LAIHDUTUS JA IMETYS – NÄIN ONNISTUT

laihdutus ja imetys

Laihdutus ja imetys on ollut meidän kotona paljon kortilla. Mulla on ollut jo pitkään ongelmia painoni kanssa. Tarkalleen ihan synnytyksestä asti heinäkuussa 2019. Raskausaikana mulle tuli painoa 15 kiloa, mikä on ihan ok määrä, mutta lapsettomuushoitojen aikana olin jo ennestään ottanut 10 kiloa stressin ja hormonien seurauksena. Synnytyksen jälkeen annoin sitten pahoinvoinnin loppuessa itselleni luvan rentoutua ja herkutella rauhassa, jotta maito varmasti nousee, eikä tule ongelmia imetyksen kanssa, ja otinkin mukavasti kesän ja syksyn aikana vielä reilut kuusi kiloa imetyskiloja. Yhteensä siis minulle tuli sitten yritys-, raskaus- ja imetyskiloista 31 kiloa pudotettavaa painoa.

Laihdutus ja imetys ei sovi vaivatta yhteen

Aloin syys-talvella sitten laihduttaa tehokkaasti, mutta imetyksen huomioiden, laihdutus ja imetys kun ei ole ihan helppo yhdistelmä. Lopetin herkuttelun, jätin roskaruoan pois, tarkkailin kaloreita, hiilareita ja rasvoja, eli tein kaikkea, miten olen aiemmatkin kilot onnistuneesti pudottanut. Pidin kuitenkin kalori- ja hiilarimäärän tarpeeksi ylhäällä, että imetys ei kärsi. Huomasin heti, että heruminen alkoi silti hidastua ja imetys vaikeutui. Ja kiloakaan en saanut pois.

Yritin pitkään näillä keinoilla laihduttaa, ja tietenkin liikuin myös. Paino ei kuitenkaan millään liikkunut ja ymmärsin syyttää siitä imetystä. Olen kolme kertaa laihduttanut onnistuneesti näillä keinoilla (keskimmäisen synnytyksen jälkeen, masennuksen takia lihottuani ja häihin valmistautuessa), mutta tällä kertaa mikään ei vain toiminut. Nesteenpoistolääkkeillä ja kituutuksella sain painon liikkumaan viisi kiloa, mutta se viisi kiloa tuli aina takaisin kahdessa päivässä, kun aloin syödä ja juoda normaalin terveellisesti. Aiempia lapsia imetin vain lyhyen aikaa, joten ensimmäistä kertaa pääsin nyt kokemaan tämän imetyksen vaikutuksen painooni. Laihdutus ja imetys ei ollutkaan mulle itsestäänselvä yhdistelmä.

Ylipaino hankaloittaa elämää ja oloa

Oloni on ollut tämän ylipainon takia todella kurja. Henkisesti ja fyysisesti, mutta ei sen takia, että ajattelisin olevani jotenkin huonompi ihminen, koska olen lihava. Vaan siksi, koska ylipaino on rajoittanut elämääni todella paljon. Sen takia olenkin nyt ihan äärettömän onnellinen, että paino putoaa hyvällä tahdilla ja alan voida paljon paremmin. Kun keho ei käy ylikierroksilla kantaakseen tätä epätervettä painoa, on mielikin kirkkaampi. Mulla on tästä kärsinyt selkä, polvet ja lonkat, ja nämä rannekanavan leikkauksetkin olisi varmasti voitu välttää, jos olisin saanut aiemmin pudotettua painoa. Tämä kaikki turvotushan luonnollisesti painaa noita hermoja tuolla, jolloin ne ovat ahtaalla ja alkavat oireilla. Kuten lääkärini totesi keväällä minut nähdessään, en ole ikinä ollut näin iso ja painoa on pakko pudottaa.

laihdutus ja imetys

Alkuun minä sitten ajattelin, että ei tästä tule mitään, että odotan vain imetyksen päättymistä, kun kerran laihdutus ja imetys eivät mulla sovi yhteen. En kuitenkaan halunnut voida näin huonosti niin pitkään. Testasin kaikenlaista varmistaakseni, että se varmasti on tämä imetys, joka sitä painoa jumittaa. Söin kuukauden todella terveellisesti ja liikuin paljon. Sitten söin kuukauden ihan mitä mieli teki ja makasin sohvalla. Ei mitään eroa. Kesän edetessä tein sitten vihdoin päätöksen imetyksen vähentämisestä ja lopetin vauvantahtisen imetyksen. Vähensin imetyskerrat 1-2 kertaan päivässä ja se sujui alun jälkeen yllättävän hyvin. Ja kappas vain, paino alkoi pudota!

Ylipainon jumittamista voi aiheuttaa moni muukin asia. Stressi on yksi iso tekijä, joka kannattaa huomioida. Minä en kuitenkaan stressannut, vaan koko ajan menin rennolla otteella, koska tiesin, että imetys on mulle etusijalla. Omalla kohdallani syyllinen olikin ihan selkeästi imetys. Osalla naisista imetys vie kaikki kilot, osalle se tuo kiloja, ja osalla se jumittaa kehon niin, että paino ei liiku mihinkään suuntaan. On myös tutkitusti olemassa tällainen kivikautinen geeni, joka huolehtii siitä, että maitoa varmasti riittää, eikä anna kehon hankkiutua eroon rasvavarastoista. Osalla naisista tämä geeni edelleen löytyy ja vaikeuttaa painonpudotusta. Ja toisilla taas tekijä on hormoneissa. Laihdutus ja imetys on hankala yhdistelmä.

Imetyksen vähentämisestä apua laihdutukseen

Imetystä vähentäessäni paino tosiaan alkoi pudota, mutta hitaasti. Todella hitaasti. Mutta se oli silti enemmän kuin ei mitään! Imettäessä sain tosiaan aina sen 5 kiloa nestettä väliaikaisesti pois, mutta se tuli myös heti takaisin. Imetyskertoja vähennettyäni sitten taas se viisi kiloa lähti ensimmäistä kertaa pysyvästi.

Minun oli tarkoitus imettää pitkään, mutta elämällä oli muita suunnitelmia. Nimittäin meillä kävi niin, että pari viikkoa sitten kuopus alkoi kieltäytyä rinnasta. Tämä on ollut mulle todella raskasta, koska imetys oli meille molemmille hirveän tärkeää ja nyt mulla on vain niin hylätty olo. Mutta ainoa hopeareunus tässä on siinä, että nyt voin rauhassa laihduttaa. Ja olenkin nyt laihtunut hyvää tahtia tekemättä yhtään mitään!

10 kiloa pois tekemättä mitään

Multa on nyt lähtenyt 10,7 kiloa ja olen vain maannut kotona, syönyt suklaata ja roskaruokaa. Ainoa laihdutusefforttini on ollut imetyksen loppuminen. Tuli siis tähän loppuun vielä varmuudella todistettua, että kyllä se vain oikeasti oli se imetys, joka nämä kilot minulla piti. Tästä eteenpäin ei ole enää mitään syitä painon jumittamiselle vaan jatko on itsestäni kiinni. Topias on ollut ihan kateellinen, kun hänkin yrittää laihduttaa, mutta multa kilot vain rapisevat, vaikka en tee mitään. Ja on kyllä ihan ensimmäinen kerta koko elämäni aikana, kun laihdun helposti! Olen aina joutunut tekemään todella paljon töitä laihtumisen eteen. Tämän laihdutus ja imetys -kombon kanssa tappelun jälkeen olen kyllä mielestäni ansainnut sen, että alkuun nämä kilot lähtevät tekemättä mitään.

Mutta kuten Topias totesi, tämä loppuu kyllä varmaan pian. Tässä alkuun kilot lähtevät helposti, kun hormonitoiminta muuttuu ja kroppa sopeutuu uuteen tilanteeseen, mutta kohta se paino jumittuu taas, jos jatkan samalla mallilla. Nyt en kuitenkaan leikkausesta toipuessani vielä ole kykeneväinen liikkumaan, mutta toipumisen jälkeen alan sitten kunnolla laihduttaa ja saan varmasti kaiken tämän painon pois. Olen tehnyt sen ennenkin, ja onnistun siinä takuulla taas. Kun en kerran enää imetä, eikä ole mitään esteitä.

laihdutus ja imetys

Laihdutukseen ei mulla ole mitään ihmekeinoja ja supervinkkejä. Laihdutuksessa tärkeää on pysyvät tulokset. Kyllä mäkin teen välillä kuureja, jos esimerkiksi jotain valokuvausta tai tapahtumaa varten olen halunnut saada turvotusta pois. Silloin syön salaattia, juon vettä ja yritän poistaa nestettä kaikinkeinoin. Turvotusta mulla herkästi keräävät hiilarit, juurekset, viljat, mehut, hiilihapolliset juomat, suola ja oikeastaan kaikki paitsi se perinteinen kevyt kanasalaatti, jolla aina pikadieettaan väliaikaisesti. Pysyvään laihdutukseen kuitenkin vinkkini ovat jotain ihan muuta.

Pysyviä tuloksia pysyvillä valinnoilla

Laihduttaessa liikun mahdollisimman paljon, mutta ei veren maku suussa vaan niin, että kiinnostaa jatkaa myös seuraavana päivänä. Liikuntaa tärkeämpää kuitenkin on ruokavalio. Liikunta ei ikinä voi polttaa niin paljon kaloreita, että se korvaisi oikean ruokavalion. Häihin valmistautuessani en voinut terveyssyistä harrastaa liikuntaa ja laihdutinkin yli 15 kiloa parissa kuukaudessa pelkästään ruokavaliolla.

Laihdutusruokavaliooni kuuluu paljon kasviksia, joiden kanssa syön mieluiten kanaa ja kalaa. Syön paljon munakkaita aamiaiseksi ja välipalaksi. Ruoaksi wokkeja, salaatteja, uunijuureksia ja lihaa, ihan kaikenlaista. Syön myös perunaa ja pastaa, mutta vain vähän. Välttelen hiilareita ja huonoa rasvaa, mutta en kiellä mitään totaalisesti. Tämä koskee myös herkkuja! Mulle on tärkeää pitää se viikonlopun herkkupäivä, koska olen huomannut, että ilman herkkupäivää en onnistu tekemään ruokavaliooni pysyvää muutosta. Ja kun syö arkisin terveellisesti, voi viikonloppuna herkutella hyvällä omatunnolla. Leipä on mulle suurta herkkua, mutta tosi turvottavaa ja kehon jumittavaa, joten siitä yritän etsiä aina mahdollisimman terveellisiä vaihtoehtoja. Muutenkin kaikkien ruoka-aineiden kanssa laihduttaessa yritän vaihtaa terveellisempään. Voi öljyyn, vehnä kauraan, marinoitu liha itse maustettuun. Pastan sijaan täysjyväriisiä ja kasviksia. Lista on pitkä.

Haluan aloittaa postaussarjan laihdutuksesta

Nyt kun laihdutus vihdoin onnistuu, tulen tästä aiheesta kirjoittamaan paljon lisää. Jos kiinnostusta on, voisin jakaa esimerkiksi jotain ruokapäiväkirjoja ja muuta vastaavaa! Ja ajattelin yrittää kerran kuussa kirjoittaa postauksen laihdutuksen etenemisestä ja tuloksista.

Mulla on tosi hyvä fiilis, kun olo keventyy ja on ollut ihanaa kuulla, että olen inspiroinut muitakin. Nimenomaan inspiroinut! En halua, että kukaan saa minun kuvistani mitään painostusta, että pitäisi itsekin laihduttaa. Koska jos sulla on hyvä olo, ei sun tarvitse laihtua! Mutta kun on paljon muitakin, jotka eivät voi hyvin ja kärsivät fyysisesti ylipainosta, mutta laihdutus ei vain onnistu. Niin heitä on aivan ihana kuulla inspiroineensa, kun itse kärsii samoista ongelmista. Painolla ja mitoilla ei ole mitään väliä, eikä muiden mielipiteillä. Ainoa tärkeä mittari on oma olo, sillä jokainen meistä ansaitsee olla terve ja hyvinvoiva.

Lue lisää:

Läskin laihdutusunelmia

Haaveissa onnistunut imetys

Vihdoin onnistunut imetystaipale

Kommentit

4 kommenttia
Avatar

Ihan mahtavaa että voit paremmin ja paino on alkanut tippua noin hyvää tahtia imetyksen
vähettyä/loputtua! Imetys voi tosiaan jumittaa aineenvaihdunnan (ja toivoisin että tästä puhuttaisiin enemmän). Samoin kävi minulle. Vaikka mitä tekisi ja mitä söisi niin tulosta ei tule. Tässä odottelen että vauva täyttää 1v, jotta voin alkaa vähentämään imetyskertoja pariin päivässä.

Avatar

Mahtavaa! Hieno saavutus 🙂

Mäkin odotin, että paino alkaa tippua kun imetys loppuu (5v ajan tauotta raskaana tai imettänyt ja 25kg ylipainoa). Mut ei, 3kk aikana grammaakaan ei ole lähtenyt 🙁

Avatar

Hei, mihin tukmuksiin tietosi väittämästäsi asiasta perustuvat? Rohkenen olla erimieltä. Olisi mukava tietää vai ovatko vain mutua!?
On hienoa, että ihanat lapsenne ovat ainakin vielä normaalipainoisia. Kaikki lähtee kodista. Tämän olet kertonut usein kirjoituksissa. Kaikkea hyvää teille! 😊

Avatar

Olisi kiva kuulla ajatuksiasi mm. siitä, miksi nuo laihduttaessasi tekemät hyvät valinnat eivät ole jääneet käyttöön ihan jokaiseen päivään.
Samoin raha ja laihdutus kiinnostaa myös. Vaatiiko keventäminen kukkarolta enemmän?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä