TÄMÄN TAKIA SÄHKÖLAITTEET IRROTETAAN LOMALLE LÄHTIESSÄ

Meille tuli eilen pieni pelästys, joka muistutti, että sähköpalot ovat oikea uhka ja mitään laitteita ei saisi jättää yksinään seinään. Luojan kiitos oltiin itse kotona, eikä missään poissa, tai jätetty vaikka lapsia yksin kotiin. Selvittiin siis säikähdyksellä ihan täysin, mutta itselle tämä koko aihe oli niin uusi, että ajattelin sitten jakaa aiheesta postauksen ja varoittaa muita mahdollisesti yhtä tietämättömiä.

Topiaksella on myös sähköasentajan koulutus, vaikka niitä töitä hän ei sitten päätynytkään tekemään, ja hän aina tunnollisesti kotoa edes vuorokaudeksi poistuessamme irrottaa kaikki sähkölaitteet huolellisesti. Minä sitten taas en niin ole siitä välittänyt, kun ei minua ole ikinä opetettu tällaista tekemään. Ajattelin, että on vähän turhantarkkaa. Minä olen käynyt suihkussakin, vaikka vieressä on pesukone päälle, kunnes Topias sitten ”kielsi” sen.

Eilen sitten sohvalle istuskellessamme huomasimme, että jokin haisee. Ensin ajateltiin, että haju tulee jostain naapurista, mutta hajun voimistuessa lähdettiin etsimään lähdettä. Keittiössä oli tosi vahva haju, joka muistutti vähän niinkuin jotain uuninpesuainetta, joka on unohtunut uuniin ja uuni mennyt päälle. Ensin ihmettelin, että voiko tämä olla jotain kaasua, kun en tiedä, miltä se haisee, mutta mistä sillaista oikein edes voisi täällä tulla. Sitten tuli mieleen, että onko tää sitä, miltä sähköpalo sitten haisee. Avattiin ikkunat, käytiin kaapit ja kodinkoneet läpi, siirrettiin jääkaappi, eikä millään meinattu löytää lähdettä. Lopulta mikroa varmuuden vuoksi seinästä irroittaessani huomasin, että mikron töpseli olikin tulikuuma. Topias sitten tuli sitä katsomaan ja sieltähän se syypää löytyi. Pistorasian takaa löytyi palaneen näköisiä juttuja (ei mitään hajua, miten sieltä yhtään mitään kutsutaan), ja mikron töpselikin oli jo tummunut.

Topias tosiaan irroitti pistorasian ja tarkisti tilanteen (älä tee tätä itse, Topiaksella on koulutus), kävi irroittamassa sulakkeen ja sitten soitettiin heti huoltoon. Huollosta luvattiin, että aamulla tulee sähkäri ja siihen asti pidetään se sulake poissa. Siirrettiin siis jääkaappi olkkariin, tarkistettiin sata kertaa, että palohälyttimet toimivat kaikkien huoneissa ja että lasten ovet olivat kiinni (näin joskus palolaitoksen jakaman kuvan tulipalosta ja se kuva näytti suljetun välioven palon puolelta, josta ovi oli ihan musta ja koko muu kämppä raunioina, mutta sieltä huoneen puolelta ovi oli edelleen valkoinen, siitä asti olen pitänyt ovet tiukkaan kiinni, enkä jätä raolleen) ja sitten mentiin nukkumaan.

Aamulla sitten pari sähkäriä tuli tarkistamaan pistorasiaa ja läheltä piti -tilanne siellähän oli. Vaurioituneet johdot olivat alkaneet kyteä ja mustia murusia ja johdonpalasia vain jäi tasolle, kun niitä johtoja vaihdettiin. Onneksi tosiaan oltiin kotona ja huomattiin heti se haju, jos se olisi yksinään sinne jäänyt niin sähköpalohan siitä olisi syttynyt. Nyt meillä on uusittu pistorasia ja turvallisin mielin voi taas jatkaa elämää, mutta kyllähän tämä herätteli.

Meilläkin usein kotoa poistuessa jää koira tänne, niin kyllähän tällaiset laittaa ajattelemaan, että mitä jos syttyy tulipalo, kun koira on yksin kotona? Tai lapset? Lapset tietävät miten toimia tulipalon syttyessä, mutta en ole kyllä tätä ennen tullut opettaneeksi, miten tällaiseen hajuun kuuluu suhtautua. Vihdoin minäkin ymmärsin, että se on oikeasti tärkeää ottaa johdot seinistä, kun lähdetään lomille. Vaikka edes päiväksi. Ja muutenkin isojen laitteiden johtoja pitäisi säännöllisesti irroitella ja pistorasian tilaa ulkoisesti tarkastella, monilla kun esimerkiksi vaikka pesukoneen ja kuivausrummun töpselit ovat koneen takana piilossa ja niitä saatetaan pitää kiinni vuosia ikinä sinne kurkkaamatta. Tuli kiitollinen olo, että on puoliso, joka koulutuksensa puolesta on sitten näitä asioista hoitanut meillä kotona, mutta nyt minä kyllä itsekin otan enemmän vastuuta.

Tietenkin kaikkia johtoja on vaikea ottaa seinästä, kun esimerkiksi jääkaappi ja pakastin tietenkin jäävät usein täyteen ruokaa, kun kotoa poistutaan. Mitäköhän näiden kohdalla sitten olisi parasta tehdä? Joka tapauksessa, kun huolehtii sähköturvallisuudesta ja tarkkailee pistorasioiden, lamppujen ja laitteiden kuntoa, vältytään varmasti suurimmaksi osaksi turhilta vahingoilta ja tulipaloilta. Itse kävin täältä kertaamassa TUKES:in ohjeet sähköpalon välttämiseen.

Irroitatteko te kaikki töpselit seinästä, kun lähdette vaikka lomalle? Irroitatteko muutenkin johtoja säännöllisesti?

Kommentit

8 kommenttia
Avatar

Kannattaa tsekata Älypalovaroitin, se katkaisee sähköt varoittamisen lisäksi: https://innohome.com/fi/tuotteet/alypalovaroitin/. Itseltä löytyy tämä ja kerran se on pelastanut kämpän tulipalolta kun juurikin lomalla ollessa oli seinään jäänyt vedenkeitin mennyt kai oikariin tms ja alkanut lämmittää vaikka oli tyhjillään. Onneksi ei sattunut sen pahemmin, huh en uskalla kuvitellakaan mitä olisi voinut käydä! Samoin löytyy samalta valmistajalta liesivahti joka katkaisee hellasta virrat jos unohtuu päälle, vielä ei ole onneksi tullut unohduksia sen kanssa mutta se tuo kuitenkin turvaa etenkin kun taloudessa on koiria jotka hyppii tasoille ja saattaisi yksin ollessaan saada hellan päälle.

Nämä on tärkeitä juttuja, hienoa että jaat tästä infoa! Paloturvallisuus on kyllä sellainen asia mistä ei voi muistutella liikaa.

Avatar

Ai kamala! Onneksi olitte kotona, eikä tämä sattunut yöaikaan! Huh, hyvä ettei sattunut mitään <3 Kaikkea hyvää teille, nyt saatte olla onnellisia kun olitte noin onnekkaita!

Avatar

Jääkaapin ja pakastimen kohdalla turvallisuutta voi ainakin huomattavasti parantaa siivoamalla niiden taustat säännöllisesti.

Avatar

Mun mies on palomies ja meillä otetaan JOKA KÄYTTÖ KERRAN JÄLKEEN irti mm. vedenkeitin, leivänpaahdin, kahvinkeitin yms. Kaikki pienlaitteet, jotka on helppo irroittaa. Itsekin tätä seurustelun alkuvaiheessa ihmettelin ja jopa naureskelin, mutta nykyään tämä on ihan arkipäiväistä ja normaalia. Se on vähän niin, ettei tällaista tee ennenkuin tapahtuu jotain kamalaa eli tulipalo tai sitten jos näet työssäsi kuukausittain tulipaljoja, jotka näistä laitteista lähtevät, niin varmasti alat niitä pois seinästä ottamaan.

Avatar

Totta joka sana.
Olen ollut palolaitokselle info/koulutus tilaisuudessa työni puolesta.
Siellä näytettiin kodin paloista filmattua materiaalia, miten kotona kodinlaitteet syttyvät ja mitä ne saa aikaan nopeasti tuhon. Opettelimme myös sammuttamaan rasvapalon ym….
Minua se päivä opetti sen, että irrotan kahvikoneen, leivänpaahdin, mikron aina käytön jälkeen irti pistokkeesta.

Avatar

Muistelisin, että kotona ois opettu että otetaan pois, kun mennään vaikka mökille. Jos en väärin muista niin siksi, ettei sähköä kuluisi turhaan, kun ei ketään oo kotona. Ettei niinkään sen paloturvallisuuden takia, enkä itsekään oo tajunnut. Tosi outoa, näin viime yönä unta, et aloin lämmittää mikrossa jotain ja se alkoikin poksua tosi kovaa ja oli syttymässä palamaan, mut lähdin karkuun tai jotain, en tarkkaan muista. Ja nyt aamulla luen tän postauksen, tosi outoa 😀

Avatar

Kyllä otetaan. Puhelimen ja tietokoneen laturit yöksikin.

Avatar

Mä otan aina jos yön yli ollaan jossain niin kaikki pien laitteiden töpselit irti seinästä ja napsauttelen lieden ja saunan yms. sulakkeet pois päältä. Puhelimen laturit keittiön tasoilla valitettavasti usein unohtuu päivällä turhaan käytön jälkeen pistorasiaan ja tässä parantamisen varaa, ne kun kuitenkin joskus kuumentunut.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä