietty aina muuttujia, kun on harrastuksia, kaverisynttäreitä ja muita menoja, sekä aina tuntuu tulevan jotain yllättävää. Vauvan rytmikään ei tietenkään ole mikään vakio, vaan aina voi tulla huonoja päiviä. Hankalinta meidän elämässä ilman Topiasta on koiran ulkoilutus. 1,5 viikkoa koira olikin isoäidilläni silloin alussa, kun totuteltiin, ja 1,5 päivää vanhemmillani pienen operaationsa jälkeen, kun tarvitsin apua. Meidän päivät sujuu kuitenkin aika kivasti ja tykkään meidän arjesta! Myös vauvan rytmi on helpottunut, kun arkisin paikalla on vain yksi uriinsa juurtunut aikuinen, eikä tule niin paljon muutoksia.

 

Kommentit

5 kommenttia
Avatar

Tuli sellainen mieleen, että saatat itse huomaamattasi olla käyttäytynyt eri tavalla toisen aikuisen ollessa taloudessa – näin itselleni usein käy.
Sitten kun tietää olevansa yksin vastuussa, tietää että kukaan muu ei varmasti niitä jälkiä siivoa kuin minä, ja muutenkin kaikki mitä ympärillä näkyy on vain omalla vastuulla.
Miettisin vielä tätä mahdollisuutta ennen puolison teilaamista – ja muutenkin, puhut mielestäni todella ikävään sävyyn miehestäsi. 🙁

Avatar

Hei!
Mielenkiinnosta kysyn, miten Topias ottaa vastaan ja kokee tavan, jolla kuvailet häntä postauksissa? Viittaan esimerkiksi termiin ”miesvauva” ja siihen, kun kerrot homman räjähtävän käsiin hänen palatessaan. Sävy välittyy lukijalle melko epämiellyttävänä.

Tsemppiä loppukevääseen!

Avatar

Hej, mä jäin miettimään miksi vauva ei enään nuku parvekkeella? Mitä pelkäät? Mihin se hämähäkin näkeminen vaikuttaa?

Avatar

Hei, mistä kuvassa näkyvä kori on hankittu? Ihana!

Avatar

Omena- yms. Purkit saa auki, kun laittaa kannen alle veitsen ja vääntää niin, että ”poksahtaa” vähän ja päästää painetta pois. Jos siis purkki on avaamaton. T. Totaaliyhäri😄

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä