NÄIN SILMIEN VÄRI PERIYTYY JA MUUTTUU

Kerroin tänään instastoryssa mietiskelleeni silmien väriä, koska omat silmäni edelleen aikuisena muuttavat väriä pikkuhiljaa. Ja tämä on mietityttänyt minua sen verran, että päätin sitten kirjoittaa postauksen näistä omista tutkimuksistani!

Muistan koulun biologian tunneilta, että silmien väristä opetettiin vain, että silmien sininen väri on resessiivinen geeni ja harvinaisempi kuin muut värit. Kahden sinisilmäisen vanhemman lapsi siis voisi olla vain sinisilmäinen. Tänä päivänä aiheesta tiedetään jo enemmän, vaikka kaikkia tekijöitä ei vielä tunnetakaan. Silmien väriä kuitenkin määrittää useampi kuin yksi geeni.

Vain 5-8% maailman väestöstä on pähkinänruskeat silmät

Silmien värien periytyminen alkoi kiinnostaa minua, kun mietin lastemme silmien värejä. Minulla oli lapsena ruskeat silmät, ihan kuin keskimmäisellämme. Yläasteikäisenä silmiini alkoi ilmestyä vähän vihreää ja siitä asti silmäni ovat muuttuneet koko ajan vihreämmiksi. Alkuun vihreä väri oli vain pieni ohut rengas ja pari pistettä siellä täällä, mutta nyt vihreää on jo enemmän kuin ruskeaa. Ruskea väri on rajoittunut tuonne sisäylänurkkaan ja siitä näkee, miten osa ruskeasta aina muuttuu tuollaiseksi kullankeltaiseksi ennen kuin se muuttuu vihreäksi. Ja tätä viherruskean yhdistelmäähän yleensä kutsutaan pähkinänruskeaksi. Joten tällä hetkellä silmäni ovat pähkinänruskeat (hazel, hasselpähkinä yms termejä käytetään myös näistä), mutta jos vihreä jatkaa valtaustaan, olen ehkä tulevaisuudessa vain vihreäsilmäinen. Myös isälläni on pähkinänruskeat silmät ja myös hänellä niiden väri on muuttunut edelleen aikuisena. Äidilläni sitten taas on siniset silmät ja meistä neljästä lapsesta kolme peri silmien värinsä isältä ja yksi äidiltä. Käy järkeen, kun kerran sininen on resessiivinen geeni. Ja meillä muilla kolmella on kaikilla erilaisia versioita isältä perityistä väreistä.

Esikoisellamme oli syntyessä siniset silmät, mutta 7 -vuotiaana niihin alkoi ilmestyä vihreää. Nyt se vihreä on sekoittunut siniseen ja hänen silmänsä alkavat olla vihertävää sinistä, mutta joukkoon on tullut myös vähän ruskeaa. Kuten pähkinänruskeilla silmillä yleensäkin, tämä värien sävy vaihtelee todella paljon valosta ja muista tekijöistä riippuen. Voi olla, että vihreä ja ruskea valtaavatkin silmät kokonaan ja sininen katoaa vuosien varrella! Tai sitten hänen silmänsä jäävät sini-viher-ruskeiksi. Sitä olettaa, että silmät olisivat jo lopullisessa värissään, koska yleensä silmien väri kehittyy ensimmäisen kolmen vuoden aikana, mutta hän on saattanut periä minulta tämän geenin, että silmät vaihtavatkin vielä aikuisena väriä.

Siniset ja harmaat silmät ovat todellisuudessa värittömät

Keskimmäisellämme sitten taas on aina ollut ruskeat silmät. Hänen silmänsä ovat ihanan kirkkaat ja lämpimän ruskeat, ja muistuttavat paljon omia silmiäni lapsena. Voi olla, että hän jää ruskeasilmäiseksi, mutta voi myös olla, että hänenkin silmien väri vielä muuttuu. Ruskea on kaikkein yleisin silmien väri ja se kulkee yleensä käsi kädessä tummien hiusten kanssa. Silmien värihän määräytyy siis melaniinin tasojen mukaan. Sinisissä silmissä on vain vähän melaniinia, tämän takia vauvat usein syntyvät sinisilmäisinä, mutta silmien väri muuttuu ajan myötä. Ruskeissa silmissä sitten taas on eniten melaniinia. Sinisten silmien väri tuleekin todellisuudessa ihan muualta. Vähäisen melaniinin takia siniset silmät ovat todellisuudessa värittömät ja niiden sininen väri johtuu vain siitä, että kaikki silmään tuleva väri siroaa takaisin ja saa silmän näyttämään siniseltä. Ja harmaissa silmissä sitten taas ei myöskään ole väriä melaniinin puutteen takia, mutta niiden korkeampi kollageenin määrä estää sinisen sävyn.

Silmien väri voi muuttua muutamasta syystä

Yleensä, kun puhutaan silmien värin muuttumisesta, kyseessä on melaniinin lisääntyminen. Sen takia onkin outoa, että minulla ruskea muuttuu vihreäksi, sillä se vihjaa melaniinin vähentyvän. Melaniinin lisääntyminen sitten taas voi olla hyvinkin normaalia. Siniset silmät voivat muuttua vihreiksi, ja siitä taas ruskeiksi. Tämä voisi päteä myös esikoisemme tapauksessa. Mutta todennäköisempää kuitenkin on, että lapset tai osa lapsista on perinyt minulta tämän silmien värin muuttumisen. Bongasin nimittäin eräästä englanninkielisestä lähteestä, että tämä silmien värin muuttuminen voi olla eräänlainen synnynnäinen heterokromian muoto, ja tässä kuulostaa loogiselta myös se, että siihen kuuluu tämä minun silmissäni huomattava eri alueiden erilainen väri. Minulla kun silmät ovat tuolta sisäylänurkasta reunalle asti ruskeat, mutta muualta vihreät. Heterokromian ja esimerkiksi uv-säteiden aiheuttaman melaniinin lisääntymisen lisäksi en ole löytänyt mitään selityksiä näille väriasioille.

Silmien värin periytyminen on paljon monimutkaisempaa kuin vuosia sitten vielä luultiin. Kyse ei olekaan yhdestä geenistä ja myös resessiivisen sinisilmägeenin kantajat voivat saada ruskeasilmäisiä lapsia. Ja kun siihen vielä lisätään tämä, että silmien väri voi muuttua, on oman lapsen silmien väriä kyllä mahdoton ennustaa. Instastoryihini saamieni vastauksien mukaan silmien värin muuttuminen vielä aikuisena on yllättävän yleistä, sillä moni on kertonut omien silmiensä vaihtaneen väriä! Sen takia onkin musta hassua, että tästä aiheesta löytyy suhteessa tosi vähän ja huonosti tietoa. Toisaalta ehkä se johtuu juuri siitä, että silmien värin periytymistä ei vielä täysin ymmärretä.

Onko teillä silmien väri muuttunut vielä vanhempana? Ja onko silmienne väri periytynyt omille lapsille?

Kommentit

24 kommenttia
Avatar

Itselläni oli lapsena siniset silmät, nykyään vihreät. Joskus teininä taisi ruveta muuttumaan vihreämmiksi, ja vieläkin on vaikea hahmottaa minkä väriset nämä nyt oikeastaan ovatkaan.. mutta siniset eivät enää ainakaan.

Miehelläni on kauniin siniset silmät ja todella tummat hiukset, meidän tyttärillä (4v ja 1v) on kummallakin vielä aivan siniset silmät.
Miehen veljellä ja äidillä on pähkinänruskeat silmät ja isällä siniset.

Avatar

Mulla on ruskeat silmät, samoin esikoisella. Hänellä oli jo syntyessään niin tummat silmät että kätilöt sanoivat heti että hänestä tulee ruskeasilmäinen. Keskimmäisellä taas oli syntyessään siniset,ä. Noin kaksi vuotiaaksi asti silmät olivat todella kirkkaan siniset, nyt 4 vuotiaana ne ovat sinivihreät, ihan saman väriset kuin isällään. Kuopus on vasta 3kk ja hänen silmien väri tuntuu muuttuvan päivittäin ja eri valoissa näyttää eri värisiltä. Mutta kyllä uskaltaisin sanoa että niistä tulee ruskeat, ovat kuitenkin todella tummat.

Avatar

Minulla silmien väri vaihtuu jatkuvasti, riippuen säästä, mielialasta,vaatteista. Tasaisen harmaasta tummansiniseen ja siitä vedenvihreään, joukossa muutama pilkku meripihkaa, jotka välillä näkyvät, välillä eivät. Luin joskus lehdestä tutkimuksen, että johtuu oikeasti siitä, että silmieni väri on suurelta osin oikeasti täysin väritön. Siksi väri vaihtelee valon heijastumisen mukaan. Kyyneleet tekevät silmistä kirkkaan vihreät.

Avatar

Tällaisessa vähän ”tieteellisemmässä” tekstissä lähdeviittaukset olisi hyvä löytyä. Tekstistä pitäisi selkeästi erottaa mutu-jutut ja tutkitusti todistetut asiat. Netti kun on liian täynnä juttuja, joiden todenperäisyyteen ei millään tavalla voi luottaa. Vinkkinä seuraaviin vastaaviin teksteihin 🙂

Avatar

Pienenä olin ruskeavihertävä silmäinen. nykyään on jo aika vihreät. Minun vanhempani on kummatkin sinisilmäisiä. Yhdellä omalla lapsellani on ruskeanvihreät silmät. 2 kirkkaan siniset syntyessä, mutta nyt muuttunut vähän vihertäviksi molemmilla. Lasten isällä siniset silmät.

Avatar

Mä oon ollut tosi kiinnostunut lukemaan tästä silimien värin muuttumisesta ja – periytymisestä! Tuijottelen aina kaikkien ihmisten silmiä, jotta nään niiden värin!🙈 Mulla on siniset silmät, veljellä siniset, äidillä vihreät ja isällä siniset! Mun siskolla, jolla on eri isä, hänen isällään on myös siniset silmät ja nyt vajaan vuoden iässä siskollakin on siniset! Äidillä vaihtui silmien väri sinisestä vihreään kymmenvuotiaana. Ps. Sun silmät on upeat!!!😍😍

Avatar

” – – niiden sininen väri johtuu vain siitä, että kaikki silmään tuleva väri siroaa takaisin ja saa silmän näyttämään siniseltä.” tässä lienee asiavirhe. Pinnat heijastavat pois sen värin, jota se absorboi huonosti. Valkoinen pinta absorboi huonosti kaikkia värien aallonpituuksia ja näkyy siksi valkoisena. Puiden lehdet hyödyntävät huonosti vihreää aallonpituutta, jolloin se heijastuu pois ja lehdet näkyvät vihreänä. Kasveissa lehtien värimuutos johtuu talteen kerättävästä lehtivihreästä (klorofyllistä), jonka avulla kasvi yhteyttää.

Väittäisin siis että silmä ei siroa kaikki värejä pois ja siksi ole sininen. Se taitaa nimenomaan absorboida kaikkia muita paitsi sinistä? En kyllä tarkemmin osaa sanoa, että miksi näin ja olenko itse ymmärtänyt jotain väärin. 🙂 Kuulostaahan se hieman nurinkuriselta, että vähäinen melaniini lisäisi eri valon aallonpituuksien hyödyntämistä. Toki nämä eivät ole näin yksinkertaisia asioita.

Mielenkiintoinen aihe todella! Olen myös lapsena ihmetellyt näitä seikkoja, sillä vain yksi sisaruksistani on vihreäsilmäinen ja me muut sinisilmäisiä. Kiitos hyvästä postauksesta, joka herätti omiakin aivonystyröitä. Mielestäni on mahtavaa, että selvästi otat asioista selvää.

Avatar

Mä oon ollut tosi kiinnostunut lukemaan tästä silimien värin muuttumisesta ja – periytymisestä! Tuijottelen aina kaikkien ihmisten silmiä, jotta nään niiden värin!🙈 Mulla on siniset silmät, veljellä siniset, äidillä vihreät ja isällä siniset! Mun siskolla, jolla on eri isä, hänen isällään on myös siniset silmät ja nyt vajaan vuoden iässä siskollakin on siniset! Äidillä vaihtui silmien väri sinisestä vihreään kymmenvuotiaana. Ps. Sun silmät on upeat!!!😍😍

Avatar

Onpas teillä nätin värisiä silmiä. Itelläni on silmät iän myötä tummentuneet ruskeasta tosi tummanruskeiksi. Näyttävät jossain valossa mustilta. Tyttäreni isällä on vaaleansiniset silmät ja tyttäreni peri hänen siniset silmänsä, mutta ne ovat paljon tummemmat kuin isällään.

Avatar

Meitä on 4 sisarusta ja kaikilla ruskeat silmät. Veljellä ja siskolla on myös aavistus vihreää. Molemmilla vanhemmilla on siniset silmät. Aina välillä oon epäilly että onkohan meijät sittenkin adoptoitu 😄

Avatar

Itselläni on siniset silmät,myös molemmilla lapsillani on siniset silmät. Miehelläni taas on vihertävät, joissa kullanruskeaa hieman.

Minun vanhemmillani on molemmilla siniset silmät. Mielestäni myös kaikilla sisarillani on siniset silmät.

Hyvän jutun olit kirjoittanut. 😊

Avatar

Heh mullakin on tuollaiset pähkinänruskeat silmät, tosin paljon ruskeammat kuin sulla ja vihreää on vain ihan reunassa. En yhtään tiennyt, että tämä olisi harvinaista! Äidilläni taas on kokonaan vihreät ja isällä aivan siniset!

Avatar

Minulla on ruskeat silmät ja miehellä siniset. Molemmilla pojilla on ruskeat silmät. Esikoisella vaaleanruskeat ja kuopuksella tummanruskeat. Isälläni on vihreät silmät, äidilläni ainoana 5 sisaruksesta ainoana ruskeat. Veljeni taas on aivan sinisilmäinen. Mielenkiintoista, miten nämä värit periytyy😃.

Avatar

Itsellä siniset silmät, miehellä vihertävänsiniset. Kaikilla kolmella lapsellamme siniset silmät. Meillä (minulla ja lapsilla) kaikilla ihan samanväriset silmät. Mitään muutoksia silmien väreissä ei ole tapahtunut.

Avatar

Mulla on pienenä ollut siniset silmät, kuten sisaruksillani ja isälläni, mutta ne alkoi muuttua vihreään päin ja kouluiästä lähtien ne ovat olleet vihreät, kuten äidillä. Pojalla on siniharmaat kuten isälläänkin ja mielenkiinnolla odotan muuttuvatko nekin. Jostain luin joskus, et likinäköisistä suurin osa on vihreä silmäisiä, ja olenkin vitsinä sanonut, et siksi silmien väri muuttui. Tosin likinäköisiä ovat sisaruksenikin, mutta vähemmän. Minulla on paljon miinusta! Yläasteella kun luettiin geeneistä ja juuri silmien värin periytymisestä, opettaja väitti ettei silmien väri voi muuttua enää alaluokilla.

Avatar

Muistan vieläkin fiiliksen kun ala-asteen ympön tunnilla oli aiheena silmien värin periytyminen ja sanoin opettajalle että mulla ja siskolla on vihreät silmät vaikka molemmilla vanhemmilla on siniset. Se sit töksäytti tosi tiukkaan sävyyn ettei se ole mahdollista. Tästä tietty kaikki luokkakaverit alko kuittailee että meidät on salaa adoptoitu. Tuli kyllä niin paha mieli sillon ja jäänyt mieleen vaikka tästä on jo yli 20 vuotta. Aika ajattelematonta sinällään opettajalta.

Avatar

Minulla oli pienenä todella tumman ruskeat silmät! Teininä ne alkoi vaaleta ja pikku hiljaa vihertää. Nyt olen 32v ja ne näyttää joinain päivinä vihreämmiltä ja toisinaan ruskeammilta. Minulla on 3 lasta, joista yhdellä on siniset silmät, toisella siniharmaa-vihreät ja kolmannella haalean ruskeat. Heidän isällä on siniharmaat.

Avatar

Mulla oli lapsena myös ruskeat silmät, mutta joskus alakouluikäisenä ne alkoivat muuttua. Nyt ovat suurimmalta osin havunvihreät, keskellä vähän meripihkan ruskeaa (huom! tarkat ja runolliset värien kuvailut :D).
Esikoinen syntyi sinisilmäisenä, mutta nyt kun 9 ikävuotta tulee täyteen, ovat silmissä harmaata, vaaleaa vihrää ja muutama rusehtava pieni piste. Keskimmäinen (pian 8v.) ja kuopus (ihan just 2v.) ovat syntymästä asti olleet oikein tummasilmäisiä, keskimmäisellä täysin tummanruskeat ja minillä tummanruskeat tummanharmaalla reunuksella. Lasten isän silmät ovat vihreä-harmaat.

Avatar

Mun molemmilla vanhemmilla on siniset silmät, ja mulla on suuren osan elämästä ollut vihreät silmät. Noin 7 vuotiaana alkoi siniset silmäni muuttua vihreiksi, nyt olen 30, ja ihan tässä parin vuoden sisällä on alkanut tuolta silmän keskeltä päin tulla enemmän ja enemmän ruskeaa. Nyt molemmat silmät on n 1/3 ruskeat, ja se 2/3 on ihan sammalen vihreää.

Avatar

Minulla,on siniset silmät,miehellä ruskeat.Kaikki 4 lastamme ovat ruskeasilmäisiä,mutta esim 10v tytöllä aika vaaleanruskeat ja esim 7 tytöllä todella tummanruskeat.

Avatar

Mulla on vihreät silmät ja miehelläni ruskeat. Lapsellamme 8kk nyt on siniset 🤷🏻‍♀️

Avatar

Miehelläni oli ruskeat silmät kun tavattiin ja nyt 10 vuotta myöhemmin ovat muuttuneet vihreiksi.

Avatar

Mulla on ruskeat ja miehellä vaaleansiniset. Molemmat lapset ovat syntyneet todella tummansinisten silmien kera. 1v on jo tovin ollut aika tummanruskeat silmät ja 2,5v silmät on vähän vaaleamman ruskeat ja väri alkoi muuttua pienempää myöhemmin. Oma silmien värini vaihtaa sävyä aika ajoin, pysyen kuitenkin ruskeana koko ajan 😊

Avatar

Syntyessä siniset ja sininen kulki mukana varhaisteini-ikään, jollon astui kehiin satunnaisia harmaita ja vihertäviä sävyjä. Nykyään silmät lähinnä vihreät, joiden värin syvyyteen tunteet vaikuttaa jonnin verran. Kullan sävyinen laikku on toisessa silmässä kulkenut matkassa aina.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä