VIHDOIN VASTAUKSIA

Taas on ehtinyt tulla valitettavan pitkä aika postaamiseen, mutta ilokseni minulla on vihdoinkin hyviä uutisia tämän kurjan vointini suhteen!

Pahoinvointi on nyt pysynyt pahoinvointina, sillä onnekseni ensimmäistä kertaa tässä raskaudessa lääkityksestä on ollut apua, ja Primperanin voimin oksentelu on loppunut. Ei se pahoinvointikaan kivaa ole, mutta olen niin onnellinen, etten enää oksenna ja yöki tauotta. Suurin ongelmani onkin ollut nyt tämä mysteerinen päänsärky.

Tosiaan marras-joulukuun vaihteessa minulla alkoi pää särkeä ihan tauotta. Kivun voimakkuus on aaltoillut, mutta kipu ei ole missään vaiheessa loppunut. Särkylääkkeet ovat auttaneet pahimpaan, mutta jouduin syömään Buranaakin jo ensimmäisellä kolmanneksella, jolloin sitä ei suositella. Mulla on raskauden takia ollut vaikeuksia saada kunnon hoitoa, kun kaikki tuntuu olevan kiellettyä. Ensin ei millään otettu röntgeniä, sitten meinattiin tehdä turhaan poskiontelopunktio, migreenitippaakaan ei voitu laittaa. Tässä on kokeiltu kolme antibioottikuuria, kahta eri kortisonia, kolmea eri särkylääkettä ja migreenilääkitystä.

Pari viikkoa sitten mulla alkoi yhtäkkiä sitten särkeä hampaat. Ne on ollut pitkään arat, koska ei olla ehditty vielä viime raskauden jälkiä korjaamaan. Mulla on joka raskaudessa oksentelu pilannut hampaat. Nyt kuitenkin alkoi yksi aiemmin juurihoidettu hammas särkeä ihan hirveästi. Sinnittelin sen kanssa pari viikkoa, koska mulla oli tulissa hammaslääkäriaika. Olin etukäteen selvittänyt teratologisesta, että esilääkitystä saa käyttää minun raskausviikoillani ja soitin hyvissä ajoin hammaslääkäriin tämän infon kanssa ja se kirjattiin ylös ja kaiken piti olla ok. Halutessaan hammaslääkäri saisi etukäteen myös itse soittaa teratologiseen. Otin omasta chat-keskustelustani myös screenshotit. Hoidin taaperolle hoitopaikan ja menin taksilla hammaslääkäriin, mutta sinne päästessäni sitten hammaslääkäri ilmoitti, ettei anna esilääkettä. Mikään ei auttanut, ja jouduin lähtemään kotiin taas turhaan taksilla.

Yritin päästä vielä samana päivänä päivystykseen, mutta päivystyksestä vain soitettiin omalle hammaslääkärilleni, joka kielsi myös muita hoitamasta minua. Mulle jäi todella kamala olo, kun sen lisäksi, että jo valmiiksi kärsin kovasta pelosta, mua alettiin pallotella ja vähätellä näin. Hammaslääkäri yritti painostaa mua hoidettavaksi ilman lääkettä ja sanoi, että enkö voi sen verran ajatella sikiön parasta, että nyt vain menisin. Ja tämän piti olla pelkopotilaisiin erikoistunut hammaslääkäri! En kyllä enää suostu palaamaan hänelle. Sikiölle on huomattavasti enemmän haittaa kaikista niistä stressihormoneista, joita hammaslääkärikäynti minulla aiheuttaa, kuin siitä lääkkeestä, joka oli täysin hyväksytty raskausaikana, mutta itsepäinen ja tietämätön hammaslääkäri ei sitä suostunut antamaan. Ja lisäksi vielä merkitsi tietoihini, etteivät muutkaan lääkärit saa sitä minulle antaa.

Pari päivää myöhemmin menin sitten päivystykseen, koska tämän päänsäryn takia tämä oma hammaslääkärini halusi minun käyvän siellä vain ”tarkastuksessa”. Tämä olikin sitten ihan väijytys ja siellä minua alettiin painostaa taas hoidettavaksi. Tämä päivystävä hammaslääkäri oli kuitenkin paljon mukavampi kuin oma hammaslääkärini, ja koska kipu oli niin kovaa, lopulta itkien suostuin yrittämään, kun hammaslääkäri ensin tutki tarkkaan ja selvisi, että tähän toimenpiteeseen ei liity mitään kipua ja porausta, vaan puhdistus ja väliaikainen paikka. Hammashoitaja selvästi ei tiennyt mitään pelkopotilaista, vaan puhui koko ajan reaktioistani vähätellen, vaikka olikin todella mukava. Mutta se ”mitä sä nyt tämmöstä pelkäät” ei auta pelkopotilasta mitenkään. Tämäkin hammaslääkäri sai selville, että esilääkitystä saisi käyttää, mutta ilmeisesti tämän toisen hammaslääkärin painostuksesta taas päädyttiin siihen, että sitä ei käytetä ja pelkoni takia minua ei suostuta hoitamaan koko raskauden aikana. Minulla on edelleen kovaa hammaskipua ja paljon korjattavaa. Sain hammaslääkäriajan heinäkuulle. Tämän ajan jälkeen tuli taas sellainen olo, että en halua enää ollenkaan mennä hammaslääkäriin ja se sen esilääkkeen idea onkin. Esilääke auttaa paitsi selviämään siitä kerrasta, palaamaan takaisin. En enää todellakaan mene sinne panikoimaan ilman esilääkettä ja tekemään hallaa kaikelle tälle edistykselle (ennen minut jouduttiin hoitamaan nukutuksessa), kun kerran esilääkettä saisi käyttää.

Tämä heinäkuinen aika osuu täysimetyksen aikaan ja hammaslääkärit sitten päättivät vain puolestani, että sinä sitten annat korviketta vaan, että pääset hammaslääkäriin. Kantaan kirjattiin, että äiti antaa korviketta heinäkuussa ja muotoiltiin niin kuin olisin siihen suostunut, vaikka heti sanoin, että en todellakaan anna. Ja mitäs sitten, kun vauva ei syö mitään muuta kuin tissiä? Näin kävi viimeksikin. Parasta olisi nyt raskausaikana hoitaa mahdollisimman paljon, mutta ei.

Sen hammaslääkärikäynnin jälkeen hammaskipu alkoi päivä päivältä pikkuhiljaa helpottaa. Juureen oli jäänyt juurihoidon jäljiltä vielä vähän sitä jotain hammasainesta, joka oli siellä tulehtunut. Yllättäen sitten huomasin, että hammaskivun helpottaessa se pahin terävä päänsärky helpotti samaa tahtia! Minulle jäi kuitenkin tämä jatkuva jomottava päänsärky, mutta minulla särkee myös edelleen hampaat, joten tällä hetkellä lääkäreiden epäilys on, että päänsärky johtuu hampaista.

Olen nyt käynyt kahteen otteeseen neuvolalääkärillä, tai no kahdella eri neuvolalääkärillä. Molemmat ovat olleet todella järkyttyneitä tästä tilanteesta ja hammaslääkäreiden käytöksestä. Lääkäreiden kanta on, että ehdottomasti hampaat pitää hoitaa nyt, ja olen saanut lausunnot jo kahdelta neuvolalääkäriltä ja teratologiselta palvelulta, että sitä esilääkitystä SAA käyttää. Mutta tämä itsepäinen hammaslääkäri ei usko. Nyt viimeisimpänä yrityksenä tämä toinen ihana neuvolalääkäri erikseen vielä perjantai-iltana myöhään laittoi viestiä, että hän onnistui saamaan nyt gynekologian erikoislääkäriltä lausunnon, että tätä lääkettä saa käyttää minulla. Tämä merkittiin tietoihini ylös, ja tarkoitus on nyt sitten yrittää uudestaan päästä hammaslääkäriin (jollekin toisella hammaslääkärille), jos vihdoin nämä kaikkien asiantuntijoiden lausunnot riittäisivät ja kelpaisivat, ja saisin hoitoa.

Eli tilanne on nyt se, että päänsäryn on todettu melko varmasti olevan hammasperäistä, mutta asiasta mitään tietämätön hammaslääkäri tuhoaa mahdollisuuteni saada hoitoa. Siis hampaista hän varmasti tietää kaiken, mutta ei raskaudesta ja siihen liittyvistä lääkerajoituksista. Olen niin kiitollinen siitä, että neuvolan kautta olen saanut niin hyvin apua! Muissakin asioissa. Sain heti huolestani mainitessa uuden lähetteen ferritiiniä mittaamaan, kun ennen tätä pelkäsin, että jos se sittenkin on yhtäkkiä pudonnut ja aiheuttaa päänsärkyä. Ja kun oma lääkärini oli kieltäytynyt uusimasta pahoinvointilääkereseptiäni, taas sen takia, että sitä ei muka saisi syödä raskauden aikana, neuvolalääkäri oli labratuloksiani katsoessaan huomannut tämän ja laittoi erikseen minulle viestiä, että hän uusi sen reseptini nyt itse. Neuvolasta on myös moneen otteeseen tarjottu keskusteluapua, jos koen sellaista tarvitsevani ja olen vaan saanut hirveästi tukea. Olen aina ollut ihan äärettömän tyytyväinen meidän neuvolaan ja nyt olen vieläkin enemmän.

Toivon koko sydämestäni, että pääsisin nyt pian vihdoinkin hammaslääkäriin! Ja jos pääsen, kaikki kiitos siitä kuuluu neuvolalääkäreille. Heistä toinen ei edes ollut minun lääkärini, vaan taaperon, mutta vointini huomatessaan hänkin halusi heti auttaa ja otti päivästään aikaa löytää minulle apua erikseen. Edelleen pää särkee, mutta kipu ei enää ole niin voimakasta ja pystyn toimimaan paremmin. Tämä arkeen palaaminen on kuitenkin hidasta ja huomaa, että heti jos teen liikaa, kipu taas kovenee. Toivottavasti kuitenkin nyt hammaslääkäriasia tosiaan etenee, ja olen optimistinen, että sitten päänsärkykin vihdoin loppuu. Kiitos taas teillekin kaikesta tuesta!

Kommentit

5 kommenttia
Avatar

Kyllä hammaslääkärissäkin oireilevat hampaat pitää hoitaa joka tilanteessa, myös raskaana olevilta. Toki raskaus aiheuttaa hammashoidon kannalta useita ongelmia ja huomioitavia asioita. Turvallisin vaihe tehdä hoitotoimenpiteitä on keskikolmannes. Ensimmäinen ja viimeinen kolmannes on altis monille ongelmille, myös hammashoidon kannalta hankalaa aikaa monelta kantilta. Tuntuisi että olisi viisainta hoitaa nämä pahimmat ongelmahampaat siis keskikolmanneksessa ja näin välttää hoito loppuraskaudessa, jolloin se monesti on jo fyysisestikin hyvin hankalaa odottajalle. Toki parasta olisi ennakoida ja hoidattaa hampaat kuntoon ennen raskautta mutta se nyt ei tietysti ole suunnittelemattomassa raskaudessa edes mahdollista. Mutta halusin vain tuoda esille ettei raskaana olevan hoito ole missään tapauksessa ongelmatonta, monia asioita pitää huomioida. Vaikka esilääkkeen suhteen olit kyllä hienosti itsekin valmistautunut asiaan, harmi että sait aika tyrmäävän vastaanoton sen suhteen. Oliko tässä ongelmana siis ettei aikaa oltu varattu esilääkkeen vaikutukseen? Vai miksei sitä sinulle voitu antaa? Nykyisin lääkkeiden väärinkäyttäjiä valitettavasti käy paljon myös hammashoidossa mutta tuskin he sinua tällaiseksi epäilivät? Muuten en ole kuullut että yksi hammaslääkäri voisi ’kieltää’ myös muita käyttämästä esilääkettä, väärinkäyttäjien kohdalla usein merkitään papereihin muillekin tiedoksi. Muuten pidän kyllä toimintaa erikoisena pelkopotilaan kohdalla. Toki tarkoitushan on ajan kanssa esilääkityksestä hiljalleen eroon päästä, mutta tällaiset akuutit tilanteet eivät mielestäni ole sellaisia. Missään nimessä mikään ”väijytys” ei kuulu pelkopotilaan hoitoon. Toivottavasti saat jatkossa asiallista hoitoa!

Avatar

Hei Emilia!
Tuo sinun alhainen Ferritiinitaso on hoidossa.
Voitko laittaa sen lääkkeen nimen minulle. Eräs ystävättäreni on pulassa alhaisen Ferritiinin vuoksi, kun mikään lääke ei hänelle tunnu sopivan. Muistan lukeneeni blogistasi tästä sinulle sopivasta lääkkeestä, en vaan millään muista, enkä löydä sen nimeä! t. Sinikka, sinun edesmenneen pappani serkku.

Avatar

Voi apua mitä toimintaa hammaslääkäriltä! Toivottavasti päänsäryn syy selviää ja saat hampaasi hoidettua sen esilääkityksen avulla. Tsemppiä tosi paljon!

Avatar

Pakko kysyä tuosta Primperanista.. itsellä kolme raskautta takana ja kaikissa kärsinyt myös hyperemeesistä, eikä yhdessäkään ole itselläni Primperan auttanut. Ootko siis muissakin raskauksissa sitä lääkettä ottanut, mutta tällä kertaa tehoaakin? Oon miettinyt joskos vielä joskus uskaltais neljännen kerran lähteä siihen touhuun uudelleen, on se niin karmeeta.. 😅

Avatar

Tosi kurjaa, minkälaista kohtelua ja pompottelua olet joutunut kokemaan 🙁 Ymmärrän, että täytyy oll tarkka, mitä lääkkeitä raskaana oleva voi käyttää, mutta jos esilääke oli kerran katsottu turvalliseksi/vähäriskiseksi, ihme ettei sitä annettu. Raskauden aikana hampaat pitäisi tietysti hoitaa sikiötäkin ajatellen, sillä jatkuva tulehdustila ei ole optimaalista. Mietin, että jos joskus jaksat, voisihan noille toimijoille antaa kirjallisen palautteen, niin osaisivat korjata toimintaansa jatkossa…

Kiva kuulla, että olet tullut kuulluksi, kohdatuksi ja autetuksi neuvolassa!

Hurjasti voimia ja tsemppiä odotukseen ja arkeen muutenkin!!!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä